Oletko hyvä äiti tai isä? Nämä 12 piirrettä kertovat, että olet.

1. Olet pysynyt uskollisena itsellesi.

Et ole muuttunut lasten kanssa ihan eri ihmiseksi kuin ennen. Vaikka elämä muuttuukin vanhempana kovin toiseksi, omia kiinnostuksen kohteita ja intohimoja ei kannata hylätä. Löydät edelleen aikaa tehdä niitä asioita, joista saat iloa ja elinvoimaa. Vaikka sitten harvoin.

2. Et marise marttyyrina.

Osaat tunnistaa hetket, jolloin väsymys alkaa mennä överiksi ja olisit valmis syyttämään muita vaikka mistä. Lasten ei pidä joutua kuuntelemaan äidin tai isän nurinaa siitä, kuinka kaikki menee nyt ihan huonosti ja ehkä vielä heidän takiaan. Osaat nähdä tarpeesi ja levätä.

3. Et yritä olla täydellinen.

Kukaan ei sitä ole. Ylipäätään elämässä täydellisyyden tavoittelu on huono idea, etkä olet sortunut siihen myöskään äitinä tai isänä. Elämä on sotkuista ja täynnä yllätyksiä, lasten kanssa paljon entistäkin enemmän. Ymmärrät, että virheet kuuluvat ihmisen elämään, eikä kaikkea voi ikinä kontrolloida.

4. Osaat olla tuntematta syyllisyyttä.

Syyllisyyden tunteita on tarjolla vanhemmalle vaikka mistä ja vaikka kuinka usein: lapselle tulee kieltämisestä paha mieli, kotiin pitäisi ehtiä ajoissa ja töitäkin tehdä vielä lisää. Olet päättänyt toimia niin kuin toimit ja unohtaa syyllisyydet. Enimmäkseen pysyt tässä päätöksessä hyvin: tiedät, että teet parhaasi.

5. Olet kärsivällinen.

Tämänkin voit allekirjoittaa ainakin enimmäkseen. Tottakai hermo menee joskus, mutta olet opetellut hillitsemään itsesi. Lapset ovat lapsia, sanot itsellesi. Vanhemmuus opettaa kärsivällisyyttä.

6. Kuuntelet lastasi.

Välillä lapsilla on niin kamalasti asiaa, että sitä ei meinaa millään jaksaa. Yrität kuitenkin varta vasten pysähtyä kuuntelemaan aina kun voit. Ei neuvomaan vaan kuuntelemaan.

7. Olet lapsesi äiti tai isä etkä kaveri.

Osaat ja haluat asettaa lapsellesi rajoja ja sääntöjä. Kurin pitäminen ei ole kivaa, mutta harrastat sitä silti. Et anna lapsesi päättää jatkuvasti tai neuvottele hänen kanssaan ihan kaikesta.

8. Opetat lastasi tyytymään vähempään.

Et osta jatkuvasti uusia leluja tai kaikkea, mitä lapsesi pyytää. Opetat samalla, että onni ei tule tavaroista eikä kaikkea tarvitse omistaa. Opetat lasta arvostamaan vanhaa tavaraa, lainaamista ja korjaamista.

9. Et painosta lasta.

Kannustat ja rohkaiset, mutta annat lapsesi pystyä siihen mihin hän pystyy. Lapsesi osaaminen koulussa ja harrastuksissa riittää sinulle: ylisuorittaminen tai sen vaatiminen ei tee ketään onnelliseksi. Et myöskään pyri täyttämään lapsesi kautta omia unelmiasi.

10. Vahvistat lapsesi itsetuntoa.

Et nakerra sitä vähättelyllä, alistamisella tai muulla tavalla. Sen sijaan osoitat, että arvostat ja rakastat häntä. Samalla opetat lasta arvostamaan ja rakastamaan itsekin itseään. Hyvä itsetunto on parhaimpia asioita, mitä kasvattamalla voi lapsessa tukea.

11. Opetat lapselle itseluottamusta.

Et ole joka välissä auttamassa ja tekemässä asioita lapsen puolesta. Annat pienenkin lapsen yrittää ja opetella itse. Kannustat ja kehut, vaikka suoritus ei olisi kovinkaan mahtava. Tiedät, että ilman yrittämistä ei koskaan opi eikä tule itsenäistymään. Hillitset halusi olla koko ajan tarpeen.

