Tutkimukset todistavat, että et todennäköisesti olekaan niin hauska kuin kuvittelet. Onneksi huumorintajua voi kehittää. Tässä viisi testattua keinoa.

Mies meni maitokauppaan ja kysyi, onko maitoa. Myyjä vastasi ”ei ole”, vaikka olikin.

Tuo oli vitsi. Ensimmäisellä kerralla en nauranut. Enkä toisella. Vasta sitten, kun kahdeksanvuotias poikani oli toistanut hokemaa kuukauden, siitä tuli hauska.

Jotta kaksi ihmistä onnistuisi tajuamaan vitsin samalla tavalla, heillä on oltava tarpeeksi yhteistä. Minulla ja lapsellani on: puhumme samaa kieltä, elämme samassa kulttuurissa ja tiedämme, että myyjä, joka ei myy, on outo. Tiedämme senkin, että yleensä vitsit ovat hauskoja, mutta tämäpä ei ole. Se meitä vasta naurattaakin.

Salaa tosin ajattelen, että nauramme vain, koska olemme niin kamalan huumorintajuisia. Voisiko näin olla, psykologi ja huumorin tutkija Paavo Kerkkänen?

"Ei. Juuri noin ajattelee suurin osa maailman ihmisistä. Tutkimusten mukaan lähes jokainen arvioi huumorintajunsa paremmaksi, kuin mitä muut arvioivat sen. Useimmat meistä kuvittelevat olevansa hieman hauskempia kuin oikeasti ovat."

Mitä huumorintaju on?

Huumorintaju on kykyä naurattaa muita, oivaltaa arjen hassutuksia ja laukoa vitsejä. Se voi olla myös kykyä nauraa muiden jutuille. Olipa luonteeltaan nauraja tai naurattaja, hauskuus vaatii aina tilannetajua.

Huumorin voi mieltää myös elämänasenteeksi. Ihminen, joka näkee koomisen vivahteen kriiseissäänkin, ei masennu yhtä helposti kuin tosikko.

Uusimpien tutkimusten mukaan huumorintaju ei riipu niinkään geeniperimästä, vaan ympäristöstä. Hauskaksi opetellaan matkimalla. Vauvan huumorintajun kehittymiseen vaikuttaa esimerkiksi se, miten tiiviisti vanhemmat ottavat häneen katsekontaktia.

Parhaat pisteet huumorintajumittauksissa nappaavat ulospäinsuuntautuneet johtajatyypit. Hännille jäävät masentuneet ja pelokkaat.

"Myönteisillä piirteillä on tapana kasautua. Jos ihminen on terve ja tasapainoinen, hän pystyy hyödyntämään huumoriakin enemmän kuin masentunut", Paavo Kerkkänen sanoo.

Mittauta hauskuutesi

Huumorintajua voidaan mitata lomaketutkimuksella, jossa ihminen joutuu itse arvioimaan oman huumorintajunsa. Luotettavana pidetään myös kyselyä, jossa lähipiiri arvioi tuttavansa huumorintajun.

Kolmas mittausmenetelmä on testi, jossa koehenkilön on kirjoitettava mahdollisimman hauska teksti tai valittava tiettyyn kysymykseen vastausvaihtoehdoista nokkelin. 

Onko aivoissamme huumorikeskus, joka aktivoituu, kun oivallamme vitsin?

"Ei. Huumori vaatii niin monimutkaista aivotoimintaa: verbaalista kykyä, havaitsemista ja muistia. Huumorintajuun tarvitaan koko aivot."

Juuri ennen kuin tajuat vitsin, aivokuvissasi näkyy tietynlainen vipinä. Sama vipinä käy esimerkiksi silloin, kun olet ojentamassa kätesi tiettyyn suuntaan.

Huumori on vallankäyttöä

Parhaimmillaan huumori on sosiaalista liimaa, joka lujittaa yhteishenkeä. Kun vitsailemme peloistamme, kuten julkisesta mokaamisesta, meistä tulee hetkeksi rohkeampia.

Vitsailu on tapa testata yhteisön normeja. Työpaikan kahvihuone jakautuu hetkessä kahteen seurueeseen, jos vain osa nauraa rasistisille jutuille. Jos ei syty kaksimielisistä vitseistä, saa helposti tiukkiksen leiman.

