Liikenteessä on erityisen tärkeä pysyä rauhallisena: hallitsematon raivokohtaus voi aiheuttaa onnettomuuden. Vain empatia auttaa, sanoo liikennepsykologian dosentti Sirkku Laapotti.

Tilanne tulee äkkiä, yllättäen. Toinen autoilija kiilaa kolmion takaa täpärästi eteen.

Kiilatun reaktio on yhtä nopea. Jalka jarrulle, käsi töötille. Suusta pääsee ruma sana, toinenkin.

Rauhoittumiseen menee pitkä aika. Sydän hakkaa, ajatukset kiertävät tapahtuneessa. Olipa törkeä tyyppi! Ihan sumeilematon! Kaikenlaisia sitä onkin liikenteessä!

Joskus liikenneraivo purkautuu rajusti niin, että kuski tekee vihaisia temppuja omalla ajoneuvollaan tai nousee autosta ja latelee suorat sanat. Sellainen on harvinaista, mutta tunteita liikenne nostattaa.

Joku ajaa edellä liian hiljaa eikä yhtään tajua, että meillä on jo kiire. Joku vie viimeisen parkkiruudun nenän edestä. Joku ohittaa liian ahtaassa raossa. Silloin on melko tavallista, että keskisormi nousee, äänitorvi laulaa tai kirosanat sinkoilevat.

Jälkikäteen raivostumista ihmettelee joskus itsekin. Miten minä, kohtelias kunnon kansalainen, nyt niin tulistuin?

Miksi kiltistäkin ihmisestä tulee liikenteessä törkimys?

Kiroilisitko kassajonossa?

"Ihmisen persoona ei muutu liikenteessä", väittää liikennepsykologian dosentti Sirkku Laapotti.

Jos on luonteeltaan helposti kiihtyvää sorttia, on sitä niin aamuruuhkassa kuin lähikaupan kassajonossakin.

Ero on vain siinä, missä määrin kiukkunsa kehtaa päästää ilmoille. Kaupassakin turhauttaa, kun edellinen asiakas ei ole tajunnut punnita parsakaalia ja kassajono seisoo, mutta harva ilkeää kiroilla muuten kuin mielessään.

Auton peltikuoren sisällä ja netissä on helppo päästellä tuskastuminen valloilleen.

Kasvokkaisissa kohtaamisissa ei ole tapana sättiä kovaan ääneen toisen virhettä. Sosiaalinen paine suojelee ylilyönneiltä.

Auton peltikuoren sisällä sen sijaan syntyy anonyymi tila, jossa on helppo päästellä tuskastuminen valloilleen, ilman että menettää itse kasvojaan. Samaan tapaan netissä toisia voi nöyryyttää ja haukkua nimettömästi.

Liikenteessä tilanteet ovat ohimeneviä, eikä toista ihmistä välttämättä edes näe. On vain joku muukalainen toisen peltikuoren sisällä. Joku kasvoton törppö, joka ansaitsee rangaistuksen.

Vaan entäpä, jos toisessa autossa olisikin tuttu: naapuri, lapsen parhaan kaverin äiti tai vaikka oma ystävä? Tööttäisitkö toisenkin kerran?

Oma moka johtuu tilanteesta

Kuka ei mieluusti ajattelisi olevansa looginen ja järkevä? Silti useimmat lankeavat samaan ajatusvirheeseen: omia virheitä selitetään tilannesyillä, toisten virheitä heidän persoonallaan.

"Jos ajaa itse ylinopeutta, sitä selitetään kiireellä: oli pakko kun piti ehtiä. Toinen taas ajaa ylinopeutta, koska on sellainen kaahari", Sirkku Laapotti kuvaa.

Kannattaa muistaa, että kaikki liikenteessä liikkujat ovat kokonaisia ihmisiä elämäntarinoineen.

Joku tukki nolosti risteyksen – ehkä hän oli ensimmäistä kertaa ratissa kortin saatuaan ja jännitti kamalasti. Joku kiilasi valitsemaasi parkkiruutuun nenäsi edestä – ehkä hän oli kuullut äskettäin ikävän uutisen perheenjäsenestään eikä siksi huomannut sinua.

Keskisormen näyttäjällä voi olla takana pitkä, kurja päivä.

"Ennen kuin alkaa toitottaa torvea, kannattaa hetkeksi asettua toisen asemaan ja muistaa, että jokainen mokaa joskus", Laapotti sanoo.

