Työelämän jatkuvat muutokset hirvittävät välillä, mutta niiden hallitsemiseen on yksinkertainen keino. Näin nappaat kopin!

KK kysyi lukijoilta, mikä auttaa jaksamaan työelämän monien muutosten keskellä. Useita jatkuva uuden opettelu ja kasvava työtaakka uuvuttavat, mutta toisaalta uudet haasteet pitävät myös mielen virkeänä.

Tulos liippaa läheltä Työterveyslaitoksen tutkijan Krista Pahkinin teesiä: Muuttuvat työtehtävät ja uudet tekniikat on paljon helpompi omaksua, kun ei jää odottamaan niitä peloissaan vaan tarttuu toimeen ja kokeilee uutta itsenäisesti.

“Olen opiskellut lisää. Pätevyyttä on kertynyt jo moneen hommaan.”

"Selvisin muuttuneista työtehtävistä lähtemällä hommiin innolla mukaan."

“Työni muuttuu koko ajan. Kaksi vuotta sitten viisi kuudesta työntekijästä vaihtui ja myös esimieskollegat ovat vaihtuneet. Selviytymisessä auttaa oma asenne ja työn luonteen ymmärtäminen.”

Olen sinnikkäästi häirinnyt työkavereita

Kun työyhteisössä on hyvä henki, siellä pystytään ihmeisiin.

"Seuraan vahvasti ammattialani uusia tuulia, keskustelen muutoksista kollegoideni kanssa, vertailemme ja autamme toisiamme. Ammatilliset verkostot ovat kullanarvoisia, samoin hyvät täydennyskoulutukset.”

“Muutokset ovat jatkuvia. Niistä lukee intrasta ja loput kuulee kahvihuoneessa. Olen sinnikkäästi häirinnyt työkavereita, pyytänyt neuvoa ja kiitellyt. Omalla ajalla kotonakin olen jotain opetellut.”

Jotain pitäisi myös lähteä

Työtehtävien muutos ei voi tarkoittaa vain töiden lisääntymistä. Uusien taitojen ja käytäntöjen omaksuminen vie väkisin aikaa.

"Jouduin yt-neuvottelujen jälkeen työttömäksi, mutta sain vastaavaa työtä muualta ensimmäisellä hakemuksella. Ajattelin alkustressistä huolimatta, että pitkän kokemuksen avulla selviän. Sain myös riittävästi aikaa sisäistää työt.”

"Kun jotain uutta tulee lisää, jotakin pitäisi myös lähteä. Meillä töitä yritetään nyt organisoida uudelleen, muutenhan ei kukaan enää jaksa.”

En enää palaa töihin entisenäni

Pääasia muutoksen hyväksymisessä on se, ettei muutosta näe isona mustana peikkona.

“Tein päätöksen, etten lasten aloitettua koulun palaa työelämään entisenäni. Muhimassa on useampiakin tapoja toteuttaa itseäni ja auttaa muitakin hitaammalla, ihmisen kantokyvyn huomioivalla tavalla.”

“Pienet muutokset, uudet asiat ja koulutukset ovat piristäviä. Tylsä rutiini väsyttää enemmän.”

Lähde: Kodin Kuvalehden verkkokysely

Lue lisää:
Vahvakin voi uupua työssä
Näin opit sietämään epävarmuutta
5 tapaa parantaa itsetuntoaan

 

Jaettu innostus saa kumppanin tuntumaan kiehtovammalta ja tuo suhteeseen sisältöä.

Parisuhde vaatii työtä. Se on totuus, jota ammattiauttajat hokevat. Rakkaudesta puhutaan kuin rakennustyömaasta. Pitkä suhde on puurtamista, hikistä ja totista touhua, ja helpommasta haaveilu on hömpötystä.

Kuka enää tohtii vaatia, että parisuhteessa pitäisi olla myös kivaa? Toisinaan jopa helppoa ja hauskaa? Suhde vaatii työtä, mutta vähintään yhtä paljon se vaatii yhdessä nauramista, kepeyttä, kahdestaan intoilua ja yhteisiä unelmia.

"Toisin sanoen yhteistä flow-tilaa", sanoo Väestöliiton pariterapeutti, psykologi Keijo Markova.

Tylsistyminen voi johtaa jopa eroon

Flow on tila, jossa ihminen uppoutuu johonkin asiaan.

"Jos pari on innostunut yhdessä jostakin, liitto vahvistuu. Tutkimusten mukaan tylsistyminen ja yhteisen flown puuttuminen voivat johtaa jopa eroon", Keijo Markova sanoo.

