Onko ok, että lapsi viihtyy yksin? Lasten yksinäisyyttä tutkinut Niina Junttila vastaa.

1. Mitä hyvää on siinä, että lapsi viihtyy yksin, kasvatustieteiden dosentti Niina Junttila?

”Siinä on paljonkin hyvää. Yksin ollessaan ihminen pystyy paremmin keräämään ajatuksiaan ja miettimään asioita. Kaikilla ei tosiaankaan tarvitse olla viittäsataa Facebook-kaveria ja jatkuvaa touhua ja tekemistä.

Yksin olemisen taito nousee entistä tärkeämmäksi nuoruusiässä. Silloin on tärkeää osata viihtyä myös omassa seurassaan ja harjoitella rauhassa aikuistumisen asioita.”

2. Mitä haittaa siitä on, jos lapsi viihtyy paljon yksin?

”Lapsen pitää harjoitella myös sosiaalisia taitoja, kuten yhdessä tekemistä, toisten tunteiden tulkintaa ja omista tunteista kertomista. Niitä ei voi oppia yksin.

Kyse ei ole siitä, että olisi jotenkin hienompaa olla avoin ja ulospäin suuntautunut. Jokainen vain yksinkertaisesti tarvitsee elämässään näitä taitoja.”

3. Miten vanhempi voi rohkaista lasta muiden seuraan?

”Tärkeintä on viedä lasta tilanteisiin, joissa hän tapaa muita lapsia. Pieniä viedään hiekkalaatikolle ja kylään tuttaville, joissa on saman ikäisiä lapsia. Kerhoista ja harrastuksista voi myös saada kavereita kotipihalle tai kouluun.

Kaverisuhteiden luomisessa auttaa myös se, että perheessä keskustellaan aivan arkisista asioista: Mitä teit koulussa? Mitä söitte? Tuliko läksyjä? Kyselyjen perusteella lapset ovat selvästi useammin yksinäisiä ja sosiaalisesti ahdistuneita perheissä, joissa ei puhuta.”

4. Mitä huolestuneen vanhemman ei ainakaan pidä tehdä?

”Ei ainakaan pidä soitella kavereilleen ja selostaa suureen ääneen, että kamalaa, kun minun lapseni on tällainen ja tällainen – etenkään, kun lapsi on vieressä kuulemassa. Sellainen asioiden levittely loukkaa ja viimeistään sulkee lapsen niin, ettei hän keskustele asiasta vanhemman kanssa.

Kaikenlainen ylireagointi on pahasta. Siis ei niin, että talutetaan lapsi hiekkalaatikolle ja sanotaan kaikille muille, että nyt teidän on pakko leikkiä meidän Maijan kanssa, koska Maija on yksinäinen. Vaan niin, että saatetaan lapsi hiekkalaatikolle ja jäädään lähistölle varmistamaan, että asiat ovat ok.

Emme voi rakentaa kaverisuhteita lapsen puolesta, mutta voimme tukea häntä niiden luomisessa.”

 

Jaettu innostus saa kumppanin tuntumaan kiehtovammalta ja tuo suhteeseen sisältöä.

Parisuhde vaatii työtä. Se on totuus, jota ammattiauttajat hokevat. Rakkaudesta puhutaan kuin rakennustyömaasta. Pitkä suhde on puurtamista, hikistä ja totista touhua, ja helpommasta haaveilu on hömpötystä.

Kuka enää tohtii vaatia, että parisuhteessa pitäisi olla myös kivaa? Toisinaan jopa helppoa ja hauskaa? Suhde vaatii työtä, mutta vähintään yhtä paljon se vaatii yhdessä nauramista, kepeyttä, kahdestaan intoilua ja yhteisiä unelmia.

"Toisin sanoen yhteistä flow-tilaa", sanoo Väestöliiton pariterapeutti, psykologi Keijo Markova.

Tylsistyminen voi johtaa jopa eroon

Flow on tila, jossa ihminen uppoutuu johonkin asiaan.

"Jos pari on innostunut yhdessä jostakin, liitto vahvistuu. Tutkimusten mukaan tylsistyminen ja yhteisen flown puuttuminen voivat johtaa jopa eroon", Keijo Markova sanoo.

