Kukaan ei ole täydellinen, mutta kun omat viat hyväksyy, itsestä on helpompi pitää. Psykologian professori Susan Krauss Whitbourne auttaa sinut alkuun.

Itsetuntosi on hyvä, jos hyväksyt itsesi sellaisena kuin olet etkä vain sellaisena kuin haluaisit tulevaisuudessa olla. Itsensä hyväksyvä ihminen osaa suhteellistaa: vikasi eivät tee huonoa ihmistä, mutta niistä voi oppia.

Sekä huonojen että hyvien puolien hyväksyminen itsessä tekee hyvää mielenterveydelle, kirjoittaa psykologian professori Susan Krauss Whitbourne blogissaan Psychology Today -lehden sivuilla. Hän listasi kymmenen askelta lempeämpään oloon.

1. Lakkaa pelkäämästä epäonnistumista

On hyvä taito osata tarkastella omia vikoja kriittisesti ja hyväksyen. Älä mieti, että mokasit taas. Mieti, että ensi kerralla menee jo paremmin. Silloin et vaivu itseinhoon.

2. Nauti onnistumisista

Kun olet hoitanut jonkin homman hienosti, älä pelkää myöntää sitä. Pieniäkin onnistumisia voi juhlia. Jos puoliso tai lapsi kehuu valmistamaasi ruokaa, pysähdy hetkeksi ja anna kehun painua mieleesi. 

3. Huomaa peilistä kauniskin

Mahaan on ehkä kertynyt ylimääräistä, mutta entäpä kauniit silmäsi tai kiiltävä tukkasi? Keskitymme liian usein "vikoihin", vaikka voisimme havahtua huomaamaan myös hyvät puolemme.

4. Mene treffeille itsesi kanssa

Mene elokuviin, konserttiin tai illalliselle lempiravintolaasi. Vietä aikaa yksin ja ole läsnä hetkessä omine ajatuksinesi.

5. Ole kärsivällinen

Muutos ei tapahdu hetkessä. Et ole ehkä niin urheilullinen kuin haluaisit olla, mutta se on ihan ok. Anna itsellesi aikaa. Jos huomaat koko ajan piiskaavasi itseäsi väliin jääneen lenkin takia, madalla tavoitettasi.

6. Unohda ulkonäkösi

Yritä viettää päivä meikittä tai loju koko sunnuntai pyjamassa. Mieti, miltä sinusta tuntuu olla itsesi kanssa ilman, että mietit koko ajan, mitä joku muu sinusta ajattelee.

7. Älä vatvo mennyttä

Saatat harmitella ystävälle sanottuja rumia sanoja, mutta et saa niitä enää takaisin. Älä siis vello menneisyydessä. Ota opiksesi ja yritä vaikka (vielä kerran) pyytää anteeksi.

8. Lakkaa vertailemasta

Kun itsetunto on alimmillaan, ajattelet helposti, että kaikki muut ovat parempia ja kauniimpia kuin sinä. Jep, joku tutuistasi on varmasti sinua etevämpi leipoja tai juoksija, mutta mitä sitten? Se ei tee sinusta huonompaa ihmistä. Kaikilla on vahvuutensa – ja heikkoutensa.

9. Nauti persoonastasi

Mieti, mistä piirteistä et pidä itsessäsi. Oletko mielestäsi kömpelö, liian jahkaileva tai suorapuheinen? Selvä. Muista sitten, että se ei tarkoita, että olisit arvoton.

10. Tykkää itsestäsi mahdollisimman paljon

Harva on itseensä täysin tyytyväinen koko ajan, mutta ehkä voit vähitellen oppia pitämään suurimmasta osasta luonteenpiirteitäsi ja ulkonäköäsi.

 

Lähde: Psychology Today

Utelias ja innostunut
Seuraa 
Liittynyt28.7.2016

Olet tosi jees! Paranna itsetuntoasi näillä kymmenellä keinolla

Meidän tulisi mahdollisuuksien mukaan opetella ratkaisemaan ongelmamme, sillä ne antavat meille luottamusta itseemme, saamiseemme ja kykyymme kehittyä ja kasvaa.
Lue kommentti

Olen loputtoman kiinnostunut kehittämisestä ja utelias hakemaan ylivoimaisiltakin vaikuttaviin ongelmiin ratkaisuja. Uskon, että asenne vaikuttaa kaikkeen. Jos uskomme, että löydämme ratkaisuja elämämme ongelmiin, me löydämme.

Jaettu innostus saa kumppanin tuntumaan kiehtovammalta ja tuo suhteeseen sisältöä.

Parisuhde vaatii työtä. Se on totuus, jota ammattiauttajat hokevat. Rakkaudesta puhutaan kuin rakennustyömaasta. Pitkä suhde on puurtamista, hikistä ja totista touhua, ja helpommasta haaveilu on hömpötystä.

