Toinen puhuisi mistä vain, toinen haluaa olla hiljaa. Tunnista parisuhteesi tilanne ja löydä neuvot sen korjaamiseksi.

Tunnistatko parisuhteestasi sen tavallisen tarinan: toinen puhuu tunteista, ihmisistä, ongelmista, haaveista mistä vain. Toinen on hiljaa.
Tilanne on riski parisuhteelle, jos tunnistat seuraavia vaaran merkkejä?
* Puolison kanssa on koko ajan olo, että tämä ei vain suju.
* Ystävillesi tilität jatkuvasti, miten hankala kumppanisi on.
* Seksistä tulee taistelukenttä. ”Kun sinä et puhu, minä en anna!” ”Kun sinä et anna, minä en puhu!”

Vaaditko liikaa?

Jos vastasit kyllä yhteenkin edellä olevasta väitteestä, on syytä pysähtyä. Ole rehellinen itsellesi, ja mieti:
* Olenko kohtuuttoman kova puolisolleni, kun en puhu?
* Olenko kohtuuton, kun vaadin puolisoa puhumaan, vaikka se ei selvästi ole hänen juttunsa?
* Voinko tehdä jotain toisin, kun vuosia jatkunut puhetulva tai vaikeneminen ei auta?
* Mistä me puhuimme seurusteluaikoina? Millaista meillä silloin oli? Mitä hyvää toisissamme näimme?
* Millaista meillä on niinä hetkinä, kun asiat menevät hyvin ja pystymme puhumaan riittävästi?

5 hyvää vinkkiä

Jos tunnet, että tilannetta pitää korjata, kokeile seuraavia konsteja:
* Kirjoita kumppanillesi, jos se on helpompaa kuin puhuminen. Sähköpostitsekin voi keskustella.
* Kutsu puoliso ”työlounaalle”. Istukaa julkisessa tilassa, syökää ja puhukaa asioista asioina. Moni mies ei osaa puhua tunteista, mutta on erittäin hyvä ratkaisemaan ongelmia.
* Jos haluat miehen vievän roskat, hierovan selkääsi tai järjestävän kynttiläillallisen, sano se. Nainen tunnistaa kautta rantain esitetyt ehdotukset, mies ymmärtää parhaiten suoraa puhetta.
* Puhutko parisuhteesi asioista enemmän ystävillesi kuin puolisolle? Se loukkaa. Selän takana puhumisen sijaan keskustelkaa yhdessä ystävien ja sukulaisten kanssa. Muillakin voi olla samanlaisia pulmia.
* Kääntykää ammatti-ihmisten puoleen jo ennen kuin ero on ovella. Apua löytyy julkisesta terveydenhoidosta, perheneuvolasta, seurakunnan perheasiain neuvottelukeskuksesta, erilaisten potilasjärjestöjen kursseilta, Väestöliitosta, uskonnollisista järjestöistä ja yksityisiltä terapeuteilta.

Jaettu innostus saa kumppanin tuntumaan kiehtovammalta ja tuo suhteeseen sisältöä.

Parisuhde vaatii työtä. Se on totuus, jota ammattiauttajat hokevat. Rakkaudesta puhutaan kuin rakennustyömaasta. Pitkä suhde on puurtamista, hikistä ja totista touhua, ja helpommasta haaveilu on hömpötystä.

Kuka enää tohtii vaatia, että parisuhteessa pitäisi olla myös kivaa? Toisinaan jopa helppoa ja hauskaa? Suhde vaatii työtä, mutta vähintään yhtä paljon se vaatii yhdessä nauramista, kepeyttä, kahdestaan intoilua ja yhteisiä unelmia.

"Toisin sanoen yhteistä flow-tilaa", sanoo Väestöliiton pariterapeutti, psykologi Keijo Markova.

Tylsistyminen voi johtaa jopa eroon

Flow on tila, jossa ihminen uppoutuu johonkin asiaan.

"Jos pari on innostunut yhdessä jostakin, liitto vahvistuu. Tutkimusten mukaan tylsistyminen ja yhteisen flown puuttuminen voivat johtaa jopa eroon", Keijo Markova sanoo.

