Pitkittynyt stressi parisuhteessa vaikuttaa terveyteen ihan samalla tavalla kuin työpaineet. 

Marjan avioliitto on raskasta seurattavaa. Jaakko flirttailee toisten kanssa, nolaa Marjan juhlissa ja suunnittelee lomareissut omin päin. 

Vastaavasti Marja haukkuu Jaakkoa Facebookissa ja livenä ystäville. Välillä hän istuu autoon ja lähtee pitkälle ajelulle vain päästäkseen hetkeksi eroon ­puolisostaan. Vapaalla molemmat viettävät mieluummin aikaa yksin tai kaveriensa kanssa kuin yhdessä. Marja saa paniikkihäiriöoireita, ja parin seksielämä on kuollutta.

Meidän ystävien mielestä Marjan ja Jaakon kannattaisi erota. Molemmat voisivat paremmin, kun ainaiset riidat loppuisivat. Marja tunnustaa miettineensä eroa, mutta ei uskalla ottaa ratkaisevaa askelta. Hän yrittää keskittyä suhteen lyhyisiin hyviin hetkiin.

Mistä sen edes tietää, koska ero on ­oikea ratkaisu? Milloin sinnittely kannattaa lopettaa?

Katsotaan ensin, miksi suomalaiset yleensä eroavat.

Seitsemän vuotta liian myöhään

Kommunikaatiovaikeudet ovat yleisin syy eroon, kertoo Väestöliiton Perhebarometri. Jos kumppani tuntuu puhuvan vierasta kieltä eikä kumpikaan enää muista, mistä toinen tykkää, ero on lähellä.

Melkein yhtä tärkeä eron syy on arvostuksen ja kunnioituksen puute. Myös erilaiset arvot ja elämäntyylit sekä yhteisen ajan vähyys lisäävät eroriskiä. 

Tuo kuulostaa ihan Marjalta ja Jaakolta.

Barometristä selviää myös, että eroa harkitaan vuosi tai kaksi. Joka kymmenes parisuhteessa oleva miettii eroa nytkin.

Mutta milloin eropäätös oikeasti kannattaa tehdä? Johtava perheneuvoja Jarno Hellström Hyvinkään-Riihimäen alueen perheasiain neuvottelukeskuksesta pohtii sitä asiakkaidensa kanssa päivittäin. Hän ­kehottaa yrittämään ensin tarpeeksi kauan ja hartaasti ratkomaan ­ongelmia joko omin voimin tai ammattilaisen avulla.

"Nyrkkisääntö on, että ihmiset hakevat apua seitsemän vuotta liian myöhään. Nykyi­sin nuoret parit onneksi turvautuvat ammattilaisen apuun nopeastikin. Silloin korjausliikkeitä on helpompi tehdä."

Pettymys syö kykyä rakastaa

Hellström listaa eron niin sanotut helpot syyt: fyysinen ja henkinen väkivalta, päihteet ja uskottomuus ovat perusteita, ­jotka muutkin mukisematta hyväksyvät. 

Suurin osa eroista johtuu kuitenkin tyytymättömyy­destä ja kyvyttömyydestä ratkaista erimielisyyksiä tai ilmaista ajatuksia ja tunteita. Niitä on vaikeampi selittää ulkopuolisille, mutta hyviä syitä ne ovat silti. 

Pitkittynyt stressi parisuhteessa vaikuttaa terveyteen samalla tavalla kuin työpaineet. Uni ei tule, rentoutuminen on vaikeaa, vatsa on jatkuvasti kipeä.

"Ruumis kantaa sen, mitä mieli ei jaksa. Omasta kehosta on pidettävä huolta. Onko mielekästä uhrata terveys kehnolle suhteelle?"

Hellströmin mielestä puolisot kohdistavat liikaakin paineita parisuhteeseen. Kun raskas työ ja jatkuvasti muuttuva maailma aiheuttavat stressiä, parisuhteesta tulee keidas, jossa pitäisi saada vain levätä. Se on paljon vaadittu suhteelta. Ja mitä suuremmat odotukset, sitä suurempi pettymys on, kun ongelmia alkaa ilmaantua.

