KK selvitti pitkän suhteen salaisuudet kysymällä lukijoilta heidän parisuhteestaan. Pariskunnille laatuaikaa on arjen yhdessäolo.

KK:n suuri parisuhdekysely selvitti, mikä on laatuaikaa pitkässä parisuhteessa oleville. Treffit eivät oikein laatuajaksi kelpaa: vain yksi viidestä vastaajasta käy treffeillä kumppaninsa kanssa kerran kuussa ja joka kolmas harvemmin. Vain muutama lukija käy treffeillä kerran viikossa tai useammin. Joka kolmas ei käy treffeillä lainkaan. 

Kaikilla yhteistä aikaa ei ole lainkaan. Suurin osa kyselyyn vastanneista lukijoista on perheellisiä. He sanovat näin:

”Elämme täysin perheenä ja lasten ehdoilla.”

”Ei ole laatuaikaa neljän lapsen vanhempina.”

”Meillä on 6 kk ikäinen vauva, joten laatuaikaa ovat kunnon yöunet.”

Kahdenkeskisen ajan puuttuminen ei edes haittaa kaikkia. Pienten lasten vanhemmille tärkeintä ovat perheen kanssa vietetyt hetket.

”Emme ole olleet yhtään yötä kahden sen jälkeen, kun nyt kuusivuotias poikamme syntyi, mutta emme kaipaakaan sitä. Olemme mielellämme kolmistaan matkoillakin.”

”Satsaamme perheaikaan. Illat, viikonloput ja lomat olemme kaikki yhdessä. Se on tärkeää nyt.”

"Seksiäkin voi harrastaa mihin aikaan tahansa!"

Toisten lukijoiden mielestä ero lapsista tulee välillä tarpeeseen. Avuksi he pyytävät isovanhemmat tai muut sukulaiset: lapset pääsevät hoitoon ja vanhemmat vapaalle. Kahdenkeskinen hengähdyshetki palauttaa arjen kiireen keskellä kadonneet voimat.

”Meillä on kolme lasta. Mielestämme on tärkeää ottaa usein irtiottoja kahdestaan. Kun lapset olivat pieniä, meillä oli kerran kuussa sovittu treffi-ilta. Nykyään niitä on jo useammin.”

”On luksusta, jos edes muutaman kerran vuodessa saamme lapset hoitoon. Silloin käymme syömässä ja jo pelkästään se, että aamupalan saa syödä rauhassa, on uskomattoman hieno hetki. Ja seksiäkin voi harrastaa mihin vuorokauden aikaan tahansa!”

”Kaikkia mukavia asioita voi tehdä silloinkin, kun lapset ovat läsnä, mutta kaksin ollessa huomioita ei tarvitse jakaa muille kuin puolisolle.”

"Käymme parisuhdematkalla Prismassa"

Kun lapset kasvavat, vanhempien yhteinen aika lisääntyy taas. Lukijat rakastavat etenkin arki-iltoja: puolison seurasta ehtii nauttia kunnolla, kun lapset nukkuvat.  Moni tekee kahdestaan pienen matkan.

"Kerran tai kaksi vuodessa teemme parisuhdematkan jonnekin. Käymme kahdestaan vaikka Prismassa. Ja joka ilta syömme yhteisen iltapalan, kun lapset ovat käyneet nukumaan."

”Nyt kun nuorinkin viidestä lapsestamme on kouluikäinen, käymme kaksin kaupassa ja kävelylenkillä. Aiemmin ei kahdenkeskistä aikaa ollut.”

”Illalla lasten nukkumaanmenon jälkeen meille jää useita tunteja kahdenkeskistä aikaa. Joka ilta. Se on meille kallisarvoista, koska pääsemme harvoin kodin ulkopuolelle kaksin.”

”Parasta laatuaikaa on elokuvailta kotona”

Ylivoimaisesti suurin osa lukijoista kertoo, että parisuhteen laatuaikaa ovat arjen keskellä vietetyt yhteiset hetket. Sohvalla pötköttely voittaa fiinit teatteri-illat.

