Jos haluat eroon väärästä minäkuvasta tai hyödyttämistä moitteista, kokeile näitä testattuja konsteja. 

1. Riisu takkisi

”Minäkuvan rakentumista havainnollistaa takkiharjoitus, jota käytän vastaanotollani. Jos asiakasta vaivaa esimerkiksi ylenpalttinen kiltteys, hän pukee ylleen oikean takin, jonka nimeän ’kiltin takiksi’. Hän ­riisuu takin, pukee sen takaisin ylleen ja kertoo tuntemuksistaan. 

Hassulta kuulostava harjoitus auttaa oivaltamaan, että kiltteys ei ole pysyvä ominaisuus. Se on tapa käyttäytyä, ja siitä voi poiketa.” 

Psykologi Arto Pietikäinen 

2. Nimeä tarinasi

Ajatukset eivät ole faktaa, vaan tarinoita, joita mielesi kehittelee. Tunnista mielesi suosikki­tarinat. Saatat kertoa itsellesi Olen luuseri -tarinaa, Olen muiden mielestä ärsyttävä -tarinaa, En selviä -tarinaa tai Minusta ei koskaan tule ­mitään -tarinaa. Kun nimeät tarinasi, tunnistat ­sen helpommin. 

Kun mielesi seuraavan kerran alkaa höpötellä, muistuta itseäsi: ahaa, tämän tarinan olen kuullut ennenkin, tämähän onkin liikuttava En selviä -lempitarinani. 

Riittää, että tunnistat tarinan. ­Sinun ei tarvitse työntää sitä pois. Anna sen tulla ja mennä, ja keskity johonkin tärkeämpään.

Lähde: Russ Harris: Onnellisuusansa (Duodecim 2012).

3. Puhu Munamiehen äänellä

Jäljitä ajatus, joka häiritsee sinua. Keskity ajattelemaan sitä kymmenen sekunnin ajan. Ota se niin tosissasi kuin pystyt. Huomaa, miten ajatus vaikuttaa sinuun. 

Valitse sen jälkeen sarjakuva- tai televisio­hahmo, jonka äänen tunnistat. Munamies, Nakke Nakut­taja, Uuno Turhapuro tai Mikki Hiiri käyvät hyvin. 

Tuo sitten häiritsevä ajatus mieleesi, mutta kuvittele, että hahmon hassu ääni sanoo sen sinulle. Tarkkaile, miten ajatus nyt vaikuttaa.

Palauta lopuksi alkuperäinen ajatus mieleesi ja yritä uskoa siihen taas otsa kurtussa. Onnistuuko?

Lähde: Russ Harris: Onnellisuusansa (Duodecim 2012)

Jaettu innostus saa kumppanin tuntumaan kiehtovammalta ja tuo suhteeseen sisältöä.

Parisuhde vaatii työtä. Se on totuus, jota ammattiauttajat hokevat. Rakkaudesta puhutaan kuin rakennustyömaasta. Pitkä suhde on puurtamista, hikistä ja totista touhua, ja helpommasta haaveilu on hömpötystä.

Kuka enää tohtii vaatia, että parisuhteessa pitäisi olla myös kivaa? Toisinaan jopa helppoa ja hauskaa? Suhde vaatii työtä, mutta vähintään yhtä paljon se vaatii yhdessä nauramista, kepeyttä, kahdestaan intoilua ja yhteisiä unelmia.

"Toisin sanoen yhteistä flow-tilaa", sanoo Väestöliiton pariterapeutti, psykologi Keijo Markova.

Tylsistyminen voi johtaa jopa eroon

Flow on tila, jossa ihminen uppoutuu johonkin asiaan.

"Jos pari on innostunut yhdessä jostakin, liitto vahvistuu. Tutkimusten mukaan tylsistyminen ja yhteisen flown puuttuminen voivat johtaa jopa eroon", Keijo Markova sanoo.

Yhteinen flow ei tarkoita sitä, että parin pitäisi maalata rinnakkain tauluja. Intohimo voi kohdistua mihin vain, arkiseenkin: puutarhaan, remontointiin, lastenhoitoon tai telkkarin katsomiseen. Jaettu innostus saa kumppanin tuntumaan kiehtovammalta ja tuo suhteeseen sisältöä.  

