KK selvitti pitkän suhteen salaisuudet kysymällä lukijoilta heidän parisuhteestaan. Lue, mitä lukijat ovat oppineet rakkaudesta vuosien varrella.

KK:n suuri parisuhdekysely selvitti, mikä on tärkein asia, jonka pitkään saman puolison kanssa olleet lukijat ovat oppineet rakkaudesta. Moni vastaaja on sitä mieltä, että hyvän parisuhteen taustalla on aina kaksi itsenäistä ja vahvaa ihmistä.

”On rakastettava, ymmärrettävä ja hyväksyttävä itsensä, jotta voi rakastaa toista.”

”Olemme molemmat oppineet seisomaan omilla jaloillamme. Osaamme olla myös yksin.”

"Aidan takana olet sinä itse"

Suhteen alkuhuuman laannuttua moni huomaa kumppanissa pieniä asioita, joiden toivoisi muuttuvan. Yksi on kuitenkin varma: vuosia saman ihmisen kanssa olleet tietävät, että toista on ihan turha yrittää muokata mieleisekseen. Toisen vikoihin keskittymisen sijaan kannattaa miettiä, mitä itse voisi tehdä toisin.

”Toista et voi muuttaa, mutta itseäsi voit kehittää. Jos molemmat tekevät näin, parisuhde menee parempaan suuntaan. Meillä mies on oppinut puhumaan ja minä en enää vatvo menneitä.”

”Kumpikin muuttuu joka tapauksessa vuosien varrella, toivottavasti parempaan suuntaan.”

"Jos jokin parisuhteessa harmittaa, vika on yleensä itsessä. Turha siitä on puolisoa syyttää tai vaihtaa. Aidan takana ei odota parempi asia, vaan se sama sinä itse.”

”Onnistuminen on kiinni siitä, että näkee itse vaivaa suhteen eteen. Yhteisen ajan järjestäminen, toisen kuunteleminen ja toisaalta tilan antaminen ovat tärkeitä asioita.”

”Parisuhde on kompromisseja: on oltava valmis joustamaan. Olemme oppineet, että avioliitto on tahdon asia. Tahdomme liittomme kestävän ja haluamme vanheta yhdessä. Olemme olleet naimisissa 31 vuotta.”

"Halit ja suukot ovat tärkeintä"

Parisuhteen alkaessa intohimo on yleensä huipussaan. Lukijat muistuttavat, että fyysistä läheisyyttä on pidettävä yllä myös vuosien vieriessä eteenpäin. Kumppania kannattaa halata, vaikka siihen ei olisi syytä. Hellät tunteet ja ylitsevuotava rakkaus toista kohtaan saattavat tulla arjessa esiin vasta kosketuksen myötä.

”Jokainen pari tarvitsee kahdenkeskistä aikaa. Vanhassakin suhteessa täytyy muistaa huomioida toista.”

”Seksi on tärkeä osa parisuhdetta. Se nivoo yhteen.”

”Tulinen rakkaus ja intohimo – ne haluan säilyttää koko loppuelämän. Niiden eteen on kuitenkin tehtävä töitä.”

”Jokapäiväiset halaamiset ja suukottelut ovat kaikkein tärkeintä.”

”Kun stressi käy kovaksi ja toinen vetäytyy omaan kuoreensa, parisuhdekin viilenee. Kun vain halaa ja silittelee pakolla, tunteet tulevat taas esille. Sylissäolo on tärkeää!”

Joskus pelkkä katse riittää. Yksi lukija muistuttaa, että kiireen keskellä on hyvä pysähtyä katsomaan puolisoa. 

”Joskus voi tuntua siltä, että tunteet toista kohtaan ovat kadonneet kaiken kiireen ja arjen keskellä. Mutta niin kauan kuin edes välillä tuntee perhosia mahassa kun katsoo puolisoa, tietää että tunteita on vielä. Perhoset muistuttavat siitä, että rakastan edelleen.”

"Älä ikinä vähättele puolisoa muille"

Lukijoiden mielestä parisuhteessa ehdottomasti tärkeintä on luottamus. Ilman sitä suhde ei kestä. Jos toinen osapuoli kuitenkin rikkoo luottamuksen, voi sen hankkia takaisin kovalla työllä – molempien niin halutessa. Lukijat muistuttavat, että luottamukseen kuuluu myös se, ettei puhu puolisosta pahaa ystäville. 

