Palaako nettikaupoissa suunniteltua enemmän rahaa? Se saattaa johtua näistä nettikauppojen käyttämistä kikoista.

1. Enää 3 tuotetta jäljellä!

Klikkaat sisään nettivaatekauppaan ja näet kivan puseron. Hetkinen, näitähän on enää 3 kappaletta jäljellä! Klikkaat heti kaksi paitaa koriin, sillä et halua menettää mahdollisuuttasi. Ostosten jälkeen vilkaiset paitaa vielä. Niitä on edelleen jäljellä ”enää 3 kappaletta.” Samalla logiikalla netin varaussivusto hoputtaa sinua varaamaan hotellihuoneen ilmoittamalla, että huonetta katselee parhaillaan viisi muuta ihmistä. Verkkomyyjä tahtoo nopeuttaa ostopäätöstäsi uskottelemalla sinulle, että tämä on viimeinen mahdollisuutesi ostaa tuote.

2. Jatkuva alennusmyynti

Milloin olet viimeksi ostanut netistä jotain normaalihintaan? Niinpä. Kaikki tuotteet ovat nykyään alennuksessa, tai siltä ainakin tuntuu. 139 euroa, nyt vain 99 euroa. Tulipa taas säästettyä. Tai sitten hinnat saatetaan vain kirjoittaa punaisella värillä, sillä olemme tottuneet yhdistämään sen alennukseen.

3. Tarjoukset koukuttavat ostamaan lisää

Uutiskirjeen tilaajalle 10 euron alennus seuraavasta ostoksesta. Paitsi että alennuksen saa vain yli 50 euron ostoksesta. Jos alun perin tarkoituksena oli ostaa 20 euron paita, päädyitkin käyttämään vielä 30 euroa saadaksesi 10 euron alennuksen. Sama pätee "ilmaisiin" kotiinkuljetuksiin, joita tarjotaan tietyn summan ylittäville ostoksille. Kuin pankkiin laittaisi.

4. Minkä näistä ostaisit?

Useat verkkokaupat listaavat ”ostetuimmat tuotteet” tai kertovat sinulle automaattisesti, mitä muita tuotteita tätä tuotetta ostaneet ovat katselleet. Ehkä kaipaat ostamiseesi vertaistukea, ja tieto muiden ostoksista rohkaisee myös sinua päätöksessäsi.

Matkaopasta ostaessa sinulle taas tarjotaan vaihtoehtoa ostaa kirja, e-kirja, kirja ja e-kirja yhdessä tai yksittäisiä lukuja kirjasta. Sen sijaan, että pohtisit ostatko tuotetta, pohditkin jo, minkä tuotteista ostat.

5. Keskimmäinen hinta houkuttaa

Ihmiset tapaavat ostaa keskihintaan, oli se mikä hyvänsä. Jos tarjolla on eri nopeuden nettiyhteys hintaan 9,90 euroa, 14,90 euroa ja 19,90 euroa, tartut herkästi siihen pikkaisen nopeampaan, mutta kalleinta halvempaan keskimmäiseen vaihtoehtoon. Jos tarjolla olisi vain 9,90 euron ja 14,90 euron nettiyhteys, olisit ehkä valinnut sen halvemman.

Vierailija

Näin nettikaupat yrittävät saada sinut ostamaan enemmän

Tää oli huikea juttu! Mulla nimittäin käy aina noin, että osta joka kerta netistä enemmän kuin suunnittelen, ja sitten olen kohta pulassa tekemieni ostosten kanssa! Suorastaan aina säikähdän, kun siltikään en pidä itseäni minään shoppailufriikkinä ja silti rahaa vaan kuluu kaikkeen! (tossa linkki mun blogiin, shoppailusta lähinnä) Mut ens kerralla osaan kiinnittää noihin pointteihin huomiota enkä ehkä niin paljoa tule ostaneeksi ja langenneeksi noihin ansoihin.
Lue kommentti

Julkisilla matkustaminen on useimmiten mukavaa. Joskus lähelle osuu kuitenkin haastava kanssamatkustaja. Näin tunnistat tyypin ja pärjäät.

