Joskus luopuminen on viisainta, mitä voit tehdä. Tässä viisi asiaa, jotka voit lopettaa heti.

1. Lakkaa lukemasta meilejä iltaisin

Jos vastaat työsähköposteihin puoliltaöin, annat pomollesi tai työkavereillesi luvan tunkeutua vapaa-aikaasi. Aseta itsellesi rajat ja noudata niitä. Oikeasti vapaa vapaa-aika lataa akkujasi (ja tekee siis sinusta tehokkaamman työntekijän).

2. Lakkaa haukkumasta itseäsi

Saiko ystäväsi uuden työpaikan, mutta sinä et? Uskotko, että se johtuu siitä, että hän on ääliö? Ajattelisitko noin ystävästäsi jos tilanne olis päinvastainen?

Lakkaa arvostelemasta itseäsi. Siitä ei ole mitään hyötyä, mutta se vie energiaa ja lamaannuttaa sinut.

Käytä energiaa mieluummin itsesi kehittämiseen kuin itsesi moittimiseen. Kohtele itseäsi edes yhtä lempeästi kuin ystävääsi. 

3. Lakkaa keskittymästä kielteiseen

Ihminen huomaa helpommin negatiiviset asiat kuin positiiviset. Evoluution kannalta se on järkevää, mutta nykyihmisen mielen kannalta tuhoisaa. 

Lakkaa siis listaamasta, mikä kaikki on vialla työpaikallasi. Yritä sen sijaan keksiä asioita, jotka toimivat ja keskity niitä. Muutos asenteessasi ja lopulta mielialassasi on valtava.

4. Lakkaa vertaamasta itseäsi muihin

Onnistuiko projektisi paremmin kuin kollegan projekti? Mainitsiko pomo sinut infossa ainoana tiimistäsi? Lakkaa vertaamasta itseäsi muihin, vaikka se tuntuisi hyvältä. Se vie huomion siitä, mitä oikeasti haluat tehdä.

Valitse tavoitteet, joihin pääseminen tekee sinut onnelliseksi, älä niitä, joita ajattelet muiden haluavan saavuttaa.

5. Lakkaa peittelemästä vikojasi

Kukaan ei ole hyvä kaikessa. Ellet pyydä apua kun sitä tarvitset, olet tehoton ja tuhlaat resursseja. Kun keskityt peittelemään heikkouksiasi, luot lisäksi epäluottamuksen ilmapiiriä. Se on merkittävä este yhteistyölle.

Lähde: Fast Company

Jaettu innostus saa kumppanin tuntumaan kiehtovammalta ja tuo suhteeseen sisältöä.

Parisuhde vaatii työtä. Se on totuus, jota ammattiauttajat hokevat. Rakkaudesta puhutaan kuin rakennustyömaasta. Pitkä suhde on puurtamista, hikistä ja totista touhua, ja helpommasta haaveilu on hömpötystä.

Kuka enää tohtii vaatia, että parisuhteessa pitäisi olla myös kivaa? Toisinaan jopa helppoa ja hauskaa? Suhde vaatii työtä, mutta vähintään yhtä paljon se vaatii yhdessä nauramista, kepeyttä, kahdestaan intoilua ja yhteisiä unelmia.

"Toisin sanoen yhteistä flow-tilaa", sanoo Väestöliiton pariterapeutti, psykologi Keijo Markova.

Tylsistyminen voi johtaa jopa eroon

Flow on tila, jossa ihminen uppoutuu johonkin asiaan.

"Jos pari on innostunut yhdessä jostakin, liitto vahvistuu. Tutkimusten mukaan tylsistyminen ja yhteisen flown puuttuminen voivat johtaa jopa eroon", Keijo Markova sanoo.

Yhteinen flow ei tarkoita sitä, että parin pitäisi maalata rinnakkain tauluja. Intohimo voi kohdistua mihin vain, arkiseenkin: puutarhaan, remontointiin, lastenhoitoon tai telkkarin katsomiseen. Jaettu innostus saa kumppanin tuntumaan kiehtovammalta ja tuo suhteeseen sisältöä.  