Kuka enää tohtii vaatia, että parisuhteessa pitäisi olla myös kivaa? Toisinaan jopa helppoa ja hauskaa? Suhde vaatii työtä, mutta vähintään yhtä paljon se vaatii yhdessä nauramista, kepeyttä, kahdestaan intoilua ja yhteisiä unelmia.

"Toisin sanoen yhteistä flow-tilaa", sanoo Väestöliiton pariterapeutti, psykologi Keijo Markova.

Tylsistyminen voi johtaa jopa eroon

Flow on tila, jossa ihminen uppoutuu johonkin asiaan.

"Jos pari on innostunut yhdessä jostakin, liitto vahvistuu. Tutkimusten mukaan tylsistyminen ja yhteisen flown puuttuminen voivat johtaa jopa eroon", Keijo Markova sanoo.

Yhteinen flow ei tarkoita sitä, että parin pitäisi maalata rinnakkain tauluja. Intohimo voi kohdistua mihin vain, arkiseenkin: puutarhaan, remontointiin, lastenhoitoon tai telkkarin katsomiseen. Jaettu innostus saa kumppanin tuntumaan kiehtovammalta ja tuo suhteeseen sisältöä.  

Jos olette toistenne vastakohdat eikä yhteistä intoilun kohdetta löydy, turha huolestua. Tärkeintä on, että olet itse innostunut jostakin. Ihminen, joka tuntee intohimoa asioihin, on usein myös itsevarma, myönteinen ja puoleensavetävä – eli hauskempi elämänkumppani.

Tuore kotimainen tutkimus selvitti, miksi nuori usein vaikenee ja sinnittelee mieluummin kuin hakee apua masennukseensa.

1 Hän kokee, ettei ansaitse ammattiapua

Nuori ei hae ammattiapua, koska hän tietää, että mielenterveyspalvelut ovat jo valmiiksi ylikuormitettuja. Hän tuntee, ettei hän ansaitse apua.

2 Hän ei halua huolestuttaa

Nuori voi salata masennuksen läheisiltään, koska ei halua huolestuttaa heitä. Hän voi myös pelätä, että läheinen hylkää hänet, jos hän kertoo pahasta olostaan.

3 Hän pelkää tuomitsemista

Huomattavan usein nuori vaikenee masennuksestaan, koska ei halua kuulla tuomitsemista. Hän pelkää, että hänen väitetään vain hakevan huomiota tai olevan laiska ja häntä kehotetaan ottamaan itseään niskasta kiinni.

Lähde: Yhteiskuntatieteiden maisteri Mervi Issakaisen sosiaalipsykologian alan väitöskirja ”Youth depression: Young people’s distress in relation to the cultural conceptions of depression” 
 

Olisiko jo aika päästää irti menneestä rakkaudesta tai jatkuvasta murehtimisesta? Tässä viisi käytännön keinoa.

1 Puhalla

Kuvittele kämmenellesi asia tai ihminen, josta haluat irti. Sano: saat mennä. Puhalla.

2 Rajaa aika

Päätä, että saat vatvoa asiaa tietyn ajan, ja sitten se on käsitelty.

3 Etsi tukea

Älä jää pohtimaan asioita yksin vaan hakeudu saman kokeneiden seuraan.

4 Järjestä rituaali

Osta itsellesi sormus tai heitä kukkakimppu mereen uuden elämän merkiksi.

5 Anna anteeksi

Jos et anna anteeksi, voit jäädä vihaan kiinni. Anteeksi voi antaa, vaikka sitä ei pyydetä.

Oijoi niitä vanhoja hyviä aikoja! Työelämään hokema ei päde. Työ on ehkä epävarmempaa kuin ennen, mutta ainakin nämä kolme asiaa ovat parantuneet selvästi.

1. On tärkeää, että viihdyt

Hyvinvoiva työntekijä tekee tutkitusti parempaa tulosta kuin ärtynyt tai ahdistunut puurtaja. Fiksut työnantajat tietävät tämän, ja siksi ihmisten viihtymistä tuetaan. Työhyvinvointikyselyt, virkistyspäivät ja kehityskeskustelut ovat käytännön esimerkkejä työntekijöiden viihtymisen seuraamisesta ja ylläpitämisestä.

2. Olet samanarvoinen kuin kollegasi

Ennen vanhaan työpaikoilla sukupuolista ahdistelua tai seksuaalivähemmistöjen syrjintää saatettiin pitää normimeininkinä. Enää ei.  Useimmilla työnantajilla on nollatoleranssi kiusaamiseen. Luottamusmiehet ja työsuojeluvaltuutetut auttavat ongelmatapauksissa.

3. Hommat ovat hauskempia kuin ennen

Automatisaatio on vienyt työelämästä koko joukon kuivia rutiinihommia. Jäljellä olevat työt ovat hauskempia ja mielekkäämpiä kuin ennen. Tiimityötä tehdään enemmän, tieto kulkee moderneilla viestintävälineillä paremmin. Joustot ja etätyömahdollisuudet ovat monella alalla totta.

Asiantuntijana yhteiskuntapolitiikan professori Eeva Jokinen, Itä-Suomen yliopisto.