Koskaan ei ole liian myöhäistä kasvaa puolison kanssa yhteen. Vaikka 20 yhteisen vuoden jälkeen.

Jonain tavallisena iltana vain ymmärtää, että mikään ei ole niin kuin pitäisi. Lapset on kyllä haettu partiosta ja jäähallilta ja patistettu nukkumaan. Mutta kun pesukone pysähtyy, on liian hiljaista. Olisi päivän ainoa hetki jutella puolison kanssa, mutta ei ole mitään sanottavaa.

Monta muutakin versiota on. Saattaa olla kesäloman ensimmäinen päivä ja hirveä riita: puolisot eivät enää muista, kuinka yhdessä oikein oltiinkaan. Tai sitten jompikumpi menee viikosta toiseen yksin nukkumaan, kun toinen jää viettämään iltaa television kanssa.

Kasvoimme erillemme, on tapana sanoa. Niin voi käydä, psykoterapeutti Aili Schulman tietää. Mutta voi olla niinkin, että puolisot eivät ole koskaan edes kasvaneet yhteen. Vaikka olisi oltu yhdessä 20 vuotta, kasvatettu lapsia ja rakennettu taloja, parisuhde on voinut jäädä kasvamatta ja rakentumatta.

Anna itsesi tarvita toista

Alussa on rakastuminen. Se on melkein liian hyvää ollakseen totta, ja onkin. Rakastuminen on silkkaa fantasiaa, toivetodellisuutta. Silti se on tärkeä vaihe, sillä rakastuneena uskaltaa olla paljaana toiselle. Vasta sen jälkeen pari voi kasvaa yhteen.

Ennen kuin voi olla avoin toiselle, on on oltava avoin itselle. Se on yllättävän vaikeaa. Jos ei edes itse tunnista toiveitaan ja pelkojaan, ei osaa kertoa niistä toiselle, Aili Schulman sanoo.

"Ihmisellä on perustarve saada läheisyyttä, huomiota, ymmärrystä ja turvaa. Jokainen kaipaa sitä, että joku ottaisi välillä kainaloon ja lohduttaisi. Silti näiden tarpeiden myöntäminen voi olla vaikeaa. Jos elää kuin tarpeita ei olisikaan, sivuuttaa itsensä ja parisuhteen siinä samalla."

Erilleen ajautumisen uhka on suurin, kun väliin tulee paljon muuta. Molemmat puolisot saattavat täyttää lasten tarpeita niin, että unohtavat omat ja toistensa tarpeet. Yhtä lailla vaikka iäkkäiden vanhempien hoitaminen, matkatyö tai yt-neuvottelut ovat riskivaiheita.

"Kaikissa kuormittavissa elämänvaiheissa on tärkeä puhua ja ymmärtää, mitä tämä tarkoittaa meidän parisuhteellemme. Jos yhteinen jakaminen jää, mennään karille."

Samassa paikassa yhtä aikaa

Suurin osa parisuhdepuheesta on ihan tavallista: Millaista oli töissä, mikä uutinen lehdessä kiinnostaa, mistä on mennyt hermo ja mitä ruokaa tehtäisiin.

Puhumista on tärkeä jatkaa, vaikka luulisi jo kuulleensa kaiken. Jos tarpeeksi kauan kulkee ohi, ei vähitellen enää tunnekaan toista. Silloin yhteinen golfkurssi ei parisuhdetta pelasta – mutta voi siitäkin aloittaa.

"Erilleen kasvaminen on kohtaamattomuutta. Lähtökohta on, että kaksi ihmistä olisi yhtä aikaa samassa paikassa ja keskittyisi suunnilleen samaan asiaan. Vaikka olisi kuinka hyvä parisuhde, se kärsii, jos ei vietetä aikaa yhdessä."

Kuinka sinä olet parisuhteessa?

Usein on hyvinkin helppo huomata, missä on menty vikaan. Kaikki olisi paremmin, jos se toinen puhuisi ja kuuntelisi ja ponnistelisi suhteen vuoksi edes vähän enemmän. Valitettavasti korjaaminen pitäisi kuitenkin aloittaa itsestä.

"Tärkeintä on ensin tunnistaa, mitä itselleni kuuluu. Miten olen suhteessa puolisooni, miten avoimesti osoitan tunteeni ja ajatukseni? Ratkaisu ei ole se, että rakastuu toiseen. Ydinasia on, miten minä ylipäätään olen parisuhteessa, tämän tai jonkun toisen ihmisen kanssa."

Aina asioita ei saa korjattua. Parisuhteelta ja elämältä saatetaan haluta pysyvästi liian erilaisia asioita. Mutta jos molemmilla on sama tavoite, pitkänkin parisuhteen jälkeen voi kasvaa yhteen joko uudelleen tai ensimmäisen kerran.

