Oletko omasta mielestäsi hyvä tyyppi? Vai päinvastoin: tunnetko itsesi usein epävarmaksi ja muita huonommaksi? Omaan itsetuntoon voi vaikuttaa.

Itsetunto on paljon pysyvämpi asia kuin sen hetkittäiset heilahtelut. Siksi myös sen muutokset vaativat työstämistä ja aikaa. Tutustu itseesi lempeästi ja voit löytää sisältäsi uutta vahvuutta.

Ota käyttöön nämä viisi ajatusta.

1. Kuuntele sisäistä ääntäsi.

Älä anna muiden määrätä tahtiasi. Muista, että olet itse itsesi ohjaaja. Käytä aikaa itsesi kuuntelemiseen ja selvitä, mitä oikeasti haluat.

Mieti, mikä sinua häiritsee sosiaalisissa tilanteissa. Missä tilanteissa lamaannut ja miksi? Missä taas koet onnistumisen elämyksiä?

Katkaise huonouden kehä, jossa sätit itseäsi epäonnistumisista. Usein ihmiset ylläpitävät itse huonouden tunnettaan.

2. Tunne itsesi ja taustasi.

Itsetunto muovautuu lapsuudesta alkaen. Sen parasta rakennusainetta on myönteinen, kannustava kasvatus.

Myös kouluvuodet suuntaavat kehitystä: opettajien ja koulutovereiden palaute vaikuttaa paljon siihen, millaisena näkee omat vahvuutensa ja heikkoutensa. Aikuisiänkin vaikeat kokemukset, kuten työttömyys, uupumus tai avioero, voivat rapauttaa itsetuntoa.

Kysy itseltäsi, mistä heikko itsetuntosi johtuu. Millaisia kokemuksia mieleesi kumpuaa? Miksi tunnet itsesi muita huonommaksi?

Onnistumisen kokemukset pönkittävät itseluottamusta. Niitä saa esimerkiksi antoisista ihmissuhteista ja hyvästä palautteesta.

3. Keskity siihen, missä olet hyvä.

Itsetunto kytkeytyy myös muihin persoonallisuuden ominaisuuksiin. Erityisesti se vaikuttaa optimismin muotoutumiseen. Millaisena näet itsesi vaikuttaa siihen, miten suhtaudut maailmaan ja omaan tulevaisuuteesi.

Kysy itseltäsi, missä olet oikeasti hyvä. Milloin osasit tehdä jotain hyvin? Se, mihin keskitämme huomiomme, alkaa kasvaa. Kun itsetuntosi on vahva, asetat itsellesi vaativia haasteita. Niistä selviytymällä vahvistat jälleen kuvaa omasta arvostasi ja siitä, että pärjäät.

Ihmiset, joilla on heikko itsetunto, ajattelevat puolestaan, että asiat eivät suju ja etsivät onnistumisten jälkeenkin tapahtumista kielteisiä piirteitä.

Itsetuntoa on hankala vahvistaa, jos omilla selitysmalleillaan ruokkii uskoa omaan huonouteensa. Keskustelu puolison, luotettavan työkaverin tai ystävän kanssa voi auttaa näkemään omia vahvuuksia.

4. Ole itsellesi lempeä.

Heikkoon itsetuntoon liittyy usein voimakas taipumus verrata itseä muihin, samoin tarve saada hyväksyntää muilta ihmisiltä. Tämä näkyy käyttäytymisessä. Epävarma ihminen nojautuu helposti toisten mielipiteisiin eikä luota omiin ajatuksiinsa.

Itsetunnon heikkous voi näyttäytyä myös pakonomaisena suorittamisena: oma arvo ansaitaan ulkoisilla suorituksilla. Tämä on selkeä riskitekijä työuupumukselle ja väsymiselle. Tarkasta asenteesi ja mieti, mitä voit realistisesti ajatellen vaatia itseltäsi.

Heikkoon itsetuntoon liittyy myös herkkyys kritiikille. Kun epävarma ihminen  kohtaa epäonnistumisia, hän lamaantuu helposti. Tällöin esimerkiksi työsuoritusta koskeva kritiikki yleistyy leimaamaan koko minuutta.

Kielteiset tulkinnat, vertailu ja huonommuuden tunteet hankaloittavat toisten kanssa toimimista. On vaikeaa olla toisten seurassa, jos kokee itsensä jatkuvasti muita huonommaksi. Ole itsellesi lempeä ja usko, että muut pitävät sinusta.

5. Uskalla olla itsekäs.

Ihmisen persoonallisuus, kuten myös siihen kuuluva itsetunto, voi muuttua myös aikuisiällä. Tämä vaatii yleensä isoja myönteisiä tai kielteisiä muutoksia elämässä. Jos tunnet kärsiväsi heikosta itsetunnosta, anna itsellesi aikaa asian käsittelyyn. Sinä olet itsellesi tärkein.

Ole rakentavalla tavalla itsekäs ja ota aikaa lempeään itseesi tutustumiseen ja tilanteiden analyysiin. Huomaa osaamisesi ja arvosta itseäsi oikealla tavalla.

Asiantuntijana toimi psykologian tohtori Anne Mäkikangas.

Jaettu innostus saa kumppanin tuntumaan kiehtovammalta ja tuo suhteeseen sisältöä.