”Elämme kahdestaan, joten kaikki aika on laatuaikaa. Sekin, kun kinastellaan tai väitellään. Pelaamme joskus korttia tai lautapelejä, tai käymme ihan huvikseen ajelemassa jossain.”

”Parasta laatuaikaa on yhdessä kokattu ruoka, iso pussi irtokarkkeja ja elokuvailta sohvannurkassa.

”Yhteinen ihana hetki voi olla sunnuntaikahvit kotona mainoslehtiä selaten ja kommentoiden.”

”Köllötellään aamulla sängyssä, jutellaan ja ollaan lähellä.”

”Sekin voi olla kahdenkeskistä laatuaikaa, kun yhdessä katsotaan samaa ohjelmaa ja vaihdetaan ajatuksia. Ollaan toiselle oikeasti läsnä.”

”En usko laatuajan käsitteeseen, uskon yhdessä elettävään arkeen. Joskus pieni hiljainen hetki saunan lauteilla on parasta yhdessäoloa.”

Yksi lukija muistuttaa siitä, että vaikka kumppanin kanssa on ollut vuosia, välillä kannattaa unohtaa aikuisuus ja vastuut. Ikä on vain numeroita – viisikymppisetkin saavat käyttäytyä kuin nuoripari.

”Kotona asuu teinejä, joten joskus pakenemme autoajelulle ja hihittelemme kahdestaan ja teemme pahojamme.”

”Yhdessä urheilu tuntuu luksukselta”

Kyselyn vastauksista huomaa, että äänessä ovat suomalaiset pariskunnat. Lukijat kertovat nauttivansa, kun saavat viettää kumppaninsa kanssa aikaa mökillä, metsässä ja saunassa. Yhteinen rauhallinen saunahetki kuului monilla melkein jokaiseen iltaan.

”Saunomme joka ilta ja juttelemme.”

”Olemme mökillä pieniä askareita puuhastellen ja saunoen. Käymme melomassa tyynellä järvellä.”

”Laatuaikaa vietämme mökillä terassilla istuen.”

”Ihanaa yhteistä aikaa ovat metsälenkit, sienestys ja marjastus.”

Pariskunnat saavat suhteeseensa puhtia myös urheilusta. Yhteiset harrastukset, luonnossa patikointi ja reippaat aktiviteetit kuuluvat monien lukijoiden ja heidän puolisoidensa lempipuuhiin.

”Lenkitämme koiraa yhdessä. Silloin keskustelemme kaikista asioista maan ja taivaan välillä.”

”Urheilemme yhdessä. Se tuntuu 10 vuoden pikkulapsiajan jälkeen luksukselta.”

”Talvella käymme moottorikelkkaretkillä, kesällä vietämme päivän vesillä.”

”Välillä lähdemme kalaan ja yövymme laavussa.”

Pitkäänkin yhdessä ollut pari saa suhteeseensa uusia ulottuvuuksia, kun toiseen jaksaa tutustua yhä uudelleen.

”Muutaman viime vuoden aikana olemme käyneet parisuhdeleireillä, joista olemme ammentaneet uudenlaisia tapoja syventää parisuhdettamme yhä edelleen. Olemme oppineet ymmärtämään itseämme ja toisiamme paremmin.”

”Livahdamme naapurikaupunkiin hotelliin yöksi”

Ja kyllä niillä treffeilläkin käydään. Moni lukija kertoo viettävänsä puolisonsa kanssa aikaa mieluiten ulkona hyvän ruuan ja kulttuurin parissa.

”Kivaa on, kun käymme kahdestaan syömässä tai shoppailemassa.”

”Kahden kesken voimme käydä päiväseltään lounaalla. Ruuhkavuosien keskellä näemme harvoin ja yhteiset lounaat ovat luksusta.”

”Otamme torikahvit tai jätskit rantakahvilassa.”

Mieluisin irtiotto arjesta on monen mielestä se, kun pääsee rakkaan kanssa matkalle. Viikonloppu naapurikaupungissa riittää hyvin.

