Kun pää on jumissa etkä keksi ratkaisua ongelmaan, ota oppia näistä asiantuntijan vinkeistä.

Vinkit perustuvat IDEO-yrityksen johtajan Tom Kelleyn antamiin tietoihin.

1. Älä tee listoja

Monet elämänohjeita sisältävät jutut neuvovat, että listan tekeminen auttaa järjestämään ajatukset. Se onkin listojen ongelma: ne syntyvät aivojen vasemman, järjestelmällisen ja analyyttisen puoliskon avulla. To do -tyyppiset listat vievät toki pisteestä A pisteeseen B, mutta tärkeät välietapit unohtuvat. Kun haluat ratkaista vaikean ongelman, sinun tulisi käyttää aivojesi luovaa, oikeaa puoliskoa.

Ota oppia koululaisilta ja tee listan sijaan ajatuskartta. Etsi iso paperi ja kirjoita alkuperäinen ongelma sen keskelle. Kirjoita sitten erilaisia ratkaisuja, jotka lähtevät keskeltä ja etenevät vaihe vaiheelta aina paperin reunoihin asti. Kirjaa ylös jokainen ajatuksenjuoksusi.

Esimerkkiongelma: Haluan järjestää ystävilleni hauskat juhlat.
Ratkaisu 1: Tarjoa hyvää ruokaa – Panosta jälkiruokaan – Ei aina sitä samaa kakkua – Jotain kesäpäivään sopivaa – Tee jäätelöbaari – Osta eri makuja, kastikkeita ja lisukkeita.

2. Pidä päiväkirjaa – mutta älä millaista tahansa

Mitä asiaa kohtaan tunnet suurta intohimoa? Mitä olet syntynyt tekemään?

Tuntuuko vastaaminen hankalalta? Tee silloin kuten kirjailija Jim Collins. Hän on kirjoittanut menestyvien yritysten saloista kertovan Good to Great -kirjan, ja kertoo löytäneensä oman intohimonsa päiväkirjan avulla.

Collins työskenteli aiemmin tutkijana, muttei ollut tyytyväinen elämäänsä. Silloin hän osti uuden muistikirjan, kirjoitti oman nimensä sen alkuun ja alkoi tutkia itseään. Hän kirjoitti päiväkirjaansa joka ilta kysymykset: ”Milloin minulla oli tylsää päivän aikana? Milloin minulla oli hauskaa?” Jonkin ajan kuluttua Collins huomasi, että kaikki hänen suosikkihetkensä liittyivät muiden opettamiseen. Niinpä hänestä tuli onnellinen opettaja.

Kun kiinnität huomiota niihin hetkiin, joissa olet parhaimmillasi, saatat löytää aivan uusia polkuja.

3. Ole utelias

Keskity siihen, mitä rakastat – mutta pysy silti avoimena kaikelle mahdolliselle. Tilaa uusia aikakauslehtiä ja kuuntele radio-ohjelmia aiheista, jotka eivät yleensä kiinnosta sinua. Käy luennoilla, kuuntele äänikirjoja, etsi mielenkiintoisia nettisivuja.

Jokainen tuntee olevansa joskus jumissa. Kun innostut uusista ja yllättävistä asioista, pääset pahimpien esteiden yli.

4. Kirjaa ylös kaikki ideasi

Parhaimmat ideat syntyvät yleensä aina väärässä paikassa: suihkussa, ruuhkabussissa tai sängyssä juuri ennen nukkumaanmenoa. Siksi ne unohtuvat.

Yritä kirjata ylös kaikki ideasi. Kirjoita ne puhelimeesi, muistivihkoon ja kuittien tai lautasliinojen taakse. Pidä kynää ja paperia yöpöydälläsi. Tähtää mahdollisimman laajaan ideakokoelmaan, äläkä pidä mitään ajatusta liian huonona.

Kun käyt ajatuksiasi myöhemmin läpi, huomaat varmasti suurimman osan olevan käyttökelvottomia. Se ei haittaa, sillä muutamakin hyvän idean löytäminen sadan joukosta on voitto.

5. Ota oppia nuoremmilta

Ajattelemme yleensä, että meidän on otettava oppia itseämme vanhemmilta ihmisiltä. Maailma muuttuu nykyään kuitenkin niin nopeasti, että useimmilla neli- ja viisikymppisillä on vaikeuksia pysyä ajassa mukana. Nuorilta se käy sen sijaan helposti.

Jos etsit ratkaisua esimerkiksi perheesi digikuvien järjestelyyn ja säilytykseen, itseäsi nuorempi ihminen on paras apusi. Nuoret ymmärtävät nykyteknologiaa, trendejä ja popkulttuuria.

Pyydä apua lapsiltasi, nuoremmilta sukulaisilta tai työkavereilta. He puolestaan saattavat arvostaa elämänkokemustasi ja mukana tuomiasi verkostoja. Molemmat hyötyvät!

 

Lähde: oprah.com

Jaettu innostus saa kumppanin tuntumaan kiehtovammalta ja tuo suhteeseen sisältöä.

Parisuhde vaatii työtä. Se on totuus, jota ammattiauttajat hokevat. Rakkaudesta puhutaan kuin rakennustyömaasta. Pitkä suhde on puurtamista, hikistä ja totista touhua, ja helpommasta haaveilu on hömpötystä.

