Järki-ihminen kavahtaa tunteellisen purkauksia. Tunteilija hermostuu viilipyttyyn, jota mikään ei liikuta. Voivatko nämä kaksi mitenkään elää yhdessä?

Kodin Kuvalehden tunnekyselyn perusteella useimmat meistä hyväksyvät yhtä lailla hillityt kuin räiskyvätkin tavat näyttää tunteita. Hillitty ja räiskyjä mahtuvat mainiosti samalle työpaikalle ja samaan parisuhteeseenkin.

”Työssä olen oppinut kuuntelemaan ja kuulemaan ihmisiä. Miesystäväni on meillä se järki ja mie olen ne tunteet – noin raa’asti sanottuna.”

”Tulen toimeen hyvin erilaisten ihmisten kanssa, kun yritän aina ymmärtää, miksi he toimivat kuten toimivat.”

Toki erilaisuus hiukan hämmentää.

”Pidän henkilöistä, jotka ovat aidosti sitä mitä ovat. Tosin saatan karttaa kovia päsmäreitä ja henkilöitä jotka ’puhuvat suunsa puhtaaksi’”, hillityksi tunnustautuva vastaaja kertoo.

”Usein ihmettelen, miten jotkut eivät tunnu liikuttuvan paljon mistään. Mutta onhan se myös tietynlainen rikkus, että olemme erilaisia”, itsensä tunneihmiseksi luokitteleva sanoo.

Toisaalta erot myös ilahduttavat. Ne tuovat elämään uusia näkökulmia.

”Nautin ihmisistä, jotka saavat nykäistyä minut spontaaniin hauskanpitoon tai kokeilemaan jotain uutta. Joskus väsyn tunteilijoiden ylireagointiin ja vetäydyn pesääni tai lähden järkeistämään tilanteita.”

Liika on liikaa

Joskus ei vain voi ymmärtää, jos toisen tapa reagoida on aivan eri maailmasta. Hillitty kavahtaa etenkin raivonpurkauksia.

”Minua ahdistavat hyökkäävät ihmiset, joilla on vahvat mielipiteet ja jotka pystyvät huutamaan ihan oudoillekin ihmisille tai itkemään kenen aikana tahansa.”

”Tunnen myötähäpeää ja joskus ärtymystä ja raivoakin niiden takia, jotka ovat liian rehellisiä ja pahoittavat sanomisillaan toisten mielen. Kyllä voi sen verran totuuttaa kaunistella, ettei aiheuta mielipahaa kenellekään.”

Räiskyjä puolestaan hermostuu, jos hän joutuu koko ajan arvailemaan, miltä toisesta tuntuu.

”Tulen huonosti toimeen sellaisten kanssa, jotka eivät osaa ilmaista itseään ja tunteitaan ja ovat aivan teflonisia kaikelle. Usein he eivät ole välinpitämättömiä, mutta heidän kanssaan on vaikea kommunikoida, kun joutuu puhumaan itsekseen. Toinen ei ota mitään kantaa eikä anna itsestään mitään.”

”Joskus on vaikea ymmärtää henkilön tarkoitusperiä, jos tunteita ei näytetä vaan naamioidaan ne jonkin taakse. Väärinymmärryksen mahdollisuus kasvaa.”

Mutta aina ei löydy yhteistä säveltä samanlaistenkaan kanssa. Sen huomasi hillitty, joka rakastui hillittyyn:

”Joskus luulin sietäväni hyvin miesjöröjukkia, koska en itsekään ole avautuja. Nyt turhauttaa, kun miehestä ei irtoa vastavuoroisuutta tunnetasolla. Joskus olisi kiva kuulla tunteet myös sanoina, ei vain tekoina. Olen ehkä itse liian samanlainen, vaikka olen yrittänyt opetella sanoittamaan itseäni.”

Millaisiin törmäyksiin olet joutunut ihmisten kanssa, jotka osoittavat tunteensa eri tavalla kuin sinä? Jatka keskustelua!

Jaettu innostus saa kumppanin tuntumaan kiehtovammalta ja tuo suhteeseen sisältöä.

Parisuhde vaatii työtä. Se on totuus, jota ammattiauttajat hokevat. Rakkaudesta puhutaan kuin rakennustyömaasta. Pitkä suhde on puurtamista, hikistä ja totista touhua, ja helpommasta haaveilu on hömpötystä.

Kuka enää tohtii vaatia, että parisuhteessa pitäisi olla myös kivaa? Toisinaan jopa helppoa ja hauskaa? Suhde vaatii työtä, mutta vähintään yhtä paljon se vaatii yhdessä nauramista, kepeyttä, kahdestaan intoilua ja yhteisiä unelmia.

"Toisin sanoen yhteistä flow-tilaa", sanoo Väestöliiton pariterapeutti, psykologi Keijo Markova.

