Hankalasta esimiehestä ei kannata kärsiä. Näin asiantuntija neuvoo ratkaisemaan työyhteisöä hiertävät tilanteet.

Työterveyslaitoksen kehittämiskonsultti Anna Vanhala kouluttaa työkseen esimiehiä ja pohtii työelämän kimurantteja tilanteita. Hänen mukaansa moni tilanne on ratkaistavissa puhumalla.

KK kokosi Vanhalan ratkaistavaksi seitsemän hankalaa tilannetta työpaikalla.

 

1. Esimies ei tunne alaistensa työtä tai ole siitä kiinnostunut.

Tämä on melko yleinen tuntemus työpaikoilla. Jos positiivisesti ajatellaan, tämä voi merkitä myös sitä, että työntekijä nauttii luottamusta ja saa hoitaa työnsä itsenäisesti. Jos tilanne vaivaa, voi esimieheltä pyytää ylimääräistä kehityskeskustelua, jossa puhutaan työstä ja mietitään esimerkiksi miten omia tehtäviä voisi kehittää tai mikä on työtehtävien tärkeysjärjestys. Monilla työpaikoilla on otettu tavaksi, että yksittäinen työntekijä tai tiimi esittelee omaa työtään esimerkiksi kuukausittaisen palaverin yhteydessä.

 

2. Esimies katoaa lyhyellä ilmoituksella vapaalle, kurssille tai työmatkalle, eikä ohjeista, miten vastuut jaetaan tai kehen ollaan yhteydessä poissaolon aikana.

Esimiehelle kannattaa kertoa, millaista haittaa hänen poissaoloistaan aiheutuu ja millaisia tilanteita silloin joudutaan ratkomaan. Sopikaa yhdessä pelisäännöt esimiehen poissaolojen ajaksi: kuka päättää ja mistä päätetään, mitkä asiat jätetään esimiehen päätettäviksi. Lähesty asiaa siitä näkökulmasta, miten työ saadaan sujuvammaksi.

 

3. Esimiehen täytyy aina saada viimeinen sana kaikkeen. Pienikään asia ei liikahda eteenpäin, ennen kuin hän on sen hyväksynyt. Jatkuva tarkastaminen tuntuu lähinnä hidastavan alaisten työtä. Siitä tulee myös tunne, ettei esimies luota alaisiinsa.

Tällainen mikromanagerointi on yleistä työpaikoilla, ja ihmiset suhtautuvat siihen hyvin eri tavoin. Samassa olevat tiimissä toiset saattavat kokea, että esimies työntää nokkansa jokaiseen asiaan, ja toiset olla hyvillään siitä, että esimies on kiinnostunut heidän työstään. Jos koet asian ongelmalliseksi, ota se puheeksi esimiehen kanssa ja kerro esimerkkien avulla, mitkä asiat olisivat sujuneet helpommin, jos olisit voinut hoitaa ne itsenäisesti. Sano myös rohkeasti, jos haluat enemmän vastuuta. Se auttaa sinua tuntemaan työsi mielekkäämmäksi.

 

4. Esimies menettää malttinsa helposti ja saattaa palaverissa ottaa jonkun silmätikukseen ja mennä ikävällä tavalla henkilökohtaisuuksiin.

Henkilökohtaisuuksiin meneminen on epäasiallista käytöstä, eikä sitä pidä joutua sietämään. Ota asia esimiehen kanssa puheeksi kahden kesken ja kerro, mikä loukkasi sinua. Ihmisillä on erilainen tapa sanoa asioita, eikä esimies välttämättä itse tajua loukkaavansa. Jos keskustelu ei johda mihinkään, käänny työsuojeluvaltuutetun, luottamusmiehen tai esimiehen oman esimiehen puoleen.

 

5. Kaksi tiimin jäsentä on jatkuvasti tukkanuottasilla keskenään, mikä tekee palaverien ilmapiirin toisinaan jäätäväksi. Esimies ei puutu asiaan tai ota asiaa kummankaan kanssa puheeksi.

Esimiehellä on velvollisuus puuttua tällaisiin tilanteisiin. Voit kertoa esimiehelle havaintosi ja sanoa, että asiaan tulisi tarttua työn sujumisen ja työyhteisön hyvinvoinnin vuoksi. Työyhteisöstä ja tilanteesta riippuen yksittäinen työntekijäkin voi puuttua tilanteeseen. Joissain tapauksissa se tosin saattaa vain sekoittaa koko pakkaa.

 

6. Esimies kyttää tekemisiä ja soittelee kesken etäpäivän varmistaakseen, että olen todella töissä.

Ehkä esimies ei kyttää, vaan vain tulkitset tilanteen niin. Keskustele työsi tavoitteista esimiehen kanssa, jotta voit osoittaa niiden täyttyvän etäpäivänkin aikana. Voit kertoa esimiehelle, mitä etätyö merkitsee sinulle ja miten työt silloin hoituvat. Etätyön pelisäännöt kannattaa sopia koko työyhteisön kesken.