1. Levittäytyjä vie naapurinkin penkin

Levittäytyjiä esiintyy yleisesti lähes kaikissa julkisissa kulkuvälineissä, erityisesti busseissa ja metrossa. Eniten haittaa heistä on ruuhka-aikoina.

Levittäytyjä rönsyää ympärilleen laukkuja, takkeja ja kasseja, joiden kuljettamiseen hän tarvitsee omansa lisäksi myös viereisen istuimen. Valloituksestaan täysiverinen levittäytyjä pitää sitkeästi kiinni, vaikka muut ihmiset seisoisivat käytävällä. 

Keino: Mene reippaasti suoraan asiaan."Tässä on varmaan vapaata!" Yleensä tavara katoaa penkiltä happaman mulkaisun säestyksellä. 

2. Hölpöttäjä tahtoo seuraa

Hölpöttäjiä voi helposti bongata suurten kaupunkien keskusta-alueiden julkisista. Yleensä he ovat hyväntahtoisia, mutta väsyttäviä.

Hölpöttäjä kaipaa huomiota. Siksi hän tahtoo turista lähes kenen tahansa kanssa. Jos kuljettajalta irtoaa vain väsynyt mulkaisu, hölpöttäjä valitsee kohteekseen naapuripenkissä istujan. Hän jatkaa juttua sitkeästi, vaikka toinen olisi puolinukuksissa yövuorosta palaava zombi.

Keino: Koeta ynähdellä jotakin ystävällistä. Hölpöttäjä on useimmiten hyväntahtoinen, ja ilahtuu pienestäkin. Jos et kestä, vaihda penkkiä.

3. Puuhastelija ei pysähdy

Puuhastelija on ahkera kaveri. Mitä pidempi matka, sen todennäköisemmin joku kanssamatkustajista paljastuu puuhastelijaksi.

Hän on juuri se tyyppi, joka rapistaa karkkipussia vieressäsi, selaa kiihkeästi ilmaisjakelulehteä, hölöttää kännykkään korvasi juuressa tai kallistelee limutölkkiä vastapäisellä penkillä istuessaan. Mikäs siinä, jos ketään ei haittaa. Usein puuhastelija kuitenkin jättää jälkeensä vanan ryppyisiä karkkipapereita, kaatuneen limutölkin ja rynttääntyneen lehdykän.

Keino: Katso toisaalle. Koeta ajatella, ettei matka ole ikuinen.

4. Hosuja on pulassa

Hosujalla on hieman liikaa lautasellaan. Ehkä kiukutteleva lapsi, kaatuileva jättimatkalaukku, uhkaavasti kallisteleva polkupyörä tai lemmikin kantokoppa, joka on kaikkien tiellä. Hosujia sattuu erityisesti metroon tai raitiovaunuun aika usein. Pahimmillaan hosellus on ruuhka-aikaan.

Tunnistat hosujan anteeksipyytävistä katseista, joita hän luo ympärilleen, sekä väräjävästä äänestä, jolla hän pahoittelee aiheuttamaansa häiriötä.

Keino: Hymyile ja tarjoa apua. Pelastat luultavasti lähimmäisesi päivän.

5. Äimistelijä on ihan kujalla

Klassisia äimistelijöitä julkisissa ovat turistit ja vieraspaikkakuntalaiset. Siis juuri ne tyypit, jotka levittelevät karttoja, tiiraavat aikatauluja ja jumittavat lippuautomaattien edessä hämmentyneinä. He kurottavat kaulojaan joka pysäkillä ja näyttävät hetki hetkeltä vauhkommilta. Erityisen yleinen lajityyppi on nähtävyyksien läheisyydessä ja lentokenttien liepeillä.

Keino: Jos äimistelijä näyttää pärjäävän, anna olla. Jos ei, hymyile ja kysy kaikilla osaamillasi kielillä, voitko auttaa. Seuraavalla reissullasi voit joutua samaan asemaan itse.

