Hermoiletko ihmisten tapaamista? Tuntuuko sinusta, että olet tylsä tuppisuu? Näillä ohjeilla olosi helpottuu.

1. Harjoittele jännittäviä tilanteita.

Aloita kevyesti. Voit ensin luoda katsekontaktin tuntemattomaan, seuraavaksi hymyillä, sitten tervehtiä. Pikkuhiljaa voit alkaa ilmaista itseäsi rohkeammin.

Älä kieltäydy illanvietoista ystävien tai tuttujen kesken, vaikka sinusta tuntuisi, että edessä olisi epämukavia hetkiä. Epämukavissa hetkissäkin voi välillä mennä vessaan tai vaikka terassille hengähtämään. Se on parempi vaihtoehto kuin erakoitua.

2. Puhu jännityksestä.

Moni vaikenee jännittämisestä, koska häpeää sitä. Peloista olisi hyvä puhua ystäville tai perheenjäsenille. Kun antaa itselleen luvan jännittää ja hyväksyy sen, jännittäminen alkaa usein helpottaa.

3. Älä häpeä.

Herkkyydessä, ujoudessa ja jännityksessä ei ole mitään hävettävää. Moni herkkä on vuorovaikutustilanteissa taitavampi kuin suulas pälpättäjä. Läsnäolo ja kuuntelu ovat tärkeitä, ja arat ihmiset ovat usein hyviä kuuntelijoita.

Jännittäminen ei ole heikkoutta. Se on osoitus siitä, että tilanne on tärkeä.

4. Hyväksy oma rytmisi.

Toiset lämpiävät hitaammin keskustelussa. Olisi raskasta, jos kaikki olisivat spontaaneja ja sukkelia. Ajatuskin työryhmästä, jossa kaikki ovat vauhdikkaita ekstroverttejä, tuntuu rasittavalta.

5. Älä mieti, mitä muut ajattelevat.

Jännityksestä näkyy ulospäin vain murto-osa. Siksi monesta tuntuukin, että on ainoa jännittäjä!

Jännittäjä miettii, mitä muut ajattelevat minusta, mutta tosiasiassa muut ajattelevat useimmiten itseään.

6. Älä tarkkaile itseäsi.

Jännityksen ja oireiden tarkkailu ja kontrollointi helposti lisää jännitystä. Myötätuntoinen suhtautuminen omaan jännittämiseen rauhoittaa mieltä ja kehoa.

7. Ole armollinen.

Jännittämisen taustalla on usein vaativuus itseä kohtaan. Sen paras vastalääke on myötätuntoisuus ja armollisuus. Riittävän hyvä riittää.

Voit ajatella: ”Uskallan ja haluan olla ihmisten kanssa tekemisissä jännittämisestä huolimatta. Jännitys on osa minua ja minun tapaani kokea tilanteita. Muilla on omat tapansa. Olemme erilaisia: emme heikompia tai vahvempia.”

8. Hengitä.

Erilaiset hengitysharjoitukset rauhoittavat. Myös mindfulness-harjoitukset auttavat monia.

9. Anna itsellesi aikaa.

Elämänkokemuksen karttuessa mokaamisen pelko laantuu. Siksi jännittäminen yleensä helpottuu iän myötä.

Lähde: Psykologi Anne Syvälahti

Miksi ihmiset pelkäävät "kiusallista hiljaisuutta"? Lue lisää Kodin Kuvalehdestä 13/2014!

Jaettu innostus saa kumppanin tuntumaan kiehtovammalta ja tuo suhteeseen sisältöä.

Parisuhde vaatii työtä. Se on totuus, jota ammattiauttajat hokevat. Rakkaudesta puhutaan kuin rakennustyömaasta. Pitkä suhde on puurtamista, hikistä ja totista touhua, ja helpommasta haaveilu on hömpötystä.

Kuka enää tohtii vaatia, että parisuhteessa pitäisi olla myös kivaa? Toisinaan jopa helppoa ja hauskaa? Suhde vaatii työtä, mutta vähintään yhtä paljon se vaatii yhdessä nauramista, kepeyttä, kahdestaan intoilua ja yhteisiä unelmia.

"Toisin sanoen yhteistä flow-tilaa", sanoo Väestöliiton pariterapeutti, psykologi Keijo Markova.

Tylsistyminen voi johtaa jopa eroon

Flow on tila, jossa ihminen uppoutuu johonkin asiaan.

