Joskus on vaikeaa erottaa, onko lapsi yksinäinen vai yksin omasta halustaan.

Päivähoitoryhmässä on käynnissä leikin tuiske, mutta yksi lapsista ei näytä sitä huomaavan. Hän istuu yksin seinän vieressä ja rakentaa keskittyneesti tornia purkeista ja palikoista.

Päivähoitaja on huomannut, että sama lapsi vetäytyy usein omiin oloihinsa ja yksinäisiin leikkeihinsä. Pitäisikö huolestua?

Kasvatuspsykologian dosentti Niina Junttilan mukaan se riippuu siitä, osaako lapsi myös olla muiden kanssa.

”Leikkiikö hän yksin siksi, että haluaa tehdä niin, vai siksi, koska tulee aina torjutuksi tai kokee olevansa huonompi, heikompi tai väheksytty?” Niina Junttila kysyy.

Hiljentyminen on hätähuuto

Jos lapsi on aikaisemmin ollut sosiaalinen mutta yhtäkkiä hiljenee ja alkaa eristäytyä muiden seurasta, jotain on pielessä.

”Hiljeneminen on iso hätähuuto, jonka me aikuiset kuulemme aivan liian harvoin. Päiväkodin ja koulun hiljentyneet lapset ovat niitä, joilla jokin asia menee huonosti”, Niina Junttila sanoo.

Aikuisten kannattaa tarkkailla, miten lapsi suhtautuu siihen, että joku tulee hänen lähelleen. Vetäytyykö hän ahdistuneena vai lähteekö keskustelemaan ja leikkimään muiden kanssa, kun nämä pyytävät?

”Kun lapsi rakentaa muurin ympärilleen eikä halua ketään lähelleen, on syytä huolestua”, Niina Junttila muistuttaa.

Joskus yksi ystävä riittää

Kyse voi olla myös satunnaisesta tilanteesta tai lapsen luonteesta.

Jos lapsella on iltaisin kotona liuta kavereita ja paljon touhua, hän ei ehkä jaksa olla koulussa tai päiväkodissa niin sosiaalinen.

Tai sitten hän vain on sellainen lapsi, joka viihtyy yhden tai kahden kaverin kanssa kerrallaan. Silloin vetäytyminen 30 oppilaan luokassa on hänelle keino suojella itseään.

”Joku on onnellinen ja tyytyväinen, kun hänellä on yksi hyvä ystävä. Toinen tuntee itsensä yksinäiseksi, vaikka ympärillä olisi viisikymmentä kaveria. Niissä viidessäkymmenessä ei välttämättä ole yhtään ystävää, jonka kanssa voisi oikeasti jakaa asioitaan”, Niina Junttila sanoo.

Yksinäinen katoaa ryhmään

Niina Junttila on hyvin huolissaan aikeista suurentaa päivähoitoryhmiä ja koululuokkia. Mitä enemmän ryhmässä on lapsia, sitä enemmän siellä on myös yksinäisiä lapsia. Kun aikuinen ei huomaa eivätkä toiset lapset tarvitse vetäytyjää mukaan leikkiin, hän ajautuu ulkopuoliseksi.

”Isossa ryhmässä on helppo jäädä hukkaan. Kodin, päivähoidon ja koulun yhteistyö on välttämätöntä, jotta nämä lapset tulisivat taas näkyviksi”, Niina Junttila sanoo.

Jos lapsi on aikaisemmin voinut hyvin ja tuntee voivansa luottaa aikuisiin, hän yleensä kertoo yksinäisyydestään itsekin.

Jos vanhemmat ovat väsyneitä ja poissaolevia omien ongelmiensa vuoksi, lapsi alkaa helposti suojella heitä. Hän vakuuttaa huolestuneille kysyjille, että kaikki on hyvin ja kavereita riittää, vaikka niin ei olisikaan. Lapsi ei halua rasittaa uupunutta äitiä tai isää enää enempää.

Niina Junttila on huomannut saman ilmiön lasten ja nuorten palvelevissa puhelimissa. Niihin soittavat lapset ja nuoret pyytävät melkein anteeksi, kun häiritsevät aikuisia ongelmillaan.

”Se tuntuu kauhealta. Se kuvastaa sitä, miten kiireisiä ja tärkeitä me aikuiset luulemme olevamme omien asioidemme kanssa.”

 

Vielänuori

Miten huomaan, että lapseni on yksinäinen?

