Millainen on hyvä perheenäiti? Tätä Kodin Kuvalehti kysyi 44 vuotta sitten, ja tätä kysyimme nyt uudelleen, samoin sanoin.

Nyt äänestäjien mielestä kaikkein tärkein hyvän perheenäidin piirre on, että hän pysyy ajan tasalla! Tätä äänesti äidin tärkeäksi ominaisuudeksi 83 prosenttia vastaajista.

Vielä vuonna 1971 tärkeimpänä perheenäidin ominaisuutena pidettiin säästäväisyyttä: jopa 93 prosenttia vastaajista arvosti silloin eniten tarkkaa markkaa. Säästäväisyys sai edelleen sekin kannatusta: sitä pidettiin toiseksi tärkeimpänä perheenäidin ominaisuutena. 

Selvää pudotusta 1970-lukuun verrattuna oli huolellisuuden ja ahkeruuden odotuksissa. Niitä perheenäidiltä odotti 1970-luvulla 87 prosenttia vastaajista. Nyt huolellisuutta arvostaa enää 65 prosenttia ja ahkeruutta 60 prosenttia. Ei siis hätää, jos välillä menee laiskottelun puolelle!

Hyvin vähässä arvossa vielä 1970-luvulla oli "työssäkäynti kodinhoidon ohella". 44 vuodessa se on muuttunut tavalliseksi asiaksi ja kuuluu 61 prosentin mielestä hyvän perheenäidin elämään.

Kokkauksen suosiosta voisi luulla ruuanlaiton olevan toiveista kärkisijoilla. Äideiltä ei kuitenkaan enää odoteta samanlaista panosta keittiössä kuin ennen. Vielä 1970-luvulla yhdeksän kymmenestä katsoi, että hyvä äiti valmistaa itse ateriat ja on hyvä kokki. Edelleenkin aterioiden tekemistä toivoo äidiltä kolme viidestä.

Entä saako perheenäiti pitää huolta itsestään ja olla mukavuudenhaluinen? Vuonna 1971 mukavuudenhalua paheksuttiin: sellainen äiti sai olla vain 16 prosentin mielestä. Nyt joka toinen sanoo, että mukavuudenhaluisuus on äidin ominaisuutena ok.

Uhrautumista perheen hyväksi toivottiin äideiltä ennen enemmän kuin nyt. Nytkin joka neljäs katsoo, että äidin pitää huolehtia perheestään enemmän kuin itsestään. Muutama vuosikymmen sitten tätä mieltä oli kolme viidestä vastaajasta.

Koska kyselyn vaihtoehdot olivat 1970-luvun hengen mukaisia, tarjosimme  vielä tilaisuuden kertoa myös omin sanoin, millainen on hyvä perheenäiti. Lue tästä ajatuksia!

Kyselyyn osallistui maaliskuussa 2015 KK:n nettisivuilla 263 henkilöä.

Jaettu innostus saa kumppanin tuntumaan kiehtovammalta ja tuo suhteeseen sisältöä.

Parisuhde vaatii työtä. Se on totuus, jota ammattiauttajat hokevat. Rakkaudesta puhutaan kuin rakennustyömaasta. Pitkä suhde on puurtamista, hikistä ja totista touhua, ja helpommasta haaveilu on hömpötystä.

Kuka enää tohtii vaatia, että parisuhteessa pitäisi olla myös kivaa? Toisinaan jopa helppoa ja hauskaa? Suhde vaatii työtä, mutta vähintään yhtä paljon se vaatii yhdessä nauramista, kepeyttä, kahdestaan intoilua ja yhteisiä unelmia.

"Toisin sanoen yhteistä flow-tilaa", sanoo Väestöliiton pariterapeutti, psykologi Keijo Markova.

Tylsistyminen voi johtaa jopa eroon

Flow on tila, jossa ihminen uppoutuu johonkin asiaan.

"Jos pari on innostunut yhdessä jostakin, liitto vahvistuu. Tutkimusten mukaan tylsistyminen ja yhteisen flown puuttuminen voivat johtaa jopa eroon", Keijo Markova sanoo.

