On niin helppoo olla onnellinen – vai onko? Sijoita tulevaisuuteesi ja luovu näistä onnesi tiellä olevista asioista.

Vanha viisaus, mutta totta se on: vain sinä olet oman onnesi tiellä. Onnellinen ihminen ei kanna mukanaan taakkoja. Sijoita siis tulevaisuuteesi ja luovu ainakin näistä. Se ei ehkä ole helppoa, mutta yrittämällä et häviä mitään.

1. Luovu tekosyistä

Me kaikki teemme sitä: keksimme selityksiä, miksi emme ehdi käydä urheilemassa tai opetella uutta kieltä (eihän sitä enää tässä iässä voi oppia). Pieni ääni pään sisällä kuiskii, että nämä ovat vain tekosyitä, mutta se ääni on helppo hiljentää. Jos haluat tulla onnelliseksi, luovu laiskuudesta. Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa jotain uutta.

2. Luovu entisistä ihmissuhteista

Menneisyyttä ei voi muuttaa, mutta sen voi käsitellä loppuun ja siirtyä sitten eteenpäin. Entiset rakkaudet ovat onnen tiellä, jos mielessäsi on aina ajatus siitä, mitä olisi voinut olla. On ehkä vaikeaa hyväksyä, että kaikki suhteen eteen näkemäsi vaiva oli turhaa – mutta menneistä on päästettävä irti, jotta voi keskittyä tulevaisuuteen.

3. Luovu stressistä

Pieni stressi voi olla myös hyväksi, mutta kova stressi vähentää tehokkuutta ja on haitaksi terveydelle. Myönnä ensin, että olet stressaantunut – vasta sitten voit alkaa purkaa ahdistusta. Meditaatio ja hengitysharjoitukset ovat monen hyväksi toteamia apukeinoja ainakin ensi alkuun.

4. Luovu katumuksesta

Mitä vanhempi, sitä viisaampi. Ajan myötä kertynyt elämänkokemus on hyvästä, mutta auttaa myös huomaamaan menneisyydessä tehdyt virheet. Ymmärrä, että kukaan ei ole täydellinen ja kaikki mokaavat joskus. Anna ensin anteeksi itsellesi, ja jos siltä tuntuu, pyydä sitten anteeksi myös muilta. Älä kiduta itseäsi asialla, jota et voi enää muuttaa.

5. Luovu katkeruudesta

Tuntuiko edellinen neuvo järkevältä? Muista, että se toimii myös toisinpäin: jos haluat muiden antavan sinulle anteeksi, sinun on päästävä yli myös toisten tekemistä virheistä. Syyttely ja tuomitseminen johtavat harvoin mihinkään hyvään. Jos päästät irti katkerista tunteista, teet tilaa hyville asioille.

6. Luovu kontrollista

On viisasta tehdä järkeviä päätöksiä ja harkita suunnitelmia tarkkaan, mutta liika kontrollointi on toinen juttu. Et voi ennustaa tulevaisuutta, koska jotain odottamatonta tapahtuu kuitenkin. Tämän hyväksyminen tekee elämästäsi helpompaa. Liian korkeat odotukset tuottavat vain pettymyksiä, joten hellitä mieluummin otetta ja rentoudu.

7. Luovu miellyttämisenhalusta

On hienoa, kun voi tehdä toisen ihmisen onnelliseksi. Mutta mieti: oletko sinä aina se, joka kutsuu ystävät kahville ja järjestää yhteistä tekemistä? Lopeta yhteydenpito hetkeksi ja katso, mitä tapahtuu. Hyvät ihmissuhteet säilyvät siksi, että niiden molemmat osapuolet panostavat suhteeseen tasapuolisesti. Ystävyys on kahden homma, joten älä raada yksin.

8. Luovu pettymyksen tunteesta

Onnellisilla ihmisillä ei ole aikaa olla pettynyt, sillä se on loppujen lopuksi vain ajanhukkaa. Kun jotain kurjaa tapahtuu, pysähdy hetkeksi analysoimaan tilannetta. Mikä meni pieleen? Mitä opin tästä, jotta sama asia ei tapahdu uudelleen? Näin käännät ikävätkin tapahtumat positiivisiksi. Jätä sitten koko juttu taaksesi.

9. Luovu vanhoista vaatteista

Kehitämme tunnesiteitä mitä oudoimpiin tavaroihin, mutta useimmiten vaatteisiin. Löytyykö kaapistasi exän t-paita tai entisen ystävän antama koru? Jos alat kerätä vaatekaappiisi muistutuksia menneisyydestä, et pääse kunnolla eteenpäin. Muista myös tärkeä sääntö: vaatteissa laatu korvaa määrän.

