Jos kodissasi näyttää joskus tältä, ota oppia alla olevista vinkeistä.

Kun noudatat näitä tapoja, kotisi pysyy siistinä etkä huku tavaraan. 

1. Noudata Yksi sisään, yksi ulos -sääntöä

Järjestelmällisen ihmisen elämässä ei ole kasakaupalla turhaa tavaraa. Jos hän ostaa uuden sähkövatkaimen, hän hankkiutuu samalla eroon vanhasta (tai siitä pressopannusta, jota ei koskaan tullut käytettyä). Tämän säännön ydinajatus on: kun hankit jotain uutta, poista kodistasi samankokoinen esine. Niin kotisi ei täyty ylimääräisestä tavarasta.

2. Tee listoja

Kun järjestelmällinen ihminen tekee listoja, kyse ei ole vain tekemättömien asioiden loppuunsaattamisesta. He kirjaavat ajatuksiaan paperille, jotta ne eivät kuormita aivoja. Tärkeintä on, että pidät eri teemojen mukaan järjesteltyjä listoja. Tee yksi lista nopeille kotitöille, yksi isommille remonttihommille ja yksi pitkäaikaisille haaveille. Silloin voit tarttua tarvittavaan listaan käytössäsi olevan ajan mukaan.

3. Anna jokaiselle esineelle koti

Järjestelmällisillä ihmisillä ei ole kodissaan epämääräisiä kasoja. Se johtuu siitä, että he antavat kaikille esineille kodin – jos tavaralla ei ole omaa paikkaa, se päätyy pinoon. Useimmille tämä on liian hankala ajatus, joten aloita hillitysti: hanki muutama kori tai laatikko paikkoihin, johon pinoja useimmiten kerääntyy. Laita ylimääräiset tavarat niihin. Kun muutaman viikon päästä käyt korit läpi, huomaat, millaisilla tavaroilla ei ole kodissasi omaa paikkaa. Jos korit täyttyvät vaikkapa papereista, hanki niille säilytysjärjestelmä.

4. Omaksu viiden minuutin sääntö

Jotta voisit olla järjestelmällinen, sinun täytyy ennakoida. Jos askareen tekeminen vaatii korkeintaan viisi minuuttia, järjestelmällinen ihminen tekee sen heti. Silloin pienten töiden tekeminen ei lykkäänny, ja isoihin tehtäviin jää enemmän aikaa. Jos eteisessäsi lojuu kasa kenkiä, järjestä ne siististi riveihin tai nosta omalle paikalleen. Pienellä muutoksella on yllättävän iso vaikutus kodin ilmeeseen.

5.  Muista kolmen esineen sääntö

Tavarat on helppo laskea käsistä juuri siihen mihin sattuu. Usein ne päätyvät kuormittamaan lähintä pöytätasoa tai lipastoa. Uskottelet itsellesi siivoavasi ne myöhemmin pois, mutta siinä ne nököttävät monta päivää myöhemmin.  Ajattele mieluummin kuin järjestelmällinen ihminen ja noudata tätä sääntöä: pöydilläsi ei saa olla enempää kuin kolme asiaa kerrallaan. (Sääntö ei tietenkään koske ruokailuaikoja.)

6. Älä säästä "sitten joskus" -päivää varten

Järjestelmällinen ihminen ei hamstraa. Hänen kotoaan et löydä naamiaisasuja, askarteluprojekteja ja keskeneräisiä käsitöitä. Ellet et ole käyttänyt jotakin edellä lueteltujen tavaroiden kategoriaan kuuluvaa vuoteen, hankkiudu siitä eroon. Ellet raaski luopua siitä kokonaan, piilota se ainakin näkyvistä. Todennäköisesti tosin löydät villapaidan alkuja pursuavan laatikon komerosi uumenista pari vuotta myöhemmin. Yritä siis noudattaa alkuperäistä sääntöä!

7. Pyydä lahjaksi kokemuksia, älä tavaroita

Läheiset tarkoittavat hyvää antaessaan lahjan, mutta tavarapaljous kerääntyy nopeasti kotiin ylimääräiseksi tavaraksi. Ala mieluummin pyytää lahjaksi kokemuksia. Elokuva- ja teatteriliput, ravintolaillallinen tai siivousapu ovat hyviä vaihtoehtoja. Sitä paitsi kokemukset rikastuttavat elämää enemmän kuin tavarat. 