Jos itse joutuu kiukun kohteeksi, ei kannata kimmastua, vaikka se ikävältä tuntuukin. Keskisormen näyttäjällä voi olla takanaan pitkä, kurja päivä, jonka sinun mokasi juuri kruunasi.

"Voi tehdä anteeksipyytävän, sovinnollisen eleen. Ja jos suututtaa, voi laskea kolmeen tai vaikka pidempäänkin."

Sillä jokaisella on liikenteessä lopulta sama, yhteinen päämäärä: päästä ehjänä perille.

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 20/2015.

Uhreja on enemmän kuin raivoajia

80 %

autoilijoista kertoo kohdanneensa liikenteessä tööttäilyä, käsimerkkejä tai muuta liikennekiukkua.

60 % 

myöntää suuttuneensa joskus itse.

Lähde: Liikenneturva 2015

 

Julkisilla matkustaminen on useimmiten mukavaa. Joskus lähelle osuu kuitenkin haastava kanssamatkustaja. Näin tunnistat tyypin ja pärjäät.

1. Levittäytyjä vie naapurinkin penkin

Levittäytyjiä esiintyy yleisesti lähes kaikissa julkisissa kulkuvälineissä, erityisesti busseissa ja metrossa. Eniten haittaa heistä on ruuhka-aikoina.

Levittäytyjä rönsyää ympärilleen laukkuja, takkeja ja kasseja, joiden kuljettamiseen hän tarvitsee omansa lisäksi myös viereisen istuimen. Valloituksestaan täysiverinen levittäytyjä pitää sitkeästi kiinni, vaikka muut ihmiset seisoisivat käytävällä. 

Keino: Mene reippaasti suoraan asiaan."Tässä on varmaan vapaata!" Yleensä tavara katoaa penkiltä happaman mulkaisun säestyksellä. 

2. Hölpöttäjä tahtoo seuraa

Hölpöttäjiä voi helposti bongata suurten kaupunkien keskusta-alueiden julkisista. Yleensä he ovat hyväntahtoisia, mutta väsyttäviä.

Hölpöttäjä kaipaa huomiota. Siksi hän tahtoo turista lähes kenen tahansa kanssa. Jos kuljettajalta irtoaa vain väsynyt mulkaisu, hölpöttäjä valitsee kohteekseen naapuripenkissä istujan. Hän jatkaa juttua sitkeästi, vaikka toinen olisi puolinukuksissa yövuorosta palaava zombi.

Keino: Koeta ynähdellä jotakin ystävällistä. Hölpöttäjä on useimmiten hyväntahtoinen, ja ilahtuu pienestäkin. Jos et kestä, vaihda penkkiä.

3. Puuhastelija ei pysähdy

Puuhastelija on ahkera kaveri. Mitä pidempi matka, sen todennäköisemmin joku kanssamatkustajista paljastuu puuhastelijaksi.

Hän on juuri se tyyppi, joka rapistaa karkkipussia vieressäsi, selaa kiihkeästi ilmaisjakelulehteä, hölöttää kännykkään korvasi juuressa tai kallistelee limutölkkiä vastapäisellä penkillä istuessaan. Mikäs siinä, jos ketään ei haittaa. Usein puuhastelija kuitenkin jättää jälkeensä vanan ryppyisiä karkkipapereita, kaatuneen limutölkin ja rynttääntyneen lehdykän.

Keino: Katso toisaalle. Koeta ajatella, ettei matka ole ikuinen.

4. Hosuja on pulassa

Hosujalla on hieman liikaa lautasellaan. Ehkä kiukutteleva lapsi, kaatuileva jättimatkalaukku, uhkaavasti kallisteleva polkupyörä tai lemmikin kantokoppa, joka on kaikkien tiellä. Hosujia sattuu erityisesti metroon tai raitiovaunuun aika usein. Pahimmillaan hosellus on ruuhka-aikaan.

Tunnistat hosujan anteeksipyytävistä katseista, joita hän luo ympärilleen, sekä väräjävästä äänestä, jolla hän pahoittelee aiheuttamaansa häiriötä.

Keino: Hymyile ja tarjoa apua. Pelastat luultavasti lähimmäisesi päivän.

