Hillittyä järki-ihmistä voi pitää tosikkona ja tiukkapipona, mutta hän saa asiat toimimaan.

Kaikilla ihmisillä on yhtä paljon tunteita, mutta toiset meistä haluavat käsitellä elämää ensisijaisesti järjen kautta. Joka neljäs Kodin Kuvalehden tunnekyselyyn vastanneista kertoo olevansa ennen kaikkea järki-ihminen.

Se näkyy muun muassa näin:

”Pysähdyn, mietin, arvioin, harkitsen, suunnittelen. Ristiriidoissa pakitan ja mietin, mistä tässä on oikeasti nyt kysymys. Jotain on tullut opittua elämässä.”

”Lämpenen ihmisille hitaasti. Joskus minua on syytetty siitä, etten anna itsestäni tarpeeksi ja tarpeeksi nopeasti. Mutta ihmisten välisen yhteyden ja luottamuksen rakentuminen vain ottaa mielestäni aikansa.”

Yksi vastaajista antaa tunteille vain kaksi myönnytystä:

”Pienet lapset ja koirat vetoavat minuun. Muuten ei tunteilla turhia.”

Tyly vai ujo?

Järkevyydestä on hyötyä. Realisti ja hyvä organisoija saa asiat toimimaan. Hän löytää oikean ratkaisun eikä turhaan hermoile. Sitä läheisetkin arvostavat.

Toisaalta järki-ihmiset ovat huomanneet, että heitä pidetään tiukkapipoina ja tosikkoina, vähän tylsinäkin. ”Miksi aina pitää miettiä ensin? Tekisit jotain!” heille sanotaan.

Muiden on vaikea huomata, etteivät harkinta ja itsensä hillitseminen tarkoita tunteettomuutta.

”Luultavasti ihmiset pitävät minua tylynä ja hiljaisena, mutta oikeasti olen ujo enkä osaa ilmaista itseäni kunnolla.”

Järkeä korostava käytös ei edes välttämättä ole sisäsyntyistä. Sillä on syynsä.

”Tunteiden näyttämättömyys johtuu äidistäni, joka oli vastakkainen tyyppi ja aiheutti ties mitä traumoja ’antamalla palaa’.”

Molempi parempi

Myös monet tunneihmisiksi tunnustautuneet kertovat luottavansa joskus enemmän järkeen. Useimmiten silloin on kyse taloudesta.

”Suurempien ostosten suhteen olen järki-ihminen. Vertailen hintoja ja ominaisuuksia, luen testejä ja vertaisarvosteluja.”

”Järki-ihminen olen vain raha-asioissa sekä siinä, että elämän perusasioiden täytyy olla kunnossa. Koti, työ ja perhe ovat tärkeitä eikä niistä tingitä. Muutoin menen tunnepuolella ja intuitiolla hyvinkin pitkälti.”

Ihmissuhteissakin järjen käytöstä on iloa:

”Järki-ihmisen puoli minussa näkyy kykynä asettautua toisen asemaan. Riideltäessäkin näen usein toisen ihmisen kannan ja ymmärrän syyt siihen.”

Ja kuinka ollakaan, ikä ja aika saattavat pehmentää myös järki-ihmisen.

”Näin vanhemmiten yritän tehdä päätöksiä enemmän tunteella, intuitiolla. Ei jaksa enää järkeillä, kun elämä kulkee niin nopeasti.”

Pidätkö sinä järki-ihmisiä tylsinä vai kiehtovina? Jatka keskustelua!

Jaettu innostus saa kumppanin tuntumaan kiehtovammalta ja tuo suhteeseen sisältöä.

Parisuhde vaatii työtä. Se on totuus, jota ammattiauttajat hokevat. Rakkaudesta puhutaan kuin rakennustyömaasta. Pitkä suhde on puurtamista, hikistä ja totista touhua, ja helpommasta haaveilu on hömpötystä.

Kuka enää tohtii vaatia, että parisuhteessa pitäisi olla myös kivaa? Toisinaan jopa helppoa ja hauskaa? Suhde vaatii työtä, mutta vähintään yhtä paljon se vaatii yhdessä nauramista, kepeyttä, kahdestaan intoilua ja yhteisiä unelmia.

"Toisin sanoen yhteistä flow-tilaa", sanoo Väestöliiton pariterapeutti, psykologi Keijo Markova.

Tylsistyminen voi johtaa jopa eroon

Flow on tila, jossa ihminen uppoutuu johonkin asiaan.

