Jos olet asettanut itsellesi jonkin tavoitteen, tarvitset käytännöllisiä neuvoja, joilla onnistut.

Ota tiede avuksi. Tässä neljä tutkitusti hyvää tapaa, jotka auttavat päätösten pitämisessä.

1. Tee täsmällinen lupaus

Käyttäytymistutkijat Edwin Locke ja Gary Latham kävivät läpi 35 vuoden aikana tehdyt tutkimukset ja päättelivät, että epämääräiset ja abstraktit tavoitteet harvoin saavat aikaan muutosta ihmisen käyttäytymisessä. Täsmällinen tavoite energisoi ja innostaa, mutta mikä vielä tärkeämpää, se antaa aivoille selkeät ohjeet siitä, miten tavoitteeseen pääsee.

Jos tavoitteesi on esimerkiksi liikkua enemmän, älä aseta sitä tavoitteeksi. Lopputuloksen kannalta parempi tavoite on päättää liikkua kolme kertaa viikossa vähintään puoli tuntia kerrallaan. Silloin voit sijoittaa kalenteriisi jumppatunnit, sopia lenkkitreffit kaverin kanssa tai buukata personal trainerin. Sinulla on toimintaohjelma, ei hurskasta toivetta.

2. Automatisoi päätökset

Tavoitteeseen pyrkiminen on rasittavaa ja usein turhauttavaakin. Siksi moni luovuttaa. Tutkimukset osoittavat, että itsekuri kuluu käytössä: sitä ei todennäköisesti riitä kaikkeen, mitä haluat tehdä.

Hyvä apukeino on automatisoida mahdollisimman monta tavoitetta edistävää päätöstä. Kun teet päätökset jo ennalta, noudatat niitä jatkossa ilman kovin kummoista itsekuria.

Jos esimerkiksi haluat alkaa käydä salilla, liitä se automaattisesti osaksi asiaa, jonka teet joka tapauksessa: kun ajat töistä kotiin, käyt salilla.  Kun et aina työpäivän jälkeen joudu tekemään päätöstä salikäynnistä erikseen, todennäköisyys päätyä salille kasvaa. Yksinkertaista.

3. Hanki palautetta

Varmaa on, että matkalla tavoitteeseesi kohtaat odottamattomia vaikeuksia. Voit onnistua vain jos mukaudut uusiin olosuhteisiin ja selvität yllättävät esteet unohtamatta tavoitetta.

Paras tapa oivaltaa, milloin jotain pitää muuttaa, on hankkia palautetta muilta. Jos esimerkiksi huomaat, että salikäynnit jäävät kaikesta huolimatta väliin, keskustele asiasta muiden kanssa. Ulkopuolinen tarkkailija voi havaita sinua paremmin, missä vika on. Hän saattaa ehdottaa erilaista treeniä tai kokonaan toista lajia. 

Suuri merkitys on tietysti silläkin, miten otat palautteen vastaan. Tyrmäätkö ystävän tai asiantuntijan ehdotukset? Vai kokeiletko niitä?

4. Kerro siitä kaikille

Yhdestä kaikki tavoitteiden saavuttamista koskevat tutkimukset ovat yhtä mieltä: Tavoitteesta pitää kertoa kaikille.

Kun kerrot julkisesti, että alat liikkua enemmän, kasvatat lupauksen toteutumisen todennäköisyyttä. Ihminen on psykologisesti ohjelmoitu pitämään sanansa.

Johdonmukaisuus on myös sosiaalinen normi: haluamme voida luottaa muiden sanaan. Niinpä sekä yksilöt että yhteisöt halveksuvat heitä, jotka toimivat epäjohdonmukaisesti. Heitä pidetään tekopyhinä tai valehtelijoina.

Kun siis kerrot tavoitteestasi muille, luot itsellesi painetta pyrkiä siihen. Se on loistava motivaattori.

Lähde: Fast Company

Lue lisää:

Toimi näin, kun tekisi mieli jo luovuttaa

Jaettu innostus saa kumppanin tuntumaan kiehtovammalta ja tuo suhteeseen sisältöä.

Parisuhde vaatii työtä. Se on totuus, jota ammattiauttajat hokevat. Rakkaudesta puhutaan kuin rakennustyömaasta. Pitkä suhde on puurtamista, hikistä ja totista touhua, ja helpommasta haaveilu on hömpötystä.

Kuka enää tohtii vaatia, että parisuhteessa pitäisi olla myös kivaa? Toisinaan jopa helppoa ja hauskaa? Suhde vaatii työtä, mutta vähintään yhtä paljon se vaatii yhdessä nauramista, kepeyttä, kahdestaan intoilua ja yhteisiä unelmia.

"Toisin sanoen yhteistä flow-tilaa", sanoo Väestöliiton pariterapeutti, psykologi Keijo Markova.

