Jotkut lääkärinvastaanotot eivät unohdu ikinä. KK:n lukijat muistelevat hetkiä ja lausahduksia, jotka todella jäivät mieleen. 

"Menin flunssaisena työterveyslääkärille. Hän tutki kaulan imusolmukkeet ja reseptiä kirjoittaessaan kysyi, olenko huomannut kilpirauhasen suurentuneen. Kun kysyin, onko se vaarallista, lääkäri sanoi lakonisesti: ”Voihan se olla vaikka syöpää.” Päädyin sokissa käytävään. Onneksi se ei kuitenkaan ollut syöpää vaan kilpirauhasen liikakasvua." - Kati

"Olin ajokorttia varten lääkärintarkastuksessa. Kaikki sujui hyvin, kunnes tuli kuulotutkimus. Mieslääkäri tuli aivan viereeni ja kuiskasi: ”kissa”. Se oli niin odottamatonta, että purskahdin nauruun. Lääkäri hämmentyi ja yritti saada minua lopettamaan naurun. Seuraavaksi hän kuiskasi toiseen korvaani ”hevonen” – ehkä hirnuvan nauruni takia. En taaskaan pystynyt pidättämään naurua. Sain silti terveen paperit." - Maria

"Raskausviikolla 30 työpaikkalääkäri kysyi: ”Ootko lihonno noin kauheesti vai ootko raskaana?” Ilmekään ei värähtänyt lekurilla, kun kysyin, kumpaa veikkaat." - Heidi

"Kärsin 15-vuotiaana runsaista ja kivuliaista kuukautisista. Hain apua asiaan terveyskeskuslääkäriltä. Hän käski tehdä lapsia, koska ”se auttaa”. Hyvä neuvo sen ikäiselle!" - Marika

"Sain jumissa olevien niskojeni vuoksi ajan lääkärille, joka oli noin 60-vuotias mies. Ensimmäiseksi tuli käsky ottaa paita pois ja kuunneltiin sydäntä. Lääkäri keskusteli rintojeni kanssa ja otti katsekontaktin vain niihin. Sain kyllä relaxantit niskaankin." - Sari

"Menin nuorena aknen vuoksi ihotautilääkärin vastaanotolle. Lääkäri kielsi minulta kaikki mahdolliset rasvat. Aloin tuntemaan, että ruokatottumuksissani on ollut vikaa. Siitä alkoi noin kymmenen vuoden syömishäiriötaistelu." - Maria

"Olin sairaalassa vessassa, kun hoitaja ja lääkäri tulivat huoneeseen. Hoitaja sanoi, että lääkärillä on kiire, ja molemmat tupsahtivat vessaan. Minulta ei edes kysytty, olisinko pian valmis. En muista mieslääkärin sanoista mitään, kun vain ihmettelin tilannetta pytyllä istuessani." - Eeva-Maria

"Menin astman pahenemisen oireista johtuen työterveyslääkäriin ja kerroin, että oikeaan kylkeen pistää. Vastaus oli, että treenatessa saattaa rintaan pistää. Sekin on varmasti totta." - Katja

"Istuin keskussairaalan poliklinikalla. Viiden tunnin jälkeen täti soitti ja kysyi, haluaisinko sinne evästä. Tottakai halusin! Käväisin noin 20 sekuntia ulkona hakemassa ruuat häneltä, ja juuri niinä sekunteina minut oli huudettu lääkärille. Kaksi tuntia myöhemmin pääsin viimein vastaanotolle, jossa olin kaksi minuuttia." - Maarit

 

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä.

Jaettu innostus saa kumppanin tuntumaan kiehtovammalta ja tuo suhteeseen sisältöä.

Parisuhde vaatii työtä. Se on totuus, jota ammattiauttajat hokevat. Rakkaudesta puhutaan kuin rakennustyömaasta. Pitkä suhde on puurtamista, hikistä ja totista touhua, ja helpommasta haaveilu on hömpötystä.

Kuka enää tohtii vaatia, että parisuhteessa pitäisi olla myös kivaa? Toisinaan jopa helppoa ja hauskaa? Suhde vaatii työtä, mutta vähintään yhtä paljon se vaatii yhdessä nauramista, kepeyttä, kahdestaan intoilua ja yhteisiä unelmia.

"Toisin sanoen yhteistä flow-tilaa", sanoo Väestöliiton pariterapeutti, psykologi Keijo Markova.

Tylsistyminen voi johtaa jopa eroon

Flow on tila, jossa ihminen uppoutuu johonkin asiaan.