Yhteinen flow ei tarkoita sitä, että parin pitäisi maalata rinnakkain tauluja. Intohimo voi kohdistua mihin vain, arkiseenkin: puutarhaan, remontointiin, lastenhoitoon tai telkkarin katsomiseen. Jaettu innostus saa kumppanin tuntumaan kiehtovammalta ja tuo suhteeseen sisältöä.  

Jos olette toistenne vastakohdat eikä yhteistä intoilun kohdetta löydy, turha huolestua. Tärkeintä on, että olet itse innostunut jostakin. Ihminen, joka tuntee intohimoa asioihin, on usein myös itsevarma, myönteinen ja puoleensavetävä – eli hauskempi elämänkumppani.

Tuore kotimainen tutkimus selvitti, miksi nuori usein vaikenee ja sinnittelee mieluummin kuin hakee apua masennukseensa.

1 Hän kokee, ettei ansaitse ammattiapua

Nuori ei hae ammattiapua, koska hän tietää, että mielenterveyspalvelut ovat jo valmiiksi ylikuormitettuja. Hän tuntee, ettei hän ansaitse apua.

2 Hän ei halua huolestuttaa

Nuori voi salata masennuksen läheisiltään, koska ei halua huolestuttaa heitä. Hän voi myös pelätä, että läheinen hylkää hänet, jos hän kertoo pahasta olostaan.

3 Hän pelkää tuomitsemista

Huomattavan usein nuori vaikenee masennuksestaan, koska ei halua kuulla tuomitsemista. Hän pelkää, että hänen väitetään vain hakevan huomiota tai olevan laiska ja häntä kehotetaan ottamaan itseään niskasta kiinni.

Lähde: Yhteiskuntatieteiden maisteri Mervi Issakaisen sosiaalipsykologian alan väitöskirja ”Youth depression: Young people’s distress in relation to the cultural conceptions of depression” 
 

Olisiko jo aika päästää irti menneestä rakkaudesta tai jatkuvasta murehtimisesta? Tässä viisi käytännön keinoa.

1 Puhalla

Kuvittele kämmenellesi asia tai ihminen, josta haluat irti. Sano: saat mennä. Puhalla.

2 Rajaa aika

Päätä, että saat vatvoa asiaa tietyn ajan, ja sitten se on käsitelty.

3 Etsi tukea

Älä jää pohtimaan asioita yksin vaan hakeudu saman kokeneiden seuraan.

4 Järjestä rituaali

Osta itsellesi sormus tai heitä kukkakimppu mereen uuden elämän merkiksi.

5 Anna anteeksi

Jos et anna anteeksi, voit jäädä vihaan kiinni. Anteeksi voi antaa, vaikka sitä ei pyydetä.

Oijoi niitä vanhoja hyviä aikoja! Työelämään hokema ei päde. Työ on ehkä epävarmempaa kuin ennen, mutta ainakin nämä kolme asiaa ovat parantuneet selvästi.

1. On tärkeää, että viihdyt

Hyvinvoiva työntekijä tekee tutkitusti parempaa tulosta kuin ärtynyt tai ahdistunut puurtaja. Fiksut työnantajat tietävät tämän, ja siksi ihmisten viihtymistä tuetaan. Työhyvinvointikyselyt, virkistyspäivät ja kehityskeskustelut ovat käytännön esimerkkejä työntekijöiden viihtymisen seuraamisesta ja ylläpitämisestä.

2. Olet samanarvoinen kuin kollegasi

Ennen vanhaan työpaikoilla sukupuolista ahdistelua tai seksuaalivähemmistöjen syrjintää saatettiin pitää normimeininkinä. Enää ei.  Useimmilla työnantajilla on nollatoleranssi kiusaamiseen. Luottamusmiehet ja työsuojeluvaltuutetut auttavat ongelmatapauksissa.

3. Hommat ovat hauskempia kuin ennen

Automatisaatio on vienyt työelämästä koko joukon kuivia rutiinihommia. Jäljellä olevat työt ovat hauskempia ja mielekkäämpiä kuin ennen. Tiimityötä tehdään enemmän, tieto kulkee moderneilla viestintävälineillä paremmin. Joustot ja etätyömahdollisuudet ovat monella alalla totta.

Asiantuntijana yhteiskuntapolitiikan professori Eeva Jokinen, Itä-Suomen yliopisto.