Narsisti viihtyy sosiaalisessa mediassa. Sosiaalipsykologi Janne Viljamaa kertoo, mistä narsistin voi tunnistaa. 

Some on narsistin pelikenttä

Sosiaalisen median sivustot ovat paikkoja, joissa jokainen voi esiintyä asiantuntijana. Kun osaa kirjoittaa kiinnostavista aiheista nokkelasti tai huomiota herättävästi, kuka vain voi saada suosiota ja seuraajia.

Sosiaalipsykologi ja tietokirjailija Janne Viljamaa kertoo, että ihmisistä kahdeksan prosenttia on häiriintyneitä narsisteja. Viljamaa on kirjoittanut narsismista kaksi kirjaa, joista toinen ilmestyy elokuussa.

"Jokainen on hiukan narsisti: useimmat nauttivat, kun saavat huomiota. Narsistin pakonomainen huomion hakeminen on kuitenkin pelottavaa. Hän on valmis myymään itsensä julkisuudelle – vaikka sitten oman arvokkuutensa kustannuksella."

Narsisti elää suosiosta ja huomiosta. Hän janoaa tykkäyksiä ja haalii siksi ympärilleen suuren määrän puolituttuja ja pinnallisia kaverisuhteita. Sosiaalinen media tarjoaa tätä kaikkea ja on siksi narsistin pelikenttä.

Narsistit viihtyvät niin Twitterissä kuin Facebookissakin. Molemmissa voi julistaa, pitää itsestään meteliä ja kerätä huomiota.

"Twitter on megafoni, jossa voi huutaa olevansa paikalla. Facebook on taas peili, jossa tykkäysten määrästä näkee oman erinomaisuutensa."

Narsisti haalii tykkäyksiä ja seuraajia

Koska kaikilla ihmisillä on jonkin verran narsistisia taipumuksia, narsismia on vaikea määritellä persoonallisuushäiriönä. Narsismia ei voi laskea Facebook-päivitysten määrästä ja laadusta, sanoo Viljamaa.

On kuitenkin hälytysmerkkejä, joihin kannattaa kiinnittää huomiota. Narsismiin viittaa se, jos ihminen julkaisee usein kuvia omaisuudestaan tai kertoo omasta arjestaan, treenaamisestaan ja ruokavaliostaan. Iso osa narsistin päivästä kuluu päivitysten tekemiseen.

Narsisti haalii myös valtavasti ystäviä ja seuraajia, mutta ei tapaa suurinta osaa heistä oikeassa elämässä koskaan.

"Narsisti tahtoo huomiota vaikka pahalla, jos ei saa sitä hyvällä. Hänen on pakko olla esillä."

Ulkopuolisen silmin narsistin itsetunto voi vaikuttaa vahvalta. Kyse on kuitenkin vain pinnasta: jos narsistista ei tykätä, hän romahtaa. Kuvissa hän esiintyy silti hymyilevänä.

Vaikka narsisti saattaa kirjoittaa kärkkäitä mielipiteitä asiantuntevaan sävyyn, hän ei siedä keskustelua. Arvosteluun hän reagoi vihamielisesti. Hän julistaa omia mielipiteitään, mutta mitätöi muiden puheet.

"Narsisti haluaa pitää monologia. Hän ei halua ymmärtää eikä taipua kompromisseihin. Usein narsisti löytää somesta muutaman samanmielisen ja saa siten tukea kommenteilleen."

On syytä muistaa myös se, että narsisti ei lähes koskaan tunnista omaa persoonallisuushäiriötään. Sen sijaan hän tuntee aina jonkun muun, joka on hänen mielestään varmasti narsisti.

Mitä eroa on narsismilla ja normaalilla somekäyttäytymisellä? 

Lähes jokaisen Facebook-kavereista löytyy ihmisiä, jotka käyttäytyvät ainakin osittain kuin narsistit. Eikä se ole ihme. Kuka ei nauttisi huomiosta?

Netissä voi esiintyä juuri sellaisena kuin haluaa. Facebook on siihen paras kanava: päivityksistä on helppo jättää pois päivän kurjuudet ja keskittyä hohdokkaisiin ruokakuviin, tulevan lomamatkan hehkutukseen ja oman menestyksen kuvaamiseen.

"Narsistisesti häiriintynyt erottuu sillä muista, että hän korostaa itseään pakkomielteisesti. Narsisti kerää tykkäyksiä ja kokoaa viharyhmiä. Hänellä voi olla tuhansia kavereita ja seuraajia, joita hän ei oikeasti tunne."