”Molemminpuolinen luottamus ja kunnioitus ovat parisuhteessa tärkeintä.”

”Tärkeintä on, ettei ikinä vähättele puolisoa muille, ei edes vitsillä.”

”Kannattaa valikoida sanansa parhaidenkin kavereiden kanssa. Pyrin puhumaan puolisostani vain positiivisessa mielessä, enkä harrasta juoruilua.”

”Luottamus on säilytettävä. Kun se menetetään, on se hankittava työllä takaisin, puhuttava ja selvitettävä. Tunteet vaihtelevat. Tärkeintä on säilyttää halu uskoa ja luottaa toiseen.”

Onnelliset parit osaavat keskustella asioista. Aina sanoja ei tarvita, vaan toisen voi antaa käsitellä tunteensa ensin rauhassa itsekseen. Rakkaus säilyy vuodesta toiseen, kun molemmat ovat rehellisiä sekä toisilleen että itselleen. 

”Puhuminen ja keskusteleminen on tärkeintä. Ja se, että oikeasti kuuntelee toista.”

”Anna aikaa. Jos huomaat, että puolisoa painaa jokin, anna ymmärtää että haluat auttaa ja kuunnella. Älä painosta.”

”Hyvän parisuhteen salaisuus on se, että jättää salaisuudet pois. Toisen kanssa on puhuttava kaikesta.”

"Kohtaa puolisosi aina niin kuin kohtasit hänet seurustelun alkuaikoina" 

Jokaisessa parisuhteessa on myös vaikeita vaiheita. Kriiseistä selviää, kun ei menetä uskoa toiseen ja pysyy rehellisenä. Lukijoiden ykkössääntö on se, että puolisoa ei saa ikinä pitää itsestäänselvyytenä.

”Kriisit lähentävät, kunhan pohja on kunnossa. Katkeruus ja epäkunnioittava puhe toiselle tai toisesta ovat pilanneet omien vanhempieni vanhuuden. Yritämme mieheni kanssa välttää sen.”

”Ei ole tarinaa ilman käännekohtia. Sama pätee myös elämässä. Ei kannata tuudittautua, vaan on mentävä virran mukana, käsi kädessä.”

"Täytyy ottaa riski ja antaa kaikkensa. Aiemmin en edes uskonut, että kaiken yli menevää rakkautta on olemassa. Tavattuani nykyisen puolisoni tajusin, mitä rakkaus todella on." 

”Lempeä asenne toista kohtaan on tärkeää. Rakasta toista varsinkin silloin, kun hän eniten sitä tarvitsee. Vaikka sinusta tuntuisi, että hän ei sitä ansaitse.”

Lukijat sanovat, että suhteen alkuaikoja kannattaa välillä muistella: miltä yhdessäolon ensimmäiset kuukaudet tai vuodet tuntuivat? Sitä tunnetta kannattaa tavoitella myöhemminkin.

”Rakkaus muuttuu. Hullaantuminen muuttuu rakastumiseksi ja sitten rakastamiseksi. Toiseen voi silti rakastua aina uudelleen ja uudelleen.”

"Huikea onni ei ole jatkuva olotila, mutta pienet hetket ovat sitäkin hienompia."

”Vaikka puoliso olisi jo tuttu, aina löytyy uusia piirteitä. Parisuhteelle ei tee hyvää se, että turtuu toiseen tai näkee puolison vain itsensä jatkeena. Kohtaa puolisosi aina niin kuin kohtasit hänet seurustelun alkuaikoina.”

 

Nettikyselyyn vastasi 173 ihmistä.

 

Solveig

KK:n suuri parisuhdekysely, osa 3: "Perhoset vatsassa muistuttavat, että rakastan edelleen"

Tyttäreni on ollut yhdessä nykyisen miehensä kanssa marraskuusta 2011. Oli ensihuuma, yhteenmuutto, ajoittain rankkaa työn suhteen molemmilla, lapsen tulo... Todella rankkoja vaiheitakin. He ovat joidenkin asioiden suhteen hyvin erilaisia. Tyttäreni on hyvin energinen ja nopea, ja tekee asiat tässä ja nyt. Hänen miehensä on hidas ja vähän saamatonkin. Mutta, kun hän ryhtyy toimeen, syntyy jopa hämmästyttävää jälkeä. Olin ajatellut, että nämä heidän erilaiset luonteenpiirteensä ovat liikaa...
Lue kommentti

Miten selviäisi järjissään yt-ajasta ja irtisanomisesta? Miten säilyttäisi uskon ammattitaitoonsa ja itseensä, kun
työttömyys venyy? Asiantuntija neuvoo.

