Rakastuvatko asiakkaat oikeasti terapeuttiinsa? Löytyykö ongelmien syy aina lapsuudesta? Kaksi psykoterapeuttia vastaa kysymyksiin, joita olet miettinyt.

Maataanko terapiassa sohvalla?

Mielikuva makaamisesta tulee psykoanalyysistä. Siinä asiakas makaa ja terapeutti istuu pään takana niin, että asiakas ei näe häntä. Muussa psykoterapiassa useammin istutaan, mutta terapeuttien huoneessa on yleensä myös sohva. Joskus asiakkaan voi olla helpompi puhua maaten, ilman katsekontaktia. Sohvalla voi maata siksikin, että terapia on päivän ainoa rentouttava hetki.

Neuvooko terapeutti, mitä elämälle kannattaa tehdä?

Terapeutti ei anna neuvoja – ratkaisukeskeinen lyhytterapia on asia erikseen. Psykoterapiassa tutkitaan yhdessä asiakkaan terapiaan tuomia asioita. Terapeutti auttaa asiakasta ymmärtämään tunteensa ja ajatuksensa. Päätökset pitää tehdä itse.

Mistä löytää sen oikean terapeutin?

Ennen terapiaa kannattaa käydä tutustumiskäynnillä muutaman terapeutin luona. Terapian suuntausta enemmän vaikuttaa henkilökemia.

Miksi miesterapeuteilla on niin usein parta?

Tunnemme harmittavan vähän partaisia miesterapeutteja!  Freudilla oli parta, ehkä käsitys tulee siitä.

Mikä ongelma riittää terapiaan?

Mikä vain asia, joka häiritsee niin, että se haittaa arkielämää. Oli se sitten pelko, trauma, hankala ihmissuhde tai muuten kuormittava asia. Ihmiset ovat yleensä yrittäneet vuositolkulla ratkaista ongelmiaan jollakin muulla tavoin. Terapiaan ei tulla liian helposti.

Miten terapiakäynnille valmistaudutaan?

Ei tarvitse eikä kannata valmistautua mitenkään. Tarkoitus on puhua siitä, mikä sillä hetkellä on mielessä. Olennaiset asiat tulevat joka tapauksessa esiin terapiasuhteen aikana.

Onko pakko mennä lapsuuteen?

Lapsuutta ei käsitellä aina, mutta usein. Se ei tarkoita, että olisi ollut onneton lapsuus. Tarkoitus on ymmärtää omaa itseä elämänkokemuksien avulla. Lapsuudessa syntyneet käsitykset maailmasta ja ihmissuhteista ovat yllättävän pysyviä.

Onko kaikki aina äidin syytä?

Monet ajattelevat, että terapiassa syy ikäviin asioihin löytyy lopulta vanhemmista. Usein on toisin eli voi selvitä, että juuri lapsuuden avulla on jaksanut. Terapiassa löytyy laajempi ymmärrys siitä, että vanhemmat ovat tehneet parhaansa ja heillä on ollut omat syynsä. Terapiassa ei kannusteta, että mene sanomaan äidillesi suorat sanat. Ennemmin rauhoitellaan, että tunteita on hyvä tutkia ensin täällä.

Näkeekö terapeutti lävitseni?

Ei. Sen sijaan psykoterapeutti osaa kyllä havainnoida asiakkaan elekieltä, kokonaisilmaisua ja sitä, mistä puhutaan ja mistä vaietaan. Mutta myös terapeutti voi arvioida väärin ja erehtyä.

Miksi terapeutit salailevat omaa elämäänsä?

Terapeuttien huoneissa ei tosiaan yleensä näe lasten valokuvia, mutta vihkisormusta harva sentään riisuu. Neutraalius on asiakkaita varten. Kun asiakas ei tiedä yksityiskohtia, hän voi kuvitella terapeutistaan asioita, jotka ovat hänelle tärkeitä. Tarpeen mukaan voi ajatella, että terapeutti on lapseton tai suurperheen äiti, tykkää eläimistä tai inhoaa niitä.

Rakastuvatko potilaat oikeasti terapeuttiin?

Joskus. Mutta ei siihen ihmiseen, jota ei oikeasti edes tunne. Vaan siihen, että olisi joku, joka aina kuuntelisi.

Voiko terapeutin kanssa riidellä?

Periaatteessa ei, psykoterapeutti ei rupea riitelemään. Mutta ihmisiä mekin olemme – jos riita tulisi, se olisi aina terapeutin vika.

Onko pariterapeutti jomman kumman puolella?

Terapeutti on suhteen puolella. Hän auttaa puolisoita kuulemaan toinen toisiansa.