Tylsistyminen voi johtaa jopa eroon

Flow on tila, jossa ihminen uppoutuu johonkin asiaan.

"Jos pari on innostunut yhdessä jostakin, liitto vahvistuu. Tutkimusten mukaan tylsistyminen ja yhteisen flown puuttuminen voivat johtaa jopa eroon", Keijo Markova sanoo.

Yhteinen flow ei tarkoita sitä, että parin pitäisi maalata rinnakkain tauluja. Intohimo voi kohdistua mihin vain, arkiseenkin: puutarhaan, remontointiin, lastenhoitoon tai telkkarin katsomiseen. Jaettu innostus saa kumppanin tuntumaan kiehtovammalta ja tuo suhteeseen sisältöä.  

Jos olette toistenne vastakohdat eikä yhteistä intoilun kohdetta löydy, turha huolestua. Tärkeintä on, että olet itse innostunut jostakin. Ihminen, joka tuntee intohimoa asioihin, on usein myös itsevarma, myönteinen ja puoleensavetävä – eli hauskempi elämänkumppani.

Tuore kotimainen tutkimus selvitti, miksi nuori usein vaikenee ja sinnittelee mieluummin kuin hakee apua masennukseensa.

1 Hän kokee, ettei ansaitse ammattiapua

Nuori ei hae ammattiapua, koska hän tietää, että mielenterveyspalvelut ovat jo valmiiksi ylikuormitettuja. Hän tuntee, ettei hän ansaitse apua.

2 Hän ei halua huolestuttaa

Nuori voi salata masennuksen läheisiltään, koska ei halua huolestuttaa heitä. Hän voi myös pelätä, että läheinen hylkää hänet, jos hän kertoo pahasta olostaan.

3 Hän pelkää tuomitsemista

Huomattavan usein nuori vaikenee masennuksestaan, koska ei halua kuulla tuomitsemista. Hän pelkää, että hänen väitetään vain hakevan huomiota tai olevan laiska ja häntä kehotetaan ottamaan itseään niskasta kiinni.

Lähde: Yhteiskuntatieteiden maisteri Mervi Issakaisen sosiaalipsykologian alan väitöskirja ”Youth depression: Young people’s distress in relation to the cultural conceptions of depression” 
 

Olisiko jo aika päästää irti menneestä rakkaudesta tai jatkuvasta murehtimisesta? Tässä viisi käytännön keinoa.

1 Puhalla

Kuvittele kämmenellesi asia tai ihminen, josta haluat irti. Sano: saat mennä. Puhalla.

2 Rajaa aika

Päätä, että saat vatvoa asiaa tietyn ajan, ja sitten se on käsitelty.

3 Etsi tukea

Älä jää pohtimaan asioita yksin vaan hakeudu saman kokeneiden seuraan.

4 Järjestä rituaali

Osta itsellesi sormus tai heitä kukkakimppu mereen uuden elämän merkiksi.

5 Anna anteeksi

Jos et anna anteeksi, voit jäädä vihaan kiinni. Anteeksi voi antaa, vaikka sitä ei pyydetä.

Oijoi niitä vanhoja hyviä aikoja! Työelämään hokema ei päde. Työ on ehkä epävarmempaa kuin ennen, mutta ainakin nämä kolme asiaa ovat parantuneet selvästi.

1. On tärkeää, että viihdyt

Hyvinvoiva työntekijä tekee tutkitusti parempaa tulosta kuin ärtynyt tai ahdistunut puurtaja. Fiksut työnantajat tietävät tämän, ja siksi ihmisten viihtymistä tuetaan. Työhyvinvointikyselyt, virkistyspäivät ja kehityskeskustelut ovat käytännön esimerkkejä työntekijöiden viihtymisen seuraamisesta ja ylläpitämisestä.

2. Olet samanarvoinen kuin kollegasi

Ennen vanhaan työpaikoilla sukupuolista ahdistelua tai seksuaalivähemmistöjen syrjintää saatettiin pitää normimeininkinä. Enää ei.  Useimmilla työnantajilla on nollatoleranssi kiusaamiseen. Luottamusmiehet ja työsuojeluvaltuutetut auttavat ongelmatapauksissa.

3. Hommat ovat hauskempia kuin ennen

Automatisaatio on vienyt työelämästä koko joukon kuivia rutiinihommia. Jäljellä olevat työt ovat hauskempia ja mielekkäämpiä kuin ennen. Tiimityötä tehdään enemmän, tieto kulkee moderneilla viestintävälineillä paremmin. Joustot ja etätyömahdollisuudet ovat monella alalla totta.

Asiantuntijana yhteiskuntapolitiikan professori Eeva Jokinen, Itä-Suomen yliopisto.