Lomalla on aikaa puuhata perheen kesken, mutta mitä, jos jatkuva lapsen kanssa oleminen puuduttaa? MLL:n ohjelmajohtaja Marie Rautava kertoo, mikä neuvoksi.

Loma ja kaikki aika maailmassa. Vihdoin on aikaa keskittyä perheeseen, leikkiä kunnolla lasten kanssa ja koluta Linnanmäki ja Särkänniemi. Mutta mitä jos lasten kanssa oleilu kyllästyttää? Mitä jos äiti ja isä haluaisivat tavata ystäviä, käydä kaupungilla tai tehdä kotitöitä? Syyllisyys iskee heti: olostahan pitäisi nauttia, kun kerrankin ehtii olla lasten kanssa! Saako äiti tai isä edes ajatella, että lapsen kanssa on tylsää?

Mannerheimin Lastensuojeluliiton ohjelmajohtaja Marie Rautava neuvoo vanhempia olemaan armollisia sekä itseään että lapsia kohtaan. Se, että vanhemmat saavat lomalla myös omaa aikaa, tekee hyvää koko perheelle. Hyväntuuliset vanhemmat jaksavat taas keskittyä lasten asioihin ja perheen hyvinvointiin.

”Mutta vanhempien oman tai yhteisen loman on oltava kiva asia lapsellekin. Lapsi pääsee silloin ehkä mummolaan tai mökille serkkujen kanssa tai yöksi naapurille. Ajatuksena ei saa olla, että nyt lähetetään lapsi pois, vaan että nyt on tiedossa kivaa tekemistä kaikille.”

Tylsää saa olla

Rautavan mukaan vanhemmilla on joskus kovat lomapaineet. Kun on kerrankin aikaa viettää päivät yhdessä perheen kanssa, pitäisi koko ajan tehdä jotain erityisen kivaa.

"Paine järjestää uusia elämyksiä ja kaikenlaista tekemistä saattaa ahdistaa. Äiti tai isä voi kantaa huolta siitä, onko lomatunnelma varmasti hyvä.”

Vältät paineet, kun et lataa kaikkia odotuksia lomaan. Jos juokset koko muun vuoden läpi ja ajattelet, että ”lomalla sitten”, uupumus iskee varmasti. Tee lapsen kanssa mukavia asioita ja vietä yhteistä aikaa pitkin vuotta. Silloin ei ole katastrofi, jos lomasää on kurja tai suunniteltu meno peruuntuu.

Koska perheet tekevät kuitenkin lomalla usein paljon kaikenlaista erityistä, saattavat lapset valittaa kotona tylsyyttä.

"Se ei ole vaarallista", sanoo Rautava.

”Välillä on tylsää, eikä sen tajuaminen ole lapselle pahaksi. Ei elämä ole sellaista, että koko ajan on oltava elämyksiä. Välillä on kuolleita hetkiä. Lapselle tärkeintä on vanhemman seura ja huomio: se, että lapsi kokee olevansa rakastettu ja että vanhempi haluaa olla hänen seurassaan. Se, mitä tehdään, ei ole olennaista.”

Nauti siitä, että lapsi haluaa olla kanssasi

Vanhempana oleminen on kasvua. Äiti tai isä saattaa ajatella, että ehtii tehdä lomalla kaikkia niitä mukavia asioita, joita teki ennen lapsia, ja kykenee lisäksi huolehtimaan lapsen tarpeista. Ei onnistu, sanoo Rautava. Lapsen tarpeet on laitettava omien toiveiden edelle.

”Elämässä on vaiheita, joissa eletään lasten ehdoilla. Lapset kaipaavat vanhempaa ollessaan pieniä, joten vapaa-aika ei mitenkään voi olla samanlaisia kuin silloin, kun lapsia ei ollut.

Jos jatkuva yhdessäolo tuntuu joskus uuvuttavalta, muista, että se on vain väliaikaista.

