Oman elämäntarinan kirjoittaminen saattaa paljastaa, toistatko samaa hulluutta tai virhettä kerran toisensa jälkeen.

Kirjoitin 9-vuotiaana päiväkirjaani: ”Kun kävin hammas lääkärissä minulla oli 1 reikä. se porattiin ja SE SATTUI KAMALASTI!”

19-vuotiaana kirjoitin päiväkirjaani: ”Juuri ennen nukahtamistani ajattelin...” Auts. En kehtaakaan kertoa, mitä. Parikymppisenä en enää ollut herttaisen lapsellinen, ainoastaan nolo.

Viime aikoina olen lueskellut vanhoja päiväkirjojani. Muistellut, itkeskellyt, hekottanut, yrittänyt ymmärtää itseäni.

Olen tyypillinen nelikymppinen, sanoo psykoterapeutti, Elämänkaarikirjoitus-menetelmän kehittäjä ja kouluttaja Pepi Reinikainen. Tässä iässä mennyt elämä alkaa kiinnostaa.

”Sitten iskee tunne, että hetkinen, homma ei mennyt ihan kuten kuvittelin. Pitäisikö katsoa takapeiliin?”

Miksi tein valinnat, jotka tein? Miten minusta tuli minä? Toistanko samaa hulluutta tai virhettä vuodesta toiseen? Vastauksia löytääkseen kannattaa kirjoittaa oma elämäntarina, Reinikainen sanoo.

Kerro, mistä vaikenet

Tykkäsikö vaari työstään? Nauroiko mummu paljon? Menneet sukupolvet, heidän valintansa ja arvonsa, vaikuttavat meihin. Siksi oma tarina kannattaa aloittaa isovanhempien tarinasta.

”Jos et tiedä heistä mitään, kirjoita esimerkiksi aiheesta: tämän vuoksi isovanhempani ovat jääneet minulle vieraiksi.”

"Tajusin, että olin käyttänyt kaiken aikani työntekoon, opiskeluun ja harrastuksiin. Yhteinen aika aviomieheni kanssa loisti poissaolollaan. Pohdiskelun jälkeen ymmärsin eromme syistä enemmän."

Isovanhempien tarinaa seuraa vanhempien tarina, sitten jatketaan omasta syntymästä.

”Kun edetään aikajärjestyksessä, ei voi kirjoittaa vain siitä elämänjaksosta, josta on aina ollut kiva kertoa. Siitä on jo jauhettu riittämiin.”

On pakko katsoa, mitä tapahtui ennen kivaa ja mitä sen jälkeen.

”Jos jättää jotakin kertomatta, myöhemmätkin elämänvaiheet jäävät vajaiksi. Taustalla on möykky, jota ei ole avattu.”

Kun sanat löytyvät, oivallus on vapauttava: Uskalsin kirjoittaa tästä asiasta. Selvisin siitä silloin, kun se tapahtui. Selviän muustakin.

Etsi syitä, ei syyllisiä

”Äiti kertoo aina vitsinä, etten uskaltanut olla kotona yksin ennen kuin murrosiässä. Muistan kuitenkin, miten rakensin alle kouluikäisenä sohvatyynyistä majaa, kun vanhemmat olivat lähteneet kauppaan. Luulin heidän jääneen auton alle.”

Mikä omassa elämässä on oikeasti ollut totta?

”Totuus ei ole yhden ihmisen hallinnassa”, Reinikainen sanoo.

”Kirjoittaessasi totta on se, miten sinä olet kokenut ja tulkinnut asiat. Asioille ei haeta syyllisiä, ainoastaan syitä.”

"Sain kiinni kirjoittamisen rytmistä ja julkaisin monen vuoden työn tuloksena kirjan, joka on tarina äitini sisaresta."

Kun sanat on kirjoitettu, ne on vielä kohdattava, seistävä sanojensa takana.

Se on usein vaikeaa. Ja samalla jotenkin luksusta. Ystävälle en ehtinyt taaskaan soittaa, mutta tässä sitä nyt kuuntelen itseäni. Edellisestä kerrasta on aikaa.

Tarinan edetessä siitä alkaa hahmottua käyttäytymismalleja. Olenko minä se, joka pakenee vaikeuksia? Minäkö vänkytän nurkassa ”ei mikään kuitenkaan onnistu” -mantraani?

Miksi olen tällainen? Voisinko toimia toisin?

Mennyt vahvistaa

Välirikko tärkeän ihmisen kanssa. Älyttömyyksissä tehty opiskelupaikan valinta. Kiirevuodet, jolloin lapsiin tuskastui liian usein…

Omaa elämäntarinaa ei ole helppo kirjoittaa ja lukea. Ei tarvitsekaan olla.