Jaettu innostus saa kumppanin tuntumaan kiehtovammalta ja tuo suhteeseen sisältöä.

Parisuhde vaatii työtä. Se on totuus, jota ammattiauttajat hokevat. Rakkaudesta puhutaan kuin rakennustyömaasta. Pitkä suhde on puurtamista, hikistä ja totista touhua, ja helpommasta haaveilu on hömpötystä.

Kuka enää tohtii vaatia, että parisuhteessa pitäisi olla myös kivaa? Toisinaan jopa helppoa ja hauskaa? Suhde vaatii työtä, mutta vähintään yhtä paljon se vaatii yhdessä nauramista, kepeyttä, kahdestaan intoilua ja yhteisiä unelmia.

"Toisin sanoen yhteistä flow-tilaa", sanoo Väestöliiton pariterapeutti, psykologi Keijo Markova.

Tylsistyminen voi johtaa jopa eroon

Flow on tila, jossa ihminen uppoutuu johonkin asiaan.

"Jos pari on innostunut yhdessä jostakin, liitto vahvistuu. Tutkimusten mukaan tylsistyminen ja yhteisen flown puuttuminen voivat johtaa jopa eroon", Keijo Markova sanoo.

Yhteinen flow ei tarkoita sitä, että parin pitäisi maalata rinnakkain tauluja. Intohimo voi kohdistua mihin vain, arkiseenkin: puutarhaan, remontointiin, lastenhoitoon tai telkkarin katsomiseen. Jaettu innostus saa kumppanin tuntumaan kiehtovammalta ja tuo suhteeseen sisältöä.  

Jos olette toistenne vastakohdat eikä yhteistä intoilun kohdetta löydy, turha huolestua. Tärkeintä on, että olet itse innostunut jostakin. Ihminen, joka tuntee intohimoa asioihin, on usein myös itsevarma, myönteinen ja puoleensavetävä – eli hauskempi elämänkumppani.

Tuore kotimainen tutkimus selvitti, miksi nuori usein vaikenee ja sinnittelee mieluummin kuin hakee apua masennukseensa.

1 Hän kokee, ettei ansaitse ammattiapua

Nuori ei hae ammattiapua, koska hän tietää, että mielenterveyspalvelut ovat jo valmiiksi ylikuormitettuja. Hän tuntee, ettei hän ansaitse apua.

2 Hän ei halua huolestuttaa

Nuori voi salata masennuksen läheisiltään, koska ei halua huolestuttaa heitä. Hän voi myös pelätä, että läheinen hylkää hänet, jos hän kertoo pahasta olostaan.

3 Hän pelkää tuomitsemista

Huomattavan usein nuori vaikenee masennuksestaan, koska ei halua kuulla tuomitsemista. Hän pelkää, että hänen väitetään vain hakevan huomiota tai olevan laiska ja häntä kehotetaan ottamaan itseään niskasta kiinni.

Lähde: Yhteiskuntatieteiden maisteri Mervi Issakaisen sosiaalipsykologian alan väitöskirja ”Youth depression: Young people’s distress in relation to the cultural conceptions of depression” 
 

Olisiko jo aika päästää irti menneestä rakkaudesta tai jatkuvasta murehtimisesta? Tässä viisi käytännön keinoa.

1 Puhalla

Kuvittele kämmenellesi asia tai ihminen, josta haluat irti. Sano: saat mennä. Puhalla.

2 Rajaa aika

Päätä, että saat vatvoa asiaa tietyn ajan, ja sitten se on käsitelty.

3 Etsi tukea

Älä jää pohtimaan asioita yksin vaan hakeudu saman kokeneiden seuraan.

4 Järjestä rituaali

Osta itsellesi sormus tai heitä kukkakimppu mereen uuden elämän merkiksi.

5 Anna anteeksi

Jos et anna anteeksi, voit jäädä vihaan kiinni. Anteeksi voi antaa, vaikka sitä ei pyydetä.