Seuraajien haaliminen johtuu siitä, että narsisti ei selviä yksin. Hän tarvitsee ympärilleen hovin, joka myötäilee häntä. Seuraajat eivät ole koskaan vahvoja persoonia, sillä sellaiset saattavat haastaa narsistin, eikä se käy päinsä.

Narsisti on myös kateellinen. Hänelle tärkeintä on oma suosio, mutta toisten somemenestystä hän ei sulata.

"Narsisti suhtautuu muiden suosioon vastemielisesti, koska tuntee olevansa näkymätön, jos muita ihaillaan hänen sijastaan. Jos valokeila osoittaa muualle, hän ahdistuu."

Viljamaa kertoo, että narsistien käyttäytymistä Facebookissa on tutkittu jonkin verran. On selvinnyt, että esiintyypä narsisti sitten provosoivana kaikkitietävänä tai empatiaa hakevana tyyppinä, hän ei välitä muista.

"Narsisti ottaa, vaan ei anna."

"Älä koskaan uhraa itseäsi narsistille"

Useimmat meistä tuntevat jonkun, jonka ystävä tai kumppani on paljastunut narsistiksi. Tilanne on vakava, sillä narsistista on yleensä äärimmäisen vaikea päästä eroon.

Jos narsistia vastaan uskaltaa puolustautua, hän suuttuu ja tekee vastahyökkäyksen. Sosiaalinen media on siihen loistava kanava: siellä narsistilla on vahva yleisö, jolla hän takaa selustansa. Koska narsisti on taitava vakuuttamaan muut, hän voi yllyttää tukijansa kiusaamaan uhriaan sekä tosielämässä että netissä.

Uhria ei sen sijaan uskota ja hän jää usein yksin ahdistukseensa.

Kannattaa muistaa, että narsisti uskoo olevansa oikeassa ja hyvällä asialla. Jos joku epäilee hänen sanojaan, hän painaa epäilijöiden kommentit ja nimet muistiin ja kostaa myöhemmin. Siksi harva uskaltaa haastaa häntä.

Viljamaan mukaan ihminen voi olla joko narsistin puolella tai häntä vastaan. Välimuotoja ei ole.

"Narsistia vastaan nouseminen ja itsen tai uhrin puolustaminen vaatii rohkeutta. Vastassa on paitsi narsisti, myös hänen tukijoukkonsa. Totuus täytyy silti uskaltaa sanoa ääneen. Älä koskaan uhraa itseäsi ja arvojasi narsistille."

 

Asiantuntijana jutussa toimii sosiaalipsykologi, tietokirjailija Janne Viljamaa. Hänen 11. kirjansa Narsistivanhemmman lapsena (Minervakustannus) ilmestyy elokuussa.

Narsismi lyhyesti
  • Persoonallisuushäiriöihin kuuluva psyykkinen häiriö, jossa ihmisen minäkuva, kehitys, itsetunto ja suhtautuminen muihin on vaurioitunut.
  • Narsisti on itserakas ja janoaa huomiota. Hänellä ei ole empatiakykyä.
  • Narsisti haalii ympärilleen useita, pinnallisia ihmissuhteita.
  • Narsisti voi olla katkera, ylimielinen ja turhamainen, mutta syyttää muita samoista ominaisuuksista
  • Häiriötä vaikea hoitaa, sillä narsisti ei myönnä olevansa narsisti.
Laari

Näin tunnistat narsistin sosiaalisessa mediassa

Hyvä juttu tehty. Eksäni lukeutuu narsisteihin ja ensimmäinen epäilykseni siitä heräsi, kun hänen noin 100 facekaveristaan 90 oli kansanedustajia/poliitikkoja, joita hän ei ole ikinä tavannutkaan ja loput 10 sukulaisia tai työkavereita. Onneksi hän on jo nyt ex, mutta ihan helpolla en päässyt eroon, hän oli erittäin taitava manipuloimaan, uhkailemaan ja kiristämään.
Lue kommentti

Jaettu innostus saa kumppanin tuntumaan kiehtovammalta ja tuo suhteeseen sisältöä.

Parisuhde vaatii työtä. Se on totuus, jota ammattiauttajat hokevat. Rakkaudesta puhutaan kuin rakennustyömaasta. Pitkä suhde on puurtamista, hikistä ja totista touhua, ja helpommasta haaveilu on hömpötystä.

Kuka enää tohtii vaatia, että parisuhteessa pitäisi olla myös kivaa? Toisinaan jopa helppoa ja hauskaa? Suhde vaatii työtä, mutta vähintään yhtä paljon se vaatii yhdessä nauramista, kepeyttä, kahdestaan intoilua ja yhteisiä unelmia.

"Toisin sanoen yhteistä flow-tilaa", sanoo Väestöliiton pariterapeutti, psykologi Keijo Markova.