Huumori on myös vallankäyttöä. Jos haluaa nolata toisen, helpointa on näpäyttää vitsin varjolla.

"Kiltitkin vitsiniekat käyttävät aina valtaa. He vievät hiljaisemmilta tilan ja määrittävät, millaisille asioille on soveliasta nauraa", Kerkkänen sanoo.

Viisi tapaa treenata huumorintajua:

1. Muistele eilistä. Kirjaa ylös jokainen tilanne, jossa nauroit. Mikä sinua huvitti? Mitä yhteistä tilanteissa on?

2. Määrittele takaiskusi uudelleen. Muistele mokaasi, ja kirjoita siitä kaksi eri tarinaa. Tee toisesta itsesäälinen vaikerrus, toisesta yliampuvan hilpeä. Mieti, kumpi versio on lähempänä totuutta.

3. Liioittele. Mitä siitä, jos jännitit esiintymistäsi niin, että kasvosi tirisivät hiestä. Mietihän, miltä olisit näyttänytkään, jos olisit hikoilun lisäksi alkanut vilkutella tai tanssia hallitsemattomasti. Sitten yleisöllä vasta hauskaa olisi ollut. Ja silloinkin olisit säilynyt hengissä.   

4. Rauhoitu. Huumori vaatii rentoutta. Jos olet kireä, huolestunut ja kiireinen, hupaisat tilanteet lipuvat ohitsesi. Istu sohvalle, hengitä syvään ja katso ympärillesi. Opettele kiinnittämään huomiosi yksityiskohtiin. Hauskuus syntyy usein pienistä, arkisista havainnoista.

5. Löydä lajisi. Olet hauska vain, kun olet luonteva. Jos olet ujo, älä vedä showta väkisin. Jos rakastat puujalkavitsejä, kerro niitä. Mutta tarkkaile, milloin muut nääntyvät.

Oletko huumorityypiltäsi...

Tarinaniskijä? Olet aina äänessä. Kerrot mieluiten tarinoita itsestäsi. Olet johtajatyyppi, joka määrittelee, mille nauretaan.
• Jutunjatkaja? Vahvuutesi on tilannetaju. Kun tarinaniskijä vetäisee henkeä, lohkaiset väliin pari valittua sanaa ja saat muut nauramaan.
• Nauraja? Kuuntelet mieluummin kuin puhut. Olet suosittu seuralainen, koska sinut saa helposti kikattamaan.
• Sananvääntelijä? Kikkailet sanoilla ja harrastat palindromeja.
• Fyysinen pelleilijä? Kun haluat naurattaa, virnistelet, päästelet ääniä tai kävelet omituisesti.
• Jekuttaja? Suunnittelet mieluiten kepposia. Rakastat piloja ja polttarijuonitteluja.

Mikä sai sinut viimeksi nauramaan? Mille et naura koskaan? Vastaa Kommentoi-kentässä!

Jaettu innostus saa kumppanin tuntumaan kiehtovammalta ja tuo suhteeseen sisältöä.

Parisuhde vaatii työtä. Se on totuus, jota ammattiauttajat hokevat. Rakkaudesta puhutaan kuin rakennustyömaasta. Pitkä suhde on puurtamista, hikistä ja totista touhua, ja helpommasta haaveilu on hömpötystä.

Kuka enää tohtii vaatia, että parisuhteessa pitäisi olla myös kivaa? Toisinaan jopa helppoa ja hauskaa? Suhde vaatii työtä, mutta vähintään yhtä paljon se vaatii yhdessä nauramista, kepeyttä, kahdestaan intoilua ja yhteisiä unelmia.

"Toisin sanoen yhteistä flow-tilaa", sanoo Väestöliiton pariterapeutti, psykologi Keijo Markova.

Tylsistyminen voi johtaa jopa eroon

Flow on tila, jossa ihminen uppoutuu johonkin asiaan.

"Jos pari on innostunut yhdessä jostakin, liitto vahvistuu. Tutkimusten mukaan tylsistyminen ja yhteisen flown puuttuminen voivat johtaa jopa eroon", Keijo Markova sanoo.

