Kun pimeä talvi kääntyy kevään odotukseksi, joillekin alkaa vuoden vaikein aika.

Kevätmasennus on tutun kaamosmasennuksen peilikuva. Molemmat liittyvät vuodenaikaan, ja kummankin taustalla uskotaan olevan samanlaisia aivokemiallisia syitä.

Kevätväsymystä ei juuri ole tutkittu, mutta sitä pidetään nykyisin kevätmasennuksen ”pikkuveljenä”. Osa masennuksen oireista sopii myös kevätväsymykseen, mutta ne ovat lievempiä: väsyttää, olo voi olla vetämätön ja mieli alakuloinen, mutta epätoivon alhossa ei sentään joudu vaeltamaan. Kevätväsymykseen auttavat kotikonstit, koska väsynyt jaksaa vielä pitää itsestään huolta.

Miksi ihmeessä keväällä?

Syystalven depression syy on valon puute, keväällä mielialaa voi horjuttaa valon lisääntyminen. Voimistuvan valon arvellaan vaikuttavan eritoten aivojen serotoniinin ja melatoniinin välittäjäaineisiin ja niiden kautta muihin mielialaa muokkaaviin järjestelmiin, kuten hormonieritykseen.

Kevätmasentuja kokee olonsa valtaisana epäsuhtana verrattuna virkistyvään ympäristöön. Pitäisi piristyä ja herätä eloon, mutta kun ei millään jaksa.

Kevätmasennus on muita yleisempi yli 40-vuotiailla naisilla.

Koska tarvitset apua?

Vakavasti masentunut tarvitsee ammattilaisen hoitoa. Perussääntö on, että mikäli masennusoireista ainakin neljää on jatkunut yli kuukauden, apu on tarpeen. Masennuksen oireita voivat olla:

* unettomuus

* väsymys ja uupumus

* muutokset ruokahalussa

* lamaantuneisuus tai liika kiihtymys

* aloitekyky kateissa

* muisti reistailee

* mielihyvän tunne katoaa

* suhteettomia alemmuuden ja syyllisyyden tunteita

* kuoleman ajatuksia.

Jos olo on sietämätön, ei kannata odottaa, vaan hakeutua hoitoon heti. Avun osoite on omalääkäri terveyskeskuksessa, mielenterveystoimisto, psykologi, psykiatri tai vaikka auttava puhelin. Kevätmasennusta hoidetaan sen vakavuuden mukaan. Lievissä tapauksissa keskusteluterapia voi riittää, mutta vakavassa depressiossa tarvitaan myös lääkehoitoa.

Jos masennus toistuu syvänä joka kevät, voi olla hyvä harkita jopa estolääkitystä. Arvellaan, että liikunta ja syksyllä annettu kirkasvalohoito saattavat ehkäistä kevään mielialaongelmia.

Mitä voit tehdä itse?

Kevätväsymykseen on lupa kokeilla kaikkea, mistä ei ole vahinkoa ja mikä tuntuu auttavan. Parhaat itsehoitokeinot ovat liikunta, jolla on todettu selvä depressiota torjuva vaikutus, sekä sosiaalinen aktiivisuus. Käy ulkona, vietä aikaa perheen ja ystävien kanssa, mene elokuviin, pakota itsesi lempeästi liikkeelle.

Jotkut vannovat kalanmaksaöljyn, B-vitamiinien, melatoniinin ja muiden vastaavien valmisteiden tehoon. Säilytä unirytmi ja yritä nukkua riittävästi. Totuttele kevätvaloon maltillisesti ja käytä kirkkaalla säällä aurinkolaseja.

Erityisen tärkeää on muistaa, että mieliala ei kohene alkoholilla. Alkoholi sen sijaan sekä aiheuttaa masennusta että syventää sitä.

 

Lue myös:

4 myyttiä masennuksesta

9 tapaa lohduttaa masentunutta

Jaettu innostus saa kumppanin tuntumaan kiehtovammalta ja tuo suhteeseen sisältöä.

Parisuhde vaatii työtä. Se on totuus, jota ammattiauttajat hokevat. Rakkaudesta puhutaan kuin rakennustyömaasta. Pitkä suhde on puurtamista, hikistä ja totista touhua, ja helpommasta haaveilu on hömpötystä.

Kuka enää tohtii vaatia, että parisuhteessa pitäisi olla myös kivaa? Toisinaan jopa helppoa ja hauskaa? Suhde vaatii työtä, mutta vähintään yhtä paljon se vaatii yhdessä nauramista, kepeyttä, kahdestaan intoilua ja yhteisiä unelmia.

"Toisin sanoen yhteistä flow-tilaa", sanoo Väestöliiton pariterapeutti, psykologi Keijo Markova.