 

Lähde: brightnest.com

Julkisilla matkustaminen on useimmiten mukavaa. Joskus lähelle osuu kuitenkin haastava kanssamatkustaja. Näin tunnistat tyypin ja pärjäät.

1. Levittäytyjä vie naapurinkin penkin

Levittäytyjiä esiintyy yleisesti lähes kaikissa julkisissa kulkuvälineissä, erityisesti busseissa ja metrossa. Eniten haittaa heistä on ruuhka-aikoina.

Levittäytyjä rönsyää ympärilleen laukkuja, takkeja ja kasseja, joiden kuljettamiseen hän tarvitsee omansa lisäksi myös viereisen istuimen. Valloituksestaan täysiverinen levittäytyjä pitää sitkeästi kiinni, vaikka muut ihmiset seisoisivat käytävällä. 

Keino: Mene reippaasti suoraan asiaan."Tässä on varmaan vapaata!" Yleensä tavara katoaa penkiltä happaman mulkaisun säestyksellä. 

2. Hölpöttäjä tahtoo seuraa

Hölpöttäjiä voi helposti bongata suurten kaupunkien keskusta-alueiden julkisista. Yleensä he ovat hyväntahtoisia, mutta väsyttäviä.

Hölpöttäjä kaipaa huomiota. Siksi hän tahtoo turista lähes kenen tahansa kanssa. Jos kuljettajalta irtoaa vain väsynyt mulkaisu, hölpöttäjä valitsee kohteekseen naapuripenkissä istujan. Hän jatkaa juttua sitkeästi, vaikka toinen olisi puolinukuksissa yövuorosta palaava zombi.

Keino: Koeta ynähdellä jotakin ystävällistä. Hölpöttäjä on useimmiten hyväntahtoinen, ja ilahtuu pienestäkin. Jos et kestä, vaihda penkkiä.

3. Puuhastelija ei pysähdy

Puuhastelija on ahkera kaveri. Mitä pidempi matka, sen todennäköisemmin joku kanssamatkustajista paljastuu puuhastelijaksi.

Hän on juuri se tyyppi, joka rapistaa karkkipussia vieressäsi, selaa kiihkeästi ilmaisjakelulehteä, hölöttää kännykkään korvasi juuressa tai kallistelee limutölkkiä vastapäisellä penkillä istuessaan. Mikäs siinä, jos ketään ei haittaa. Usein puuhastelija kuitenkin jättää jälkeensä vanan ryppyisiä karkkipapereita, kaatuneen limutölkin ja rynttääntyneen lehdykän.

Keino: Katso toisaalle. Koeta ajatella, ettei matka ole ikuinen.

4. Hosuja on pulassa

Hosujalla on hieman liikaa lautasellaan. Ehkä kiukutteleva lapsi, kaatuileva jättimatkalaukku, uhkaavasti kallisteleva polkupyörä tai lemmikin kantokoppa, joka on kaikkien tiellä. Hosujia sattuu erityisesti metroon tai raitiovaunuun aika usein. Pahimmillaan hosellus on ruuhka-aikaan.

Tunnistat hosujan anteeksipyytävistä katseista, joita hän luo ympärilleen, sekä väräjävästä äänestä, jolla hän pahoittelee aiheuttamaansa häiriötä.

Keino: Hymyile ja tarjoa apua. Pelastat luultavasti lähimmäisesi päivän.

5. Äimistelijä on ihan kujalla

Klassisia äimistelijöitä julkisissa ovat turistit ja vieraspaikkakuntalaiset. Siis juuri ne tyypit, jotka levittelevät karttoja, tiiraavat aikatauluja ja jumittavat lippuautomaattien edessä hämmentyneinä. He kurottavat kaulojaan joka pysäkillä ja näyttävät hetki hetkeltä vauhkommilta. Erityisen yleinen lajityyppi on nähtävyyksien läheisyydessä ja lentokenttien liepeillä.