Olin itse yksinäinen lapsi. Pihapiirissä tai samassa talossa asui muutama lapsi joiden kanssa saatoin leikkiä silloin tällöin. Muutaman sadan metrin päässä asui silloiset tarhakaverit, joista toisen kanssa näen vielä toisinaan, melko harvoin. Olen edelleen yksinäinen, mutten lapsi enää. Tuohtuneessa tilassa saatan manata äidilleni, kuinka minulla ei edelleenkään ole luotettavia kavereita tai ystäviä. Näiden tilanteiden jälkeen äitini yleensä muistelee, kuinka olin lapsenakin yksin. Hänen...
Lue kommentti

Tuore kotimainen tutkimus selvitti, miksi nuori usein vaikenee ja sinnittelee mieluummin kuin hakee apua masennukseensa.

1 Hän kokee, ettei ansaitse ammattiapua

Nuori ei hae ammattiapua, koska hän tietää, että mielenterveyspalvelut ovat jo valmiiksi ylikuormitettuja. Hän tuntee, ettei hän ansaitse apua.

2 Hän ei halua huolestuttaa

Nuori voi salata masennuksen läheisiltään, koska ei halua huolestuttaa heitä. Hän voi myös pelätä, että läheinen hylkää hänet, jos hän kertoo pahasta olostaan.

3 Hän pelkää tuomitsemista

Huomattavan usein nuori vaikenee masennuksestaan, koska ei halua kuulla tuomitsemista. Hän pelkää, että hänen väitetään vain hakevan huomiota tai olevan laiska ja häntä kehotetaan ottamaan itseään niskasta kiinni.

Lähde: Yhteiskuntatieteiden maisteri Mervi Issakaisen sosiaalipsykologian alan väitöskirja ”Youth depression: Young people’s distress in relation to the cultural conceptions of depression” 
 

Olisiko jo aika päästää irti menneestä rakkaudesta tai jatkuvasta murehtimisesta? Tässä viisi käytännön keinoa.

1 Puhalla

Kuvittele kämmenellesi asia tai ihminen, josta haluat irti. Sano: saat mennä. Puhalla.

2 Rajaa aika

Päätä, että saat vatvoa asiaa tietyn ajan, ja sitten se on käsitelty.

3 Etsi tukea

Älä jää pohtimaan asioita yksin vaan hakeudu saman kokeneiden seuraan.

4 Järjestä rituaali

Osta itsellesi sormus tai heitä kukkakimppu mereen uuden elämän merkiksi.

5 Anna anteeksi

Jos et anna anteeksi, voit jäädä vihaan kiinni. Anteeksi voi antaa, vaikka sitä ei pyydetä.

Oijoi niitä vanhoja hyviä aikoja! Työelämään hokema ei päde. Työ on ehkä epävarmempaa kuin ennen, mutta ainakin nämä kolme asiaa ovat parantuneet selvästi.

1. On tärkeää, että viihdyt

Hyvinvoiva työntekijä tekee tutkitusti parempaa tulosta kuin ärtynyt tai ahdistunut puurtaja. Fiksut työnantajat tietävät tämän, ja siksi ihmisten viihtymistä tuetaan. Työhyvinvointikyselyt, virkistyspäivät ja kehityskeskustelut ovat käytännön esimerkkejä työntekijöiden viihtymisen seuraamisesta ja ylläpitämisestä.

2. Olet samanarvoinen kuin kollegasi

Ennen vanhaan työpaikoilla sukupuolista ahdistelua tai seksuaalivähemmistöjen syrjintää saatettiin pitää normimeininkinä. Enää ei.  Useimmilla työnantajilla on nollatoleranssi kiusaamiseen. Luottamusmiehet ja työsuojeluvaltuutetut auttavat ongelmatapauksissa.

3. Hommat ovat hauskempia kuin ennen

Automatisaatio on vienyt työelämästä koko joukon kuivia rutiinihommia. Jäljellä olevat työt ovat hauskempia ja mielekkäämpiä kuin ennen. Tiimityötä tehdään enemmän, tieto kulkee moderneilla viestintävälineillä paremmin. Joustot ja etätyömahdollisuudet ovat monella alalla totta.

Asiantuntijana yhteiskuntapolitiikan professori Eeva Jokinen, Itä-Suomen yliopisto.

 

Pätevätkö seuraavat väitteet parisuhteeseesi? Jos pätevät, onnittelut!

1 Ilahdun, kun tiedän tapaavani kumppanini.

2 Kerron kumppanilleni usein siitä, millainen päivä minulla on ollut.

3 Halaan tai annan suukon, kun saatan hänet junaan.

4 Nauramme usein yhdessä.

5 Saan hänen huomionsa helposti kiinnitettyä itseeni.

6 Hänen seurassaan minun ei tarvitse pelätä.

7 Kumppanini hoitaa raha-asiansa hyvin.

8 Alkoholia hän käyttää sopivasti.

9 Olen tyytyväinen seksielämäämme.

10 Uskallan sanoa ääneen, jos olen hänen kanssaan eri mieltä.

Lähde: Väestöliitto