Yhteinen flow ei tarkoita sitä, että parin pitäisi maalata rinnakkain tauluja. Intohimo voi kohdistua mihin vain, arkiseenkin: puutarhaan, remontointiin, lastenhoitoon tai telkkarin katsomiseen. Jaettu innostus saa kumppanin tuntumaan kiehtovammalta ja tuo suhteeseen sisältöä.  

Jos olette toistenne vastakohdat eikä yhteistä intoilun kohdetta löydy, turha huolestua. Tärkeintä on, että olet itse innostunut jostakin. Ihminen, joka tuntee intohimoa asioihin, on usein myös itsevarma, myönteinen ja puoleensavetävä – eli hauskempi elämänkumppani.

Tuore kotimainen tutkimus selvitti, miksi nuori usein vaikenee ja sinnittelee mieluummin kuin hakee apua masennukseensa.

1 Hän kokee, ettei ansaitse ammattiapua

Nuori ei hae ammattiapua, koska hän tietää, että mielenterveyspalvelut ovat jo valmiiksi ylikuormitettuja. Hän tuntee, ettei hän ansaitse apua.

2 Hän ei halua huolestuttaa

Nuori voi salata masennuksen läheisiltään, koska ei halua huolestuttaa heitä. Hän voi myös pelätä, että läheinen hylkää hänet, jos hän kertoo pahasta olostaan.

3 Hän pelkää tuomitsemista

Huomattavan usein nuori vaikenee masennuksestaan, koska ei halua kuulla tuomitsemista. Hän pelkää, että hänen väitetään vain hakevan huomiota tai olevan laiska ja häntä kehotetaan ottamaan itseään niskasta kiinni.

Lähde: Yhteiskuntatieteiden maisteri Mervi Issakaisen sosiaalipsykologian alan väitöskirja ”Youth depression: Young people’s distress in relation to the cultural conceptions of depression” 
 

Olisiko jo aika päästää irti menneestä rakkaudesta tai jatkuvasta murehtimisesta? Tässä viisi käytännön keinoa.

1 Puhalla

Kuvittele kämmenellesi asia tai ihminen, josta haluat irti. Sano: saat mennä. Puhalla.

2 Rajaa aika

Päätä, että saat vatvoa asiaa tietyn ajan, ja sitten se on käsitelty.

3 Etsi tukea

Älä jää pohtimaan asioita yksin vaan hakeudu saman kokeneiden seuraan.

4 Järjestä rituaali

Osta itsellesi sormus tai heitä kukkakimppu mereen uuden elämän merkiksi.

5 Anna anteeksi

Jos et anna anteeksi, voit jäädä vihaan kiinni. Anteeksi voi antaa, vaikka sitä ei pyydetä.

Oijoi niitä vanhoja hyviä aikoja! Työelämään hokema ei päde. Työ on ehkä epävarmempaa kuin ennen, mutta ainakin nämä kolme asiaa ovat parantuneet selvästi.

1. On tärkeää, että viihdyt

Hyvinvoiva työntekijä tekee tutkitusti parempaa tulosta kuin ärtynyt tai ahdistunut puurtaja. Fiksut työnantajat tietävät tämän, ja siksi ihmisten viihtymistä tuetaan. Työhyvinvointikyselyt, virkistyspäivät ja kehityskeskustelut ovat käytännön esimerkkejä työntekijöiden viihtymisen seuraamisesta ja ylläpitämisestä.

2. Olet samanarvoinen kuin kollegasi

Ennen vanhaan työpaikoilla sukupuolista ahdistelua tai seksuaalivähemmistöjen syrjintää saatettiin pitää normimeininkinä. Enää ei.  Useimmilla työnantajilla on nollatoleranssi kiusaamiseen. Luottamusmiehet ja työsuojeluvaltuutetut auttavat ongelmatapauksissa.

3. Hommat ovat hauskempia kuin ennen

Automatisaatio on vienyt työelämästä koko joukon kuivia rutiinihommia. Jäljellä olevat työt ovat hauskempia ja mielekkäämpiä kuin ennen. Tiimityötä tehdään enemmän, tieto kulkee moderneilla viestintävälineillä paremmin. Joustot ja etätyömahdollisuudet ovat monella alalla totta.

Asiantuntijana yhteiskuntapolitiikan professori Eeva Jokinen, Itä-Suomen yliopisto.