”Rehellisyys tarkoittaa, että ottaa vastuun elämästään. Näkee onnistumisten lisäksi tappiot eikä yritä kääntää niitä väkisin voitoiksi.”

"Kirjoittaessani ymmärsin, mistä tulen, kuka olen ollut ja mikä on tulevan kasvamiseni polku. Tunsin vapautuvani jostakin ahdistavasta, jolle ei välttämättä ole edes nimeä."

Sitä paitsi: Olisiko minulta ilman vaikeuksia jäänyt kokematta myös jotakin todella hyvää, jopa käänteentekevää?

Harharetket ja onnenkaudet, jokainen vaihe ansaitsee tulla sanoitetuksi. Sanojen välistä alkaa kirkastua: elämäni on ainutkertainen.

Olen nyt tässä hetkessä, hengitän. Takana menneet vuodet, edessä jotain uutta. Tarinani jatkuu.

Vinkki: Kysymyksiä kirjoittamisen tueksi

Jos alkuun pääseminen tuntuu hankalalta, mieti näitä:

Mikä on varhaisin hajuelämyksesi? Mitä pelkäsit alakouluikäisenä? Milloin löysit oman seksuaalisuutesi? Miten valitsit opiskelualasi? Millainen puolisosi oli, kun tutustuit häneen? Koska aloit suhtautua vanhempiisi kriittisesti? Minkä ikäisenä aloit 
haaveilla lapsista vai aloitko koskaan? Oliko sinulla neljänkympin kriisi? Pelkäätkö vanhenemista?

 

Lainaukset ovat Elämänkaari-kirjoituskurssin osanottajien kertomia. Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 20/2014.

5 tapaa päästä alkuun elämäntarinan kirjoittamisessa

1. Unohda punakynä. Elämäkerrassa tärkeää on sisältö, ei oikeinkirjoitus. Pilkkua ei tarvitse viilata.

2. Kysy, kun vielä voit. Hanki tietoa suvun vaiheista iäkkäiltä sukulaisilta. Pyydä nimet laatikossa lojuvien kuvien ihmisille.

3. Kaiva kalenteri esiin. Tutustu lähihistoriaan. Faktojen avulla omat vaiheet asettuvat uuteen perspektiiviin.

4. Älä kiirehdi. Elämänkaari­ryhmässä kirjoitetaan seitsemän vuoden jaksoissa, yhdestä jaksosta kaksi viikkoa.

5. Säilytä se, mitä kirjoitat. Tarinasi on arvokas paitsi itsellesi, myös lapsillesi ja lapsenlapsillesi.

Ria Hafren
Seuraa 
Liittynyt17.8.2015

Podetko ikäkriisiä? Kirjoita oman elämäsi tarina

25 vuotta sitten kirjoitin elämäntarinani nelikymppisenä. Tallensin sen korpulle. Korppu on hävinnyt. Eihän mikään tietokone ole hyväksynyt sellaista ainakaan 10 vuoteen. Muistan kyllä aika hyvin mitä, miten ja mistä kirjoitin. Ehkäpä kirjoitan uuden elämäntarinani, kun joulunpyhät tulevat... En usko, että siitä tulee kovinkaan erilainen, kun se 25 vuotta sitten kirjoittamani. Paitsi, että siihen tulee 25 vuotta lisää... Mietteissään. Ria
Lue kommentti
Vierailija

Podetko ikäkriisiä? Kirjoita oman elämäsi tarina

me olemme olleet aarilla tänään ja kaupassa äidin kanssa ja reijon kanssa oltiin kirjastossa ja äsken otin lääkkeet ja sanoin isille että katson leffa ja menen nukkumaan ja nyt kirjoitan ja sen jälkeen tyeen koneella yhden jutun ja sen jälkeen teen niin mutta kuulosuojaimet ja korvatulpat päässä ja sitten käyn nukkumaan ja minua rupeaa väsyttämään ja eikä meidän perhe juttele enään tänään ja näen sellaista unta missä missä ajattelen uni elokuvia jossa yhdessä on tuuli iines ankka ja matti ja...
Lue kommentti

Jaettu innostus saa kumppanin tuntumaan kiehtovammalta ja tuo suhteeseen sisältöä.

Parisuhde vaatii työtä. Se on totuus, jota ammattiauttajat hokevat. Rakkaudesta puhutaan kuin rakennustyömaasta. Pitkä suhde on puurtamista, hikistä ja totista touhua, ja helpommasta haaveilu on hömpötystä.

Kuka enää tohtii vaatia, että parisuhteessa pitäisi olla myös kivaa? Toisinaan jopa helppoa ja hauskaa? Suhde vaatii työtä, mutta vähintään yhtä paljon se vaatii yhdessä nauramista, kepeyttä, kahdestaan intoilua ja yhteisiä unelmia.