”Pian tulee vaihe, kun vanhemmat äkkiä kaipaavatkin sitä, kun saivat olla lapsen kanssa”, Rautava sanoo

”Olisin itse aikanaan halunnut lukea lomilla romaaneja kuten ennen lapsia ja yritinkin sitä. Myöhemmin mietin, että jos olisin tiennyt, miten nopeasti aika menee lasten kansa, en olisi edes ottanut kirjoja mukaan lomareissuille. Eivät ne häviä minnekään.”

Jos kaipaat omaa aikaa, tee näin

Jos lomalla iskee hetki, kun väsyttää etkä jaksa leikkiä lapsen kanssa tai kaipaat omaa aikaa, noudata näitä Marie Rautavan ohjeita:

1. Kuulostele ensin itseäsi. Jos lapsen kanssa oleminen tuntuu raskaalta aamusta iltaan, voi taustalla olla uupumusta tai masennusta. Onko työvuotesi ollut erityisen rankka? Painavatko muut huolet mieltäsi? Pohdi, pitäisikö sinun hakea apua. Keskustele muiden aikuisten kanssa huolistasi. Mieti, voisitko saada apua lapsen kanssa olemiseen, jotta saat omaa aikaa.

2. Älä uuvuta itseäsi elämysretkillä. Yhteisen tekemisen ei tarvitse olla Linnanmäki-reissu tai Hoplop-päivä. Lähde lapsen kanssa ulos siihen suuntaan, mihin lapsi haluaa. Lapsi voi riemastua vaikka juna- tai metroretkestä. Aina voi pakata eväät ja lähteä luontoretkelle metsään tai meren rannalle.

3. Lapsikaan ei jaksa olla koko ajan vanhemman kanssa, vaan kaipaa muiden lasten seuraa. Jos sisaruksillasi, ystävilläsi tai vaikka naapureillasi on samanikäisiä lapsia, voitte vuorotella, kuka katsoo koko tenavapoppoon perään. Toisena päivänä sinä huolehdit kaikista, toisena ystäväsi.

4. Hakeudu muiden pariin. Jos lähipiirissäsi ei ole aikuisia, joilla on samanikäisiä lapsia, mene leikkipuistoihin tai uimarannoille. Juttele rohkeasti muiden aikuisten kanssa, kun lapset leikkivät. Lapset tutustuvat uusiin ihmisiin helposti. Yksinäisyys on rankkaa, mutta kun kaksi yksinäistä äitiä ja lasta ovat yhdessä, he ovatkin jo porukka.

5. Lapsi nauttii, kun hänellä on vanhempien lisäksi muitakin aikuisia, joiden kanssa tehdä asioita. Kysy, voisiko lapsi lähteä kylään mummolaan tai viettää päivän kummien kanssa.

6. Ellei sinulla ole ketään, joka voisi välillä viettää aikaa lapsen kanssa, pohdi, haluaisiko lapsi lähteä kesäleirille. Leirejä on viikon pituisia tai sellaisia, joissa vietetään muutama tunti päivässä. Leirin pituus ja tyyppi on valittava lapsen iän ja persoonan mukaan. Leirejä järjestävät erilaiset järjestöt ja kunnat.

7. Ole läsnä. Älä mieti lapsen kanssa leikkiessä, missä muualla haluaisit olla. Lapselle on tärkeää, että vanhemmasta on kivaa olla hänen kanssaan. Seuraa lapsen mielenkiinnon kohteita ja tutustu häneen vielä paremmin. Kun lapsi saa vanhemmalta jakamatonta huomiota, hän malttaa sen jälkeen taas touhuta itsekseen sen ajan, kun luet lehden tai siivoat.

8. Jos vietätte päivää kotona ja tekemättömät kotityöt mietityttävät, ota lapsi avuksi. Pienikin lapsi nauttii, kun tuntee että häntä tarvitaan. Tee putsaushetkestä hauska leikki. Siivoaminen ei käy yhtä nopeasti kuin jos tekisit sen yksin, ja lapsen ohjeistaminen vaatii sinulta enemmän. Saat kuitenkin hommat hoidettua ja samalla lapsella on mukavaa.

9. Jos ja kun saat omaa aikaa, käytä se juuri siihen mihin haluat. Urheile, shoppaile, tee kotitöitä, lue kirjaa. Nauti hetkestä, jossa elät. 

