Kukaan ei moiti sinua ilkeämmin kuin sinä itse. Sisäisen jäpättäjän kanssa tulee toimeen, kun ryhtyy itsensä parhaaksi ystäväksi.

Tehdään aluksi pikku koe: luettele nopeasti kolme tosiasiaa itsestäsi.

Mitä tuli mieleen? Jos kerroit esimerkiksi sukupuolesi, pituutesi ja silmiesi värin, onneksi olkoon. Ne ovat totta. Ne voi mitata tai todeta katsomalla.

Vai kävikö samalla tavalla kuin minulle? Alkoiko ajatuksiin pulpahdella sellaisia sanoja kuin pelkuri tai hidas tai itsekuriton?

”Ne eivät ole faktoja vaan oman pään sisällä syntyneitä arviointeja. Jostain syystä mieli on vain alkanut pitää niitä totuutena”, sanoo psykologi ja psykoterapeutti Arto Pietikäinen.

Valitettavasti mieli myös jaksaa muistuttaa meitä vioistamme. Aivan kuin pään sisällä eläisi pieni ilkeä kriitikko, joka motkottaa ja lannistaa niin, että tekisi mieli vääntää siltä niskat nurin. Arto Pietikäisen mukaan se ei niin vain onnistu.

”Moni painonhallintaryhmäläinen on sen huomannut: vaikka hän saavuttaisi tavoitteensa, kriitikko ei vaikene vaan löytää lisää vikoja. Koska kriitikkoa ei voi tehdä tyytyväiseksi, on parempi luoda siihen uudenlainen suhde.”

Ankaruus ei auta

Mielellä on historiansa. Jos joutuu pienestä asti kuuntelemaan paljon moitetta ja arvostelua, sisäinen kriitikko saa helposti äidin tai isän äänen.

Kasvatus ei silti selitä kaikkea. Vaikka kukaan ei ääneen vertailisi meitä muihin, teemme sitä itse jatkuvasti. Sillä tavalla ihmisen mieli toimii.

”Nykyisin meillä on mahdollisuus verrata itseämme kehen tahansa maailmassa. Kun katselee ensin julkkiskaunottarien käsiteltyjä kuvia ja sitten itseään peilistä, äkkiäkös sieltä alkaa erottua vikoja”, Arto Pietikäinen sanoo.

Kaiken päälle monella on uskomus, että itseruoskinta kasvattaa motivaatiota. Hyvänen aika, hetihän sitä mässäilisi suklaalla ja laistaisi kuntosalitreenit, jos alkaisi hempeillä itselleen!

”Usein käy päinvastoin. Esimerkiksi painonhallintaryhmissä huonoimpia tuloksia saavat ne, jotka ovat ankarimpia itselleen. Heidän yrityksensä voi loppua yhteen repsahdukseen, koska tuntuu niin raskaalta kuunnella sisäistä moittijaansa.”

Kukas se siellä taas?

Jotta kriitikkoonsa saisi suopeamman suhteen, siihen pitää tutustua kunnolla. Hyvä keino on tehdä sen touhuista muistiinpanoja. Missä tilanteessa se aloittaa naputuksensa? Millä nimillä se minua kutsuu? Kiroileeko se? Syyllistääkö vai vertailee muihin? 

Viikossa saa aikaan kattavan listan siitä, mikä kaikki minussa on kriitikon mielestä vialla. Sen jälkeen voikin tehdä vaikka mitä.

Voi antaa kriitikolle nimen ja puhutella sitä: ”Kas, herra Lannistajahan se siellä. Ettäkö olen taas tyhmä-tyhmä-tyhmä? Kiitos tiedosta.”

Voi asettua peilin eteen ja lukea ääneen kriitikon antamaa vikalistaa. Voi miettiä, mitä sanoisi toisin, jos peilin paikalla olisi hyvä ystävä. Voi sovittaa kriitikon suosikkihokemat Juicen Sika-laulun säveleen ja rallatella sitä.

Rupeaako jossakin kohtaa huvittamaan? 

Hyvä. Se on merkki siitä, että alat saada kriitikkoon välimatkaa.

Minun paras ystäväni

Mitä enemmän puhun itselleni kuin parhaalle ystävälleni, sitä vähemmän valtaa sisäiselle kriitikolle jää. Avainsana on myötätunto.

Ryhdyn siis itseni ystäväksi. Kirjoitan minulle myötätuntoa huokuvan kirjeen. Juoruan päiväkirjalle, että tänään kriitikko moitti minua näin. Viereen kirjoitan, mitä mieltä minä ystävänä olen kriitikon sanoista.

”Myötätunto ei ole tunne. Se on tapa suhtautua välittävästi vaikeuksiin joutuneeseen ja kärsivään”, Arto Pietikäinen sanoo.

”On helpompaa olla empaattinen, kun kärsijänä on joku toinen, mutta aina voi opetella osoittamaan myötätuntoa myös itseään kohtaan. Se on aivojen uudelleen kouluttamista ja onnistuu aikuisenakin.”

 

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 23/2014.

5 askelta poispäin kriitikosta

1. Huomaa tilanne.
Kirjoita muistiin, missä tilanteessa kriitikko herää.

2. Kuule sanat.
Kirjaa sekin, millä sanoilla kriitikko sinua moittii.

3. Tunnista seuraukset.
Miltä kritiikki tuntuu? Mitä se saa sinut tekemään?

4. Puhu ystävälle.
Mitä sanoisit ystävälle, joka on samassa tilanteessa?

5. Hoivaa itseäsi.
Tee lempeitä tekoja: nauti mieliruokaasi, käy hierojalla, kuuntele lempimusiikkiasi.

Jaettu innostus saa kumppanin tuntumaan kiehtovammalta ja tuo suhteeseen sisältöä.