"Toisin sanoen yhteistä flow-tilaa", sanoo Väestöliiton pariterapeutti, psykologi Keijo Markova.

Tylsistyminen voi johtaa jopa eroon

Flow on tila, jossa ihminen uppoutuu johonkin asiaan.

"Jos pari on innostunut yhdessä jostakin, liitto vahvistuu. Tutkimusten mukaan tylsistyminen ja yhteisen flown puuttuminen voivat johtaa jopa eroon", Keijo Markova sanoo.

Yhteinen flow ei tarkoita sitä, että parin pitäisi maalata rinnakkain tauluja. Intohimo voi kohdistua mihin vain, arkiseenkin: puutarhaan, remontointiin, lastenhoitoon tai telkkarin katsomiseen. Jaettu innostus saa kumppanin tuntumaan kiehtovammalta ja tuo suhteeseen sisältöä.  

Jos olette toistenne vastakohdat eikä yhteistä intoilun kohdetta löydy, turha huolestua. Tärkeintä on, että olet itse innostunut jostakin. Ihminen, joka tuntee intohimoa asioihin, on usein myös itsevarma, myönteinen ja puoleensavetävä – eli hauskempi elämänkumppani.

Tuore kotimainen tutkimus selvitti, miksi nuori usein vaikenee ja sinnittelee mieluummin kuin hakee apua masennukseensa.

1 Hän kokee, ettei ansaitse ammattiapua

Nuori ei hae ammattiapua, koska hän tietää, että mielenterveyspalvelut ovat jo valmiiksi ylikuormitettuja. Hän tuntee, ettei hän ansaitse apua.

2 Hän ei halua huolestuttaa

Nuori voi salata masennuksen läheisiltään, koska ei halua huolestuttaa heitä. Hän voi myös pelätä, että läheinen hylkää hänet, jos hän kertoo pahasta olostaan.

3 Hän pelkää tuomitsemista

Huomattavan usein nuori vaikenee masennuksestaan, koska ei halua kuulla tuomitsemista. Hän pelkää, että hänen väitetään vain hakevan huomiota tai olevan laiska ja häntä kehotetaan ottamaan itseään niskasta kiinni.

Lähde: Yhteiskuntatieteiden maisteri Mervi Issakaisen sosiaalipsykologian alan väitöskirja ”Youth depression: Young people’s distress in relation to the cultural conceptions of depression” 
 

Olisiko jo aika päästää irti menneestä rakkaudesta tai jatkuvasta murehtimisesta? Tässä viisi käytännön keinoa.

1 Puhalla

Kuvittele kämmenellesi asia tai ihminen, josta haluat irti. Sano: saat mennä. Puhalla.

2 Rajaa aika

Päätä, että saat vatvoa asiaa tietyn ajan, ja sitten se on käsitelty.

3 Etsi tukea

Älä jää pohtimaan asioita yksin vaan hakeudu saman kokeneiden seuraan.

4 Järjestä rituaali

Osta itsellesi sormus tai heitä kukkakimppu mereen uuden elämän merkiksi.

5 Anna anteeksi

Jos et anna anteeksi, voit jäädä vihaan kiinni. Anteeksi voi antaa, vaikka sitä ei pyydetä.

Oijoi niitä vanhoja hyviä aikoja! Työelämään hokema ei päde. Työ on ehkä epävarmempaa kuin ennen, mutta ainakin nämä kolme asiaa ovat parantuneet selvästi.

1. On tärkeää, että viihdyt

Hyvinvoiva työntekijä tekee tutkitusti parempaa tulosta kuin ärtynyt tai ahdistunut puurtaja. Fiksut työnantajat tietävät tämän, ja siksi ihmisten viihtymistä tuetaan. Työhyvinvointikyselyt, virkistyspäivät ja kehityskeskustelut ovat käytännön esimerkkejä työntekijöiden viihtymisen seuraamisesta ja ylläpitämisestä.

2. Olet samanarvoinen kuin kollegasi

Ennen vanhaan työpaikoilla sukupuolista ahdistelua tai seksuaalivähemmistöjen syrjintää saatettiin pitää normimeininkinä. Enää ei.  Useimmilla työnantajilla on nollatoleranssi kiusaamiseen. Luottamusmiehet ja työsuojeluvaltuutetut auttavat ongelmatapauksissa.

3. Hommat ovat hauskempia kuin ennen

Automatisaatio on vienyt työelämästä koko joukon kuivia rutiinihommia. Jäljellä olevat työt ovat hauskempia ja mielekkäämpiä kuin ennen. Tiimityötä tehdään enemmän, tieto kulkee moderneilla viestintävälineillä paremmin. Joustot ja etätyömahdollisuudet ovat monella alalla totta.

Asiantuntijana yhteiskuntapolitiikan professori Eeva Jokinen, Itä-Suomen yliopisto.