"Jos pari on innostunut yhdessä jostakin, liitto vahvistuu. Tutkimusten mukaan tylsistyminen ja yhteisen flown puuttuminen voivat johtaa jopa eroon", Keijo Markova sanoo.

Yhteinen flow ei tarkoita sitä, että parin pitäisi maalata rinnakkain tauluja. Intohimo voi kohdistua mihin vain, arkiseenkin: puutarhaan, remontointiin, lastenhoitoon tai telkkarin katsomiseen. Jaettu innostus saa kumppanin tuntumaan kiehtovammalta ja tuo suhteeseen sisältöä.  

Jos olette toistenne vastakohdat eikä yhteistä intoilun kohdetta löydy, turha huolestua. Tärkeintä on, että olet itse innostunut jostakin. Ihminen, joka tuntee intohimoa asioihin, on usein myös itsevarma, myönteinen ja puoleensavetävä – eli hauskempi elämänkumppani.

Tuore kotimainen tutkimus selvitti, miksi nuori usein vaikenee ja sinnittelee mieluummin kuin hakee apua masennukseensa.

1 Hän kokee, ettei ansaitse ammattiapua

Nuori ei hae ammattiapua, koska hän tietää, että mielenterveyspalvelut ovat jo valmiiksi ylikuormitettuja. Hän tuntee, ettei hän ansaitse apua.

2 Hän ei halua huolestuttaa

Nuori voi salata masennuksen läheisiltään, koska ei halua huolestuttaa heitä. Hän voi myös pelätä, että läheinen hylkää hänet, jos hän kertoo pahasta olostaan.

3 Hän pelkää tuomitsemista

Huomattavan usein nuori vaikenee masennuksestaan, koska ei halua kuulla tuomitsemista. Hän pelkää, että hänen väitetään vain hakevan huomiota tai olevan laiska ja häntä kehotetaan ottamaan itseään niskasta kiinni.

Lähde: Yhteiskuntatieteiden maisteri Mervi Issakaisen sosiaalipsykologian alan väitöskirja ”Youth depression: Young people’s distress in relation to the cultural conceptions of depression” 
 

Olisiko jo aika päästää irti menneestä rakkaudesta tai jatkuvasta murehtimisesta? Tässä viisi käytännön keinoa.

1 Puhalla

Kuvittele kämmenellesi asia tai ihminen, josta haluat irti. Sano: saat mennä. Puhalla.

2 Rajaa aika

Päätä, että saat vatvoa asiaa tietyn ajan, ja sitten se on käsitelty.

3 Etsi tukea

Älä jää pohtimaan asioita yksin vaan hakeudu saman kokeneiden seuraan.

4 Järjestä rituaali

Osta itsellesi sormus tai heitä kukkakimppu mereen uuden elämän merkiksi.

5 Anna anteeksi

Jos et anna anteeksi, voit jäädä vihaan kiinni. Anteeksi voi antaa, vaikka sitä ei pyydetä.

Oijoi niitä vanhoja hyviä aikoja! Työelämään hokema ei päde. Työ on ehkä epävarmempaa kuin ennen, mutta ainakin nämä kolme asiaa ovat parantuneet selvästi.

1. On tärkeää, että viihdyt

Hyvinvoiva työntekijä tekee tutkitusti parempaa tulosta kuin ärtynyt tai ahdistunut puurtaja. Fiksut työnantajat tietävät tämän, ja siksi ihmisten viihtymistä tuetaan. Työhyvinvointikyselyt, virkistyspäivät ja kehityskeskustelut ovat käytännön esimerkkejä työntekijöiden viihtymisen seuraamisesta ja ylläpitämisestä.

2. Olet samanarvoinen kuin kollegasi

Ennen vanhaan työpaikoilla sukupuolista ahdistelua tai seksuaalivähemmistöjen syrjintää saatettiin pitää normimeininkinä. Enää ei.  Useimmilla työnantajilla on nollatoleranssi kiusaamiseen. Luottamusmiehet ja työsuojeluvaltuutetut auttavat ongelmatapauksissa.

3. Hommat ovat hauskempia kuin ennen

Automatisaatio on vienyt työelämästä koko joukon kuivia rutiinihommia. Jäljellä olevat työt ovat hauskempia ja mielekkäämpiä kuin ennen. Tiimityötä tehdään enemmän, tieto kulkee moderneilla viestintävälineillä paremmin. Joustot ja etätyömahdollisuudet ovat monella alalla totta.

Asiantuntijana yhteiskuntapolitiikan professori Eeva Jokinen, Itä-Suomen yliopisto.