Suuri osa palautteesta muuttuu negatiiviseksi vasta vastaanottajan mielessä. Kun saat kriittistä palautetta, älä heti hiilly tai syyllistä itseäsi.

Epämieluisaan palautteeseen on helpompi suhtautua asiallisesti, kun pysähtyy rauhassa pohtimaan kuutta seikkaa.

1. Mikä on minun tapani reagoida kritiikkiin?

Kiellänkö kaiken suin päin, suutunko, alanko heti puolustella? Poiminko palautteesta vain ne kohdat, jotka tukevat käsitystä itsestäni? Vai otanko kaiken vastaan sellaisenaan ja masennun?

Kun löydät tyypillisen reagointitapasi, sinun on helpompi pysähtyä miettimään, mitä palaute todella tarkoittaa ja miten sen pitäisi itseen ja omaan toimintaan vaikuttaa. Ilman liiallisia tunnekuohuja palautetta voi tutkia kiihkottomammin.

2. Miksi palautteen antaja sanoi, kuten sanoi?

Palautteen antaja antaa aina palautetta omista lähtökohdistaan. Hän voi olla hyvin tai huonosti perillä palautteen kohteesta. Joskus palautteen antaja näkee asiat selvemmin kuin palautteen vastaanottaja, ja osaa antaa hänelle näin tervettä toisenlaista näkökulmaa. Toisinaan hän näkee asiat liikaa vain omasta näkökulmastaan.

Kaikkea palautetta ei tarvitse niellä sellaisenaan, joskus lähdekritiikki on paikallaan

3. Kuinka tärkeää juuri tämän henkilön antama palaute on minulle?

Henkilö, johon itse suhtautuu arvostaen ja jonka kanssa on luottamukselliset ja turvalliset välit, voi antaa reippaastikin myös kriittistä tai korjaavaa palautetta ilman, että vastaanottaja loukkaantuu.

Kritiikki ihmiseltä, johon ei luota, loukkaa usein enemmän. Tämän tiedostaminen voi helpottaa: ehkä toisen sanoja ei olekaan pakko ottaa liian vakavasti.

4. Ymmärsinkö kritiikin oikein?

Jos palaute on epämääräistä tai vihjailevaa, kannattaa kysyä tarkennuksia. Kysymykset konkretisoivat paremmin palautteen vastaanottajalle, mistä on palautteen antajan mielestä kysymys.

Työelämässä hyvä kritiikki kohdistuu työn tavoitteisiin, joista molemmat osapuolet ovat tietoisia. Hyvä kriittinen palaute on keskustelevaa, ja ottaa molempien näkökulmat huomioon. Se on rakentavaa, kehittävää ja ratkaisukeskeistä.

5. Kohdistuiko kritiikki työhöni vai minuun ihmisenä?

Jos saat palautetta, joka määrittelee ensisijaisesti sinua (olet sellainen tai tällainen, et koskaan sitä ja tätä), kannattaa kysyä, miten asia näkyy käytännössä eli toiminnassa: Mikä saa sinut ajattelemaan niin? Miten toimin, että minusta saa kertomasi kuvan?

Omaa toimintaa on myös huomattavasti helpompi muuttaa kuin itseä ihmisenä. Tämän vuoksi toimintaan kohdistuvaa palautetta on helpompi ottaa vastaan kuin itseen ihmisenä kohdistuvaa palautetta.

6. Tarkoittiko palautteen antaja sanansa kritiikiksi?

Negatiivinen palaute on harvoin lähtiessään negatiivista. Se muuttuu negatiiviseksi tai positiiviseksi vastaanottajan mielessä.

Palaute on annettu tutkittavaksi. Myös sellaista palautetta voi alkaa arvostaa, josta ei ole edes samaa mieltä. Vaihtoehtoinen näkökulma on aina arvokas.

Asiantuntijana valmentaja, työnohjaaja, coach Päivi Kupias, Tevere Oy

Lue myös:

Halaa mieluummin kuin hauku

Ujo ihminen voi vaikuttaa tylyltä

Tuore kotimainen tutkimus selvitti, miksi nuori usein vaikenee ja sinnittelee mieluummin kuin hakee apua masennukseensa.

