Kun teet nämä kolme pientä muutosta, saatat huomata ostavasi aiempaa enemmän terveellisiä tuotteita. 

Huonot ruokatottumukset alkavat jo kaupassa, sanoo kuluttajakäyttäytymisen asiantuntija Brian Wansink. Hän on tehnyt useita tutkimuksia, jotka todistavat, että pienillä muutoksilla saa ihmeitä aikaan.

Wansink on selvittänyt sen, että me syömme 96 prosenttia enemmän kun olemme ystävien seurassa. Eikä siinä kaikki: kun lautasen väri on lähellä ruuan väriä, syömme viidesosan enemmän kuin on tarpeen.

Tässä kolme virhettä, jotka teet ruokakaupassa käydessäsi. Testaa ratkaisuehdotuksia, ja saatat pian huomata syöväsi terveellisemmin. 

1. Menet kauppaan vatsa kurnien

Vanha viisaus kuuluu, ettei ruokakauppaan kannata mennä nälkäisenä. Wansink on kuitenkin havainnut, että ostamme nälkäisinä saman verran tuotteita kuin muulloinkin. Ero on siinä, että vatsan kurniessa valitsemme enemmän roskaruokaa kuin muulloin.

Ratkaisu: syö purkkaa. Kun Wansink antoi shoppailijoille purukumin ennen kauppaan menoa, he ostivat seitsemän prosenttia vähemmän roskaruokaa kuin ne, jotka eivät jauhaneet purkkaa. Muista syödä sokeritonta, sillä makean purkan syöminen saattaa räjäyttää makeanhimon kattoon.

2. Kierrät kauppaa väärässä järjestyksessä

Ihmiset täyttävät ostoskärryään ahkerimmin kaupan alku- ja loppupäissä. Se on hyvä asia, sillä useimmissa kaupoissa vihannekset löytyvät heti alusta. Moni suuntaa sen jälkeen kuitenkin sivukäytäville, joiden hyllyiltä löytyy paljon epäterveellisiä tuotteita.

Ratkaisu: Koska täytät ostoskoria eniten heti alussa, kierrä ensin kaupan uloimmat reunat. Niistä löydät useimmiten terveelliset tuotteet, kuten vihannekset, maitotuotteet ja proteiinit.

3. Ostat kaikkea sitä mitä ei pitänyt

Ihminen on altis vaikutuksille. Menemme kauppaan terveelliset tuotteet mielessämme, mutta kotona kasseista löytyy kaikenlaista turhaa. Se johtuu esimerkiksi mainonnasta ja houkuttelevista tuotepakkauksista.

Ratkaisu: Syö omena matkalla kauppaan. Kun syöt jotain terveellistä ennen ostosten tekemistä, valitset alitajuisesti kaupassakin terveellisiä tuotteita.

 

Lähde: oprah.com

Jaettu innostus saa kumppanin tuntumaan kiehtovammalta ja tuo suhteeseen sisältöä.

Parisuhde vaatii työtä. Se on totuus, jota ammattiauttajat hokevat. Rakkaudesta puhutaan kuin rakennustyömaasta. Pitkä suhde on puurtamista, hikistä ja totista touhua, ja helpommasta haaveilu on hömpötystä.

Kuka enää tohtii vaatia, että parisuhteessa pitäisi olla myös kivaa? Toisinaan jopa helppoa ja hauskaa? Suhde vaatii työtä, mutta vähintään yhtä paljon se vaatii yhdessä nauramista, kepeyttä, kahdestaan intoilua ja yhteisiä unelmia.

"Toisin sanoen yhteistä flow-tilaa", sanoo Väestöliiton pariterapeutti, psykologi Keijo Markova.

Tylsistyminen voi johtaa jopa eroon

Flow on tila, jossa ihminen uppoutuu johonkin asiaan.

"Jos pari on innostunut yhdessä jostakin, liitto vahvistuu. Tutkimusten mukaan tylsistyminen ja yhteisen flown puuttuminen voivat johtaa jopa eroon", Keijo Markova sanoo.