Jos olette toistenne vastakohdat eikä yhteistä intoilun kohdetta löydy, turha huolestua. Tärkeintä on, että olet itse innostunut jostakin. Ihminen, joka tuntee intohimoa asioihin, on usein myös itsevarma, myönteinen ja puoleensavetävä – eli hauskempi elämänkumppani.

Tuore kotimainen tutkimus selvitti, miksi nuori usein vaikenee ja sinnittelee mieluummin kuin hakee apua masennukseensa.

1 Hän kokee, ettei ansaitse ammattiapua

Nuori ei hae ammattiapua, koska hän tietää, että mielenterveyspalvelut ovat jo valmiiksi ylikuormitettuja. Hän tuntee, ettei hän ansaitse apua.

2 Hän ei halua huolestuttaa

Nuori voi salata masennuksen läheisiltään, koska ei halua huolestuttaa heitä. Hän voi myös pelätä, että läheinen hylkää hänet, jos hän kertoo pahasta olostaan.

3 Hän pelkää tuomitsemista

Huomattavan usein nuori vaikenee masennuksestaan, koska ei halua kuulla tuomitsemista. Hän pelkää, että hänen väitetään vain hakevan huomiota tai olevan laiska ja häntä kehotetaan ottamaan itseään niskasta kiinni.

Lähde: Yhteiskuntatieteiden maisteri Mervi Issakaisen sosiaalipsykologian alan väitöskirja ”Youth depression: Young people’s distress in relation to the cultural conceptions of depression” 
 

Olisiko jo aika päästää irti menneestä rakkaudesta tai jatkuvasta murehtimisesta? Tässä viisi käytännön keinoa.

1 Puhalla

Kuvittele kämmenellesi asia tai ihminen, josta haluat irti. Sano: saat mennä. Puhalla.

2 Rajaa aika

Päätä, että saat vatvoa asiaa tietyn ajan, ja sitten se on käsitelty.

3 Etsi tukea

Älä jää pohtimaan asioita yksin vaan hakeudu saman kokeneiden seuraan.

4 Järjestä rituaali

Osta itsellesi sormus tai heitä kukkakimppu mereen uuden elämän merkiksi.

5 Anna anteeksi

Jos et anna anteeksi, voit jäädä vihaan kiinni. Anteeksi voi antaa, vaikka sitä ei pyydetä.

Oijoi niitä vanhoja hyviä aikoja! Työelämään hokema ei päde. Työ on ehkä epävarmempaa kuin ennen, mutta ainakin nämä kolme asiaa ovat parantuneet selvästi.

1. On tärkeää, että viihdyt

Hyvinvoiva työntekijä tekee tutkitusti parempaa tulosta kuin ärtynyt tai ahdistunut puurtaja. Fiksut työnantajat tietävät tämän, ja siksi ihmisten viihtymistä tuetaan. Työhyvinvointikyselyt, virkistyspäivät ja kehityskeskustelut ovat käytännön esimerkkejä työntekijöiden viihtymisen seuraamisesta ja ylläpitämisestä.

2. Olet samanarvoinen kuin kollegasi

Ennen vanhaan työpaikoilla sukupuolista ahdistelua tai seksuaalivähemmistöjen syrjintää saatettiin pitää normimeininkinä. Enää ei.  Useimmilla työnantajilla on nollatoleranssi kiusaamiseen. Luottamusmiehet ja työsuojeluvaltuutetut auttavat ongelmatapauksissa.

3. Hommat ovat hauskempia kuin ennen

Automatisaatio on vienyt työelämästä koko joukon kuivia rutiinihommia. Jäljellä olevat työt ovat hauskempia ja mielekkäämpiä kuin ennen. Tiimityötä tehdään enemmän, tieto kulkee moderneilla viestintävälineillä paremmin. Joustot ja etätyömahdollisuudet ovat monella alalla totta.

Asiantuntijana yhteiskuntapolitiikan professori Eeva Jokinen, Itä-Suomen yliopisto.