Lapset oppivat kotitöihin, jos heidät ottaa mukaan niihin pienestä pitäen. Tytöt osallistuvat kodinhoitoon yhä useammin kuin pojat.

Vaikka vanhemmat tekevät kotitöitä entistä tasaisemmin, jostain syystä perinteinen sukupuoli jako näkyy lasten osallistumisessa. Tytöt osallistuvat kodinhoitoon enemmän kuin pojat.

”Ehkä enemmän kotitöitä tekevän äidin on helpompi vetää samaa sukupuolta oleva lapsi avukseen”, tutkija Anneli Miettinen Väestöliitosta pohtii.

Tällainen on hänestä harmillista. Kotien pitäisi tukea tasapuoliseen tekemiseen, mutta vanhat roolit toistuvat. Kodin Kuvalehden lukijakyselyyn vastannut äiti muistelee, että velipojan ei tarvinnut tehdä mitään, kun oli kerran tyttöjä talossa.

Lapset otetaan mukaan kotitöihin entistä harvemmin.

Anneli Miettinen kertoo, että vanhemmat ottavat lapset mukaan kotitöihin nykyään harvemmin kuin ennen. Aikuisten naistenkin kotitöiden tekeminen on vähentynyt, mutta ei yhtä reilusti kuin lasten. Lapset välttyvät kotitöiltä myös siksi, että esimerkiksi siivous teetetään yhä useammin siivoojalla.

Mitä isot edellä

Kotitöiden pitäisi kuulua koko perheelle, mutta tasajako ei tunnu onnistuvan vielä vanhempienkaan vä- lillä. Omassa perheessämme, tasa-arvoisessa parisuhteessa, osa kotitöistä on minun harteillani, osa puolisoni. Olemme jakaneet perhevapaat, mutta kotityöt hoitaa se, joka on ottanut vastuun itselleen.

Minä varmistan, että lapset pääsevät kavereiden synttäreille ja heillä on sopiva lahja ja mukanaan. Olen myös selvillä, onko lapsilla oikeankokoisia ja säähän sopivia vaatteita.

Kotitöistä riidellään edelleen paljon.

Puolisoni vaihtaa polkupyöriin talvirenkaat ja korjaa rikkimenneet tavarat. Tällainen jako on tyypillinen.

Anneli Miettinen sanoo, että kotitöiden tasa-arvo on parantunut paljon sitten 1950-luvun, mutta edelleen kotityöt ovat yksi suurimmista perheriitojen aiheista. Naiset tekevät kotitöistä melkein 60 prosenttia.

”Ostosten hoitaminen ja muu ei-sukupuolittunut tekeminen on tasaantunut”, Miettinen kertoo.

Pyykki ja vaatehuolto sen sijaan ovat usein naisten töitä, erilaiset pienet korjaukset miesten. Koska korjaustyöt vaativat usein vähemmän aikaa ja niitä tehdään harvemmin, miehet voivat päästä kodin pyörittämisestä helpommalla.

Puolisot voivat puolustella työnjakoaan esimerkiksi niin, että se tekee, jolta homma hoituu parhaiten. Anneli Miettinen kehottaa miettimään tätä perustelua, koska tekeminen vahvistaa osaamista. Kotityöt ovat yleensä helposti opittavissa.

 ”Jos olet laittanut ruokaa 50 vuotta, tietysti osaat laittaa ruokaa hyvin. Harjoittelemalla muutkin oppivat.”

Tehkää lasten kanssa yhdessä

Kodin Kuvalehden kyselyyn vastanneiden lukijoiden mukaan lapset voivat osallistua suureen osaan kodin jokapäiväisistä askareista. Alakouluikäisistä lähtien lapset voivat viedä roskat ulos, tyhjentää ja täyttää tiskikonetta ja siivota oman huoneensa.

Lapsille sopivia tehtäviä ovat myös koiran ulkoilutus, imurointi ja pöydän kattaminen. Ruuanlaittoon, leipomiseen ja pyykkien ripustamiseen lapset osallistuvat nuoresta pitäen, kun heille antaa tilaisuuden.

Lapset oppivat parhaiten, kun saavat tehdä vanhempien kanssa yhdessä.