Kun työpaikalla käynnistyvät yt-neuvottelut, alkaa tapahtua paljon muutakin. Ihmiset alkavat keskustella kuiskaten. Päälliköiden ilmeet ja lauseen puolikkaat synnyttävät arvailuja. Flunssaiset miettivät, kannattaako jäädä kotiin sairastamaan. Työteho laskee.

Järki sanoo, että irtisanomisten perimmäiset syyt ovat laajoja ja globaaleja: palvelut ja tavarat eivät käy kaupaksi, eikä varmoja eläkevirkoja ole olemassa.

"Silti irtisanominen tuntuu epäoikeudenmukaiselta, kun tietää tehneensä työn hyvin. Irtisanottu ihmettelee aiheesta, miksi juuri hän joutui lähtemään", sanoo organisaatiopsykologi Tiina Saarelma-Thiel, joka on tutkinut työelämän kriisejä.

On kohtuutonta vaatia, että ihminen pystyisi hallitsemaan itsensä täysin niin isossa tilantessa kuin irtisanomisen uhatessa. Silti siihen on mahdollista varautua.

1 Yt-neuvottelujen aikana:

• TYÖ AUTTAA. Yt-neuvottelujen aikana pahinta on epävarmuus. Mitä teen, jos minut irtisanotaan? Miten pärjään, jos saan jäädä mutta työ muuttuu ja lisääntyy? Kun keskityt tehtäviisi, et koko ajan mieti raskaita asioita.

• TUO ESIIN omia ratkaisujasi niin kauan, kun neuvotteluvaraa on. Jos olet halukas tekemään jotain muutakin kuin nykyistä työtäsi, kerro se työnantajalle.

• ÄLÄ MUSTAMAALAA ketään äläkä vihjaile sivulauseissa, miten kollega ei sitäkään työtään hoitanut. Luottamuksellisesti puhuttu voi mennä vääriin korviin tai huomaat tekeväsi töitä saman kaverin kanssa myös jatkossa.

• MUISTA, ETTÄ olet osa yhteisöä. Sinäkin vastaat ilmapiiristä.

2 Irtisanomisen hetkellä:

• SINULLA ON oikeus pyytää luottamusmies tueksesi irtisanomistilanteeseen.

• OTA MUKAAN muistilista asioista, joita aiot kysyä. Kirjoita vastaukset ylös, niin muistat ne jälkeenpäin.
näin pidät pään kylmänä

• KYSY, MIKSI juuri sinut irtisanotaan. On tärkeää, että saat selityksen, jonka kanssa pystyt elämään. Joudut selittämään sen jatkossa monta kertaa läheisillesi, rekrytoijalle tulevissa työhaastatteluissa – ja itsellesi.

• PYYDÄ TYÖNANTAJAA lähettämään sinulle työtodistus, jossa kerrotaan yksityiskohtaisesti, mitä olet tehnyt ja mihin koulutuksiin osallistunut. Voit auttaa sen laatimisessa.

• VARMISTA PÄÄLLIKÖLTÄSI, voitko tarjota häntä suosittelijaksi, kun pääset työpaikkahaastatteluun.

• SOVI, MITEN irtisanomisestasi kerrotaan muille.

• ÄLÄ VAADI itseltäsi liikaa. On normaalia lamaantua, purskahtaa itkuun tai raivostua. Viisas työnantaja antaa mahdollisuuden puhua asioista uudestaan myöhemmin, kun ensisokki on hälvennyt.

3 Irtisanomisen jälkeen:

• IRTISANOMINEN TUNTUU hylkäämiseltä, vaikka ymmärtäisit syyn. Tuskin muistat paljoakaan siitä, mitä irtisanomisen hetkellä sanotaan. Sen muistat aina, miten sinua silloin kohdeltiin.

• ALUKSI AIVOT aktivoituvat ja alkavat pyörittää kysymyksiä. Mitä tapahtui? Miksi juuri minulle? Sitten alkaa suru ja luopuminen.

• TOIPUMINEN VIE vähintään viikkoja. Sen aikana tarvitset ihmisiä, joiden kanssa puhua. Jos suru ei millään hellitä, hae ammattiapua. Työterveyshuolto on käytettävissäsi irtisanomisajan loppuun. Myös julkinen terveydenhuolto tarjoaa työttömien terveystarkastuksia. TE-keskus voi lähettää julkiseen terveydenhuoltoon, joka arvioi työkykysi.