Yhteinen flow ei tarkoita sitä, että parin pitäisi maalata rinnakkain tauluja. Intohimo voi kohdistua mihin vain, arkiseenkin: puutarhaan, remontointiin, lastenhoitoon tai telkkarin katsomiseen. Jaettu innostus saa kumppanin tuntumaan kiehtovammalta ja tuo suhteeseen sisältöä.  

Jos olette toistenne vastakohdat eikä yhteistä intoilun kohdetta löydy, turha huolestua. Tärkeintä on, että olet itse innostunut jostakin. Ihminen, joka tuntee intohimoa asioihin, on usein myös itsevarma, myönteinen ja puoleensavetävä – eli hauskempi elämänkumppani.

Tuore kotimainen tutkimus selvitti, miksi nuori usein vaikenee ja sinnittelee mieluummin kuin hakee apua masennukseensa.

1 Hän kokee, ettei ansaitse ammattiapua

Nuori ei hae ammattiapua, koska hän tietää, että mielenterveyspalvelut ovat jo valmiiksi ylikuormitettuja. Hän tuntee, ettei hän ansaitse apua.

2 Hän ei halua huolestuttaa

Nuori voi salata masennuksen läheisiltään, koska ei halua huolestuttaa heitä. Hän voi myös pelätä, että läheinen hylkää hänet, jos hän kertoo pahasta olostaan.

3 Hän pelkää tuomitsemista

Huomattavan usein nuori vaikenee masennuksestaan, koska ei halua kuulla tuomitsemista. Hän pelkää, että hänen väitetään vain hakevan huomiota tai olevan laiska ja häntä kehotetaan ottamaan itseään niskasta kiinni.

Lähde: Yhteiskuntatieteiden maisteri Mervi Issakaisen sosiaalipsykologian alan väitöskirja ”Youth depression: Young people’s distress in relation to the cultural conceptions of depression” 
 

Olisiko jo aika päästää irti menneestä rakkaudesta tai jatkuvasta murehtimisesta? Tässä viisi käytännön keinoa.

1 Puhalla

Kuvittele kämmenellesi asia tai ihminen, josta haluat irti. Sano: saat mennä. Puhalla.

2 Rajaa aika

Päätä, että saat vatvoa asiaa tietyn ajan, ja sitten se on käsitelty.

3 Etsi tukea

Älä jää pohtimaan asioita yksin vaan hakeudu saman kokeneiden seuraan.

4 Järjestä rituaali

Osta itsellesi sormus tai heitä kukkakimppu mereen uuden elämän merkiksi.

5 Anna anteeksi

Jos et anna anteeksi, voit jäädä vihaan kiinni. Anteeksi voi antaa, vaikka sitä ei pyydetä.

Oijoi niitä vanhoja hyviä aikoja! Työelämään hokema ei päde. Työ on ehkä epävarmempaa kuin ennen, mutta ainakin nämä kolme asiaa ovat parantuneet selvästi.

1. On tärkeää, että viihdyt

Hyvinvoiva työntekijä tekee tutkitusti parempaa tulosta kuin ärtynyt tai ahdistunut puurtaja. Fiksut työnantajat tietävät tämän, ja siksi ihmisten viihtymistä tuetaan. Työhyvinvointikyselyt, virkistyspäivät ja kehityskeskustelut ovat käytännön esimerkkejä työntekijöiden viihtymisen seuraamisesta ja ylläpitämisestä.

2. Olet samanarvoinen kuin kollegasi

Ennen vanhaan työpaikoilla sukupuolista ahdistelua tai seksuaalivähemmistöjen syrjintää saatettiin pitää normimeininkinä. Enää ei.  Useimmilla työnantajilla on nollatoleranssi kiusaamiseen. Luottamusmiehet ja työsuojeluvaltuutetut auttavat ongelmatapauksissa.

3. Hommat ovat hauskempia kuin ennen

Automatisaatio on vienyt työelämästä koko joukon kuivia rutiinihommia. Jäljellä olevat työt ovat hauskempia ja mielekkäämpiä kuin ennen. Tiimityötä tehdään enemmän, tieto kulkee moderneilla viestintävälineillä paremmin. Joustot ja etätyömahdollisuudet ovat monella alalla totta.

Asiantuntijana yhteiskuntapolitiikan professori Eeva Jokinen, Itä-Suomen yliopisto.