Mitä terapeutti tekee, jos kuulee jotain liian rajua?

Jos asiakas tuntuu olevan vaaraksi itselle tai toisille, siihen on velvollisuus puuttua. Joskus on tilanteita, jolloin on tehtävä lastensuojeluilmoitus – yleensä se tehdään yhteisymmärryksessä asiakkaan kanssa. Jos potilas on akuutisti sairaalahoidon tarpeessa, saatetaan lähteä yhdessä psykiatriseen päivystykseen.

Miten terapeutin oma pää kestää?

Psykoterapeutit käyvät säännöllisesti työnohjauksessa toisen psykoterapeutin luona. Kollegojen tuki on tärkeää, samoin ystävät ja harrastukset. Koska terapeutin työ on lähinnä istumista, on muistettava ulkoilla ja liikkua vapaa-aikana.

Terapiakysymyksiin vastasivat psykologi, psykoterapeutti Riikka Toivanen ja psykologi, psykoterapeutti Maiju Tokola.

Kysymättä jääneet terapiakysymykset on kerätty Kodin Kuvalehden lukijoilta. Mitä sinä haluaisit vielä terapiasta tietää? Kerro kommenttikentässä alla, kiitos!

Julkisilla matkustaminen on useimmiten mukavaa. Joskus lähelle osuu kuitenkin haastava kanssamatkustaja. Näin tunnistat tyypin ja pärjäät.

1. Levittäytyjä vie naapurinkin penkin

Levittäytyjiä esiintyy yleisesti lähes kaikissa julkisissa kulkuvälineissä, erityisesti busseissa ja metrossa. Eniten haittaa heistä on ruuhka-aikoina.

Levittäytyjä rönsyää ympärilleen laukkuja, takkeja ja kasseja, joiden kuljettamiseen hän tarvitsee omansa lisäksi myös viereisen istuimen. Valloituksestaan täysiverinen levittäytyjä pitää sitkeästi kiinni, vaikka muut ihmiset seisoisivat käytävällä. 

Keino: Mene reippaasti suoraan asiaan."Tässä on varmaan vapaata!" Yleensä tavara katoaa penkiltä happaman mulkaisun säestyksellä. 

2. Hölpöttäjä tahtoo seuraa

Hölpöttäjiä voi helposti bongata suurten kaupunkien keskusta-alueiden julkisista. Yleensä he ovat hyväntahtoisia, mutta väsyttäviä.

Hölpöttäjä kaipaa huomiota. Siksi hän tahtoo turista lähes kenen tahansa kanssa. Jos kuljettajalta irtoaa vain väsynyt mulkaisu, hölpöttäjä valitsee kohteekseen naapuripenkissä istujan. Hän jatkaa juttua sitkeästi, vaikka toinen olisi puolinukuksissa yövuorosta palaava zombi.

Keino: Koeta ynähdellä jotakin ystävällistä. Hölpöttäjä on useimmiten hyväntahtoinen, ja ilahtuu pienestäkin. Jos et kestä, vaihda penkkiä.

3. Puuhastelija ei pysähdy

Puuhastelija on ahkera kaveri. Mitä pidempi matka, sen todennäköisemmin joku kanssamatkustajista paljastuu puuhastelijaksi.

Hän on juuri se tyyppi, joka rapistaa karkkipussia vieressäsi, selaa kiihkeästi ilmaisjakelulehteä, hölöttää kännykkään korvasi juuressa tai kallistelee limutölkkiä vastapäisellä penkillä istuessaan. Mikäs siinä, jos ketään ei haittaa. Usein puuhastelija kuitenkin jättää jälkeensä vanan ryppyisiä karkkipapereita, kaatuneen limutölkin ja rynttääntyneen lehdykän.

Keino: Katso toisaalle. Koeta ajatella, ettei matka ole ikuinen.

4. Hosuja on pulassa

Hosujalla on hieman liikaa lautasellaan. Ehkä kiukutteleva lapsi, kaatuileva jättimatkalaukku, uhkaavasti kallisteleva polkupyörä tai lemmikin kantokoppa, joka on kaikkien tiellä. Hosujia sattuu erityisesti metroon tai raitiovaunuun aika usein. Pahimmillaan hosellus on ruuhka-aikaan.

Tunnistat hosujan anteeksipyytävistä katseista, joita hän luo ympärilleen, sekä väräjävästä äänestä, jolla hän pahoittelee aiheuttamaansa häiriötä.

Keino: Hymyile ja tarjoa apua. Pelastat luultavasti lähimmäisesi päivän.