Kiistaa syntyy usein lelujen ja tavaroiden keräämisestä sekä vaatteiden pyörimisestä lattioilla. Osa lapsista saa kotitöistä palkkion, mutta monet vanhemmat korostavat, että koti on yhteinen ja yhteisesti sitä hoidetaan.

Vastuullisen tehtävän suorittaminen ja siisti koti ilahduttavat lastakin. Parhaiten lapset oppivat, kun saavat tehdä vanhempien kanssa yhdessä.

Miettinen kannustaa vanhempia ottamaan lapset mukaan kodinhoitoon, vaikka puuhaaminen pikku apurin kanssa on usein työläämpää kuin yksin tehdessä.

”Pieni lapsi ei vielä osaa, mutta näin kotitöistä tulee hänelle tapa.” Myöhemmällä iällä lapsi saattaa olla jo tehokas apulainen, mutta 16-vuotiasta voi olla mahdoton houkutella mukaan, jos hän ei ole tottunut tekemään.

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 3/2016.

Julkisilla matkustaminen on useimmiten mukavaa. Joskus lähelle osuu kuitenkin haastava kanssamatkustaja. Näin tunnistat tyypin ja pärjäät.

1. Levittäytyjä vie naapurinkin penkin

Levittäytyjiä esiintyy yleisesti lähes kaikissa julkisissa kulkuvälineissä, erityisesti busseissa ja metrossa. Eniten haittaa heistä on ruuhka-aikoina.

Levittäytyjä rönsyää ympärilleen laukkuja, takkeja ja kasseja, joiden kuljettamiseen hän tarvitsee omansa lisäksi myös viereisen istuimen. Valloituksestaan täysiverinen levittäytyjä pitää sitkeästi kiinni, vaikka muut ihmiset seisoisivat käytävällä. 

Keino: Mene reippaasti suoraan asiaan."Tässä on varmaan vapaata!" Yleensä tavara katoaa penkiltä happaman mulkaisun säestyksellä. 

2. Hölpöttäjä tahtoo seuraa

Hölpöttäjiä voi helposti bongata suurten kaupunkien keskusta-alueiden julkisista. Yleensä he ovat hyväntahtoisia, mutta väsyttäviä.

Hölpöttäjä kaipaa huomiota. Siksi hän tahtoo turista lähes kenen tahansa kanssa. Jos kuljettajalta irtoaa vain väsynyt mulkaisu, hölpöttäjä valitsee kohteekseen naapuripenkissä istujan. Hän jatkaa juttua sitkeästi, vaikka toinen olisi puolinukuksissa yövuorosta palaava zombi.

Keino: Koeta ynähdellä jotakin ystävällistä. Hölpöttäjä on useimmiten hyväntahtoinen, ja ilahtuu pienestäkin. Jos et kestä, vaihda penkkiä.

3. Puuhastelija ei pysähdy

Puuhastelija on ahkera kaveri. Mitä pidempi matka, sen todennäköisemmin joku kanssamatkustajista paljastuu puuhastelijaksi.

Hän on juuri se tyyppi, joka rapistaa karkkipussia vieressäsi, selaa kiihkeästi ilmaisjakelulehteä, hölöttää kännykkään korvasi juuressa tai kallistelee limutölkkiä vastapäisellä penkillä istuessaan. Mikäs siinä, jos ketään ei haittaa. Usein puuhastelija kuitenkin jättää jälkeensä vanan ryppyisiä karkkipapereita, kaatuneen limutölkin ja rynttääntyneen lehdykän.

Keino: Katso toisaalle. Koeta ajatella, ettei matka ole ikuinen.

4. Hosuja on pulassa

Hosujalla on hieman liikaa lautasellaan. Ehkä kiukutteleva lapsi, kaatuileva jättimatkalaukku, uhkaavasti kallisteleva polkupyörä tai lemmikin kantokoppa, joka on kaikkien tiellä. Hosujia sattuu erityisesti metroon tai raitiovaunuun aika usein. Pahimmillaan hosellus on ruuhka-aikaan.