10. Luovu vartalosi inhoamisesta

Eikö olisikin tylsää, jos kaikki ihmiset olisivat samasta muotista valettuja? Olet ainutlaatuinen, ja se tekee sinusta kauniin. Älä käytä aikaa sen miettimiseen, mitä muut sinusta ajattelevat. On tärkeää pitää itsestä hyvää huolta, mutta liika ulkonäön miettiminen tekee vain onnettomaksi. Onnellisuuteen kuuluu oman itsen hyväksyminen juuri sellaisena kuin olet.

11. Luovu raha-asioiden murehtimisesta

Raha stressaa lähes jokaista. Murehdimme sitä, että meillä ei ole tarpeeksi rahaa ostaa mukavia asioita. Samalla elämä lipuu huomaamatta ohi. Suhtaudu rahaan tästä lähtien kuin se olisi yksi työtehtävistäsi. Jos rahankäsittely ei ole vahvuutesi, etsi apua netistä tai asiantuntijoilta. Tee mitä voit ja keskity sitten muihin asioihin.

12. Luovu rajoista, jotka olet asettanut itsellesi

”En viitsi kokeilla, koska en kuitenkaan osaa.” Ajatteletko usein näin? Et voi tietää mihin kaikkeen pystyt, jos et edes yritä. Mieti, mitä olet aina halunnut tehdä tai osata, mutta et ole koskaan uskaltanut. Nyt on oikea aika rikkoa itse luomasi rajat ja tehdä jotain uutta ja jännittävää.

Lähde: Lifehack.org

Lue lisää: 
Lue 12 asiaa, jota henkisesti vahvat ihmiset eivät tee

Iiu Susiraja: "Olen paksu ja onnellinen"

Nämä 6 tapaa tekevät onnellisemmaksi

10 asiaa, joita onnelliset parit tekevät

Julkisilla matkustaminen on useimmiten mukavaa. Joskus lähelle osuu kuitenkin haastava kanssamatkustaja. Näin tunnistat tyypin ja pärjäät.

1. Levittäytyjä vie naapurinkin penkin

Levittäytyjiä esiintyy yleisesti lähes kaikissa julkisissa kulkuvälineissä, erityisesti busseissa ja metrossa. Eniten haittaa heistä on ruuhka-aikoina.

Levittäytyjä rönsyää ympärilleen laukkuja, takkeja ja kasseja, joiden kuljettamiseen hän tarvitsee omansa lisäksi myös viereisen istuimen. Valloituksestaan täysiverinen levittäytyjä pitää sitkeästi kiinni, vaikka muut ihmiset seisoisivat käytävällä. 

Keino: Mene reippaasti suoraan asiaan."Tässä on varmaan vapaata!" Yleensä tavara katoaa penkiltä happaman mulkaisun säestyksellä. 

2. Hölpöttäjä tahtoo seuraa

Hölpöttäjiä voi helposti bongata suurten kaupunkien keskusta-alueiden julkisista. Yleensä he ovat hyväntahtoisia, mutta väsyttäviä.

Hölpöttäjä kaipaa huomiota. Siksi hän tahtoo turista lähes kenen tahansa kanssa. Jos kuljettajalta irtoaa vain väsynyt mulkaisu, hölpöttäjä valitsee kohteekseen naapuripenkissä istujan. Hän jatkaa juttua sitkeästi, vaikka toinen olisi puolinukuksissa yövuorosta palaava zombi.

Keino: Koeta ynähdellä jotakin ystävällistä. Hölpöttäjä on useimmiten hyväntahtoinen, ja ilahtuu pienestäkin. Jos et kestä, vaihda penkkiä.

3. Puuhastelija ei pysähdy

Puuhastelija on ahkera kaveri. Mitä pidempi matka, sen todennäköisemmin joku kanssamatkustajista paljastuu puuhastelijaksi.

Hän on juuri se tyyppi, joka rapistaa karkkipussia vieressäsi, selaa kiihkeästi ilmaisjakelulehteä, hölöttää kännykkään korvasi juuressa tai kallistelee limutölkkiä vastapäisellä penkillä istuessaan. Mikäs siinä, jos ketään ei haittaa. Usein puuhastelija kuitenkin jättää jälkeensä vanan ryppyisiä karkkipapereita, kaatuneen limutölkin ja rynttääntyneen lehdykän.

Keino: Katso toisaalle. Koeta ajatella, ettei matka ole ikuinen.

4. Hosuja on pulassa

Hosujalla on hieman liikaa lautasellaan. Ehkä kiukutteleva lapsi, kaatuileva jättimatkalaukku, uhkaavasti kallisteleva polkupyörä tai lemmikin kantokoppa, joka on kaikkien tiellä. Hosujia sattuu erityisesti metroon tai raitiovaunuun aika usein. Pahimmillaan hosellus on ruuhka-aikaan.

Tunnistat hosujan anteeksipyytävistä katseista, joita hän luo ympärilleen, sekä väräjävästä äänestä, jolla hän pahoittelee aiheuttamaansa häiriötä.

