”Elä hetkessä?” Mitä ihmettä sillä tarkoitetaan? Tässähän minä elän, vai elänkö sittenkään? Rauhoittumista ja hetkeen tarttumista voi harjoitella arjessa näin.

Hetki tuolilla

• Etsi hyvä asento.
• Sulje silmät, kuulostele kehoasi ja keskity hengitykseesi. Laske hengityksen tahdissa yhdestä kymmeneen. Anna hengityksen virrata vapaasti.
• Kiristääkö jostain? Sattuuko johonkin? Voit asettaa kätesi kohdan päälle, mihin sattuu. Väheneekö kipu, kun kiinnität siihen huomiota? Siirtyykö se?

Hetki bussissa

• Jos seisot bussissa ja pidät itseäsi pystyssä yhdellä kädellä, päästä irti ylimääräistä jännitystä. Laske hartiat alas ja henkäise syvään.
• Tarkkaile hengitystäsi, kehon tuntemuksia ja mieleesi tulevia ajatuksia. Hyväksy ne. Jos huomion kiinnittäminen kehon tuntemuksiin on vaikeaa, hyväksy sekin.
• Kun keskityt sitkeästi, kykysi havaita, huomioida ja olla läsnä kehittyy.

Hetki metsässä

• Kun kävelet luonnossa, katso ympärillesi. Miltä puiden lehdet näyttävät? Mitä ääniä kuulet?
• Keskity näkemääsi, kuulemaasi ja hengitykseesi.
• Ikävien ajatusten kierteen voi katkaista havainnoimalla ympäristöä. Toisaalta ikävät tuntemukset kertovat, että elämästä puuttuu jotakin. Tuntemusten tarkkailu tuo esiin elämän kipukohtia. Osaisitko seuraavan kerran sanoa työmäärälle ei? Tai läheiselle, että sanat loukkasivat?

Hetki hyväksyntää

• Havainnoi mielessäsi pyörivää negatiivista ajatusta. Aiheuttaako se pahaa oloa? Saako se aikaan sen, ettet jaksakaan lähteä lenkille tai soittaa kaverille?
• Valitse se, mikä tekee sinulle hyvää. Älä lähde seuraamaan ajatusta vaan koe sen tuomat tunteet kehossasi. Sen jälkeen anna tunteen mennä.
• Saat hyväksyä kaikenlaiset ajatukset ja tunteet sellaisina kuin ne ovat. Ole ajatuksillesi ja itsellesi armollinen.

• Ikävän tunteen kanssa olemista voi harjoitella: henkäise syvään, anna tunteen tulla – ja lipua taas pois.

Lue myös:

5 keinoa, joilla lopetat jatkuvan suorittamisen

Jaettu innostus saa kumppanin tuntumaan kiehtovammalta ja tuo suhteeseen sisältöä.

Parisuhde vaatii työtä. Se on totuus, jota ammattiauttajat hokevat. Rakkaudesta puhutaan kuin rakennustyömaasta. Pitkä suhde on puurtamista, hikistä ja totista touhua, ja helpommasta haaveilu on hömpötystä.

Kuka enää tohtii vaatia, että parisuhteessa pitäisi olla myös kivaa? Toisinaan jopa helppoa ja hauskaa? Suhde vaatii työtä, mutta vähintään yhtä paljon se vaatii yhdessä nauramista, kepeyttä, kahdestaan intoilua ja yhteisiä unelmia.

"Toisin sanoen yhteistä flow-tilaa", sanoo Väestöliiton pariterapeutti, psykologi Keijo Markova.

Tylsistyminen voi johtaa jopa eroon

Flow on tila, jossa ihminen uppoutuu johonkin asiaan.

"Jos pari on innostunut yhdessä jostakin, liitto vahvistuu. Tutkimusten mukaan tylsistyminen ja yhteisen flown puuttuminen voivat johtaa jopa eroon", Keijo Markova sanoo.

Yhteinen flow ei tarkoita sitä, että parin pitäisi maalata rinnakkain tauluja. Intohimo voi kohdistua mihin vain, arkiseenkin: puutarhaan, remontointiin, lastenhoitoon tai telkkarin katsomiseen. Jaettu innostus saa kumppanin tuntumaan kiehtovammalta ja tuo suhteeseen sisältöä.  

