KK selvitti pitkän suhteen salaisuudet kysymällä lukijoilta heidän parisuhteestaan. Riitely on tärkeä osa suhdetta.

Pitkissä suhteissa riidellään vain harvoin. KK:n kyselyyn vastanneista 80 prosenttia on ollut nykyisen kumppaninsa kanssa yli 10 vuotta, loput alle 10. 

KK:n kyselyyn vastanneista 40 prosenttia riitelee harvemmin kuin kerran kuussa. Joka neljäs kertoi riitelevänsä puolisonsa kanssa kerran parissa viikossa, ja yhtä moni kinastelee kerran kuussa.

Eniten riitoja parisuhteessa aiheuttavat raha ja siivoaminen. Ainakin toisesta niistä aiheutuu kränää useamman kuin joka toisen vastaajan parisuhteessa.

”Saamme riidan aikaan älypuhelinten ja tablettien kadonneista jatkojohdoista. Tai siitä, kuinka pyykki pitäisi laittaa narulle kuivumaan ja astiat tiskikoneeseen", sanoo yksi vastaaja.

”Jommaltakummalta menee usein hermot, kun kodin tekniikka tai tietokonetekniikka ei toimi ja toisen hyvät neuvot vain ärsyttävät”, kommentoi toinen.

Lasten kasvatuksesta riitelee joka viides vastaaja ja töihin kuluvasta ajasta melkein yhtä moni.

Näin lukijat kuvailevat riidan aiheita:

”Riitelemme sukulaisista.”

”Riitelemme silloin, jos meillä on jostain tilanteesta erilaiset odotukset tai käsitykset.”

”Jos toisella on paljon omia menoja ja toinen on paljon yksin kotona lasten kanssa, riitaa tulee helposti.”

Ylivoimaisesti yleisin vastaus oli kuitenkin se, että onnellisissa parisuhteissa ei kinastella oikeastaan mistään tärkeästä.

”Riitelemme tyhjänpäiväisistä, pienistä asioista. Väärinkäsityksiä sattuu etenkin silloin, kun toinen on väsynyt.”

"Parisuhdevihko on loistava keksintö!"

Lähes jokainen vastaaja kertoi, että tärkein sovun syntymisen keino on puhua asiat halki.

”Tappelemme, otamme aikalisän ja sitten alkaakin jo naurattaa.”

”Pyydetään anteeksi ja annetaan anteeksi. Aina ei tarvita edes sanoja.”

”Riidat ovat enemmänkin ukkoskuuroja, jotka puhdistavat vain ilmaa. Mitättömyydet unohdetaan ja niitä ei haudota ja nosteta joka kerralla uudelleen jauhettaviksi.”

”Mies pitää mykkäkoulua pari päivää. Minä en riitele, mutta annan miehelle omaa aikaa, ja parin päivän päästä kaikki on taas loistavasti.”

”Pikkuriidat kuivuvat kasaan yleensä itsestään. Mökötyksen tai räjähdyksen laannuttua yleensä minä alan selvitellä asiaa. Keskustelu saattaa johtaa itkuun, mutta lopulta aina sopuun ja tiukkaan halaukseen.”

”Jos on oikein paha konflikti, sovimme, että kirjoitamme siitä ns. parisuhdevihkoihimme. Se on menetelmä, minkä opimme parisuhdekurssilla. Se on loistava tapa työstää ongelmia!”

"Olemme oppineet ottamaan löysemmin"

Useimmilla pariskunnilla on tiettyjä aiheita, joista he riitelevät kerta toisensa jälkeen. Niitä voivat olla etenkin kotityöt: toinen unohti taas pestä tiskit tai ripustaa pyykit kuivumaan.

Vuosien mittaan samasta aiheesta kinaaminen alkaa puuduttaa. Eräs kyselyyn vastannut lukija kommentoi viisaasti ikuisuusriitoja: omaa asennetta muuttamalla elämä helpottuu kummasti.

”Olemme oppineet suhtautumaan löysemmin toistuviin 'punaisiin' aiheisiin. Kun hyväksyy asiat, ne saattavatkin hiljalleen muuttua.”

