Moni huoli on turha tai muuttuu mielessä ylimitoitetuksi möröksi. Lue, miten opit päästämään niistä irti.

Kun huolet valtaavat mielen, mieti seuraavia kysymyksiä. Ajatusten selkiyttäminen auttaa päästämään turhista murheista irti.

1. Huolehdinko väärään aikaan?

Etukäteen ei kannata murehtia asioita, joiden hyväksi ei vielä voi tehdä mitään. Menneisiin tapahtumiin on turha takertua, niiden kulkuun ei voi enää vaikuttaa.

2. Kenen huolia kannan?

Kannattaa pohtia, ovatko kyseessä omat asiat tai omaan elämään vaikuttavat asiat. Vai onko kyse asioista, jotka eivät kuulu minulle? Olenko ylivastuullinen?

3. Mistä huolehtimiseni johtuu?

Monet oppivat jo lapsuuskodissaan, että vähän kaikesta täytyy olla huolissaan. Huolehtimisen taustalla voi olla myös tarve luoda omasta elämästä täydellistä tai poistaa ahdistava turvattomuuden tunne.

4. Miltä huoleni näyttävät kauempaa?

Miltä ne näyttävät jonkun toisen perspektiivistä, miltä ne näyttävät vuoden kuluttua? Kauempaa katsoessa voi nähdä muutakin kuin huolia.

5. Mitä tapahtuisi, jos en huolehtisi jostakin seikasta?

Muuttuisiko tilanne vielä mahdottomammaksi vai pysyisikö ennallaan? Vai olisiko elämä sittenkin rennompaa?

6. Mistä asioista minun kannattaa oikeasti huolehtia?

Osa huolehtimisesta on hyvää ja jopa välttämätöntä, se kuuluu elämään. Erottele siis todelliset huolet turhista.

7. Keneltä voin saada apua?

Mieti, voisivatko huolet pienentyä jakamalla ne.

8. Voisinko huolehtia vain hetken ja ajatella sitten jotain muuta?

Huolet voi kirjoittaa huolipäiväkirjaan ja seurata, millaisiin huoliin haksahtaa. Jos jokin asia huolettaa illalla, kirjoita asia muistiin ja päätä palata siihen päiväsaikaan. Totea sen jälkeen, että asioihin ei voi nyt vaikuttaa, nyt on aika nukkua.

9. Mistä minun ei tarvitse huolehtia? Mieti, mikä meni ja on tänään hyvin. Pidä huolihetken jälkeen tyytyväisyyshetki ja kiitollisuushetki.

Asiantuntijana luennoitsija ja kouluttaja, Huolena huolehtiminen -kirjan kirjoittaja Anna-Liisa Valtavaara.

Jaettu innostus saa kumppanin tuntumaan kiehtovammalta ja tuo suhteeseen sisältöä.

Parisuhde vaatii työtä. Se on totuus, jota ammattiauttajat hokevat. Rakkaudesta puhutaan kuin rakennustyömaasta. Pitkä suhde on puurtamista, hikistä ja totista touhua, ja helpommasta haaveilu on hömpötystä.

Kuka enää tohtii vaatia, että parisuhteessa pitäisi olla myös kivaa? Toisinaan jopa helppoa ja hauskaa? Suhde vaatii työtä, mutta vähintään yhtä paljon se vaatii yhdessä nauramista, kepeyttä, kahdestaan intoilua ja yhteisiä unelmia.

"Toisin sanoen yhteistä flow-tilaa", sanoo Väestöliiton pariterapeutti, psykologi Keijo Markova.

Tylsistyminen voi johtaa jopa eroon

Flow on tila, jossa ihminen uppoutuu johonkin asiaan.

"Jos pari on innostunut yhdessä jostakin, liitto vahvistuu. Tutkimusten mukaan tylsistyminen ja yhteisen flown puuttuminen voivat johtaa jopa eroon", Keijo Markova sanoo.

Yhteinen flow ei tarkoita sitä, että parin pitäisi maalata rinnakkain tauluja. Intohimo voi kohdistua mihin vain, arkiseenkin: puutarhaan, remontointiin, lastenhoitoon tai telkkarin katsomiseen. Jaettu innostus saa kumppanin tuntumaan kiehtovammalta ja tuo suhteeseen sisältöä.  