5. Äimistelijä on ihan kujalla

Klassisia äimistelijöitä julkisissa ovat turistit ja vieraspaikkakuntalaiset. Siis juuri ne tyypit, jotka levittelevät karttoja, tiiraavat aikatauluja ja jumittavat lippuautomaattien edessä hämmentyneinä. He kurottavat kaulojaan joka pysäkillä ja näyttävät hetki hetkeltä vauhkommilta. Erityisen yleinen lajityyppi on nähtävyyksien läheisyydessä ja lentokenttien liepeillä.

Keino: Jos äimistelijä näyttää pärjäävän, anna olla. Jos ei, hymyile ja kysy kaikilla osaamillasi kielillä, voitko auttaa. Seuraavalla reissullasi voit joutua samaan asemaan itse.

Jaettu innostus saa kumppanin tuntumaan kiehtovammalta ja tuo suhteeseen sisältöä.

Parisuhde vaatii työtä. Se on totuus, jota ammattiauttajat hokevat. Rakkaudesta puhutaan kuin rakennustyömaasta. Pitkä suhde on puurtamista, hikistä ja totista touhua, ja helpommasta haaveilu on hömpötystä.

Kuka enää tohtii vaatia, että parisuhteessa pitäisi olla myös kivaa? Toisinaan jopa helppoa ja hauskaa? Suhde vaatii työtä, mutta vähintään yhtä paljon se vaatii yhdessä nauramista, kepeyttä, kahdestaan intoilua ja yhteisiä unelmia.

"Toisin sanoen yhteistä flow-tilaa", sanoo Väestöliiton pariterapeutti, psykologi Keijo Markova.

Tylsistyminen voi johtaa jopa eroon

Flow on tila, jossa ihminen uppoutuu johonkin asiaan.

"Jos pari on innostunut yhdessä jostakin, liitto vahvistuu. Tutkimusten mukaan tylsistyminen ja yhteisen flown puuttuminen voivat johtaa jopa eroon", Keijo Markova sanoo.

Yhteinen flow ei tarkoita sitä, että parin pitäisi maalata rinnakkain tauluja. Intohimo voi kohdistua mihin vain, arkiseenkin: puutarhaan, remontointiin, lastenhoitoon tai telkkarin katsomiseen. Jaettu innostus saa kumppanin tuntumaan kiehtovammalta ja tuo suhteeseen sisältöä.  

Jos olette toistenne vastakohdat eikä yhteistä intoilun kohdetta löydy, turha huolestua. Tärkeintä on, että olet itse innostunut jostakin. Ihminen, joka tuntee intohimoa asioihin, on usein myös itsevarma, myönteinen ja puoleensavetävä – eli hauskempi elämänkumppani.

Tuore kotimainen tutkimus selvitti, miksi nuori usein vaikenee ja sinnittelee mieluummin kuin hakee apua masennukseensa.

1 Hän kokee, ettei ansaitse ammattiapua

Nuori ei hae ammattiapua, koska hän tietää, että mielenterveyspalvelut ovat jo valmiiksi ylikuormitettuja. Hän tuntee, ettei hän ansaitse apua.

2 Hän ei halua huolestuttaa

Nuori voi salata masennuksen läheisiltään, koska ei halua huolestuttaa heitä. Hän voi myös pelätä, että läheinen hylkää hänet, jos hän kertoo pahasta olostaan.

3 Hän pelkää tuomitsemista

Huomattavan usein nuori vaikenee masennuksestaan, koska ei halua kuulla tuomitsemista. Hän pelkää, että hänen väitetään vain hakevan huomiota tai olevan laiska ja häntä kehotetaan ottamaan itseään niskasta kiinni.

Lähde: Yhteiskuntatieteiden maisteri Mervi Issakaisen sosiaalipsykologian alan väitöskirja ”Youth depression: Young people’s distress in relation to the cultural conceptions of depression” 
 

Olisiko jo aika päästää irti menneestä rakkaudesta tai jatkuvasta murehtimisesta? Tässä viisi käytännön keinoa.

1 Puhalla

Kuvittele kämmenellesi asia tai ihminen, josta haluat irti. Sano: saat mennä. Puhalla.

2 Rajaa aika

Päätä, että saat vatvoa asiaa tietyn ajan, ja sitten se on käsitelty.

3 Etsi tukea

Älä jää pohtimaan asioita yksin vaan hakeudu saman kokeneiden seuraan.

4 Järjestä rituaali

Osta itsellesi sormus tai heitä kukkakimppu mereen uuden elämän merkiksi.

5 Anna anteeksi

Jos et anna anteeksi, voit jäädä vihaan kiinni. Anteeksi voi antaa, vaikka sitä ei pyydetä.