Tylsistyminen voi johtaa jopa eroon

Flow on tila, jossa ihminen uppoutuu johonkin asiaan.

"Jos pari on innostunut yhdessä jostakin, liitto vahvistuu. Tutkimusten mukaan tylsistyminen ja yhteisen flown puuttuminen voivat johtaa jopa eroon", Keijo Markova sanoo.

Yhteinen flow ei tarkoita sitä, että parin pitäisi maalata rinnakkain tauluja. Intohimo voi kohdistua mihin vain, arkiseenkin: puutarhaan, remontointiin, lastenhoitoon tai telkkarin katsomiseen. Jaettu innostus saa kumppanin tuntumaan kiehtovammalta ja tuo suhteeseen sisältöä.  

Jos olette toistenne vastakohdat eikä yhteistä intoilun kohdetta löydy, turha huolestua. Tärkeintä on, että olet itse innostunut jostakin. Ihminen, joka tuntee intohimoa asioihin, on usein myös itsevarma, myönteinen ja puoleensavetävä – eli hauskempi elämänkumppani.

Tuore kotimainen tutkimus selvitti, miksi nuori usein vaikenee ja sinnittelee mieluummin kuin hakee apua masennukseensa.

1 Hän kokee, ettei ansaitse ammattiapua

Nuori ei hae ammattiapua, koska hän tietää, että mielenterveyspalvelut ovat jo valmiiksi ylikuormitettuja. Hän tuntee, ettei hän ansaitse apua.

2 Hän ei halua huolestuttaa

Nuori voi salata masennuksen läheisiltään, koska ei halua huolestuttaa heitä. Hän voi myös pelätä, että läheinen hylkää hänet, jos hän kertoo pahasta olostaan.

3 Hän pelkää tuomitsemista

Huomattavan usein nuori vaikenee masennuksestaan, koska ei halua kuulla tuomitsemista. Hän pelkää, että hänen väitetään vain hakevan huomiota tai olevan laiska ja häntä kehotetaan ottamaan itseään niskasta kiinni.

Lähde: Yhteiskuntatieteiden maisteri Mervi Issakaisen sosiaalipsykologian alan väitöskirja ”Youth depression: Young people’s distress in relation to the cultural conceptions of depression” 
 

Olisiko jo aika päästää irti menneestä rakkaudesta tai jatkuvasta murehtimisesta? Tässä viisi käytännön keinoa.

1 Puhalla

Kuvittele kämmenellesi asia tai ihminen, josta haluat irti. Sano: saat mennä. Puhalla.

2 Rajaa aika

Päätä, että saat vatvoa asiaa tietyn ajan, ja sitten se on käsitelty.

3 Etsi tukea

Älä jää pohtimaan asioita yksin vaan hakeudu saman kokeneiden seuraan.

4 Järjestä rituaali

Osta itsellesi sormus tai heitä kukkakimppu mereen uuden elämän merkiksi.

5 Anna anteeksi

Jos et anna anteeksi, voit jäädä vihaan kiinni. Anteeksi voi antaa, vaikka sitä ei pyydetä.

Oijoi niitä vanhoja hyviä aikoja! Työelämään hokema ei päde. Työ on ehkä epävarmempaa kuin ennen, mutta ainakin nämä kolme asiaa ovat parantuneet selvästi.

1. On tärkeää, että viihdyt

Hyvinvoiva työntekijä tekee tutkitusti parempaa tulosta kuin ärtynyt tai ahdistunut puurtaja. Fiksut työnantajat tietävät tämän, ja siksi ihmisten viihtymistä tuetaan. Työhyvinvointikyselyt, virkistyspäivät ja kehityskeskustelut ovat käytännön esimerkkejä työntekijöiden viihtymisen seuraamisesta ja ylläpitämisestä.

2. Olet samanarvoinen kuin kollegasi

Ennen vanhaan työpaikoilla sukupuolista ahdistelua tai seksuaalivähemmistöjen syrjintää saatettiin pitää normimeininkinä. Enää ei.  Useimmilla työnantajilla on nollatoleranssi kiusaamiseen. Luottamusmiehet ja työsuojeluvaltuutetut auttavat ongelmatapauksissa.

3. Hommat ovat hauskempia kuin ennen

Automatisaatio on vienyt työelämästä koko joukon kuivia rutiinihommia. Jäljellä olevat työt ovat hauskempia ja mielekkäämpiä kuin ennen. Tiimityötä tehdään enemmän, tieto kulkee moderneilla viestintävälineillä paremmin. Joustot ja etätyömahdollisuudet ovat monella alalla totta.

Asiantuntijana yhteiskuntapolitiikan professori Eeva Jokinen, Itä-Suomen yliopisto.