Jos olette toistenne vastakohdat eikä yhteistä intoilun kohdetta löydy, turha huolestua. Tärkeintä on, että olet itse innostunut jostakin. Ihminen, joka tuntee intohimoa asioihin, on usein myös itsevarma, myönteinen ja puoleensavetävä – eli hauskempi elämänkumppani.

Tuore kotimainen tutkimus selvitti, miksi nuori usein vaikenee ja sinnittelee mieluummin kuin hakee apua masennukseensa.

1 Hän kokee, ettei ansaitse ammattiapua

Nuori ei hae ammattiapua, koska hän tietää, että mielenterveyspalvelut ovat jo valmiiksi ylikuormitettuja. Hän tuntee, ettei hän ansaitse apua.

2 Hän ei halua huolestuttaa

Nuori voi salata masennuksen läheisiltään, koska ei halua huolestuttaa heitä. Hän voi myös pelätä, että läheinen hylkää hänet, jos hän kertoo pahasta olostaan.

3 Hän pelkää tuomitsemista

Huomattavan usein nuori vaikenee masennuksestaan, koska ei halua kuulla tuomitsemista. Hän pelkää, että hänen väitetään vain hakevan huomiota tai olevan laiska ja häntä kehotetaan ottamaan itseään niskasta kiinni.

Lähde: Yhteiskuntatieteiden maisteri Mervi Issakaisen sosiaalipsykologian alan väitöskirja ”Youth depression: Young people’s distress in relation to the cultural conceptions of depression” 
 

Olisiko jo aika päästää irti menneestä rakkaudesta tai jatkuvasta murehtimisesta? Tässä viisi käytännön keinoa.

1 Puhalla

Kuvittele kämmenellesi asia tai ihminen, josta haluat irti. Sano: saat mennä. Puhalla.

2 Rajaa aika

Päätä, että saat vatvoa asiaa tietyn ajan, ja sitten se on käsitelty.

3 Etsi tukea

Älä jää pohtimaan asioita yksin vaan hakeudu saman kokeneiden seuraan.

4 Järjestä rituaali

Osta itsellesi sormus tai heitä kukkakimppu mereen uuden elämän merkiksi.

5 Anna anteeksi

Jos et anna anteeksi, voit jäädä vihaan kiinni. Anteeksi voi antaa, vaikka sitä ei pyydetä.

Oijoi niitä vanhoja hyviä aikoja! Työelämään hokema ei päde. Työ on ehkä epävarmempaa kuin ennen, mutta ainakin nämä kolme asiaa ovat parantuneet selvästi.

1. On tärkeää, että viihdyt

Hyvinvoiva työntekijä tekee tutkitusti parempaa tulosta kuin ärtynyt tai ahdistunut puurtaja. Fiksut työnantajat tietävät tämän, ja siksi ihmisten viihtymistä tuetaan. Työhyvinvointikyselyt, virkistyspäivät ja kehityskeskustelut ovat käytännön esimerkkejä työntekijöiden viihtymisen seuraamisesta ja ylläpitämisestä.

2. Olet samanarvoinen kuin kollegasi

Ennen vanhaan työpaikoilla sukupuolista ahdistelua tai seksuaalivähemmistöjen syrjintää saatettiin pitää normimeininkinä. Enää ei.  Useimmilla työnantajilla on nollatoleranssi kiusaamiseen. Luottamusmiehet ja työsuojeluvaltuutetut auttavat ongelmatapauksissa.

3. Hommat ovat hauskempia kuin ennen

Automatisaatio on vienyt työelämästä koko joukon kuivia rutiinihommia. Jäljellä olevat työt ovat hauskempia ja mielekkäämpiä kuin ennen. Tiimityötä tehdään enemmän, tieto kulkee moderneilla viestintävälineillä paremmin. Joustot ja etätyömahdollisuudet ovat monella alalla totta.

Asiantuntijana yhteiskuntapolitiikan professori Eeva Jokinen, Itä-Suomen yliopisto.