Lastenpsykoterapeutti Mirjam Kalland listasi kolme tärkeintä neuvoa äidille ja isälle.

1. Suojele lastasi yksinäisyydeltä

Liian moni lapsi viettää iltapäivänsä yksin. Siksi toivoisin, että Suomi siirtyisi kokonaiskoulupäiviin. Se tarkoittaa, että kun tunnit loppuvat, lapset voivat jäädä koululle harrastamaan ja tekemään kotitehtäviä aikuisten seurassa.

Parhaassa tapauksessa lapset ja vanhemmat tulisivat yhtä aikaa kotiin, ja illan voisi pyhittää yhdessäololle.

Tutkimusten mukaan lapset viihtyvät tällaisissa kouluissa paremmin ja heillä on vähemmän mielenterveysongelmia.

2. Kiinnostu lapsesi ajatuksista

Kun lapsi tai nuori käyttäytyy huonosti, paheksumme. Se on ymmärrettävää, mutta ei poista ongelmaa.

Aikuisen on kiinnostuttava siitä, mitä lapsi ajattelee, kuinka hän hahmottaa asioita ja mitä hän käytöksellään yrittää kertoa. Liian usein jätämme kysymättä lapselta hänen omia ajatuksiaan ja mielipiteitään.

Vanhempien on tärkeää pitää mielensä avoimena ja myönteisen uteliaana. Lapsen ymmärtäminen vaatii ponnistelua, mutta se kannattaa.

3. Älä elä työsi ehdoilla

Mieti, millaiset lastenhoitoratkaisut sopivat juuri sinun perheellesi. Tilan raivaaminen perhe-elämälle saattaa tuntua vaikealta, mutta rauhallinen yhdessäolo lisää niin aikuisten kuin lastenkin hyvinvointia.

Vaikka työ on tärkeää, älä tee kaikkia valintojasi sen ehdoilla. Ole itsekäs. Uskalla laittaa perheesi etusijalle.

Lista on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 9/2015.

black and white

Mirjam Kalland: Suomalaiset lapset ovat liian paljon yksin

Niin, tottahan se on, mutta tälläisiä koulunjälkimäisille tunneille on nimi: iltapäiväkerho. Mun poikaa siellä kiusatti jatkuvasti ja hän inhosi olemisesta siellä. Otin hänet pois ja hän kyllä viihdyy paremmin kotona, vaikka yksin. Ehkä mua pelottaa enemmän hänen ollessaan yksin kotona kun hänet. Pointti kyllä ymmärrään, mutta ei ole kaikki niin musta ja valkoista.
Lue kommentti

Jaettu innostus saa kumppanin tuntumaan kiehtovammalta ja tuo suhteeseen sisältöä.

Parisuhde vaatii työtä. Se on totuus, jota ammattiauttajat hokevat. Rakkaudesta puhutaan kuin rakennustyömaasta. Pitkä suhde on puurtamista, hikistä ja totista touhua, ja helpommasta haaveilu on hömpötystä.

Kuka enää tohtii vaatia, että parisuhteessa pitäisi olla myös kivaa? Toisinaan jopa helppoa ja hauskaa? Suhde vaatii työtä, mutta vähintään yhtä paljon se vaatii yhdessä nauramista, kepeyttä, kahdestaan intoilua ja yhteisiä unelmia.

"Toisin sanoen yhteistä flow-tilaa", sanoo Väestöliiton pariterapeutti, psykologi Keijo Markova.

Tylsistyminen voi johtaa jopa eroon

Flow on tila, jossa ihminen uppoutuu johonkin asiaan.

"Jos pari on innostunut yhdessä jostakin, liitto vahvistuu. Tutkimusten mukaan tylsistyminen ja yhteisen flown puuttuminen voivat johtaa jopa eroon", Keijo Markova sanoo.

Yhteinen flow ei tarkoita sitä, että parin pitäisi maalata rinnakkain tauluja. Intohimo voi kohdistua mihin vain, arkiseenkin: puutarhaan, remontointiin, lastenhoitoon tai telkkarin katsomiseen. Jaettu innostus saa kumppanin tuntumaan kiehtovammalta ja tuo suhteeseen sisältöä.  