Jos olette toistenne vastakohdat eikä yhteistä intoilun kohdetta löydy, turha huolestua. Tärkeintä on, että olet itse innostunut jostakin. Ihminen, joka tuntee intohimoa asioihin, on usein myös itsevarma, myönteinen ja puoleensavetävä – eli hauskempi elämänkumppani.

Tuore kotimainen tutkimus selvitti, miksi nuori usein vaikenee ja sinnittelee mieluummin kuin hakee apua masennukseensa.

1 Hän kokee, ettei ansaitse ammattiapua

Nuori ei hae ammattiapua, koska hän tietää, että mielenterveyspalvelut ovat jo valmiiksi ylikuormitettuja. Hän tuntee, ettei hän ansaitse apua.

2 Hän ei halua huolestuttaa

Nuori voi salata masennuksen läheisiltään, koska ei halua huolestuttaa heitä. Hän voi myös pelätä, että läheinen hylkää hänet, jos hän kertoo pahasta olostaan.

3 Hän pelkää tuomitsemista

Huomattavan usein nuori vaikenee masennuksestaan, koska ei halua kuulla tuomitsemista. Hän pelkää, että hänen väitetään vain hakevan huomiota tai olevan laiska ja häntä kehotetaan ottamaan itseään niskasta kiinni.

Lähde: Yhteiskuntatieteiden maisteri Mervi Issakaisen sosiaalipsykologian alan väitöskirja ”Youth depression: Young people’s distress in relation to the cultural conceptions of depression” 
 

Olisiko jo aika päästää irti menneestä rakkaudesta tai jatkuvasta murehtimisesta? Tässä viisi käytännön keinoa.

1 Puhalla

Kuvittele kämmenellesi asia tai ihminen, josta haluat irti. Sano: saat mennä. Puhalla.

2 Rajaa aika

Päätä, että saat vatvoa asiaa tietyn ajan, ja sitten se on käsitelty.

3 Etsi tukea

Älä jää pohtimaan asioita yksin vaan hakeudu saman kokeneiden seuraan.

4 Järjestä rituaali

Osta itsellesi sormus tai heitä kukkakimppu mereen uuden elämän merkiksi.

5 Anna anteeksi

Jos et anna anteeksi, voit jäädä vihaan kiinni. Anteeksi voi antaa, vaikka sitä ei pyydetä.

Oijoi niitä vanhoja hyviä aikoja! Työelämään hokema ei päde. Työ on ehkä epävarmempaa kuin ennen, mutta ainakin nämä kolme asiaa ovat parantuneet selvästi.

1. On tärkeää, että viihdyt

Hyvinvoiva työntekijä tekee tutkitusti parempaa tulosta kuin ärtynyt tai ahdistunut puurtaja. Fiksut työnantajat tietävät tämän, ja siksi ihmisten viihtymistä tuetaan. Työhyvinvointikyselyt, virkistyspäivät ja kehityskeskustelut ovat käytännön esimerkkejä työntekijöiden viihtymisen seuraamisesta ja ylläpitämisestä.

2. Olet samanarvoinen kuin kollegasi

Ennen vanhaan työpaikoilla sukupuolista ahdistelua tai seksuaalivähemmistöjen syrjintää saatettiin pitää normimeininkinä. Enää ei.  Useimmilla työnantajilla on nollatoleranssi kiusaamiseen. Luottamusmiehet ja työsuojeluvaltuutetut auttavat ongelmatapauksissa.

3. Hommat ovat hauskempia kuin ennen

Automatisaatio on vienyt työelämästä koko joukon kuivia rutiinihommia. Jäljellä olevat työt ovat hauskempia ja mielekkäämpiä kuin ennen. Tiimityötä tehdään enemmän, tieto kulkee moderneilla viestintävälineillä paremmin. Joustot ja etätyömahdollisuudet ovat monella alalla totta.

Asiantuntijana yhteiskuntapolitiikan professori Eeva Jokinen, Itä-Suomen yliopisto.