Yhteinen flow ei tarkoita sitä, että parin pitäisi maalata rinnakkain tauluja. Intohimo voi kohdistua mihin vain, arkiseenkin: puutarhaan, remontointiin, lastenhoitoon tai telkkarin katsomiseen. Jaettu innostus saa kumppanin tuntumaan kiehtovammalta ja tuo suhteeseen sisältöä.  

Jos olette toistenne vastakohdat eikä yhteistä intoilun kohdetta löydy, turha huolestua. Tärkeintä on, että olet itse innostunut jostakin. Ihminen, joka tuntee intohimoa asioihin, on usein myös itsevarma, myönteinen ja puoleensavetävä – eli hauskempi elämänkumppani.

Tuore kotimainen tutkimus selvitti, miksi nuori usein vaikenee ja sinnittelee mieluummin kuin hakee apua masennukseensa.

1 Hän kokee, ettei ansaitse ammattiapua

Nuori ei hae ammattiapua, koska hän tietää, että mielenterveyspalvelut ovat jo valmiiksi ylikuormitettuja. Hän tuntee, ettei hän ansaitse apua.

2 Hän ei halua huolestuttaa

Nuori voi salata masennuksen läheisiltään, koska ei halua huolestuttaa heitä. Hän voi myös pelätä, että läheinen hylkää hänet, jos hän kertoo pahasta olostaan.

3 Hän pelkää tuomitsemista

Huomattavan usein nuori vaikenee masennuksestaan, koska ei halua kuulla tuomitsemista. Hän pelkää, että hänen väitetään vain hakevan huomiota tai olevan laiska ja häntä kehotetaan ottamaan itseään niskasta kiinni.

Lähde: Yhteiskuntatieteiden maisteri Mervi Issakaisen sosiaalipsykologian alan väitöskirja ”Youth depression: Young people’s distress in relation to the cultural conceptions of depression” 
 

Olisiko jo aika päästää irti menneestä rakkaudesta tai jatkuvasta murehtimisesta? Tässä viisi käytännön keinoa.

1 Puhalla

Kuvittele kämmenellesi asia tai ihminen, josta haluat irti. Sano: saat mennä. Puhalla.

2 Rajaa aika

Päätä, että saat vatvoa asiaa tietyn ajan, ja sitten se on käsitelty.

3 Etsi tukea

Älä jää pohtimaan asioita yksin vaan hakeudu saman kokeneiden seuraan.

4 Järjestä rituaali

Osta itsellesi sormus tai heitä kukkakimppu mereen uuden elämän merkiksi.

5 Anna anteeksi

Jos et anna anteeksi, voit jäädä vihaan kiinni. Anteeksi voi antaa, vaikka sitä ei pyydetä.

Oijoi niitä vanhoja hyviä aikoja! Työelämään hokema ei päde. Työ on ehkä epävarmempaa kuin ennen, mutta ainakin nämä kolme asiaa ovat parantuneet selvästi.

1. On tärkeää, että viihdyt

Hyvinvoiva työntekijä tekee tutkitusti parempaa tulosta kuin ärtynyt tai ahdistunut puurtaja. Fiksut työnantajat tietävät tämän, ja siksi ihmisten viihtymistä tuetaan. Työhyvinvointikyselyt, virkistyspäivät ja kehityskeskustelut ovat käytännön esimerkkejä työntekijöiden viihtymisen seuraamisesta ja ylläpitämisestä.

2. Olet samanarvoinen kuin kollegasi

Ennen vanhaan työpaikoilla sukupuolista ahdistelua tai seksuaalivähemmistöjen syrjintää saatettiin pitää normimeininkinä. Enää ei.  Useimmilla työnantajilla on nollatoleranssi kiusaamiseen. Luottamusmiehet ja työsuojeluvaltuutetut auttavat ongelmatapauksissa.

3. Hommat ovat hauskempia kuin ennen

Automatisaatio on vienyt työelämästä koko joukon kuivia rutiinihommia. Jäljellä olevat työt ovat hauskempia ja mielekkäämpiä kuin ennen. Tiimityötä tehdään enemmän, tieto kulkee moderneilla viestintävälineillä paremmin. Joustot ja etätyömahdollisuudet ovat monella alalla totta.

Asiantuntijana yhteiskuntapolitiikan professori Eeva Jokinen, Itä-Suomen yliopisto.