 

7. Esimies on selvästi hyvin väsynyt. Hän tulee palavereihin valmistautumattomana ja unohtelee tärkeitä työasioita. Unohtelu haittaa jo muidenkin työtä.

Esimiehilläkin on hankalia elämäntilanteita, jotka heijastuvat työhön. ”Mitä sinulle kuuluu?” on neutraali kysymys, mutta ilmaisee myös kiinnostuksen esimiehen voinnista. Esimiehelle voi myös sanoa, että hän vaikuttaa väsyneeltä ja tarjoutua tilanteen salliessa ottamaan joitain hänen työtehtäviään.

Viisi vinkkiä hankalien tilanteiden ratkaisemiseen työpaikalla

1 Ota asia puheeksi.

Älä jää odottamaan, että esimies lukee ajatuksesi, vaan ota ongelmakohdat puheeksi.

2. Älä tee tulkintoja.

Kysy suoraan, miksi joku sanoi tai teki jotain, älä tulkitse. Monet ristiriidat työpaikalla saavat alkunsa vääristä tulkinnoista.

3. Puhu työstä ja omista kokemuksistasi.

Esimiestä kannattaa lähestyä konkreettisten esimerkkien ja ehdotusten kanssa. Älä syytä esimiestä huonosta työilmapiiristä, vaan sano, että olet havainnut ilmapiirin kiristyneen.

4. Älä hyväksy mitä tahansa.

Epäasiallista käytöstä ei tarvitse sietää. Silloin asia kannattaa ottaa ensin kahden kesken puheeksi esimiehen kanssa ja vasta sitten kääntyä tarvittaessa työsuojeluvaltuutetun, luottamusmiehen tai esimiehen esimiehen puoleen.

5. Ymmärrä toisia.

Suuri osa esimiehistä tekee vilpittömästi parhaansa, mutta alaiset eivät aina sitä näe. Esimieheen kohdistuu usein valtavasti paineita alaisten, ylemmän johdon ja koko työyhteisön taholta.

 

Lähde: Anna Vanhala, Työterveyslaitos

Julkisilla matkustaminen on useimmiten mukavaa. Joskus lähelle osuu kuitenkin haastava kanssamatkustaja. Näin tunnistat tyypin ja pärjäät.

1. Levittäytyjä vie naapurinkin penkin

Levittäytyjiä esiintyy yleisesti lähes kaikissa julkisissa kulkuvälineissä, erityisesti busseissa ja metrossa. Eniten haittaa heistä on ruuhka-aikoina.

Levittäytyjä rönsyää ympärilleen laukkuja, takkeja ja kasseja, joiden kuljettamiseen hän tarvitsee omansa lisäksi myös viereisen istuimen. Valloituksestaan täysiverinen levittäytyjä pitää sitkeästi kiinni, vaikka muut ihmiset seisoisivat käytävällä. 

Keino: Mene reippaasti suoraan asiaan."Tässä on varmaan vapaata!" Yleensä tavara katoaa penkiltä happaman mulkaisun säestyksellä. 

2. Hölpöttäjä tahtoo seuraa

Hölpöttäjiä voi helposti bongata suurten kaupunkien keskusta-alueiden julkisista. Yleensä he ovat hyväntahtoisia, mutta väsyttäviä.

Hölpöttäjä kaipaa huomiota. Siksi hän tahtoo turista lähes kenen tahansa kanssa. Jos kuljettajalta irtoaa vain väsynyt mulkaisu, hölpöttäjä valitsee kohteekseen naapuripenkissä istujan. Hän jatkaa juttua sitkeästi, vaikka toinen olisi puolinukuksissa yövuorosta palaava zombi.

Keino: Koeta ynähdellä jotakin ystävällistä. Hölpöttäjä on useimmiten hyväntahtoinen, ja ilahtuu pienestäkin. Jos et kestä, vaihda penkkiä.

3. Puuhastelija ei pysähdy

Puuhastelija on ahkera kaveri. Mitä pidempi matka, sen todennäköisemmin joku kanssamatkustajista paljastuu puuhastelijaksi.

Hän on juuri se tyyppi, joka rapistaa karkkipussia vieressäsi, selaa kiihkeästi ilmaisjakelulehteä, hölöttää kännykkään korvasi juuressa tai kallistelee limutölkkiä vastapäisellä penkillä istuessaan. Mikäs siinä, jos ketään ei haittaa. Usein puuhastelija kuitenkin jättää jälkeensä vanan ryppyisiä karkkipapereita, kaatuneen limutölkin ja rynttääntyneen lehdykän.

Keino: Katso toisaalle. Koeta ajatella, ettei matka ole ikuinen.

4. Hosuja on pulassa

Hosujalla on hieman liikaa lautasellaan. Ehkä kiukutteleva lapsi, kaatuileva jättimatkalaukku, uhkaavasti kallisteleva polkupyörä tai lemmikin kantokoppa, joka on kaikkien tiellä. Hosujia sattuu erityisesti metroon tai raitiovaunuun aika usein. Pahimmillaan hosellus on ruuhka-aikaan.