Tylsistyminen voi johtaa jopa eroon

Flow on tila, jossa ihminen uppoutuu johonkin asiaan.

"Jos pari on innostunut yhdessä jostakin, liitto vahvistuu. Tutkimusten mukaan tylsistyminen ja yhteisen flown puuttuminen voivat johtaa jopa eroon", Keijo Markova sanoo.

Yhteinen flow ei tarkoita sitä, että parin pitäisi maalata rinnakkain tauluja. Intohimo voi kohdistua mihin vain, arkiseenkin: puutarhaan, remontointiin, lastenhoitoon tai telkkarin katsomiseen. Jaettu innostus saa kumppanin tuntumaan kiehtovammalta ja tuo suhteeseen sisältöä.  

Jos olette toistenne vastakohdat eikä yhteistä intoilun kohdetta löydy, turha huolestua. Tärkeintä on, että olet itse innostunut jostakin. Ihminen, joka tuntee intohimoa asioihin, on usein myös itsevarma, myönteinen ja puoleensavetävä – eli hauskempi elämänkumppani.

Tuore kotimainen tutkimus selvitti, miksi nuori usein vaikenee ja sinnittelee mieluummin kuin hakee apua masennukseensa.

1 Hän kokee, ettei ansaitse ammattiapua

Nuori ei hae ammattiapua, koska hän tietää, että mielenterveyspalvelut ovat jo valmiiksi ylikuormitettuja. Hän tuntee, ettei hän ansaitse apua.

2 Hän ei halua huolestuttaa

Nuori voi salata masennuksen läheisiltään, koska ei halua huolestuttaa heitä. Hän voi myös pelätä, että läheinen hylkää hänet, jos hän kertoo pahasta olostaan.

3 Hän pelkää tuomitsemista

Huomattavan usein nuori vaikenee masennuksestaan, koska ei halua kuulla tuomitsemista. Hän pelkää, että hänen väitetään vain hakevan huomiota tai olevan laiska ja häntä kehotetaan ottamaan itseään niskasta kiinni.

Lähde: Yhteiskuntatieteiden maisteri Mervi Issakaisen sosiaalipsykologian alan väitöskirja ”Youth depression: Young people’s distress in relation to the cultural conceptions of depression” 
 

Olisiko jo aika päästää irti menneestä rakkaudesta tai jatkuvasta murehtimisesta? Tässä viisi käytännön keinoa.

1 Puhalla

Kuvittele kämmenellesi asia tai ihminen, josta haluat irti. Sano: saat mennä. Puhalla.

2 Rajaa aika

Päätä, että saat vatvoa asiaa tietyn ajan, ja sitten se on käsitelty.

3 Etsi tukea

Älä jää pohtimaan asioita yksin vaan hakeudu saman kokeneiden seuraan.

4 Järjestä rituaali

Osta itsellesi sormus tai heitä kukkakimppu mereen uuden elämän merkiksi.

5 Anna anteeksi

Jos et anna anteeksi, voit jäädä vihaan kiinni. Anteeksi voi antaa, vaikka sitä ei pyydetä.

Oijoi niitä vanhoja hyviä aikoja! Työelämään hokema ei päde. Työ on ehkä epävarmempaa kuin ennen, mutta ainakin nämä kolme asiaa ovat parantuneet selvästi.

1. On tärkeää, että viihdyt

Hyvinvoiva työntekijä tekee tutkitusti parempaa tulosta kuin ärtynyt tai ahdistunut puurtaja. Fiksut työnantajat tietävät tämän, ja siksi ihmisten viihtymistä tuetaan. Työhyvinvointikyselyt, virkistyspäivät ja kehityskeskustelut ovat käytännön esimerkkejä työntekijöiden viihtymisen seuraamisesta ja ylläpitämisestä.

2. Olet samanarvoinen kuin kollegasi

Ennen vanhaan työpaikoilla sukupuolista ahdistelua tai seksuaalivähemmistöjen syrjintää saatettiin pitää normimeininkinä. Enää ei.  Useimmilla työnantajilla on nollatoleranssi kiusaamiseen. Luottamusmiehet ja työsuojeluvaltuutetut auttavat ongelmatapauksissa.

3. Hommat ovat hauskempia kuin ennen

Automatisaatio on vienyt työelämästä koko joukon kuivia rutiinihommia. Jäljellä olevat työt ovat hauskempia ja mielekkäämpiä kuin ennen. Tiimityötä tehdään enemmän, tieto kulkee moderneilla viestintävälineillä paremmin. Joustot ja etätyömahdollisuudet ovat monella alalla totta.

Asiantuntijana yhteiskuntapolitiikan professori Eeva Jokinen, Itä-Suomen yliopisto.