Yhteinen flow ei tarkoita sitä, että parin pitäisi maalata rinnakkain tauluja. Intohimo voi kohdistua mihin vain, arkiseenkin: puutarhaan, remontointiin, lastenhoitoon tai telkkarin katsomiseen. Jaettu innostus saa kumppanin tuntumaan kiehtovammalta ja tuo suhteeseen sisältöä.  

Jos olette toistenne vastakohdat eikä yhteistä intoilun kohdetta löydy, turha huolestua. Tärkeintä on, että olet itse innostunut jostakin. Ihminen, joka tuntee intohimoa asioihin, on usein myös itsevarma, myönteinen ja puoleensavetävä – eli hauskempi elämänkumppani.

Tuore kotimainen tutkimus selvitti, miksi nuori usein vaikenee ja sinnittelee mieluummin kuin hakee apua masennukseensa.

1 Hän kokee, ettei ansaitse ammattiapua

Nuori ei hae ammattiapua, koska hän tietää, että mielenterveyspalvelut ovat jo valmiiksi ylikuormitettuja. Hän tuntee, ettei hän ansaitse apua.

2 Hän ei halua huolestuttaa

Nuori voi salata masennuksen läheisiltään, koska ei halua huolestuttaa heitä. Hän voi myös pelätä, että läheinen hylkää hänet, jos hän kertoo pahasta olostaan.

3 Hän pelkää tuomitsemista

Huomattavan usein nuori vaikenee masennuksestaan, koska ei halua kuulla tuomitsemista. Hän pelkää, että hänen väitetään vain hakevan huomiota tai olevan laiska ja häntä kehotetaan ottamaan itseään niskasta kiinni.

Lähde: Yhteiskuntatieteiden maisteri Mervi Issakaisen sosiaalipsykologian alan väitöskirja ”Youth depression: Young people’s distress in relation to the cultural conceptions of depression” 
 

Olisiko jo aika päästää irti menneestä rakkaudesta tai jatkuvasta murehtimisesta? Tässä viisi käytännön keinoa.

1 Puhalla

Kuvittele kämmenellesi asia tai ihminen, josta haluat irti. Sano: saat mennä. Puhalla.

2 Rajaa aika

Päätä, että saat vatvoa asiaa tietyn ajan, ja sitten se on käsitelty.

3 Etsi tukea

Älä jää pohtimaan asioita yksin vaan hakeudu saman kokeneiden seuraan.

4 Järjestä rituaali

Osta itsellesi sormus tai heitä kukkakimppu mereen uuden elämän merkiksi.

5 Anna anteeksi

Jos et anna anteeksi, voit jäädä vihaan kiinni. Anteeksi voi antaa, vaikka sitä ei pyydetä.

Oijoi niitä vanhoja hyviä aikoja! Työelämään hokema ei päde. Työ on ehkä epävarmempaa kuin ennen, mutta ainakin nämä kolme asiaa ovat parantuneet selvästi.

1. On tärkeää, että viihdyt

Hyvinvoiva työntekijä tekee tutkitusti parempaa tulosta kuin ärtynyt tai ahdistunut puurtaja. Fiksut työnantajat tietävät tämän, ja siksi ihmisten viihtymistä tuetaan. Työhyvinvointikyselyt, virkistyspäivät ja kehityskeskustelut ovat käytännön esimerkkejä työntekijöiden viihtymisen seuraamisesta ja ylläpitämisestä.

2. Olet samanarvoinen kuin kollegasi

Ennen vanhaan työpaikoilla sukupuolista ahdistelua tai seksuaalivähemmistöjen syrjintää saatettiin pitää normimeininkinä. Enää ei.  Useimmilla työnantajilla on nollatoleranssi kiusaamiseen. Luottamusmiehet ja työsuojeluvaltuutetut auttavat ongelmatapauksissa.

3. Hommat ovat hauskempia kuin ennen

Automatisaatio on vienyt työelämästä koko joukon kuivia rutiinihommia. Jäljellä olevat työt ovat hauskempia ja mielekkäämpiä kuin ennen. Tiimityötä tehdään enemmän, tieto kulkee moderneilla viestintävälineillä paremmin. Joustot ja etätyömahdollisuudet ovat monella alalla totta.

Asiantuntijana yhteiskuntapolitiikan professori Eeva Jokinen, Itä-Suomen yliopisto.