Tunnistat hosujan anteeksipyytävistä katseista, joita hän luo ympärilleen, sekä väräjävästä äänestä, jolla hän pahoittelee aiheuttamaansa häiriötä.

Keino: Hymyile ja tarjoa apua. Pelastat luultavasti lähimmäisesi päivän.

5. Äimistelijä on ihan kujalla

Klassisia äimistelijöitä julkisissa ovat turistit ja vieraspaikkakuntalaiset. Siis juuri ne tyypit, jotka levittelevät karttoja, tiiraavat aikatauluja ja jumittavat lippuautomaattien edessä hämmentyneinä. He kurottavat kaulojaan joka pysäkillä ja näyttävät hetki hetkeltä vauhkommilta. Erityisen yleinen lajityyppi on nähtävyyksien läheisyydessä ja lentokenttien liepeillä.

Keino: Jos äimistelijä näyttää pärjäävän, anna olla. Jos ei, hymyile ja kysy kaikilla osaamillasi kielillä, voitko auttaa. Seuraavalla reissullasi voit joutua samaan asemaan itse.

Jaettu innostus saa kumppanin tuntumaan kiehtovammalta ja tuo suhteeseen sisältöä.

Parisuhde vaatii työtä. Se on totuus, jota ammattiauttajat hokevat. Rakkaudesta puhutaan kuin rakennustyömaasta. Pitkä suhde on puurtamista, hikistä ja totista touhua, ja helpommasta haaveilu on hömpötystä.

Kuka enää tohtii vaatia, että parisuhteessa pitäisi olla myös kivaa? Toisinaan jopa helppoa ja hauskaa? Suhde vaatii työtä, mutta vähintään yhtä paljon se vaatii yhdessä nauramista, kepeyttä, kahdestaan intoilua ja yhteisiä unelmia.

"Toisin sanoen yhteistä flow-tilaa", sanoo Väestöliiton pariterapeutti, psykologi Keijo Markova.

Tylsistyminen voi johtaa jopa eroon

Flow on tila, jossa ihminen uppoutuu johonkin asiaan.

"Jos pari on innostunut yhdessä jostakin, liitto vahvistuu. Tutkimusten mukaan tylsistyminen ja yhteisen flown puuttuminen voivat johtaa jopa eroon", Keijo Markova sanoo.

Yhteinen flow ei tarkoita sitä, että parin pitäisi maalata rinnakkain tauluja. Intohimo voi kohdistua mihin vain, arkiseenkin: puutarhaan, remontointiin, lastenhoitoon tai telkkarin katsomiseen. Jaettu innostus saa kumppanin tuntumaan kiehtovammalta ja tuo suhteeseen sisältöä.  

Jos olette toistenne vastakohdat eikä yhteistä intoilun kohdetta löydy, turha huolestua. Tärkeintä on, että olet itse innostunut jostakin. Ihminen, joka tuntee intohimoa asioihin, on usein myös itsevarma, myönteinen ja puoleensavetävä – eli hauskempi elämänkumppani.

Tuore kotimainen tutkimus selvitti, miksi nuori usein vaikenee ja sinnittelee mieluummin kuin hakee apua masennukseensa.

1 Hän kokee, ettei ansaitse ammattiapua

Nuori ei hae ammattiapua, koska hän tietää, että mielenterveyspalvelut ovat jo valmiiksi ylikuormitettuja. Hän tuntee, ettei hän ansaitse apua.

2 Hän ei halua huolestuttaa

Nuori voi salata masennuksen läheisiltään, koska ei halua huolestuttaa heitä. Hän voi myös pelätä, että läheinen hylkää hänet, jos hän kertoo pahasta olostaan.

3 Hän pelkää tuomitsemista

Huomattavan usein nuori vaikenee masennuksestaan, koska ei halua kuulla tuomitsemista. Hän pelkää, että hänen väitetään vain hakevan huomiota tai olevan laiska ja häntä kehotetaan ottamaan itseään niskasta kiinni.

Lähde: Yhteiskuntatieteiden maisteri Mervi Issakaisen sosiaalipsykologian alan väitöskirja ”Youth depression: Young people’s distress in relation to the cultural conceptions of depression” 
 

Olisiko jo aika päästää irti menneestä rakkaudesta tai jatkuvasta murehtimisesta? Tässä viisi käytännön keinoa.

1 Puhalla

Kuvittele kämmenellesi asia tai ihminen, josta haluat irti. Sano: saat mennä. Puhalla.

2 Rajaa aika

Päätä, että saat vatvoa asiaa tietyn ajan, ja sitten se on käsitelty.

3 Etsi tukea

Älä jää pohtimaan asioita yksin vaan hakeudu saman kokeneiden seuraan.

4 Järjestä rituaali

Osta itsellesi sormus tai heitä kukkakimppu mereen uuden elämän merkiksi.

5 Anna anteeksi

Jos et anna anteeksi, voit jäädä vihaan kiinni. Anteeksi voi antaa, vaikka sitä ei pyydetä.