Kuka enää tohtii vaatia, että parisuhteessa pitäisi olla myös kivaa? Toisinaan jopa helppoa ja hauskaa? Suhde vaatii työtä, mutta vähintään yhtä paljon se vaatii yhdessä nauramista, kepeyttä, kahdestaan intoilua ja yhteisiä unelmia.

"Toisin sanoen yhteistä flow-tilaa", sanoo Väestöliiton pariterapeutti, psykologi Keijo Markova.

Tylsistyminen voi johtaa jopa eroon

Flow on tila, jossa ihminen uppoutuu johonkin asiaan.

"Jos pari on innostunut yhdessä jostakin, liitto vahvistuu. Tutkimusten mukaan tylsistyminen ja yhteisen flown puuttuminen voivat johtaa jopa eroon", Keijo Markova sanoo.

Yhteinen flow ei tarkoita sitä, että parin pitäisi maalata rinnakkain tauluja. Intohimo voi kohdistua mihin vain, arkiseenkin: puutarhaan, remontointiin, lastenhoitoon tai telkkarin katsomiseen. Jaettu innostus saa kumppanin tuntumaan kiehtovammalta ja tuo suhteeseen sisältöä.  

Jos olette toistenne vastakohdat eikä yhteistä intoilun kohdetta löydy, turha huolestua. Tärkeintä on, että olet itse innostunut jostakin. Ihminen, joka tuntee intohimoa asioihin, on usein myös itsevarma, myönteinen ja puoleensavetävä – eli hauskempi elämänkumppani.

Tuore kotimainen tutkimus selvitti, miksi nuori usein vaikenee ja sinnittelee mieluummin kuin hakee apua masennukseensa.

1 Hän kokee, ettei ansaitse ammattiapua

Nuori ei hae ammattiapua, koska hän tietää, että mielenterveyspalvelut ovat jo valmiiksi ylikuormitettuja. Hän tuntee, ettei hän ansaitse apua.

2 Hän ei halua huolestuttaa

Nuori voi salata masennuksen läheisiltään, koska ei halua huolestuttaa heitä. Hän voi myös pelätä, että läheinen hylkää hänet, jos hän kertoo pahasta olostaan.

3 Hän pelkää tuomitsemista

Huomattavan usein nuori vaikenee masennuksestaan, koska ei halua kuulla tuomitsemista. Hän pelkää, että hänen väitetään vain hakevan huomiota tai olevan laiska ja häntä kehotetaan ottamaan itseään niskasta kiinni.

Lähde: Yhteiskuntatieteiden maisteri Mervi Issakaisen sosiaalipsykologian alan väitöskirja ”Youth depression: Young people’s distress in relation to the cultural conceptions of depression” 
 

Olisiko jo aika päästää irti menneestä rakkaudesta tai jatkuvasta murehtimisesta? Tässä viisi käytännön keinoa.

1 Puhalla

Kuvittele kämmenellesi asia tai ihminen, josta haluat irti. Sano: saat mennä. Puhalla.

2 Rajaa aika

Päätä, että saat vatvoa asiaa tietyn ajan, ja sitten se on käsitelty.

3 Etsi tukea

Älä jää pohtimaan asioita yksin vaan hakeudu saman kokeneiden seuraan.

4 Järjestä rituaali

Osta itsellesi sormus tai heitä kukkakimppu mereen uuden elämän merkiksi.

5 Anna anteeksi

Jos et anna anteeksi, voit jäädä vihaan kiinni. Anteeksi voi antaa, vaikka sitä ei pyydetä.

Oijoi niitä vanhoja hyviä aikoja! Työelämään hokema ei päde. Työ on ehkä epävarmempaa kuin ennen, mutta ainakin nämä kolme asiaa ovat parantuneet selvästi.

1. On tärkeää, että viihdyt

Hyvinvoiva työntekijä tekee tutkitusti parempaa tulosta kuin ärtynyt tai ahdistunut puurtaja. Fiksut työnantajat tietävät tämän, ja siksi ihmisten viihtymistä tuetaan. Työhyvinvointikyselyt, virkistyspäivät ja kehityskeskustelut ovat käytännön esimerkkejä työntekijöiden viihtymisen seuraamisesta ja ylläpitämisestä.

2. Olet samanarvoinen kuin kollegasi

Ennen vanhaan työpaikoilla sukupuolista ahdistelua tai seksuaalivähemmistöjen syrjintää saatettiin pitää normimeininkinä. Enää ei.  Useimmilla työnantajilla on nollatoleranssi kiusaamiseen. Luottamusmiehet ja työsuojeluvaltuutetut auttavat ongelmatapauksissa.

3. Hommat ovat hauskempia kuin ennen

Automatisaatio on vienyt työelämästä koko joukon kuivia rutiinihommia. Jäljellä olevat työt ovat hauskempia ja mielekkäämpiä kuin ennen. Tiimityötä tehdään enemmän, tieto kulkee moderneilla viestintävälineillä paremmin. Joustot ja etätyömahdollisuudet ovat monella alalla totta.

Asiantuntijana yhteiskuntapolitiikan professori Eeva Jokinen, Itä-Suomen yliopisto.