Silloin jonakin iltana ymmärtää, että ne partiot ja pyykit ja yt-neuvottelut jaksaa juuri siksi, että vieressä on ihminen, jonka kanssa jakaa tämän päivän ja muutkin hyvät ja huonot päivät.

SE PIENI ERO:
Olkaa erillisiä, mutta älkää erillään

Erilliseksi kasvaminen on eri asia kuin erilleen kasvaminen. Symbioottisen rakastumisvaiheen jälkeen kummankin nimenomaan pitää kasvaa erilliseksi, sillä vasta kaksi erillistä ihmistä voi muodostaa hyvän, avoimen parisuhteen.

Joskus erilleen kasvaminen on sitä, että toisen kasvu erilliseksi ihmiseksi on jäänyt kesken. Siksi pari ei pysty olemaan yhteydessä toistensa kanssa enää symbioosivaiheen jälkeen. Jotta parisuhteessa säilyisi yhteys myös silloin, kun puolisot kasvavat eri tahdissa, on elintärkeää puhua.

MIETI VIELÄ TÄTÄ:
Yhdessä lasten vuoksi?
Jos vanhempien suhde on kohtuullisen hyvä, yhdessä pysyminen vaikka sitten vain lasten vuoksi voi olla psykoterapeutti Aili Schulmanin mielestä viisasta: perhe tuo lapsille perusturvaa.

Silti ei pidä luulla, että lapsia onnistuisi hämäämään. Jos vanhempien väliltä puuttuu rakkaus ja kunnioitus, ne puuttuvat myös kodin ilmapiiristä. Lapset tunnistavat sen.

Lue myös:

Millainen parisuhde on riittävän hyvä?

5 vinkkiä: Näin opettelette taas puhumaan toisillenne

 

Julkisilla matkustaminen on useimmiten mukavaa. Joskus lähelle osuu kuitenkin haastava kanssamatkustaja. Näin tunnistat tyypin ja pärjäät.

1. Levittäytyjä vie naapurinkin penkin

Levittäytyjiä esiintyy yleisesti lähes kaikissa julkisissa kulkuvälineissä, erityisesti busseissa ja metrossa. Eniten haittaa heistä on ruuhka-aikoina.

Levittäytyjä rönsyää ympärilleen laukkuja, takkeja ja kasseja, joiden kuljettamiseen hän tarvitsee omansa lisäksi myös viereisen istuimen. Valloituksestaan täysiverinen levittäytyjä pitää sitkeästi kiinni, vaikka muut ihmiset seisoisivat käytävällä. 

Keino: Mene reippaasti suoraan asiaan."Tässä on varmaan vapaata!" Yleensä tavara katoaa penkiltä happaman mulkaisun säestyksellä. 

2. Hölpöttäjä tahtoo seuraa

Hölpöttäjiä voi helposti bongata suurten kaupunkien keskusta-alueiden julkisista. Yleensä he ovat hyväntahtoisia, mutta väsyttäviä.

Hölpöttäjä kaipaa huomiota. Siksi hän tahtoo turista lähes kenen tahansa kanssa. Jos kuljettajalta irtoaa vain väsynyt mulkaisu, hölpöttäjä valitsee kohteekseen naapuripenkissä istujan. Hän jatkaa juttua sitkeästi, vaikka toinen olisi puolinukuksissa yövuorosta palaava zombi.

Keino: Koeta ynähdellä jotakin ystävällistä. Hölpöttäjä on useimmiten hyväntahtoinen, ja ilahtuu pienestäkin. Jos et kestä, vaihda penkkiä.

3. Puuhastelija ei pysähdy

Puuhastelija on ahkera kaveri. Mitä pidempi matka, sen todennäköisemmin joku kanssamatkustajista paljastuu puuhastelijaksi.

Hän on juuri se tyyppi, joka rapistaa karkkipussia vieressäsi, selaa kiihkeästi ilmaisjakelulehteä, hölöttää kännykkään korvasi juuressa tai kallistelee limutölkkiä vastapäisellä penkillä istuessaan. Mikäs siinä, jos ketään ei haittaa. Usein puuhastelija kuitenkin jättää jälkeensä vanan ryppyisiä karkkipapereita, kaatuneen limutölkin ja rynttääntyneen lehdykän.

Keino: Katso toisaalle. Koeta ajatella, ettei matka ole ikuinen.

4. Hosuja on pulassa

Hosujalla on hieman liikaa lautasellaan. Ehkä kiukutteleva lapsi, kaatuileva jättimatkalaukku, uhkaavasti kallisteleva polkupyörä tai lemmikin kantokoppa, joka on kaikkien tiellä. Hosujia sattuu erityisesti metroon tai raitiovaunuun aika usein. Pahimmillaan hosellus on ruuhka-aikaan.

Tunnistat hosujan anteeksipyytävistä katseista, joita hän luo ympärilleen, sekä väräjävästä äänestä, jolla hän pahoittelee aiheuttamaansa häiriötä.