Tylsistyminen voi johtaa jopa eroon

Flow on tila, jossa ihminen uppoutuu johonkin asiaan.

"Jos pari on innostunut yhdessä jostakin, liitto vahvistuu. Tutkimusten mukaan tylsistyminen ja yhteisen flown puuttuminen voivat johtaa jopa eroon", Keijo Markova sanoo.

Yhteinen flow ei tarkoita sitä, että parin pitäisi maalata rinnakkain tauluja. Intohimo voi kohdistua mihin vain, arkiseenkin: puutarhaan, remontointiin, lastenhoitoon tai telkkarin katsomiseen. Jaettu innostus saa kumppanin tuntumaan kiehtovammalta ja tuo suhteeseen sisältöä.  

Jos olette toistenne vastakohdat eikä yhteistä intoilun kohdetta löydy, turha huolestua. Tärkeintä on, että olet itse innostunut jostakin. Ihminen, joka tuntee intohimoa asioihin, on usein myös itsevarma, myönteinen ja puoleensavetävä – eli hauskempi elämänkumppani.

Tuore kotimainen tutkimus selvitti, miksi nuori usein vaikenee ja sinnittelee mieluummin kuin hakee apua masennukseensa.

1 Hän kokee, ettei ansaitse ammattiapua

Nuori ei hae ammattiapua, koska hän tietää, että mielenterveyspalvelut ovat jo valmiiksi ylikuormitettuja. Hän tuntee, ettei hän ansaitse apua.

2 Hän ei halua huolestuttaa

Nuori voi salata masennuksen läheisiltään, koska ei halua huolestuttaa heitä. Hän voi myös pelätä, että läheinen hylkää hänet, jos hän kertoo pahasta olostaan.

3 Hän pelkää tuomitsemista

Huomattavan usein nuori vaikenee masennuksestaan, koska ei halua kuulla tuomitsemista. Hän pelkää, että hänen väitetään vain hakevan huomiota tai olevan laiska ja häntä kehotetaan ottamaan itseään niskasta kiinni.

Lähde: Yhteiskuntatieteiden maisteri Mervi Issakaisen sosiaalipsykologian alan väitöskirja ”Youth depression: Young people’s distress in relation to the cultural conceptions of depression” 
 

Olisiko jo aika päästää irti menneestä rakkaudesta tai jatkuvasta murehtimisesta? Tässä viisi käytännön keinoa.

1 Puhalla

Kuvittele kämmenellesi asia tai ihminen, josta haluat irti. Sano: saat mennä. Puhalla.

2 Rajaa aika

Päätä, että saat vatvoa asiaa tietyn ajan, ja sitten se on käsitelty.

3 Etsi tukea

Älä jää pohtimaan asioita yksin vaan hakeudu saman kokeneiden seuraan.

4 Järjestä rituaali

Osta itsellesi sormus tai heitä kukkakimppu mereen uuden elämän merkiksi.

5 Anna anteeksi

Jos et anna anteeksi, voit jäädä vihaan kiinni. Anteeksi voi antaa, vaikka sitä ei pyydetä.

Oijoi niitä vanhoja hyviä aikoja! Työelämään hokema ei päde. Työ on ehkä epävarmempaa kuin ennen, mutta ainakin nämä kolme asiaa ovat parantuneet selvästi.

1. On tärkeää, että viihdyt

Hyvinvoiva työntekijä tekee tutkitusti parempaa tulosta kuin ärtynyt tai ahdistunut puurtaja. Fiksut työnantajat tietävät tämän, ja siksi ihmisten viihtymistä tuetaan. Työhyvinvointikyselyt, virkistyspäivät ja kehityskeskustelut ovat käytännön esimerkkejä työntekijöiden viihtymisen seuraamisesta ja ylläpitämisestä.

2. Olet samanarvoinen kuin kollegasi

Ennen vanhaan työpaikoilla sukupuolista ahdistelua tai seksuaalivähemmistöjen syrjintää saatettiin pitää normimeininkinä. Enää ei.  Useimmilla työnantajilla on nollatoleranssi kiusaamiseen. Luottamusmiehet ja työsuojeluvaltuutetut auttavat ongelmatapauksissa.

3. Hommat ovat hauskempia kuin ennen

Automatisaatio on vienyt työelämästä koko joukon kuivia rutiinihommia. Jäljellä olevat työt ovat hauskempia ja mielekkäämpiä kuin ennen. Tiimityötä tehdään enemmän, tieto kulkee moderneilla viestintävälineillä paremmin. Joustot ja etätyömahdollisuudet ovat monella alalla totta.

Asiantuntijana yhteiskuntapolitiikan professori Eeva Jokinen, Itä-Suomen yliopisto.