Netissä julkaistuun kyselyyn vastasi 173 ihmistä.

Julkisilla matkustaminen on useimmiten mukavaa. Joskus lähelle osuu kuitenkin haastava kanssamatkustaja. Näin tunnistat tyypin ja pärjäät.

1. Levittäytyjä vie naapurinkin penkin

Levittäytyjiä esiintyy yleisesti lähes kaikissa julkisissa kulkuvälineissä, erityisesti busseissa ja metrossa. Eniten haittaa heistä on ruuhka-aikoina.

Levittäytyjä rönsyää ympärilleen laukkuja, takkeja ja kasseja, joiden kuljettamiseen hän tarvitsee omansa lisäksi myös viereisen istuimen. Valloituksestaan täysiverinen levittäytyjä pitää sitkeästi kiinni, vaikka muut ihmiset seisoisivat käytävällä. 

Keino: Mene reippaasti suoraan asiaan."Tässä on varmaan vapaata!" Yleensä tavara katoaa penkiltä happaman mulkaisun säestyksellä. 

2. Hölpöttäjä tahtoo seuraa

Hölpöttäjiä voi helposti bongata suurten kaupunkien keskusta-alueiden julkisista. Yleensä he ovat hyväntahtoisia, mutta väsyttäviä.

Hölpöttäjä kaipaa huomiota. Siksi hän tahtoo turista lähes kenen tahansa kanssa. Jos kuljettajalta irtoaa vain väsynyt mulkaisu, hölpöttäjä valitsee kohteekseen naapuripenkissä istujan. Hän jatkaa juttua sitkeästi, vaikka toinen olisi puolinukuksissa yövuorosta palaava zombi.

Keino: Koeta ynähdellä jotakin ystävällistä. Hölpöttäjä on useimmiten hyväntahtoinen, ja ilahtuu pienestäkin. Jos et kestä, vaihda penkkiä.

3. Puuhastelija ei pysähdy

Puuhastelija on ahkera kaveri. Mitä pidempi matka, sen todennäköisemmin joku kanssamatkustajista paljastuu puuhastelijaksi.

Hän on juuri se tyyppi, joka rapistaa karkkipussia vieressäsi, selaa kiihkeästi ilmaisjakelulehteä, hölöttää kännykkään korvasi juuressa tai kallistelee limutölkkiä vastapäisellä penkillä istuessaan. Mikäs siinä, jos ketään ei haittaa. Usein puuhastelija kuitenkin jättää jälkeensä vanan ryppyisiä karkkipapereita, kaatuneen limutölkin ja rynttääntyneen lehdykän.

Keino: Katso toisaalle. Koeta ajatella, ettei matka ole ikuinen.

4. Hosuja on pulassa

Hosujalla on hieman liikaa lautasellaan. Ehkä kiukutteleva lapsi, kaatuileva jättimatkalaukku, uhkaavasti kallisteleva polkupyörä tai lemmikin kantokoppa, joka on kaikkien tiellä. Hosujia sattuu erityisesti metroon tai raitiovaunuun aika usein. Pahimmillaan hosellus on ruuhka-aikaan.

Tunnistat hosujan anteeksipyytävistä katseista, joita hän luo ympärilleen, sekä väräjävästä äänestä, jolla hän pahoittelee aiheuttamaansa häiriötä.

Keino: Hymyile ja tarjoa apua. Pelastat luultavasti lähimmäisesi päivän.

5. Äimistelijä on ihan kujalla

Klassisia äimistelijöitä julkisissa ovat turistit ja vieraspaikkakuntalaiset. Siis juuri ne tyypit, jotka levittelevät karttoja, tiiraavat aikatauluja ja jumittavat lippuautomaattien edessä hämmentyneinä. He kurottavat kaulojaan joka pysäkillä ja näyttävät hetki hetkeltä vauhkommilta. Erityisen yleinen lajityyppi on nähtävyyksien läheisyydessä ja lentokenttien liepeillä.