”Kahden vuoden välein olemme käyneet kolmen yön reissun kahdestaan.”

”Pari kertaa vuodessa buukataan mummu lapsenvahdiksi ja livahdetaan naapurikaupunkiin hotelliin yöksi. Silloin käymme leffassa tai teatterissa ja syömässä pitkän kaavan mukaan.”

”Lomamatkoilla syömme, nukumme ja juttelemme enemmän kuin kotona.”

”Koti-Suomi tarjoaa vaikka mitä, joten pitkiä viikonloppuja ulkomailla emme tarvitse.”

"Laatuaikaa ovat pysähtyneet hetket”

Pariskunnille ei ole niinkään tärkeää se, mitä he tekevät ollessaan kaksin. Oleellista on, että he saavat keskittyä toisiinsa ja keskustella rauhassa. Vuosikymmeniä yhdessä olleista pariskunnista onnellisimpia taitavat olla ne, joilla riittää juteltavaa.

”Istutaan patiolla ja siemaillaan kuohuvaa, jutellaan. Yleensä lapsista, vaikka he ovat jo parikymppisiä.”

”Saunan jälkeen suunnittelemme tulevaisuutta ja puhumme siitä, mikä on meille tärkeää. Uskomme yhteisten tavoitteiden tärkeyteen.”

”Keskustelemme kaikesta. Meillä on usein syvällisiä ja mielenkiintoisia jutteluhetkiä, vaikka olemme olleet naimisissa jo 35 vuotta.

Aina sanoja ei edes tarvita. Kun tuntee toisen läpikotaisin, lempeät katseetkin riittävät. Joskus hiljaisuus on kauneinta, mitä voi rakkaimpansa kanssa jakaa.

”Laatuhetkiä on arjessa useita. Esimerkiksi kohtaavat katseet ja sanaton yhteyden hetki.”

”Katsomme elokuvia, laitamme ruokaa, pötköttelemme, kerromme vitsejä – siis kaikki pysähtyneet hetket, kun keskitytään yhdessä johonkin tekemiseen tai vain toisiimme.”

”Olemme aina olleet vain me kaksi, lapsia ei ole. Laatuaikaa on istua mökin kuistilla ja kuunnella hiljaisuutta naapurin lainakissaa silittäen.”

Netissä julkaistuun kyselyyn vastasi 173 ihmistä.

Jaettu innostus saa kumppanin tuntumaan kiehtovammalta ja tuo suhteeseen sisältöä.

Parisuhde vaatii työtä. Se on totuus, jota ammattiauttajat hokevat. Rakkaudesta puhutaan kuin rakennustyömaasta. Pitkä suhde on puurtamista, hikistä ja totista touhua, ja helpommasta haaveilu on hömpötystä.

Kuka enää tohtii vaatia, että parisuhteessa pitäisi olla myös kivaa? Toisinaan jopa helppoa ja hauskaa? Suhde vaatii työtä, mutta vähintään yhtä paljon se vaatii yhdessä nauramista, kepeyttä, kahdestaan intoilua ja yhteisiä unelmia.

"Toisin sanoen yhteistä flow-tilaa", sanoo Väestöliiton pariterapeutti, psykologi Keijo Markova.

Tylsistyminen voi johtaa jopa eroon

Flow on tila, jossa ihminen uppoutuu johonkin asiaan.

"Jos pari on innostunut yhdessä jostakin, liitto vahvistuu. Tutkimusten mukaan tylsistyminen ja yhteisen flown puuttuminen voivat johtaa jopa eroon", Keijo Markova sanoo.

Yhteinen flow ei tarkoita sitä, että parin pitäisi maalata rinnakkain tauluja. Intohimo voi kohdistua mihin vain, arkiseenkin: puutarhaan, remontointiin, lastenhoitoon tai telkkarin katsomiseen. Jaettu innostus saa kumppanin tuntumaan kiehtovammalta ja tuo suhteeseen sisältöä.  

