Paha mieli ei katoa ostoksilla käymisellä, vaikka siltä hetkellisesti tuntuisi. 

Salakuunneltu keskustelu kahvilassa, äänessä kaksi keski-ikäistä naista, joiden jaloissa aika monta paperipussia:

”Olisiko sittenkin pitänyt jättää ostamatta se neule? Mutta kun sen näki, niin tiesi, että on pakko saada.”

”Sehän oli ihan sun näköinen! Mieti nyt, mitä kaikkea sinullakin on viime aikoina elämässä ollut... Todellakin ansaitsit jotain kivaa välillä.”

”No niinpä! Jos olen kotona hissukseen, ei tule sanomista. Otetaanko kakkua?”

Ostaminen on kivaa, myöntää psykoterapeutti Leena Leppälä. Hänelläkin on kotona enemmän ihania laukkuja kuin ehkä olisi tarpeen.

”Mielihyvä kasvaa, ilo kuplii mahassa, ryhtikin vähän kohenee ja hengitys kulkee vapaammin. Tulee jopa riehakas olo.”

Satunnaisesti siinä ei ole mitään vikaa. Mutta entä, jos huuman jälkeen iskee katumus? Jos huomaa ostavansa jatkuvasti enemmän kuin tarvitsee? Entä jos ei ilahdu kuin hetkeksi ja aina jälkeenpäin harmittaa?

Mitä tunnet, jos et osta?

Hetkellinen mielihyvä voi koukuttaa kenet tahansa, Leena Leppälä sanoo. 

”Jos paha mieli on kerran parantunut ostamalla, on matala kynnys palata kauppaan, kun töissä menevät  sukset ristiin. Silloin lohtuostaminen saattaa muuttua käyttäytymistavaksi, jota toteuttaa yhä uudelleen.”

Muistijälki ja kokemus olon helpottumisesta luovat mieleen säännön, joka alkaa ohjata toimintaa. 

”Hillitön osteleminen on usein opittua, tavallaan ehdollistunutta käyttäytymistä, jossa kahden ärsykkeen välillä on syntynyt mielleyhtymä: kurja päivä, uudet kengät ja parempi olo.”

Tämän vuoksi ylenpalttisen ostelemisen lopettaminen tuntuu vaikealta. Päätös pakottaa kohtaamaan ne tunteet, joita ostamalla on pyritty painamaan alas. Jäljelle jää tyhjiö, jossa pitäisi keksiä uusi tapa toimia. 

Häpeätkö shoppailuasi?

Jää myös paljon kysymyksiä: Miksi tuntuu niin levottomalta, jos en voi lähteä kaupungille kiertelemään kauppoja? Mitä tapahtuu, jos en kuukauteen klikkaa lempinettikauppaani? Miksi en kestä ajatusta, että laskisin yhteen kaikkien ostosteni summan kahden viikon ajalta?

Leppälä muistuttaa, että kaikki tekevät joskus ostopäätöksiä, joita myöhemmin katuvat.  

”Kun ostokäyttäytymiseen alkaa liittyä häpeää, syyllisyyttä ja ahdistusta, kannattaa pysähtyä ja miettiä, voisiko käytöstä muuttaa.”

Miltä ostaminen tuntuu?

Terapiatapaamisissa monet kuvailevat ongelmalliseksi kokemaansa käyttäytymistä Leena Leppälälle samoin sanoin: Se vain tapahtuu huomaamatta. Ei sille ole mitään selitystä.

”Itse ajattelen, että kummallisessakin käyttäytymisessä on aina jokin logiikka. Sitä voi alkaa etsiä tarkkailemalla itseään ja pitämällä päiväkirjaa.”

Tämä tarkoittaa kolmen kohdan pohtimista: Mitä tapahtui ennen ostamista: oliko taustalla kurja tilanne tai erityisen hyvä päivä? Miltä ostohetkellä tuntui? 

Ja mitä sitten tapahtui? Miltä tuntui heti ostamisen jälkeen, entä kuukauden kuluttua? Mitä siitä seurasi?

Pysähdytkö ostosten äärelle?

Ostokäyttäytymisen tarkkailuun voi soveltaa myös mindfulness-harjoittelua.

lä kulje tavaratalossa automaattiohjauksella osastojen läpi tavaraa haalien. Pysähdy ostosten ääreen. Ole tietoisesti mukana siinä, missä olet ja mitä teet. Hengitä ja huomaa, millaisia tunteita ja ajatuksia sinulla on, Leppälä neuvoo.

Ankkuroi itsesi hetkeen ja paikkaan, hyödynnä aistejasi: haista kenkäosaston nahka ja ruokaosaston herkut, tunnustele tavaroita. 