Keino: Jos äimistelijä näyttää pärjäävän, anna olla. Jos ei, hymyile ja kysy kaikilla osaamillasi kielillä, voitko auttaa. Seuraavalla reissullasi voit joutua samaan asemaan itse.

Jaettu innostus saa kumppanin tuntumaan kiehtovammalta ja tuo suhteeseen sisältöä.

Parisuhde vaatii työtä. Se on totuus, jota ammattiauttajat hokevat. Rakkaudesta puhutaan kuin rakennustyömaasta. Pitkä suhde on puurtamista, hikistä ja totista touhua, ja helpommasta haaveilu on hömpötystä.

Kuka enää tohtii vaatia, että parisuhteessa pitäisi olla myös kivaa? Toisinaan jopa helppoa ja hauskaa? Suhde vaatii työtä, mutta vähintään yhtä paljon se vaatii yhdessä nauramista, kepeyttä, kahdestaan intoilua ja yhteisiä unelmia.

"Toisin sanoen yhteistä flow-tilaa", sanoo Väestöliiton pariterapeutti, psykologi Keijo Markova.

Tylsistyminen voi johtaa jopa eroon

Flow on tila, jossa ihminen uppoutuu johonkin asiaan.

"Jos pari on innostunut yhdessä jostakin, liitto vahvistuu. Tutkimusten mukaan tylsistyminen ja yhteisen flown puuttuminen voivat johtaa jopa eroon", Keijo Markova sanoo.

Yhteinen flow ei tarkoita sitä, että parin pitäisi maalata rinnakkain tauluja. Intohimo voi kohdistua mihin vain, arkiseenkin: puutarhaan, remontointiin, lastenhoitoon tai telkkarin katsomiseen. Jaettu innostus saa kumppanin tuntumaan kiehtovammalta ja tuo suhteeseen sisältöä.  

Jos olette toistenne vastakohdat eikä yhteistä intoilun kohdetta löydy, turha huolestua. Tärkeintä on, että olet itse innostunut jostakin. Ihminen, joka tuntee intohimoa asioihin, on usein myös itsevarma, myönteinen ja puoleensavetävä – eli hauskempi elämänkumppani.

Tuore kotimainen tutkimus selvitti, miksi nuori usein vaikenee ja sinnittelee mieluummin kuin hakee apua masennukseensa.

1 Hän kokee, ettei ansaitse ammattiapua

Nuori ei hae ammattiapua, koska hän tietää, että mielenterveyspalvelut ovat jo valmiiksi ylikuormitettuja. Hän tuntee, ettei hän ansaitse apua.

2 Hän ei halua huolestuttaa

Nuori voi salata masennuksen läheisiltään, koska ei halua huolestuttaa heitä. Hän voi myös pelätä, että läheinen hylkää hänet, jos hän kertoo pahasta olostaan.

3 Hän pelkää tuomitsemista

Huomattavan usein nuori vaikenee masennuksestaan, koska ei halua kuulla tuomitsemista. Hän pelkää, että hänen väitetään vain hakevan huomiota tai olevan laiska ja häntä kehotetaan ottamaan itseään niskasta kiinni.

Lähde: Yhteiskuntatieteiden maisteri Mervi Issakaisen sosiaalipsykologian alan väitöskirja ”Youth depression: Young people’s distress in relation to the cultural conceptions of depression” 
 

Olisiko jo aika päästää irti menneestä rakkaudesta tai jatkuvasta murehtimisesta? Tässä viisi käytännön keinoa.

1 Puhalla

Kuvittele kämmenellesi asia tai ihminen, josta haluat irti. Sano: saat mennä. Puhalla.

2 Rajaa aika

Päätä, että saat vatvoa asiaa tietyn ajan, ja sitten se on käsitelty.

3 Etsi tukea

Älä jää pohtimaan asioita yksin vaan hakeudu saman kokeneiden seuraan.

4 Järjestä rituaali

Osta itsellesi sormus tai heitä kukkakimppu mereen uuden elämän merkiksi.

5 Anna anteeksi

Jos et anna anteeksi, voit jäädä vihaan kiinni. Anteeksi voi antaa, vaikka sitä ei pyydetä.