Jos olette toistenne vastakohdat eikä yhteistä intoilun kohdetta löydy, turha huolestua. Tärkeintä on, että olet itse innostunut jostakin. Ihminen, joka tuntee intohimoa asioihin, on usein myös itsevarma, myönteinen ja puoleensavetävä – eli hauskempi elämänkumppani.

Tuore kotimainen tutkimus selvitti, miksi nuori usein vaikenee ja sinnittelee mieluummin kuin hakee apua masennukseensa.

1 Hän kokee, ettei ansaitse ammattiapua

Nuori ei hae ammattiapua, koska hän tietää, että mielenterveyspalvelut ovat jo valmiiksi ylikuormitettuja. Hän tuntee, ettei hän ansaitse apua.

2 Hän ei halua huolestuttaa

Nuori voi salata masennuksen läheisiltään, koska ei halua huolestuttaa heitä. Hän voi myös pelätä, että läheinen hylkää hänet, jos hän kertoo pahasta olostaan.

3 Hän pelkää tuomitsemista

Huomattavan usein nuori vaikenee masennuksestaan, koska ei halua kuulla tuomitsemista. Hän pelkää, että hänen väitetään vain hakevan huomiota tai olevan laiska ja häntä kehotetaan ottamaan itseään niskasta kiinni.

Lähde: Yhteiskuntatieteiden maisteri Mervi Issakaisen sosiaalipsykologian alan väitöskirja ”Youth depression: Young people’s distress in relation to the cultural conceptions of depression” 
 

Olisiko jo aika päästää irti menneestä rakkaudesta tai jatkuvasta murehtimisesta? Tässä viisi käytännön keinoa.

1 Puhalla

Kuvittele kämmenellesi asia tai ihminen, josta haluat irti. Sano: saat mennä. Puhalla.

2 Rajaa aika

Päätä, että saat vatvoa asiaa tietyn ajan, ja sitten se on käsitelty.

3 Etsi tukea

Älä jää pohtimaan asioita yksin vaan hakeudu saman kokeneiden seuraan.

4 Järjestä rituaali

Osta itsellesi sormus tai heitä kukkakimppu mereen uuden elämän merkiksi.

5 Anna anteeksi

Jos et anna anteeksi, voit jäädä vihaan kiinni. Anteeksi voi antaa, vaikka sitä ei pyydetä.

Oijoi niitä vanhoja hyviä aikoja! Työelämään hokema ei päde. Työ on ehkä epävarmempaa kuin ennen, mutta ainakin nämä kolme asiaa ovat parantuneet selvästi.

1. On tärkeää, että viihdyt

Hyvinvoiva työntekijä tekee tutkitusti parempaa tulosta kuin ärtynyt tai ahdistunut puurtaja. Fiksut työnantajat tietävät tämän, ja siksi ihmisten viihtymistä tuetaan. Työhyvinvointikyselyt, virkistyspäivät ja kehityskeskustelut ovat käytännön esimerkkejä työntekijöiden viihtymisen seuraamisesta ja ylläpitämisestä.

2. Olet samanarvoinen kuin kollegasi

Ennen vanhaan työpaikoilla sukupuolista ahdistelua tai seksuaalivähemmistöjen syrjintää saatettiin pitää normimeininkinä. Enää ei.  Useimmilla työnantajilla on nollatoleranssi kiusaamiseen. Luottamusmiehet ja työsuojeluvaltuutetut auttavat ongelmatapauksissa.

3. Hommat ovat hauskempia kuin ennen

Automatisaatio on vienyt työelämästä koko joukon kuivia rutiinihommia. Jäljellä olevat työt ovat hauskempia ja mielekkäämpiä kuin ennen. Tiimityötä tehdään enemmän, tieto kulkee moderneilla viestintävälineillä paremmin. Joustot ja etätyömahdollisuudet ovat monella alalla totta.

Asiantuntijana yhteiskuntapolitiikan professori Eeva Jokinen, Itä-Suomen yliopisto.