Keino: Hymyile ja tarjoa apua. Pelastat luultavasti lähimmäisesi päivän.

5. Äimistelijä on ihan kujalla

Klassisia äimistelijöitä julkisissa ovat turistit ja vieraspaikkakuntalaiset. Siis juuri ne tyypit, jotka levittelevät karttoja, tiiraavat aikatauluja ja jumittavat lippuautomaattien edessä hämmentyneinä. He kurottavat kaulojaan joka pysäkillä ja näyttävät hetki hetkeltä vauhkommilta. Erityisen yleinen lajityyppi on nähtävyyksien läheisyydessä ja lentokenttien liepeillä.

Keino: Jos äimistelijä näyttää pärjäävän, anna olla. Jos ei, hymyile ja kysy kaikilla osaamillasi kielillä, voitko auttaa. Seuraavalla reissullasi voit joutua samaan asemaan itse.

Jaettu innostus saa kumppanin tuntumaan kiehtovammalta ja tuo suhteeseen sisältöä.

Parisuhde vaatii työtä. Se on totuus, jota ammattiauttajat hokevat. Rakkaudesta puhutaan kuin rakennustyömaasta. Pitkä suhde on puurtamista, hikistä ja totista touhua, ja helpommasta haaveilu on hömpötystä.

Kuka enää tohtii vaatia, että parisuhteessa pitäisi olla myös kivaa? Toisinaan jopa helppoa ja hauskaa? Suhde vaatii työtä, mutta vähintään yhtä paljon se vaatii yhdessä nauramista, kepeyttä, kahdestaan intoilua ja yhteisiä unelmia.

"Toisin sanoen yhteistä flow-tilaa", sanoo Väestöliiton pariterapeutti, psykologi Keijo Markova.

Tylsistyminen voi johtaa jopa eroon

Flow on tila, jossa ihminen uppoutuu johonkin asiaan.

"Jos pari on innostunut yhdessä jostakin, liitto vahvistuu. Tutkimusten mukaan tylsistyminen ja yhteisen flown puuttuminen voivat johtaa jopa eroon", Keijo Markova sanoo.

Yhteinen flow ei tarkoita sitä, että parin pitäisi maalata rinnakkain tauluja. Intohimo voi kohdistua mihin vain, arkiseenkin: puutarhaan, remontointiin, lastenhoitoon tai telkkarin katsomiseen. Jaettu innostus saa kumppanin tuntumaan kiehtovammalta ja tuo suhteeseen sisältöä.  

Jos olette toistenne vastakohdat eikä yhteistä intoilun kohdetta löydy, turha huolestua. Tärkeintä on, että olet itse innostunut jostakin. Ihminen, joka tuntee intohimoa asioihin, on usein myös itsevarma, myönteinen ja puoleensavetävä – eli hauskempi elämänkumppani.

Tuore kotimainen tutkimus selvitti, miksi nuori usein vaikenee ja sinnittelee mieluummin kuin hakee apua masennukseensa.

1 Hän kokee, ettei ansaitse ammattiapua

Nuori ei hae ammattiapua, koska hän tietää, että mielenterveyspalvelut ovat jo valmiiksi ylikuormitettuja. Hän tuntee, ettei hän ansaitse apua.

2 Hän ei halua huolestuttaa

Nuori voi salata masennuksen läheisiltään, koska ei halua huolestuttaa heitä. Hän voi myös pelätä, että läheinen hylkää hänet, jos hän kertoo pahasta olostaan.

3 Hän pelkää tuomitsemista

Huomattavan usein nuori vaikenee masennuksestaan, koska ei halua kuulla tuomitsemista. Hän pelkää, että hänen väitetään vain hakevan huomiota tai olevan laiska ja häntä kehotetaan ottamaan itseään niskasta kiinni.

Lähde: Yhteiskuntatieteiden maisteri Mervi Issakaisen sosiaalipsykologian alan väitöskirja ”Youth depression: Young people’s distress in relation to the cultural conceptions of depression” 
 

Olisiko jo aika päästää irti menneestä rakkaudesta tai jatkuvasta murehtimisesta? Tässä viisi käytännön keinoa.

1 Puhalla

Kuvittele kämmenellesi asia tai ihminen, josta haluat irti. Sano: saat mennä. Puhalla.

2 Rajaa aika

Päätä, että saat vatvoa asiaa tietyn ajan, ja sitten se on käsitelty.

3 Etsi tukea

Älä jää pohtimaan asioita yksin vaan hakeudu saman kokeneiden seuraan.

4 Järjestä rituaali

Osta itsellesi sormus tai heitä kukkakimppu mereen uuden elämän merkiksi.

5 Anna anteeksi

Jos et anna anteeksi, voit jäädä vihaan kiinni. Anteeksi voi antaa, vaikka sitä ei pyydetä.