• JOS TYÖVELVOITE jatkuu irtisanomisen jälkeen, koeta hoitaa projektit kunnialla loppuun. Hyvinvointiasi edistää parhaiten, kun et polta siltoja takanasi. Hyvä työnantaja antaa sinun käyttää aikaa myös uuden työn hakemiseen.

4 Uutta kohti mennessä:

• TYÖNHAKU KANNATTAA käynnistää nopeasti. Yli 50-vuotias työllistyy hitaammin kuin nuoremmat, mutta tilastot ovat puolellasi: vuonna 2003 oli 55–64-vuotiaista töissä alle puolet, 2014 jo 60,6 prosenttia.

• SURUN HELPOTTAESSA alat nähdä vaihtoehtoja. Elämään jäi paljon arvokasta kuten läheiset ja harrastukset. Mennyt työpaikka oli lopulta vain yksi työpaikka.

• MIETI, MITÄ oikeasti haluat työltä. Nyt on tilaisuutesi etsiä jotain uutta. Millainen työ innostaa? Missä haluaisit olla töissä? Voitko muuttaa harrastuksen bisnekseksi? Avaisiko vapaaehtoistyö uusia väyliä?

• TEE AIKAMATKA. Kuvittele, miltä elämäsi näyttää kahden vuoden kuluttua. Mieti paras ja pahin vaihtoehto ja se, mitä matkan aikana on tapahtunut. Mitä olet tehnyt tai jättänyt tekemättä? Kuka sinua on auttanut, kuka lannistanut? Lähde pyrkimään parasta kohti.

• TÄRKEINTÄ ON, ettet jää vain kotiin lähettämään hakemuksia ja odottamaan, että sinut kutsutaan haastatteluun. Hoida kuntoasi ja tapaa ihmisiä.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 18/2015.

Lapset oppivat kotitöihin, jos heidät ottaa mukaan niihin pienestä pitäen. Tytöt osallistuvat kodinhoitoon yhä useammin kuin pojat.

Vaikka vanhemmat tekevät kotitöitä entistä tasaisemmin, jostain syystä perinteinen sukupuoli jako näkyy lasten osallistumisessa. Tytöt osallistuvat kodinhoitoon enemmän kuin pojat.

”Ehkä enemmän kotitöitä tekevän äidin on helpompi vetää samaa sukupuolta oleva lapsi avukseen”, tutkija Anneli Miettinen Väestöliitosta pohtii.

Tällainen on hänestä harmillista. Kotien pitäisi tukea tasapuoliseen tekemiseen, mutta vanhat roolit toistuvat. Kodin Kuvalehden lukijakyselyyn vastannut äiti muistelee, että velipojan ei tarvinnut tehdä mitään, kun oli kerran tyttöjä talossa.

Lapset otetaan mukaan kotitöihin entistä harvemmin.

Anneli Miettinen kertoo, että vanhemmat ottavat lapset mukaan kotitöihin nykyään harvemmin kuin ennen. Aikuisten naistenkin kotitöiden tekeminen on vähentynyt, mutta ei yhtä reilusti kuin lasten. Lapset välttyvät kotitöiltä myös siksi, että esimerkiksi siivous teetetään yhä useammin siivoojalla.

Mitä isot edellä

Kotitöiden pitäisi kuulua koko perheelle, mutta tasajako ei tunnu onnistuvan vielä vanhempienkaan vä- lillä. Omassa perheessämme, tasa-arvoisessa parisuhteessa, osa kotitöistä on minun harteillani, osa puolisoni. Olemme jakaneet perhevapaat, mutta kotityöt hoitaa se, joka on ottanut vastuun itselleen.

Minä varmistan, että lapset pääsevät kavereiden synttäreille ja heillä on sopiva lahja ja mukanaan. Olen myös selvillä, onko lapsilla oikeankokoisia ja säähän sopivia vaatteita.

Kotitöistä riidellään edelleen paljon.

Puolisoni vaihtaa polkupyöriin talvirenkaat ja korjaa rikkimenneet tavarat. Tällainen jako on tyypillinen.