Yhteinen flow ei tarkoita sitä, että parin pitäisi maalata rinnakkain tauluja. Intohimo voi kohdistua mihin vain, arkiseenkin: puutarhaan, remontointiin, lastenhoitoon tai telkkarin katsomiseen. Jaettu innostus saa kumppanin tuntumaan kiehtovammalta ja tuo suhteeseen sisältöä.  

Jos olette toistenne vastakohdat eikä yhteistä intoilun kohdetta löydy, turha huolestua. Tärkeintä on, että olet itse innostunut jostakin. Ihminen, joka tuntee intohimoa asioihin, on usein myös itsevarma, myönteinen ja puoleensavetävä – eli hauskempi elämänkumppani.

Tuore kotimainen tutkimus selvitti, miksi nuori usein vaikenee ja sinnittelee mieluummin kuin hakee apua masennukseensa.

1 Hän kokee, ettei ansaitse ammattiapua

Nuori ei hae ammattiapua, koska hän tietää, että mielenterveyspalvelut ovat jo valmiiksi ylikuormitettuja. Hän tuntee, ettei hän ansaitse apua.

2 Hän ei halua huolestuttaa

Nuori voi salata masennuksen läheisiltään, koska ei halua huolestuttaa heitä. Hän voi myös pelätä, että läheinen hylkää hänet, jos hän kertoo pahasta olostaan.

3 Hän pelkää tuomitsemista

Huomattavan usein nuori vaikenee masennuksestaan, koska ei halua kuulla tuomitsemista. Hän pelkää, että hänen väitetään vain hakevan huomiota tai olevan laiska ja häntä kehotetaan ottamaan itseään niskasta kiinni.

Lähde: Yhteiskuntatieteiden maisteri Mervi Issakaisen sosiaalipsykologian alan väitöskirja ”Youth depression: Young people’s distress in relation to the cultural conceptions of depression” 
 

Olisiko jo aika päästää irti menneestä rakkaudesta tai jatkuvasta murehtimisesta? Tässä viisi käytännön keinoa.

1 Puhalla

Kuvittele kämmenellesi asia tai ihminen, josta haluat irti. Sano: saat mennä. Puhalla.

2 Rajaa aika

Päätä, että saat vatvoa asiaa tietyn ajan, ja sitten se on käsitelty.

3 Etsi tukea

Älä jää pohtimaan asioita yksin vaan hakeudu saman kokeneiden seuraan.

4 Järjestä rituaali

Osta itsellesi sormus tai heitä kukkakimppu mereen uuden elämän merkiksi.

5 Anna anteeksi

Jos et anna anteeksi, voit jäädä vihaan kiinni. Anteeksi voi antaa, vaikka sitä ei pyydetä.

Oijoi niitä vanhoja hyviä aikoja! Työelämään hokema ei päde. Työ on ehkä epävarmempaa kuin ennen, mutta ainakin nämä kolme asiaa ovat parantuneet selvästi.

1. On tärkeää, että viihdyt

Hyvinvoiva työntekijä tekee tutkitusti parempaa tulosta kuin ärtynyt tai ahdistunut puurtaja. Fiksut työnantajat tietävät tämän, ja siksi ihmisten viihtymistä tuetaan. Työhyvinvointikyselyt, virkistyspäivät ja kehityskeskustelut ovat käytännön esimerkkejä työntekijöiden viihtymisen seuraamisesta ja ylläpitämisestä.

2. Olet samanarvoinen kuin kollegasi

Ennen vanhaan työpaikoilla sukupuolista ahdistelua tai seksuaalivähemmistöjen syrjintää saatettiin pitää normimeininkinä. Enää ei.  Useimmilla työnantajilla on nollatoleranssi kiusaamiseen. Luottamusmiehet ja työsuojeluvaltuutetut auttavat ongelmatapauksissa.

3. Hommat ovat hauskempia kuin ennen

Automatisaatio on vienyt työelämästä koko joukon kuivia rutiinihommia. Jäljellä olevat työt ovat hauskempia ja mielekkäämpiä kuin ennen. Tiimityötä tehdään enemmän, tieto kulkee moderneilla viestintävälineillä paremmin. Joustot ja etätyömahdollisuudet ovat monella alalla totta.

Asiantuntijana yhteiskuntapolitiikan professori Eeva Jokinen, Itä-Suomen yliopisto.