"Jos pari on innostunut yhdessä jostakin, liitto vahvistuu. Tutkimusten mukaan tylsistyminen ja yhteisen flown puuttuminen voivat johtaa jopa eroon", Keijo Markova sanoo.

Yhteinen flow ei tarkoita sitä, että parin pitäisi maalata rinnakkain tauluja. Intohimo voi kohdistua mihin vain, arkiseenkin: puutarhaan, remontointiin, lastenhoitoon tai telkkarin katsomiseen. Jaettu innostus saa kumppanin tuntumaan kiehtovammalta ja tuo suhteeseen sisältöä.  

Jos olette toistenne vastakohdat eikä yhteistä intoilun kohdetta löydy, turha huolestua. Tärkeintä on, että olet itse innostunut jostakin. Ihminen, joka tuntee intohimoa asioihin, on usein myös itsevarma, myönteinen ja puoleensavetävä – eli hauskempi elämänkumppani.

Tuore kotimainen tutkimus selvitti, miksi nuori usein vaikenee ja sinnittelee mieluummin kuin hakee apua masennukseensa.

1 Hän kokee, ettei ansaitse ammattiapua

Nuori ei hae ammattiapua, koska hän tietää, että mielenterveyspalvelut ovat jo valmiiksi ylikuormitettuja. Hän tuntee, ettei hän ansaitse apua.

2 Hän ei halua huolestuttaa

Nuori voi salata masennuksen läheisiltään, koska ei halua huolestuttaa heitä. Hän voi myös pelätä, että läheinen hylkää hänet, jos hän kertoo pahasta olostaan.

3 Hän pelkää tuomitsemista

Huomattavan usein nuori vaikenee masennuksestaan, koska ei halua kuulla tuomitsemista. Hän pelkää, että hänen väitetään vain hakevan huomiota tai olevan laiska ja häntä kehotetaan ottamaan itseään niskasta kiinni.

Lähde: Yhteiskuntatieteiden maisteri Mervi Issakaisen sosiaalipsykologian alan väitöskirja ”Youth depression: Young people’s distress in relation to the cultural conceptions of depression” 
 

Olisiko jo aika päästää irti menneestä rakkaudesta tai jatkuvasta murehtimisesta? Tässä viisi käytännön keinoa.

1 Puhalla

Kuvittele kämmenellesi asia tai ihminen, josta haluat irti. Sano: saat mennä. Puhalla.

2 Rajaa aika

Päätä, että saat vatvoa asiaa tietyn ajan, ja sitten se on käsitelty.

3 Etsi tukea

Älä jää pohtimaan asioita yksin vaan hakeudu saman kokeneiden seuraan.

4 Järjestä rituaali

Osta itsellesi sormus tai heitä kukkakimppu mereen uuden elämän merkiksi.

5 Anna anteeksi

Jos et anna anteeksi, voit jäädä vihaan kiinni. Anteeksi voi antaa, vaikka sitä ei pyydetä.

Oijoi niitä vanhoja hyviä aikoja! Työelämään hokema ei päde. Työ on ehkä epävarmempaa kuin ennen, mutta ainakin nämä kolme asiaa ovat parantuneet selvästi.

1. On tärkeää, että viihdyt

Hyvinvoiva työntekijä tekee tutkitusti parempaa tulosta kuin ärtynyt tai ahdistunut puurtaja. Fiksut työnantajat tietävät tämän, ja siksi ihmisten viihtymistä tuetaan. Työhyvinvointikyselyt, virkistyspäivät ja kehityskeskustelut ovat käytännön esimerkkejä työntekijöiden viihtymisen seuraamisesta ja ylläpitämisestä.

2. Olet samanarvoinen kuin kollegasi

Ennen vanhaan työpaikoilla sukupuolista ahdistelua tai seksuaalivähemmistöjen syrjintää saatettiin pitää normimeininkinä. Enää ei.  Useimmilla työnantajilla on nollatoleranssi kiusaamiseen. Luottamusmiehet ja työsuojeluvaltuutetut auttavat ongelmatapauksissa.

3. Hommat ovat hauskempia kuin ennen

Automatisaatio on vienyt työelämästä koko joukon kuivia rutiinihommia. Jäljellä olevat työt ovat hauskempia ja mielekkäämpiä kuin ennen. Tiimityötä tehdään enemmän, tieto kulkee moderneilla viestintävälineillä paremmin. Joustot ja etätyömahdollisuudet ovat monella alalla totta.

Asiantuntijana yhteiskuntapolitiikan professori Eeva Jokinen, Itä-Suomen yliopisto.