"Jos pari on innostunut yhdessä jostakin, liitto vahvistuu. Tutkimusten mukaan tylsistyminen ja yhteisen flown puuttuminen voivat johtaa jopa eroon", Keijo Markova sanoo.

Yhteinen flow ei tarkoita sitä, että parin pitäisi maalata rinnakkain tauluja. Intohimo voi kohdistua mihin vain, arkiseenkin: puutarhaan, remontointiin, lastenhoitoon tai telkkarin katsomiseen. Jaettu innostus saa kumppanin tuntumaan kiehtovammalta ja tuo suhteeseen sisältöä.  

Jos olette toistenne vastakohdat eikä yhteistä intoilun kohdetta löydy, turha huolestua. Tärkeintä on, että olet itse innostunut jostakin. Ihminen, joka tuntee intohimoa asioihin, on usein myös itsevarma, myönteinen ja puoleensavetävä – eli hauskempi elämänkumppani.

Tuore kotimainen tutkimus selvitti, miksi nuori usein vaikenee ja sinnittelee mieluummin kuin hakee apua masennukseensa.

1 Hän kokee, ettei ansaitse ammattiapua

Nuori ei hae ammattiapua, koska hän tietää, että mielenterveyspalvelut ovat jo valmiiksi ylikuormitettuja. Hän tuntee, ettei hän ansaitse apua.

2 Hän ei halua huolestuttaa

Nuori voi salata masennuksen läheisiltään, koska ei halua huolestuttaa heitä. Hän voi myös pelätä, että läheinen hylkää hänet, jos hän kertoo pahasta olostaan.

3 Hän pelkää tuomitsemista

Huomattavan usein nuori vaikenee masennuksestaan, koska ei halua kuulla tuomitsemista. Hän pelkää, että hänen väitetään vain hakevan huomiota tai olevan laiska ja häntä kehotetaan ottamaan itseään niskasta kiinni.

Lähde: Yhteiskuntatieteiden maisteri Mervi Issakaisen sosiaalipsykologian alan väitöskirja ”Youth depression: Young people’s distress in relation to the cultural conceptions of depression” 
 

Olisiko jo aika päästää irti menneestä rakkaudesta tai jatkuvasta murehtimisesta? Tässä viisi käytännön keinoa.

1 Puhalla

Kuvittele kämmenellesi asia tai ihminen, josta haluat irti. Sano: saat mennä. Puhalla.

2 Rajaa aika

Päätä, että saat vatvoa asiaa tietyn ajan, ja sitten se on käsitelty.

3 Etsi tukea

Älä jää pohtimaan asioita yksin vaan hakeudu saman kokeneiden seuraan.

4 Järjestä rituaali

Osta itsellesi sormus tai heitä kukkakimppu mereen uuden elämän merkiksi.

5 Anna anteeksi

Jos et anna anteeksi, voit jäädä vihaan kiinni. Anteeksi voi antaa, vaikka sitä ei pyydetä.

Oijoi niitä vanhoja hyviä aikoja! Työelämään hokema ei päde. Työ on ehkä epävarmempaa kuin ennen, mutta ainakin nämä kolme asiaa ovat parantuneet selvästi.

1. On tärkeää, että viihdyt

Hyvinvoiva työntekijä tekee tutkitusti parempaa tulosta kuin ärtynyt tai ahdistunut puurtaja. Fiksut työnantajat tietävät tämän, ja siksi ihmisten viihtymistä tuetaan. Työhyvinvointikyselyt, virkistyspäivät ja kehityskeskustelut ovat käytännön esimerkkejä työntekijöiden viihtymisen seuraamisesta ja ylläpitämisestä.

2. Olet samanarvoinen kuin kollegasi

Ennen vanhaan työpaikoilla sukupuolista ahdistelua tai seksuaalivähemmistöjen syrjintää saatettiin pitää normimeininkinä. Enää ei.  Useimmilla työnantajilla on nollatoleranssi kiusaamiseen. Luottamusmiehet ja työsuojeluvaltuutetut auttavat ongelmatapauksissa.

3. Hommat ovat hauskempia kuin ennen

Automatisaatio on vienyt työelämästä koko joukon kuivia rutiinihommia. Jäljellä olevat työt ovat hauskempia ja mielekkäämpiä kuin ennen. Tiimityötä tehdään enemmän, tieto kulkee moderneilla viestintävälineillä paremmin. Joustot ja etätyömahdollisuudet ovat monella alalla totta.

Asiantuntijana yhteiskuntapolitiikan professori Eeva Jokinen, Itä-Suomen yliopisto.