Tunnistat hosujan anteeksipyytävistä katseista, joita hän luo ympärilleen, sekä väräjävästä äänestä, jolla hän pahoittelee aiheuttamaansa häiriötä.

Keino: Hymyile ja tarjoa apua. Pelastat luultavasti lähimmäisesi päivän.

5. Äimistelijä on ihan kujalla

Klassisia äimistelijöitä julkisissa ovat turistit ja vieraspaikkakuntalaiset. Siis juuri ne tyypit, jotka levittelevät karttoja, tiiraavat aikatauluja ja jumittavat lippuautomaattien edessä hämmentyneinä. He kurottavat kaulojaan joka pysäkillä ja näyttävät hetki hetkeltä vauhkommilta. Erityisen yleinen lajityyppi on nähtävyyksien läheisyydessä ja lentokenttien liepeillä.

Keino: Jos äimistelijä näyttää pärjäävän, anna olla. Jos ei, hymyile ja kysy kaikilla osaamillasi kielillä, voitko auttaa. Seuraavalla reissullasi voit joutua samaan asemaan itse.

Jaettu innostus saa kumppanin tuntumaan kiehtovammalta ja tuo suhteeseen sisältöä.

Parisuhde vaatii työtä. Se on totuus, jota ammattiauttajat hokevat. Rakkaudesta puhutaan kuin rakennustyömaasta. Pitkä suhde on puurtamista, hikistä ja totista touhua, ja helpommasta haaveilu on hömpötystä.

Kuka enää tohtii vaatia, että parisuhteessa pitäisi olla myös kivaa? Toisinaan jopa helppoa ja hauskaa? Suhde vaatii työtä, mutta vähintään yhtä paljon se vaatii yhdessä nauramista, kepeyttä, kahdestaan intoilua ja yhteisiä unelmia.

"Toisin sanoen yhteistä flow-tilaa", sanoo Väestöliiton pariterapeutti, psykologi Keijo Markova.

Tylsistyminen voi johtaa jopa eroon

Flow on tila, jossa ihminen uppoutuu johonkin asiaan.

"Jos pari on innostunut yhdessä jostakin, liitto vahvistuu. Tutkimusten mukaan tylsistyminen ja yhteisen flown puuttuminen voivat johtaa jopa eroon", Keijo Markova sanoo.

Yhteinen flow ei tarkoita sitä, että parin pitäisi maalata rinnakkain tauluja. Intohimo voi kohdistua mihin vain, arkiseenkin: puutarhaan, remontointiin, lastenhoitoon tai telkkarin katsomiseen. Jaettu innostus saa kumppanin tuntumaan kiehtovammalta ja tuo suhteeseen sisältöä.  

Jos olette toistenne vastakohdat eikä yhteistä intoilun kohdetta löydy, turha huolestua. Tärkeintä on, että olet itse innostunut jostakin. Ihminen, joka tuntee intohimoa asioihin, on usein myös itsevarma, myönteinen ja puoleensavetävä – eli hauskempi elämänkumppani.

Tuore kotimainen tutkimus selvitti, miksi nuori usein vaikenee ja sinnittelee mieluummin kuin hakee apua masennukseensa.

1 Hän kokee, ettei ansaitse ammattiapua

Nuori ei hae ammattiapua, koska hän tietää, että mielenterveyspalvelut ovat jo valmiiksi ylikuormitettuja. Hän tuntee, ettei hän ansaitse apua.

2 Hän ei halua huolestuttaa

Nuori voi salata masennuksen läheisiltään, koska ei halua huolestuttaa heitä. Hän voi myös pelätä, että läheinen hylkää hänet, jos hän kertoo pahasta olostaan.

3 Hän pelkää tuomitsemista

Huomattavan usein nuori vaikenee masennuksestaan, koska ei halua kuulla tuomitsemista. Hän pelkää, että hänen väitetään vain hakevan huomiota tai olevan laiska ja häntä kehotetaan ottamaan itseään niskasta kiinni.

Lähde: Yhteiskuntatieteiden maisteri Mervi Issakaisen sosiaalipsykologian alan väitöskirja ”Youth depression: Young people’s distress in relation to the cultural conceptions of depression”