Parisuhde vaatii työtä. Se on totuus, jota ammattiauttajat hokevat. Rakkaudesta puhutaan kuin rakennustyömaasta. Pitkä suhde on puurtamista, hikistä ja totista touhua, ja helpommasta haaveilu on hömpötystä.

Kuka enää tohtii vaatia, että parisuhteessa pitäisi olla myös kivaa? Toisinaan jopa helppoa ja hauskaa? Suhde vaatii työtä, mutta vähintään yhtä paljon se vaatii yhdessä nauramista, kepeyttä, kahdestaan intoilua ja yhteisiä unelmia.

"Toisin sanoen yhteistä flow-tilaa", sanoo Väestöliiton pariterapeutti, psykologi Keijo Markova.

Tylsistyminen voi johtaa jopa eroon

Flow on tila, jossa ihminen uppoutuu johonkin asiaan.

"Jos pari on innostunut yhdessä jostakin, liitto vahvistuu. Tutkimusten mukaan tylsistyminen ja yhteisen flown puuttuminen voivat johtaa jopa eroon", Keijo Markova sanoo.

Yhteinen flow ei tarkoita sitä, että parin pitäisi maalata rinnakkain tauluja. Intohimo voi kohdistua mihin vain, arkiseenkin: puutarhaan, remontointiin, lastenhoitoon tai telkkarin katsomiseen. Jaettu innostus saa kumppanin tuntumaan kiehtovammalta ja tuo suhteeseen sisältöä.  

Jos olette toistenne vastakohdat eikä yhteistä intoilun kohdetta löydy, turha huolestua. Tärkeintä on, että olet itse innostunut jostakin. Ihminen, joka tuntee intohimoa asioihin, on usein myös itsevarma, myönteinen ja puoleensavetävä – eli hauskempi elämänkumppani.

Tuore kotimainen tutkimus selvitti, miksi nuori usein vaikenee ja sinnittelee mieluummin kuin hakee apua masennukseensa.

1 Hän kokee, ettei ansaitse ammattiapua

Nuori ei hae ammattiapua, koska hän tietää, että mielenterveyspalvelut ovat jo valmiiksi ylikuormitettuja. Hän tuntee, ettei hän ansaitse apua.

2 Hän ei halua huolestuttaa

Nuori voi salata masennuksen läheisiltään, koska ei halua huolestuttaa heitä. Hän voi myös pelätä, että läheinen hylkää hänet, jos hän kertoo pahasta olostaan.

3 Hän pelkää tuomitsemista

Huomattavan usein nuori vaikenee masennuksestaan, koska ei halua kuulla tuomitsemista. Hän pelkää, että hänen väitetään vain hakevan huomiota tai olevan laiska ja häntä kehotetaan ottamaan itseään niskasta kiinni.

Lähde: Yhteiskuntatieteiden maisteri Mervi Issakaisen sosiaalipsykologian alan väitöskirja ”Youth depression: Young people’s distress in relation to the cultural conceptions of depression” 
 

Olisiko jo aika päästää irti menneestä rakkaudesta tai jatkuvasta murehtimisesta? Tässä viisi käytännön keinoa.

1 Puhalla

Kuvittele kämmenellesi asia tai ihminen, josta haluat irti. Sano: saat mennä. Puhalla.

2 Rajaa aika

Päätä, että saat vatvoa asiaa tietyn ajan, ja sitten se on käsitelty.

3 Etsi tukea

Älä jää pohtimaan asioita yksin vaan hakeudu saman kokeneiden seuraan.

4 Järjestä rituaali

Osta itsellesi sormus tai heitä kukkakimppu mereen uuden elämän merkiksi.

5 Anna anteeksi

Jos et anna anteeksi, voit jäädä vihaan kiinni. Anteeksi voi antaa, vaikka sitä ei pyydetä.

Oijoi niitä vanhoja hyviä aikoja! Työelämään hokema ei päde. Työ on ehkä epävarmempaa kuin ennen, mutta ainakin nämä kolme asiaa ovat parantuneet selvästi.

1. On tärkeää, että viihdyt

Hyvinvoiva työntekijä tekee tutkitusti parempaa tulosta kuin ärtynyt tai ahdistunut puurtaja. Fiksut työnantajat tietävät tämän, ja siksi ihmisten viihtymistä tuetaan. Työhyvinvointikyselyt, virkistyspäivät ja kehityskeskustelut ovat käytännön esimerkkejä työntekijöiden viihtymisen seuraamisesta ja ylläpitämisestä.

2. Olet samanarvoinen kuin kollegasi

Ennen vanhaan työpaikoilla sukupuolista ahdistelua tai seksuaalivähemmistöjen syrjintää saatettiin pitää normimeininkinä. Enää ei.  Useimmilla työnantajilla on nollatoleranssi kiusaamiseen. Luottamusmiehet ja työsuojeluvaltuutetut auttavat ongelmatapauksissa.

3. Hommat ovat hauskempia kuin ennen

Automatisaatio on vienyt työelämästä koko joukon kuivia rutiinihommia. Jäljellä olevat työt ovat hauskempia ja mielekkäämpiä kuin ennen. Tiimityötä tehdään enemmän, tieto kulkee moderneilla viestintävälineillä paremmin. Joustot ja etätyömahdollisuudet ovat monella alalla totta.

Asiantuntijana yhteiskuntapolitiikan professori Eeva Jokinen, Itä-Suomen yliopisto.