Anneli Miettinen sanoo, että kotitöiden tasa-arvo on parantunut paljon sitten 1950-luvun, mutta edelleen kotityöt ovat yksi suurimmista perheriitojen aiheista. Naiset tekevät kotitöistä melkein 60 prosenttia.

”Ostosten hoitaminen ja muu ei-sukupuolittunut tekeminen on tasaantunut”, Miettinen kertoo.

Pyykki ja vaatehuolto sen sijaan ovat usein naisten töitä, erilaiset pienet korjaukset miesten. Koska korjaustyöt vaativat usein vähemmän aikaa ja niitä tehdään harvemmin, miehet voivat päästä kodin pyörittämisestä helpommalla.

Puolisot voivat puolustella työnjakoaan esimerkiksi niin, että se tekee, jolta homma hoituu parhaiten. Anneli Miettinen kehottaa miettimään tätä perustelua, koska tekeminen vahvistaa osaamista. Kotityöt ovat yleensä helposti opittavissa.

 ”Jos olet laittanut ruokaa 50 vuotta, tietysti osaat laittaa ruokaa hyvin. Harjoittelemalla muutkin oppivat.”

Tehkää lasten kanssa yhdessä

Kodin Kuvalehden kyselyyn vastanneiden lukijoiden mukaan lapset voivat osallistua suureen osaan kodin jokapäiväisistä askareista. Alakouluikäisistä lähtien lapset voivat viedä roskat ulos, tyhjentää ja täyttää tiskikonetta ja siivota oman huoneensa.

Lapsille sopivia tehtäviä ovat myös koiran ulkoilutus, imurointi ja pöydän kattaminen. Ruuanlaittoon, leipomiseen ja pyykkien ripustamiseen lapset osallistuvat nuoresta pitäen, kun heille antaa tilaisuuden.

Lapset oppivat parhaiten, kun saavat tehdä vanhempien kanssa yhdessä.

Kiistaa syntyy usein lelujen ja tavaroiden keräämisestä sekä vaatteiden pyörimisestä lattioilla. Osa lapsista saa kotitöistä palkkion, mutta monet vanhemmat korostavat, että koti on yhteinen ja yhteisesti sitä hoidetaan.

Vastuullisen tehtävän suorittaminen ja siisti koti ilahduttavat lastakin. Parhaiten lapset oppivat, kun saavat tehdä vanhempien kanssa yhdessä.

Miettinen kannustaa vanhempia ottamaan lapset mukaan kodinhoitoon, vaikka puuhaaminen pikku apurin kanssa on usein työläämpää kuin yksin tehdessä.

”Pieni lapsi ei vielä osaa, mutta näin kotitöistä tulee hänelle tapa.” Myöhemmällä iällä lapsi saattaa olla jo tehokas apulainen, mutta 16-vuotiasta voi olla mahdoton houkutella mukaan, jos hän ei ole tottunut tekemään.

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 3/2016.

Julkisilla matkustaminen on useimmiten mukavaa. Joskus lähelle osuu kuitenkin haastava kanssamatkustaja. Näin tunnistat tyypin ja pärjäät.

1. Levittäytyjä vie naapurinkin penkin

Levittäytyjiä esiintyy yleisesti lähes kaikissa julkisissa kulkuvälineissä, erityisesti busseissa ja metrossa. Eniten haittaa heistä on ruuhka-aikoina.

Levittäytyjä rönsyää ympärilleen laukkuja, takkeja ja kasseja, joiden kuljettamiseen hän tarvitsee omansa lisäksi myös viereisen istuimen. Valloituksestaan täysiverinen levittäytyjä pitää sitkeästi kiinni, vaikka muut ihmiset seisoisivat käytävällä. 

Keino: Mene reippaasti suoraan asiaan."Tässä on varmaan vapaata!" Yleensä tavara katoaa penkiltä happaman mulkaisun säestyksellä. 

2. Hölpöttäjä tahtoo seuraa

Hölpöttäjiä voi helposti bongata suurten kaupunkien keskusta-alueiden julkisista. Yleensä he ovat hyväntahtoisia, mutta väsyttäviä.

Hölpöttäjä kaipaa huomiota. Siksi hän tahtoo turista lähes kenen tahansa kanssa. Jos kuljettajalta irtoaa vain väsynyt mulkaisu, hölpöttäjä valitsee kohteekseen naapuripenkissä istujan. Hän jatkaa juttua sitkeästi, vaikka toinen olisi puolinukuksissa yövuorosta palaava zombi.