"Jatkuvassa pettymyksessä eläminen syö kykyä rakastaa."

Ero ei ole katastrofi

Hellströmin mielestä rakkaudessa korostuu liikaa emotionaalinen puoli.

"Rakkaus on kyllä tarpeen: ilman sitä suhteessa on vaikea jaksaa. Mutta ei rak­kaus ole vain tunne, se on myös valinta ja päätös. Pappikin kysyy vihkimisessä tahtoa. Sitä tarvitaan paljon, kun oikeaa tun­netta on vaikea tavoittaa."

Helppoa vastausta erota vai ei -kysymykseen ei siis ole. Ehkä Marjan ja Jaakon pitäisi ensin miettiä, onko heidän suhteessaan enää halua rakastaa. Ja varmasti heidän kannattaa hakea apua.

Sekin on hyvä muistaa, ettei ero yleensä ole katastrofi. Perhebarometrin mukaan neljä viidestä tunsi olevansa huomattavasti onnellisempi eron jälkeen. Lapsista tai rahasta riitelevät ovat selvä vähemmistö.

"Eron syyt ovat usein kipeitä, eikä ihminen ole valmis kohtaamaan niitä. Se voi ­ilmetä eron jälkeen niin, että ihminen jää ­jumiin erohaavaan ja haluaa raadella. Sitten riidellään vaikka elatusmaksuista."

Marjan ja Jaakon nimet on muutettu. Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 4/2014.

Tunnista vaaran merkit

Amerikkalaisen Gottman-instituutin mukaan eron todennäköisyyttä voi ennustaa tarkkailemalla parin vuorovaikutusta. Tässä selvimmät vaaran merkit:

1. Halveksunta tulee esiin ilmeistä, eleistä ja puheesta. Se on voimakkain eroa ennustava tekijä.
2. Repivä kritiikki näkyy nimittelynä ja toisen persoonaan puuttumisena. Silloin eivät enää riitele asiat, vaan kiistassa mennään henkilökohtaisuuksiin.
3. Vaikeneminen on usein miesten turvakeino. Vaikenija rakentaa ympärilleen suojamuuria, mikä on omiaan kiihdyttämään toista osapuolta.
4. Puolustautuminen ennustaa sekin parisuhteen loppua. Jos toinen tai molemmat ovat jatkuvasti puolustuskannalla tai selittelevät tekemisiään, suhteen päivät ovat luetut.

Lähde: Väestöliitto

 

Jaettu innostus saa kumppanin tuntumaan kiehtovammalta ja tuo suhteeseen sisältöä.

Parisuhde vaatii työtä. Se on totuus, jota ammattiauttajat hokevat. Rakkaudesta puhutaan kuin rakennustyömaasta. Pitkä suhde on puurtamista, hikistä ja totista touhua, ja helpommasta haaveilu on hömpötystä.

Kuka enää tohtii vaatia, että parisuhteessa pitäisi olla myös kivaa? Toisinaan jopa helppoa ja hauskaa? Suhde vaatii työtä, mutta vähintään yhtä paljon se vaatii yhdessä nauramista, kepeyttä, kahdestaan intoilua ja yhteisiä unelmia.

"Toisin sanoen yhteistä flow-tilaa", sanoo Väestöliiton pariterapeutti, psykologi Keijo Markova.

Tylsistyminen voi johtaa jopa eroon

Flow on tila, jossa ihminen uppoutuu johonkin asiaan.

"Jos pari on innostunut yhdessä jostakin, liitto vahvistuu. Tutkimusten mukaan tylsistyminen ja yhteisen flown puuttuminen voivat johtaa jopa eroon", Keijo Markova sanoo.

Yhteinen flow ei tarkoita sitä, että parin pitäisi maalata rinnakkain tauluja. Intohimo voi kohdistua mihin vain, arkiseenkin: puutarhaan, remontointiin, lastenhoitoon tai telkkarin katsomiseen. Jaettu innostus saa kumppanin tuntumaan kiehtovammalta ja tuo suhteeseen sisältöä.  