1 Hän kokee, ettei ansaitse ammattiapua

Nuori ei hae ammattiapua, koska hän tietää, että mielenterveyspalvelut ovat jo valmiiksi ylikuormitettuja. Hän tuntee, ettei hän ansaitse apua.

2 Hän ei halua huolestuttaa

Nuori voi salata masennuksen läheisiltään, koska ei halua huolestuttaa heitä. Hän voi myös pelätä, että läheinen hylkää hänet, jos hän kertoo pahasta olostaan.

3 Hän pelkää tuomitsemista

Huomattavan usein nuori vaikenee masennuksestaan, koska ei halua kuulla tuomitsemista. Hän pelkää, että hänen väitetään vain hakevan huomiota tai olevan laiska ja häntä kehotetaan ottamaan itseään niskasta kiinni.

Lähde: Yhteiskuntatieteiden maisteri Mervi Issakaisen sosiaalipsykologian alan väitöskirja ”Youth depression: Young people’s distress in relation to the cultural conceptions of depression” 
 

Olisiko jo aika päästää irti menneestä rakkaudesta tai jatkuvasta murehtimisesta? Tässä viisi käytännön keinoa.

1 Puhalla

Kuvittele kämmenellesi asia tai ihminen, josta haluat irti. Sano: saat mennä. Puhalla.

2 Rajaa aika

Päätä, että saat vatvoa asiaa tietyn ajan, ja sitten se on käsitelty.

3 Etsi tukea

Älä jää pohtimaan asioita yksin vaan hakeudu saman kokeneiden seuraan.

4 Järjestä rituaali

Osta itsellesi sormus tai heitä kukkakimppu mereen uuden elämän merkiksi.

5 Anna anteeksi

Jos et anna anteeksi, voit jäädä vihaan kiinni. Anteeksi voi antaa, vaikka sitä ei pyydetä.

Oijoi niitä vanhoja hyviä aikoja! Työelämään hokema ei päde. Työ on ehkä epävarmempaa kuin ennen, mutta ainakin nämä kolme asiaa ovat parantuneet selvästi.

1. On tärkeää, että viihdyt

Hyvinvoiva työntekijä tekee tutkitusti parempaa tulosta kuin ärtynyt tai ahdistunut puurtaja. Fiksut työnantajat tietävät tämän, ja siksi ihmisten viihtymistä tuetaan. Työhyvinvointikyselyt, virkistyspäivät ja kehityskeskustelut ovat käytännön esimerkkejä työntekijöiden viihtymisen seuraamisesta ja ylläpitämisestä.

2. Olet samanarvoinen kuin kollegasi

Ennen vanhaan työpaikoilla sukupuolista ahdistelua tai seksuaalivähemmistöjen syrjintää saatettiin pitää normimeininkinä. Enää ei.  Useimmilla työnantajilla on nollatoleranssi kiusaamiseen. Luottamusmiehet ja työsuojeluvaltuutetut auttavat ongelmatapauksissa.

3. Hommat ovat hauskempia kuin ennen

Automatisaatio on vienyt työelämästä koko joukon kuivia rutiinihommia. Jäljellä olevat työt ovat hauskempia ja mielekkäämpiä kuin ennen. Tiimityötä tehdään enemmän, tieto kulkee moderneilla viestintävälineillä paremmin. Joustot ja etätyömahdollisuudet ovat monella alalla totta.

Asiantuntijana yhteiskuntapolitiikan professori Eeva Jokinen, Itä-Suomen yliopisto.

 

Pätevätkö seuraavat väitteet parisuhteeseesi? Jos pätevät, onnittelut!

1 Ilahdun, kun tiedän tapaavani kumppanini.

2 Kerron kumppanilleni usein siitä, millainen päivä minulla on ollut.

3 Halaan tai annan suukon, kun saatan hänet junaan.

4 Nauramme usein yhdessä.

5 Saan hänen huomionsa helposti kiinnitettyä itseeni.

6 Hänen seurassaan minun ei tarvitse pelätä.

7 Kumppanini hoitaa raha-asiansa hyvin.

8 Alkoholia hän käyttää sopivasti.

9 Olen tyytyväinen seksielämäämme.

10 Uskallan sanoa ääneen, jos olen hänen kanssaan eri mieltä.

Lähde: Väestöliitto