”Kun ostelusta tulee tietoista, ostoksilla käymisestä voi avautua seikkailu kaikille aisteille. Mukaan ei enää välttämättä tartu kaikenlaista harkitsematonta.”

Omia toimintatapoja voi muuttaa vain, jos ymmärtää syitä niiden taustalla.

”Vaikka ongelman laajuus ja syvyys kirkastuisi, on aina tärkeää säilyttää itseä kohtaan empaattinen ja kannustava asenne – ei lannistava ja soimaava.”

 

Tunnista hälytysmerkit
  • Jatkatko ostelua, vaikka siitä tulee paha olo?
  • Huomautteleeko lähipiirisi ostelustasi ja aiheuttaako se eripuraa?
  • Piilotteletko läheisiltä ostoksiasi tai niiden kuitteja?
  • Ostatko luotolla tai pikavipeillä, vaikka rahaa ei ole?

Shoppailetko huvin vuoksi?

Kyllä, silloin tällöin
Kyllä, silloin tällöin
44.4%
En, ostan vain tarpeeseen
En, ostan vain tarpeeseen
30.5%
Kyllä, usein
Kyllä, usein
25.0%
Ääniä yhteensä: 72

Julkisilla matkustaminen on useimmiten mukavaa. Joskus lähelle osuu kuitenkin haastava kanssamatkustaja. Näin tunnistat tyypin ja pärjäät.

1. Levittäytyjä vie naapurinkin penkin

Levittäytyjiä esiintyy yleisesti lähes kaikissa julkisissa kulkuvälineissä, erityisesti busseissa ja metrossa. Eniten haittaa heistä on ruuhka-aikoina.

Levittäytyjä rönsyää ympärilleen laukkuja, takkeja ja kasseja, joiden kuljettamiseen hän tarvitsee omansa lisäksi myös viereisen istuimen. Valloituksestaan täysiverinen levittäytyjä pitää sitkeästi kiinni, vaikka muut ihmiset seisoisivat käytävällä. 

Keino: Mene reippaasti suoraan asiaan."Tässä on varmaan vapaata!" Yleensä tavara katoaa penkiltä happaman mulkaisun säestyksellä. 

2. Hölpöttäjä tahtoo seuraa

Hölpöttäjiä voi helposti bongata suurten kaupunkien keskusta-alueiden julkisista. Yleensä he ovat hyväntahtoisia, mutta väsyttäviä.

Hölpöttäjä kaipaa huomiota. Siksi hän tahtoo turista lähes kenen tahansa kanssa. Jos kuljettajalta irtoaa vain väsynyt mulkaisu, hölpöttäjä valitsee kohteekseen naapuripenkissä istujan. Hän jatkaa juttua sitkeästi, vaikka toinen olisi puolinukuksissa yövuorosta palaava zombi.

Keino: Koeta ynähdellä jotakin ystävällistä. Hölpöttäjä on useimmiten hyväntahtoinen, ja ilahtuu pienestäkin. Jos et kestä, vaihda penkkiä.

3. Puuhastelija ei pysähdy

Puuhastelija on ahkera kaveri. Mitä pidempi matka, sen todennäköisemmin joku kanssamatkustajista paljastuu puuhastelijaksi.

Hän on juuri se tyyppi, joka rapistaa karkkipussia vieressäsi, selaa kiihkeästi ilmaisjakelulehteä, hölöttää kännykkään korvasi juuressa tai kallistelee limutölkkiä vastapäisellä penkillä istuessaan. Mikäs siinä, jos ketään ei haittaa. Usein puuhastelija kuitenkin jättää jälkeensä vanan ryppyisiä karkkipapereita, kaatuneen limutölkin ja rynttääntyneen lehdykän.

Keino: Katso toisaalle. Koeta ajatella, ettei matka ole ikuinen.

4. Hosuja on pulassa

Hosujalla on hieman liikaa lautasellaan. Ehkä kiukutteleva lapsi, kaatuileva jättimatkalaukku, uhkaavasti kallisteleva polkupyörä tai lemmikin kantokoppa, joka on kaikkien tiellä. Hosujia sattuu erityisesti metroon tai raitiovaunuun aika usein. Pahimmillaan hosellus on ruuhka-aikaan.

Tunnistat hosujan anteeksipyytävistä katseista, joita hän luo ympärilleen, sekä väräjävästä äänestä, jolla hän pahoittelee aiheuttamaansa häiriötä.

Keino: Hymyile ja tarjoa apua. Pelastat luultavasti lähimmäisesi päivän.