12. Pidät lastesi kanssa hauskaa.

Muistat varta vasten irtautua arkisesta kieltämisen, kurinpidon ja kotitöiden vyörystä. Keksit kivoja yhteisiä asioita lasten kanssa ja näet asioita hauskassa valossa. Rentoutuminen kuuluu pysyvästi elämääsi ja samalla opetat sitä myös lapsille. Lasten kanssa olet oppinut näkemään maailman entistä ihmeellisempänä paikkana.

Lähde: zenhabits.com

Julkisilla matkustaminen on useimmiten mukavaa. Joskus lähelle osuu kuitenkin haastava kanssamatkustaja. Näin tunnistat tyypin ja pärjäät.

1. Levittäytyjä vie naapurinkin penkin

Levittäytyjiä esiintyy yleisesti lähes kaikissa julkisissa kulkuvälineissä, erityisesti busseissa ja metrossa. Eniten haittaa heistä on ruuhka-aikoina.

Levittäytyjä rönsyää ympärilleen laukkuja, takkeja ja kasseja, joiden kuljettamiseen hän tarvitsee omansa lisäksi myös viereisen istuimen. Valloituksestaan täysiverinen levittäytyjä pitää sitkeästi kiinni, vaikka muut ihmiset seisoisivat käytävällä. 

Keino: Mene reippaasti suoraan asiaan."Tässä on varmaan vapaata!" Yleensä tavara katoaa penkiltä happaman mulkaisun säestyksellä. 

2. Hölpöttäjä tahtoo seuraa

Hölpöttäjiä voi helposti bongata suurten kaupunkien keskusta-alueiden julkisista. Yleensä he ovat hyväntahtoisia, mutta väsyttäviä.

Hölpöttäjä kaipaa huomiota. Siksi hän tahtoo turista lähes kenen tahansa kanssa. Jos kuljettajalta irtoaa vain väsynyt mulkaisu, hölpöttäjä valitsee kohteekseen naapuripenkissä istujan. Hän jatkaa juttua sitkeästi, vaikka toinen olisi puolinukuksissa yövuorosta palaava zombi.

Keino: Koeta ynähdellä jotakin ystävällistä. Hölpöttäjä on useimmiten hyväntahtoinen, ja ilahtuu pienestäkin. Jos et kestä, vaihda penkkiä.

3. Puuhastelija ei pysähdy

Puuhastelija on ahkera kaveri. Mitä pidempi matka, sen todennäköisemmin joku kanssamatkustajista paljastuu puuhastelijaksi.

Hän on juuri se tyyppi, joka rapistaa karkkipussia vieressäsi, selaa kiihkeästi ilmaisjakelulehteä, hölöttää kännykkään korvasi juuressa tai kallistelee limutölkkiä vastapäisellä penkillä istuessaan. Mikäs siinä, jos ketään ei haittaa. Usein puuhastelija kuitenkin jättää jälkeensä vanan ryppyisiä karkkipapereita, kaatuneen limutölkin ja rynttääntyneen lehdykän.

Keino: Katso toisaalle. Koeta ajatella, ettei matka ole ikuinen.

4. Hosuja on pulassa

Hosujalla on hieman liikaa lautasellaan. Ehkä kiukutteleva lapsi, kaatuileva jättimatkalaukku, uhkaavasti kallisteleva polkupyörä tai lemmikin kantokoppa, joka on kaikkien tiellä. Hosujia sattuu erityisesti metroon tai raitiovaunuun aika usein. Pahimmillaan hosellus on ruuhka-aikaan.

Tunnistat hosujan anteeksipyytävistä katseista, joita hän luo ympärilleen, sekä väräjävästä äänestä, jolla hän pahoittelee aiheuttamaansa häiriötä.

Keino: Hymyile ja tarjoa apua. Pelastat luultavasti lähimmäisesi päivän.

5. Äimistelijä on ihan kujalla

Klassisia äimistelijöitä julkisissa ovat turistit ja vieraspaikkakuntalaiset. Siis juuri ne tyypit, jotka levittelevät karttoja, tiiraavat aikatauluja ja jumittavat lippuautomaattien edessä hämmentyneinä. He kurottavat kaulojaan joka pysäkillä ja näyttävät hetki hetkeltä vauhkommilta. Erityisen yleinen lajityyppi on nähtävyyksien läheisyydessä ja lentokenttien liepeillä.