Keino: Jos äimistelijä näyttää pärjäävän, anna olla. Jos ei, hymyile ja kysy kaikilla osaamillasi kielillä, voitko auttaa. Seuraavalla reissullasi voit joutua samaan asemaan itse.

Jaettu innostus saa kumppanin tuntumaan kiehtovammalta ja tuo suhteeseen sisältöä.

Parisuhde vaatii työtä. Se on totuus, jota ammattiauttajat hokevat. Rakkaudesta puhutaan kuin rakennustyömaasta. Pitkä suhde on puurtamista, hikistä ja totista touhua, ja helpommasta haaveilu on hömpötystä.

Kuka enää tohtii vaatia, että parisuhteessa pitäisi olla myös kivaa? Toisinaan jopa helppoa ja hauskaa? Suhde vaatii työtä, mutta vähintään yhtä paljon se vaatii yhdessä nauramista, kepeyttä, kahdestaan intoilua ja yhteisiä unelmia.

"Toisin sanoen yhteistä flow-tilaa", sanoo Väestöliiton pariterapeutti, psykologi Keijo Markova.

Tylsistyminen voi johtaa jopa eroon

Flow on tila, jossa ihminen uppoutuu johonkin asiaan.

"Jos pari on innostunut yhdessä jostakin, liitto vahvistuu. Tutkimusten mukaan tylsistyminen ja yhteisen flown puuttuminen voivat johtaa jopa eroon", Keijo Markova sanoo.

Yhteinen flow ei tarkoita sitä, että parin pitäisi maalata rinnakkain tauluja. Intohimo voi kohdistua mihin vain, arkiseenkin: puutarhaan, remontointiin, lastenhoitoon tai telkkarin katsomiseen. Jaettu innostus saa kumppanin tuntumaan kiehtovammalta ja tuo suhteeseen sisältöä.  

Jos olette toistenne vastakohdat eikä yhteistä intoilun kohdetta löydy, turha huolestua. Tärkeintä on, että olet itse innostunut jostakin. Ihminen, joka tuntee intohimoa asioihin, on usein myös itsevarma, myönteinen ja puoleensavetävä – eli hauskempi elämänkumppani.

Tuore kotimainen tutkimus selvitti, miksi nuori usein vaikenee ja sinnittelee mieluummin kuin hakee apua masennukseensa.

1 Hän kokee, ettei ansaitse ammattiapua

Nuori ei hae ammattiapua, koska hän tietää, että mielenterveyspalvelut ovat jo valmiiksi ylikuormitettuja. Hän tuntee, ettei hän ansaitse apua.

2 Hän ei halua huolestuttaa

Nuori voi salata masennuksen läheisiltään, koska ei halua huolestuttaa heitä. Hän voi myös pelätä, että läheinen hylkää hänet, jos hän kertoo pahasta olostaan.

3 Hän pelkää tuomitsemista

Huomattavan usein nuori vaikenee masennuksestaan, koska ei halua kuulla tuomitsemista. Hän pelkää, että hänen väitetään vain hakevan huomiota tai olevan laiska ja häntä kehotetaan ottamaan itseään niskasta kiinni.

Lähde: Yhteiskuntatieteiden maisteri Mervi Issakaisen sosiaalipsykologian alan väitöskirja ”Youth depression: Young people’s distress in relation to the cultural conceptions of depression” 
 

Olisiko jo aika päästää irti menneestä rakkaudesta tai jatkuvasta murehtimisesta? Tässä viisi käytännön keinoa.

1 Puhalla

Kuvittele kämmenellesi asia tai ihminen, josta haluat irti. Sano: saat mennä. Puhalla.

2 Rajaa aika

Päätä, että saat vatvoa asiaa tietyn ajan, ja sitten se on käsitelty.

3 Etsi tukea

Älä jää pohtimaan asioita yksin vaan hakeudu saman kokeneiden seuraan.

4 Järjestä rituaali

Osta itsellesi sormus tai heitä kukkakimppu mereen uuden elämän merkiksi.

5 Anna anteeksi

Jos et anna anteeksi, voit jäädä vihaan kiinni. Anteeksi voi antaa, vaikka sitä ei pyydetä.