Parisuhde vaatii työtä. Se on totuus, jota ammattiauttajat hokevat. Rakkaudesta puhutaan kuin rakennustyömaasta. Pitkä suhde on puurtamista, hikistä ja totista touhua, ja helpommasta haaveilu on hömpötystä.

Kuka enää tohtii vaatia, että parisuhteessa pitäisi olla myös kivaa? Toisinaan jopa helppoa ja hauskaa? Suhde vaatii työtä, mutta vähintään yhtä paljon se vaatii yhdessä nauramista, kepeyttä, kahdestaan intoilua ja yhteisiä unelmia.

"Toisin sanoen yhteistä flow-tilaa", sanoo Väestöliiton pariterapeutti, psykologi Keijo Markova.

Tylsistyminen voi johtaa jopa eroon

Flow on tila, jossa ihminen uppoutuu johonkin asiaan.

"Jos pari on innostunut yhdessä jostakin, liitto vahvistuu. Tutkimusten mukaan tylsistyminen ja yhteisen flown puuttuminen voivat johtaa jopa eroon", Keijo Markova sanoo.

Yhteinen flow ei tarkoita sitä, että parin pitäisi maalata rinnakkain tauluja. Intohimo voi kohdistua mihin vain, arkiseenkin: puutarhaan, remontointiin, lastenhoitoon tai telkkarin katsomiseen. Jaettu innostus saa kumppanin tuntumaan kiehtovammalta ja tuo suhteeseen sisältöä.  

Jos olette toistenne vastakohdat eikä yhteistä intoilun kohdetta löydy, turha huolestua. Tärkeintä on, että olet itse innostunut jostakin. Ihminen, joka tuntee intohimoa asioihin, on usein myös itsevarma, myönteinen ja puoleensavetävä – eli hauskempi elämänkumppani.

Tuore kotimainen tutkimus selvitti, miksi nuori usein vaikenee ja sinnittelee mieluummin kuin hakee apua masennukseensa.

1 Hän kokee, ettei ansaitse ammattiapua

Nuori ei hae ammattiapua, koska hän tietää, että mielenterveyspalvelut ovat jo valmiiksi ylikuormitettuja. Hän tuntee, ettei hän ansaitse apua.

2 Hän ei halua huolestuttaa

Nuori voi salata masennuksen läheisiltään, koska ei halua huolestuttaa heitä. Hän voi myös pelätä, että läheinen hylkää hänet, jos hän kertoo pahasta olostaan.

3 Hän pelkää tuomitsemista

Huomattavan usein nuori vaikenee masennuksestaan, koska ei halua kuulla tuomitsemista. Hän pelkää, että hänen väitetään vain hakevan huomiota tai olevan laiska ja häntä kehotetaan ottamaan itseään niskasta kiinni.

Lähde: Yhteiskuntatieteiden maisteri Mervi Issakaisen sosiaalipsykologian alan väitöskirja ”Youth depression: Young people’s distress in relation to the cultural conceptions of depression” 
 

Olisiko jo aika päästää irti menneestä rakkaudesta tai jatkuvasta murehtimisesta? Tässä viisi käytännön keinoa.

1 Puhalla

Kuvittele kämmenellesi asia tai ihminen, josta haluat irti. Sano: saat mennä. Puhalla.

2 Rajaa aika

Päätä, että saat vatvoa asiaa tietyn ajan, ja sitten se on käsitelty.

3 Etsi tukea

Älä jää pohtimaan asioita yksin vaan hakeudu saman kokeneiden seuraan.

4 Järjestä rituaali

Osta itsellesi sormus tai heitä kukkakimppu mereen uuden elämän merkiksi.

5 Anna anteeksi

Jos et anna anteeksi, voit jäädä vihaan kiinni. Anteeksi voi antaa, vaikka sitä ei pyydetä.

Oijoi niitä vanhoja hyviä aikoja! Työelämään hokema ei päde. Työ on ehkä epävarmempaa kuin ennen, mutta ainakin nämä kolme asiaa ovat parantuneet selvästi.

1. On tärkeää, että viihdyt

Hyvinvoiva työntekijä tekee tutkitusti parempaa tulosta kuin ärtynyt tai ahdistunut puurtaja. Fiksut työnantajat tietävät tämän, ja siksi ihmisten viihtymistä tuetaan. Työhyvinvointikyselyt, virkistyspäivät ja kehityskeskustelut ovat käytännön esimerkkejä työntekijöiden viihtymisen seuraamisesta ja ylläpitämisestä.

2. Olet samanarvoinen kuin kollegasi

Ennen vanhaan työpaikoilla sukupuolista ahdistelua tai seksuaalivähemmistöjen syrjintää saatettiin pitää normimeininkinä. Enää ei.  Useimmilla työnantajilla on nollatoleranssi kiusaamiseen. Luottamusmiehet ja työsuojeluvaltuutetut auttavat ongelmatapauksissa.

3. Hommat ovat hauskempia kuin ennen

Automatisaatio on vienyt työelämästä koko joukon kuivia rutiinihommia. Jäljellä olevat työt ovat hauskempia ja mielekkäämpiä kuin ennen. Tiimityötä tehdään enemmän, tieto kulkee moderneilla viestintävälineillä paremmin. Joustot ja etätyömahdollisuudet ovat monella alalla totta.

Asiantuntijana yhteiskuntapolitiikan professori Eeva Jokinen, Itä-Suomen yliopisto.