Keino: Jos äimistelijä näyttää pärjäävän, anna olla. Jos ei, hymyile ja kysy kaikilla osaamillasi kielillä, voitko auttaa. Seuraavalla reissullasi voit joutua samaan asemaan itse.

Jaettu innostus saa kumppanin tuntumaan kiehtovammalta ja tuo suhteeseen sisältöä.

Parisuhde vaatii työtä. Se on totuus, jota ammattiauttajat hokevat. Rakkaudesta puhutaan kuin rakennustyömaasta. Pitkä suhde on puurtamista, hikistä ja totista touhua, ja helpommasta haaveilu on hömpötystä.

Kuka enää tohtii vaatia, että parisuhteessa pitäisi olla myös kivaa? Toisinaan jopa helppoa ja hauskaa? Suhde vaatii työtä, mutta vähintään yhtä paljon se vaatii yhdessä nauramista, kepeyttä, kahdestaan intoilua ja yhteisiä unelmia.

"Toisin sanoen yhteistä flow-tilaa", sanoo Väestöliiton pariterapeutti, psykologi Keijo Markova.

Tylsistyminen voi johtaa jopa eroon

Flow on tila, jossa ihminen uppoutuu johonkin asiaan.

"Jos pari on innostunut yhdessä jostakin, liitto vahvistuu. Tutkimusten mukaan tylsistyminen ja yhteisen flown puuttuminen voivat johtaa jopa eroon", Keijo Markova sanoo.

Yhteinen flow ei tarkoita sitä, että parin pitäisi maalata rinnakkain tauluja. Intohimo voi kohdistua mihin vain, arkiseenkin: puutarhaan, remontointiin, lastenhoitoon tai telkkarin katsomiseen. Jaettu innostus saa kumppanin tuntumaan kiehtovammalta ja tuo suhteeseen sisältöä.  

Jos olette toistenne vastakohdat eikä yhteistä intoilun kohdetta löydy, turha huolestua. Tärkeintä on, että olet itse innostunut jostakin. Ihminen, joka tuntee intohimoa asioihin, on usein myös itsevarma, myönteinen ja puoleensavetävä – eli hauskempi elämänkumppani.

Tuore kotimainen tutkimus selvitti, miksi nuori usein vaikenee ja sinnittelee mieluummin kuin hakee apua masennukseensa.

1 Hän kokee, ettei ansaitse ammattiapua

Nuori ei hae ammattiapua, koska hän tietää, että mielenterveyspalvelut ovat jo valmiiksi ylikuormitettuja. Hän tuntee, ettei hän ansaitse apua.

2 Hän ei halua huolestuttaa

Nuori voi salata masennuksen läheisiltään, koska ei halua huolestuttaa heitä. Hän voi myös pelätä, että läheinen hylkää hänet, jos hän kertoo pahasta olostaan.

3 Hän pelkää tuomitsemista

Huomattavan usein nuori vaikenee masennuksestaan, koska ei halua kuulla tuomitsemista. Hän pelkää, että hänen väitetään vain hakevan huomiota tai olevan laiska ja häntä kehotetaan ottamaan itseään niskasta kiinni.

Lähde: Yhteiskuntatieteiden maisteri Mervi Issakaisen sosiaalipsykologian alan väitöskirja ”Youth depression: Young people’s distress in relation to the cultural conceptions of depression” 
 

Olisiko jo aika päästää irti menneestä rakkaudesta tai jatkuvasta murehtimisesta? Tässä viisi käytännön keinoa.

1 Puhalla

Kuvittele kämmenellesi asia tai ihminen, josta haluat irti. Sano: saat mennä. Puhalla.

2 Rajaa aika

Päätä, että saat vatvoa asiaa tietyn ajan, ja sitten se on käsitelty.

3 Etsi tukea

Älä jää pohtimaan asioita yksin vaan hakeudu saman kokeneiden seuraan.

4 Järjestä rituaali

Osta itsellesi sormus tai heitä kukkakimppu mereen uuden elämän merkiksi.

5 Anna anteeksi

Jos et anna anteeksi, voit jäädä vihaan kiinni. Anteeksi voi antaa, vaikka sitä ei pyydetä.