Jos olette toistenne vastakohdat eikä yhteistä intoilun kohdetta löydy, turha huolestua. Tärkeintä on, että olet itse innostunut jostakin. Ihminen, joka tuntee intohimoa asioihin, on usein myös itsevarma, myönteinen ja puoleensavetävä – eli hauskempi elämänkumppani.

Tuore kotimainen tutkimus selvitti, miksi nuori usein vaikenee ja sinnittelee mieluummin kuin hakee apua masennukseensa.

1 Hän kokee, ettei ansaitse ammattiapua

Nuori ei hae ammattiapua, koska hän tietää, että mielenterveyspalvelut ovat jo valmiiksi ylikuormitettuja. Hän tuntee, ettei hän ansaitse apua.

2 Hän ei halua huolestuttaa

Nuori voi salata masennuksen läheisiltään, koska ei halua huolestuttaa heitä. Hän voi myös pelätä, että läheinen hylkää hänet, jos hän kertoo pahasta olostaan.

3 Hän pelkää tuomitsemista

Huomattavan usein nuori vaikenee masennuksestaan, koska ei halua kuulla tuomitsemista. Hän pelkää, että hänen väitetään vain hakevan huomiota tai olevan laiska ja häntä kehotetaan ottamaan itseään niskasta kiinni.

Lähde: Yhteiskuntatieteiden maisteri Mervi Issakaisen sosiaalipsykologian alan väitöskirja ”Youth depression: Young people’s distress in relation to the cultural conceptions of depression” 
 

Olisiko jo aika päästää irti menneestä rakkaudesta tai jatkuvasta murehtimisesta? Tässä viisi käytännön keinoa.

1 Puhalla

Kuvittele kämmenellesi asia tai ihminen, josta haluat irti. Sano: saat mennä. Puhalla.

2 Rajaa aika

Päätä, että saat vatvoa asiaa tietyn ajan, ja sitten se on käsitelty.

3 Etsi tukea

Älä jää pohtimaan asioita yksin vaan hakeudu saman kokeneiden seuraan.

4 Järjestä rituaali

Osta itsellesi sormus tai heitä kukkakimppu mereen uuden elämän merkiksi.

5 Anna anteeksi

Jos et anna anteeksi, voit jäädä vihaan kiinni. Anteeksi voi antaa, vaikka sitä ei pyydetä.

Oijoi niitä vanhoja hyviä aikoja! Työelämään hokema ei päde. Työ on ehkä epävarmempaa kuin ennen, mutta ainakin nämä kolme asiaa ovat parantuneet selvästi.

1. On tärkeää, että viihdyt

Hyvinvoiva työntekijä tekee tutkitusti parempaa tulosta kuin ärtynyt tai ahdistunut puurtaja. Fiksut työnantajat tietävät tämän, ja siksi ihmisten viihtymistä tuetaan. Työhyvinvointikyselyt, virkistyspäivät ja kehityskeskustelut ovat käytännön esimerkkejä työntekijöiden viihtymisen seuraamisesta ja ylläpitämisestä.

2. Olet samanarvoinen kuin kollegasi

Ennen vanhaan työpaikoilla sukupuolista ahdistelua tai seksuaalivähemmistöjen syrjintää saatettiin pitää normimeininkinä. Enää ei.  Useimmilla työnantajilla on nollatoleranssi kiusaamiseen. Luottamusmiehet ja työsuojeluvaltuutetut auttavat ongelmatapauksissa.

3. Hommat ovat hauskempia kuin ennen

Automatisaatio on vienyt työelämästä koko joukon kuivia rutiinihommia. Jäljellä olevat työt ovat hauskempia ja mielekkäämpiä kuin ennen. Tiimityötä tehdään enemmän, tieto kulkee moderneilla viestintävälineillä paremmin. Joustot ja etätyömahdollisuudet ovat monella alalla totta.

Asiantuntijana yhteiskuntapolitiikan professori Eeva Jokinen, Itä-Suomen yliopisto.