Jos olette toistenne vastakohdat eikä yhteistä intoilun kohdetta löydy, turha huolestua. Tärkeintä on, että olet itse innostunut jostakin. Ihminen, joka tuntee intohimoa asioihin, on usein myös itsevarma, myönteinen ja puoleensavetävä – eli hauskempi elämänkumppani.

Tuore kotimainen tutkimus selvitti, miksi nuori usein vaikenee ja sinnittelee mieluummin kuin hakee apua masennukseensa.

1 Hän kokee, ettei ansaitse ammattiapua

Nuori ei hae ammattiapua, koska hän tietää, että mielenterveyspalvelut ovat jo valmiiksi ylikuormitettuja. Hän tuntee, ettei hän ansaitse apua.

2 Hän ei halua huolestuttaa

Nuori voi salata masennuksen läheisiltään, koska ei halua huolestuttaa heitä. Hän voi myös pelätä, että läheinen hylkää hänet, jos hän kertoo pahasta olostaan.

3 Hän pelkää tuomitsemista

Huomattavan usein nuori vaikenee masennuksestaan, koska ei halua kuulla tuomitsemista. Hän pelkää, että hänen väitetään vain hakevan huomiota tai olevan laiska ja häntä kehotetaan ottamaan itseään niskasta kiinni.

Lähde: Yhteiskuntatieteiden maisteri Mervi Issakaisen sosiaalipsykologian alan väitöskirja ”Youth depression: Young people’s distress in relation to the cultural conceptions of depression” 
 

Olisiko jo aika päästää irti menneestä rakkaudesta tai jatkuvasta murehtimisesta? Tässä viisi käytännön keinoa.

1 Puhalla

Kuvittele kämmenellesi asia tai ihminen, josta haluat irti. Sano: saat mennä. Puhalla.

2 Rajaa aika

Päätä, että saat vatvoa asiaa tietyn ajan, ja sitten se on käsitelty.

3 Etsi tukea

Älä jää pohtimaan asioita yksin vaan hakeudu saman kokeneiden seuraan.

4 Järjestä rituaali

Osta itsellesi sormus tai heitä kukkakimppu mereen uuden elämän merkiksi.

5 Anna anteeksi

Jos et anna anteeksi, voit jäädä vihaan kiinni. Anteeksi voi antaa, vaikka sitä ei pyydetä.

Oijoi niitä vanhoja hyviä aikoja! Työelämään hokema ei päde. Työ on ehkä epävarmempaa kuin ennen, mutta ainakin nämä kolme asiaa ovat parantuneet selvästi.

1. On tärkeää, että viihdyt

Hyvinvoiva työntekijä tekee tutkitusti parempaa tulosta kuin ärtynyt tai ahdistunut puurtaja. Fiksut työnantajat tietävät tämän, ja siksi ihmisten viihtymistä tuetaan. Työhyvinvointikyselyt, virkistyspäivät ja kehityskeskustelut ovat käytännön esimerkkejä työntekijöiden viihtymisen seuraamisesta ja ylläpitämisestä.

2. Olet samanarvoinen kuin kollegasi

Ennen vanhaan työpaikoilla sukupuolista ahdistelua tai seksuaalivähemmistöjen syrjintää saatettiin pitää normimeininkinä. Enää ei.  Useimmilla työnantajilla on nollatoleranssi kiusaamiseen. Luottamusmiehet ja työsuojeluvaltuutetut auttavat ongelmatapauksissa.

3. Hommat ovat hauskempia kuin ennen

Automatisaatio on vienyt työelämästä koko joukon kuivia rutiinihommia. Jäljellä olevat työt ovat hauskempia ja mielekkäämpiä kuin ennen. Tiimityötä tehdään enemmän, tieto kulkee moderneilla viestintävälineillä paremmin. Joustot ja etätyömahdollisuudet ovat monella alalla totta.

Asiantuntijana yhteiskuntapolitiikan professori Eeva Jokinen, Itä-Suomen yliopisto.