5. Äimistelijä on ihan kujalla

Klassisia äimistelijöitä julkisissa ovat turistit ja vieraspaikkakuntalaiset. Siis juuri ne tyypit, jotka levittelevät karttoja, tiiraavat aikatauluja ja jumittavat lippuautomaattien edessä hämmentyneinä. He kurottavat kaulojaan joka pysäkillä ja näyttävät hetki hetkeltä vauhkommilta. Erityisen yleinen lajityyppi on nähtävyyksien läheisyydessä ja lentokenttien liepeillä.

Keino: Jos äimistelijä näyttää pärjäävän, anna olla. Jos ei, hymyile ja kysy kaikilla osaamillasi kielillä, voitko auttaa. Seuraavalla reissullasi voit joutua samaan asemaan itse.

Jaettu innostus saa kumppanin tuntumaan kiehtovammalta ja tuo suhteeseen sisältöä.

Parisuhde vaatii työtä. Se on totuus, jota ammattiauttajat hokevat. Rakkaudesta puhutaan kuin rakennustyömaasta. Pitkä suhde on puurtamista, hikistä ja totista touhua, ja helpommasta haaveilu on hömpötystä.

Kuka enää tohtii vaatia, että parisuhteessa pitäisi olla myös kivaa? Toisinaan jopa helppoa ja hauskaa? Suhde vaatii työtä, mutta vähintään yhtä paljon se vaatii yhdessä nauramista, kepeyttä, kahdestaan intoilua ja yhteisiä unelmia.

"Toisin sanoen yhteistä flow-tilaa", sanoo Väestöliiton pariterapeutti, psykologi Keijo Markova.

Tylsistyminen voi johtaa jopa eroon

Flow on tila, jossa ihminen uppoutuu johonkin asiaan.

"Jos pari on innostunut yhdessä jostakin, liitto vahvistuu. Tutkimusten mukaan tylsistyminen ja yhteisen flown puuttuminen voivat johtaa jopa eroon", Keijo Markova sanoo.

Yhteinen flow ei tarkoita sitä, että parin pitäisi maalata rinnakkain tauluja. Intohimo voi kohdistua mihin vain, arkiseenkin: puutarhaan, remontointiin, lastenhoitoon tai telkkarin katsomiseen. Jaettu innostus saa kumppanin tuntumaan kiehtovammalta ja tuo suhteeseen sisältöä.  

Jos olette toistenne vastakohdat eikä yhteistä intoilun kohdetta löydy, turha huolestua. Tärkeintä on, että olet itse innostunut jostakin. Ihminen, joka tuntee intohimoa asioihin, on usein myös itsevarma, myönteinen ja puoleensavetävä – eli hauskempi elämänkumppani.

Tuore kotimainen tutkimus selvitti, miksi nuori usein vaikenee ja sinnittelee mieluummin kuin hakee apua masennukseensa.

1 Hän kokee, ettei ansaitse ammattiapua

Nuori ei hae ammattiapua, koska hän tietää, että mielenterveyspalvelut ovat jo valmiiksi ylikuormitettuja. Hän tuntee, ettei hän ansaitse apua.

2 Hän ei halua huolestuttaa

Nuori voi salata masennuksen läheisiltään, koska ei halua huolestuttaa heitä. Hän voi myös pelätä, että läheinen hylkää hänet, jos hän kertoo pahasta olostaan.

3 Hän pelkää tuomitsemista

Huomattavan usein nuori vaikenee masennuksestaan, koska ei halua kuulla tuomitsemista. Hän pelkää, että hänen väitetään vain hakevan huomiota tai olevan laiska ja häntä kehotetaan ottamaan itseään niskasta kiinni.

Lähde: Yhteiskuntatieteiden maisteri Mervi Issakaisen sosiaalipsykologian alan väitöskirja ”Youth depression: Young people’s distress in relation to the cultural conceptions of depression” 
 

Olisiko jo aika päästää irti menneestä rakkaudesta tai jatkuvasta murehtimisesta? Tässä viisi käytännön keinoa.

1 Puhalla

Kuvittele kämmenellesi asia tai ihminen, josta haluat irti. Sano: saat mennä. Puhalla.

2 Rajaa aika

Päätä, että saat vatvoa asiaa tietyn ajan, ja sitten se on käsitelty.

3 Etsi tukea

Älä jää pohtimaan asioita yksin vaan hakeudu saman kokeneiden seuraan.

4 Järjestä rituaali

Osta itsellesi sormus tai heitä kukkakimppu mereen uuden elämän merkiksi.

5 Anna anteeksi

Jos et anna anteeksi, voit jäädä vihaan kiinni. Anteeksi voi antaa, vaikka sitä ei pyydetä.