5. Äimistelijä on ihan kujalla

Klassisia äimistelijöitä julkisissa ovat turistit ja vieraspaikkakuntalaiset. Siis juuri ne tyypit, jotka levittelevät karttoja, tiiraavat aikatauluja ja jumittavat lippuautomaattien edessä hämmentyneinä. He kurottavat kaulojaan joka pysäkillä ja näyttävät hetki hetkeltä vauhkommilta. Erityisen yleinen lajityyppi on nähtävyyksien läheisyydessä ja lentokenttien liepeillä.

Keino: Jos äimistelijä näyttää pärjäävän, anna olla. Jos ei, hymyile ja kysy kaikilla osaamillasi kielillä, voitko auttaa. Seuraavalla reissullasi voit joutua samaan asemaan itse.

Jaettu innostus saa kumppanin tuntumaan kiehtovammalta ja tuo suhteeseen sisältöä.

Parisuhde vaatii työtä. Se on totuus, jota ammattiauttajat hokevat. Rakkaudesta puhutaan kuin rakennustyömaasta. Pitkä suhde on puurtamista, hikistä ja totista touhua, ja helpommasta haaveilu on hömpötystä.

Kuka enää tohtii vaatia, että parisuhteessa pitäisi olla myös kivaa? Toisinaan jopa helppoa ja hauskaa? Suhde vaatii työtä, mutta vähintään yhtä paljon se vaatii yhdessä nauramista, kepeyttä, kahdestaan intoilua ja yhteisiä unelmia.

"Toisin sanoen yhteistä flow-tilaa", sanoo Väestöliiton pariterapeutti, psykologi Keijo Markova.

Tylsistyminen voi johtaa jopa eroon

Flow on tila, jossa ihminen uppoutuu johonkin asiaan.

"Jos pari on innostunut yhdessä jostakin, liitto vahvistuu. Tutkimusten mukaan tylsistyminen ja yhteisen flown puuttuminen voivat johtaa jopa eroon", Keijo Markova sanoo.

Yhteinen flow ei tarkoita sitä, että parin pitäisi maalata rinnakkain tauluja. Intohimo voi kohdistua mihin vain, arkiseenkin: puutarhaan, remontointiin, lastenhoitoon tai telkkarin katsomiseen. Jaettu innostus saa kumppanin tuntumaan kiehtovammalta ja tuo suhteeseen sisältöä.  

Jos olette toistenne vastakohdat eikä yhteistä intoilun kohdetta löydy, turha huolestua. Tärkeintä on, että olet itse innostunut jostakin. Ihminen, joka tuntee intohimoa asioihin, on usein myös itsevarma, myönteinen ja puoleensavetävä – eli hauskempi elämänkumppani.

Tuore kotimainen tutkimus selvitti, miksi nuori usein vaikenee ja sinnittelee mieluummin kuin hakee apua masennukseensa.

1 Hän kokee, ettei ansaitse ammattiapua

Nuori ei hae ammattiapua, koska hän tietää, että mielenterveyspalvelut ovat jo valmiiksi ylikuormitettuja. Hän tuntee, ettei hän ansaitse apua.

2 Hän ei halua huolestuttaa

Nuori voi salata masennuksen läheisiltään, koska ei halua huolestuttaa heitä. Hän voi myös pelätä, että läheinen hylkää hänet, jos hän kertoo pahasta olostaan.

3 Hän pelkää tuomitsemista

Huomattavan usein nuori vaikenee masennuksestaan, koska ei halua kuulla tuomitsemista. Hän pelkää, että hänen väitetään vain hakevan huomiota tai olevan laiska ja häntä kehotetaan ottamaan itseään niskasta kiinni.

Lähde: Yhteiskuntatieteiden maisteri Mervi Issakaisen sosiaalipsykologian alan väitöskirja ”Youth depression: Young people’s distress in relation to the cultural conceptions of depression” 
 

Olisiko jo aika päästää irti menneestä rakkaudesta tai jatkuvasta murehtimisesta? Tässä viisi käytännön keinoa.

1 Puhalla

Kuvittele kämmenellesi asia tai ihminen, josta haluat irti. Sano: saat mennä. Puhalla.

2 Rajaa aika

Päätä, että saat vatvoa asiaa tietyn ajan, ja sitten se on käsitelty.

3 Etsi tukea

Älä jää pohtimaan asioita yksin vaan hakeudu saman kokeneiden seuraan.

4 Järjestä rituaali

Osta itsellesi sormus tai heitä kukkakimppu mereen uuden elämän merkiksi.

5 Anna anteeksi

Jos et anna anteeksi, voit jäädä vihaan kiinni. Anteeksi voi antaa, vaikka sitä ei pyydetä.