Keino: Hymyile ja tarjoa apua. Pelastat luultavasti lähimmäisesi päivän.

5. Äimistelijä on ihan kujalla

Klassisia äimistelijöitä julkisissa ovat turistit ja vieraspaikkakuntalaiset. Siis juuri ne tyypit, jotka levittelevät karttoja, tiiraavat aikatauluja ja jumittavat lippuautomaattien edessä hämmentyneinä. He kurottavat kaulojaan joka pysäkillä ja näyttävät hetki hetkeltä vauhkommilta. Erityisen yleinen lajityyppi on nähtävyyksien läheisyydessä ja lentokenttien liepeillä.

Keino: Jos äimistelijä näyttää pärjäävän, anna olla. Jos ei, hymyile ja kysy kaikilla osaamillasi kielillä, voitko auttaa. Seuraavalla reissullasi voit joutua samaan asemaan itse.

Jaettu innostus saa kumppanin tuntumaan kiehtovammalta ja tuo suhteeseen sisältöä.

Parisuhde vaatii työtä. Se on totuus, jota ammattiauttajat hokevat. Rakkaudesta puhutaan kuin rakennustyömaasta. Pitkä suhde on puurtamista, hikistä ja totista touhua, ja helpommasta haaveilu on hömpötystä.

Kuka enää tohtii vaatia, että parisuhteessa pitäisi olla myös kivaa? Toisinaan jopa helppoa ja hauskaa? Suhde vaatii työtä, mutta vähintään yhtä paljon se vaatii yhdessä nauramista, kepeyttä, kahdestaan intoilua ja yhteisiä unelmia.

"Toisin sanoen yhteistä flow-tilaa", sanoo Väestöliiton pariterapeutti, psykologi Keijo Markova.

Tylsistyminen voi johtaa jopa eroon

Flow on tila, jossa ihminen uppoutuu johonkin asiaan.

"Jos pari on innostunut yhdessä jostakin, liitto vahvistuu. Tutkimusten mukaan tylsistyminen ja yhteisen flown puuttuminen voivat johtaa jopa eroon", Keijo Markova sanoo.

Yhteinen flow ei tarkoita sitä, että parin pitäisi maalata rinnakkain tauluja. Intohimo voi kohdistua mihin vain, arkiseenkin: puutarhaan, remontointiin, lastenhoitoon tai telkkarin katsomiseen. Jaettu innostus saa kumppanin tuntumaan kiehtovammalta ja tuo suhteeseen sisältöä.  

Jos olette toistenne vastakohdat eikä yhteistä intoilun kohdetta löydy, turha huolestua. Tärkeintä on, että olet itse innostunut jostakin. Ihminen, joka tuntee intohimoa asioihin, on usein myös itsevarma, myönteinen ja puoleensavetävä – eli hauskempi elämänkumppani.

Tuore kotimainen tutkimus selvitti, miksi nuori usein vaikenee ja sinnittelee mieluummin kuin hakee apua masennukseensa.

1 Hän kokee, ettei ansaitse ammattiapua

Nuori ei hae ammattiapua, koska hän tietää, että mielenterveyspalvelut ovat jo valmiiksi ylikuormitettuja. Hän tuntee, ettei hän ansaitse apua.

2 Hän ei halua huolestuttaa

Nuori voi salata masennuksen läheisiltään, koska ei halua huolestuttaa heitä. Hän voi myös pelätä, että läheinen hylkää hänet, jos hän kertoo pahasta olostaan.

3 Hän pelkää tuomitsemista

Huomattavan usein nuori vaikenee masennuksestaan, koska ei halua kuulla tuomitsemista. Hän pelkää, että hänen väitetään vain hakevan huomiota tai olevan laiska ja häntä kehotetaan ottamaan itseään niskasta kiinni.

Lähde: Yhteiskuntatieteiden maisteri Mervi Issakaisen sosiaalipsykologian alan väitöskirja ”Youth depression: Young people’s distress in relation to the cultural conceptions of depression” 
 

Olisiko jo aika päästää irti menneestä rakkaudesta tai jatkuvasta murehtimisesta? Tässä viisi käytännön keinoa.

1 Puhalla

Kuvittele kämmenellesi asia tai ihminen, josta haluat irti. Sano: saat mennä. Puhalla.

2 Rajaa aika

Päätä, että saat vatvoa asiaa tietyn ajan, ja sitten se on käsitelty.

3 Etsi tukea

Älä jää pohtimaan asioita yksin vaan hakeudu saman kokeneiden seuraan.

4 Järjestä rituaali

Osta itsellesi sormus tai heitä kukkakimppu mereen uuden elämän merkiksi.

5 Anna anteeksi

Jos et anna anteeksi, voit jäädä vihaan kiinni. Anteeksi voi antaa, vaikka sitä ei pyydetä.