Jos olette toistenne vastakohdat eikä yhteistä intoilun kohdetta löydy, turha huolestua. Tärkeintä on, että olet itse innostunut jostakin. Ihminen, joka tuntee intohimoa asioihin, on usein myös itsevarma, myönteinen ja puoleensavetävä – eli hauskempi elämänkumppani.

Tuore kotimainen tutkimus selvitti, miksi nuori usein vaikenee ja sinnittelee mieluummin kuin hakee apua masennukseensa.

1 Hän kokee, ettei ansaitse ammattiapua

Nuori ei hae ammattiapua, koska hän tietää, että mielenterveyspalvelut ovat jo valmiiksi ylikuormitettuja. Hän tuntee, ettei hän ansaitse apua.

2 Hän ei halua huolestuttaa

Nuori voi salata masennuksen läheisiltään, koska ei halua huolestuttaa heitä. Hän voi myös pelätä, että läheinen hylkää hänet, jos hän kertoo pahasta olostaan.

3 Hän pelkää tuomitsemista

Huomattavan usein nuori vaikenee masennuksestaan, koska ei halua kuulla tuomitsemista. Hän pelkää, että hänen väitetään vain hakevan huomiota tai olevan laiska ja häntä kehotetaan ottamaan itseään niskasta kiinni.

Lähde: Yhteiskuntatieteiden maisteri Mervi Issakaisen sosiaalipsykologian alan väitöskirja ”Youth depression: Young people’s distress in relation to the cultural conceptions of depression” 
 

Olisiko jo aika päästää irti menneestä rakkaudesta tai jatkuvasta murehtimisesta? Tässä viisi käytännön keinoa.

1 Puhalla

Kuvittele kämmenellesi asia tai ihminen, josta haluat irti. Sano: saat mennä. Puhalla.

2 Rajaa aika

Päätä, että saat vatvoa asiaa tietyn ajan, ja sitten se on käsitelty.

3 Etsi tukea

Älä jää pohtimaan asioita yksin vaan hakeudu saman kokeneiden seuraan.

4 Järjestä rituaali

Osta itsellesi sormus tai heitä kukkakimppu mereen uuden elämän merkiksi.

5 Anna anteeksi

Jos et anna anteeksi, voit jäädä vihaan kiinni. Anteeksi voi antaa, vaikka sitä ei pyydetä.

Oijoi niitä vanhoja hyviä aikoja! Työelämään hokema ei päde. Työ on ehkä epävarmempaa kuin ennen, mutta ainakin nämä kolme asiaa ovat parantuneet selvästi.

1. On tärkeää, että viihdyt

Hyvinvoiva työntekijä tekee tutkitusti parempaa tulosta kuin ärtynyt tai ahdistunut puurtaja. Fiksut työnantajat tietävät tämän, ja siksi ihmisten viihtymistä tuetaan. Työhyvinvointikyselyt, virkistyspäivät ja kehityskeskustelut ovat käytännön esimerkkejä työntekijöiden viihtymisen seuraamisesta ja ylläpitämisestä.

2. Olet samanarvoinen kuin kollegasi

Ennen vanhaan työpaikoilla sukupuolista ahdistelua tai seksuaalivähemmistöjen syrjintää saatettiin pitää normimeininkinä. Enää ei.  Useimmilla työnantajilla on nollatoleranssi kiusaamiseen. Luottamusmiehet ja työsuojeluvaltuutetut auttavat ongelmatapauksissa.

3. Hommat ovat hauskempia kuin ennen

Automatisaatio on vienyt työelämästä koko joukon kuivia rutiinihommia. Jäljellä olevat työt ovat hauskempia ja mielekkäämpiä kuin ennen. Tiimityötä tehdään enemmän, tieto kulkee moderneilla viestintävälineillä paremmin. Joustot ja etätyömahdollisuudet ovat monella alalla totta.

Asiantuntijana yhteiskuntapolitiikan professori Eeva Jokinen, Itä-Suomen yliopisto.