Keino: Koeta ynähdellä jotakin ystävällistä. Hölpöttäjä on useimmiten hyväntahtoinen, ja ilahtuu pienestäkin. Jos et kestä, vaihda penkkiä.

3. Puuhastelija ei pysähdy

Puuhastelija on ahkera kaveri. Mitä pidempi matka, sen todennäköisemmin joku kanssamatkustajista paljastuu puuhastelijaksi.

Hän on juuri se tyyppi, joka rapistaa karkkipussia vieressäsi, selaa kiihkeästi ilmaisjakelulehteä, hölöttää kännykkään korvasi juuressa tai kallistelee limutölkkiä vastapäisellä penkillä istuessaan. Mikäs siinä, jos ketään ei haittaa. Usein puuhastelija kuitenkin jättää jälkeensä vanan ryppyisiä karkkipapereita, kaatuneen limutölkin ja rynttääntyneen lehdykän.

Keino: Katso toisaalle. Koeta ajatella, ettei matka ole ikuinen.

4. Hosuja on pulassa

Hosujalla on hieman liikaa lautasellaan. Ehkä kiukutteleva lapsi, kaatuileva jättimatkalaukku, uhkaavasti kallisteleva polkupyörä tai lemmikin kantokoppa, joka on kaikkien tiellä. Hosujia sattuu erityisesti metroon tai raitiovaunuun aika usein. Pahimmillaan hosellus on ruuhka-aikaan.

Tunnistat hosujan anteeksipyytävistä katseista, joita hän luo ympärilleen, sekä väräjävästä äänestä, jolla hän pahoittelee aiheuttamaansa häiriötä.

Keino: Hymyile ja tarjoa apua. Pelastat luultavasti lähimmäisesi päivän.

5. Äimistelijä on ihan kujalla

Klassisia äimistelijöitä julkisissa ovat turistit ja vieraspaikkakuntalaiset. Siis juuri ne tyypit, jotka levittelevät karttoja, tiiraavat aikatauluja ja jumittavat lippuautomaattien edessä hämmentyneinä. He kurottavat kaulojaan joka pysäkillä ja näyttävät hetki hetkeltä vauhkommilta. Erityisen yleinen lajityyppi on nähtävyyksien läheisyydessä ja lentokenttien liepeillä.

Keino: Jos äimistelijä näyttää pärjäävän, anna olla. Jos ei, hymyile ja kysy kaikilla osaamillasi kielillä, voitko auttaa. Seuraavalla reissullasi voit joutua samaan asemaan itse.

Jaettu innostus saa kumppanin tuntumaan kiehtovammalta ja tuo suhteeseen sisältöä.

Parisuhde vaatii työtä. Se on totuus, jota ammattiauttajat hokevat. Rakkaudesta puhutaan kuin rakennustyömaasta. Pitkä suhde on puurtamista, hikistä ja totista touhua, ja helpommasta haaveilu on hömpötystä.

Kuka enää tohtii vaatia, että parisuhteessa pitäisi olla myös kivaa? Toisinaan jopa helppoa ja hauskaa? Suhde vaatii työtä, mutta vähintään yhtä paljon se vaatii yhdessä nauramista, kepeyttä, kahdestaan intoilua ja yhteisiä unelmia.

"Toisin sanoen yhteistä flow-tilaa", sanoo Väestöliiton pariterapeutti, psykologi Keijo Markova.

Tylsistyminen voi johtaa jopa eroon

Flow on tila, jossa ihminen uppoutuu johonkin asiaan.

"Jos pari on innostunut yhdessä jostakin, liitto vahvistuu. Tutkimusten mukaan tylsistyminen ja yhteisen flown puuttuminen voivat johtaa jopa eroon", Keijo Markova sanoo.

Yhteinen flow ei tarkoita sitä, että parin pitäisi maalata rinnakkain tauluja. Intohimo voi kohdistua mihin vain, arkiseenkin: puutarhaan, remontointiin, lastenhoitoon tai telkkarin katsomiseen. Jaettu innostus saa kumppanin tuntumaan kiehtovammalta ja tuo suhteeseen sisältöä.  

Jos olette toistenne vastakohdat eikä yhteistä intoilun kohdetta löydy, turha huolestua. Tärkeintä on, että olet itse innostunut jostakin. Ihminen, joka tuntee intohimoa asioihin, on usein myös itsevarma, myönteinen ja puoleensavetävä – eli hauskempi elämänkumppani.