Rakkausvalmentaja Mervi Makkonen:
Rakkausvalmentaja Mervi Makkonen uskoo, että jokaisen on mahdollista löytää rakkaus. "Pitää vain luopua jostain turhasta, siivota ajatuksia, määritellä tavoitteet ja uskaltaa ryhtyä toimeen."

Nelikymppinen saa uuden suhteen kukoistamaan, sanoo rakkausvalmentaja Mervi Makkonen. Kymmenen vuotta sinkkujen Kohti unelmien parisuhdetta -kurssia vetänyt life coach listasi viisi oivallusta rakkaudesta.

1. Keski-ikäinen ei ole tylsä

Nuorena moni luulee, ettei keski-ikäinen enää tunne muita tunteita kuin ikävystymistä. Kun tulee itse keski-ikään, huomaa olleensa väärässä.

Tarve rakastaa ja olla rakastettu ei katoa iän myötä. Ikä vaihtelee ja ulkonäkö muuttuu, mutta lopulta jokainen meistä kaipaa samoja asioita: hyväksymistä ja läheisyyttä.

2. Sitoutuminen saa pelottaa

Mitä lapset sanovat, kun tuon uuden kumppanin kotiin? Miten reagoivat iäkkäät vanhemmat, entä eksä? Onko kumppani enemmän tosissaan kuin minä? Tai vähemmän? Millaista seksi on pitkän tauon jälkeen? Osaanko jakaa arjen, kun olen jo tottunut elämään itseksseni?

Keski-ikäisenä kynnys parisuhteen aloittamiseen on korkea. Molemmat osapuolet kantavat mukanaan menneisyyden kokemuksia, myös huonoja.

Kysymykset, jotka pelottavat, eivät ole merkki siitä, että suhdetta ei kannata aloittaa. Ne ovat merkki siitä, että suhtaudut suhteeseen vakavasti. Moni nuorempi ei osaa miettiä tärkeitä kysymyksiä ennen suhteen aloittamista.

Jos ei pelkää, ei voi saavuttaa mitään. Joskus pitää uskaltaa hypätä tuntemattomaan.

Itseään arvostava osaa valita arvoisensa kumppanin, eikä tyydy vähempään.

3. Minä olen tärkein

Naistenlehdet neuvovat: Helli ja hoivaa kumppaniasi, kosketa lempeästi, kuuntele hänen ajatuksiaan. Neuvot ovat hyviä, mutta entä jos vaihtaisit niiden kohteeksi kumppanin sijaan itsesi, hellisitkin itseäsi?

Ennen kuin voi ihastua muihin, täytyy kuitenkin ihastua itseensä. Keski-ikäinen on tottunut pitämään huolta perheestä, työstä ja paljosta muusta. Omat tarpeet ovat usein viimeisten joukossa.

Itseltään kannattaa kysyä syyllistymättä: Missä minä olen ihana? Miten voisin ilahduttaa itseäni?

Sisäinen hehku, jonka muutkin huomaavat, saattaa kuulostaa hölynpölyltä, mutta se on totta. Itseään arvostava osaa valita arvoisensa kumppanin, eikä tyydy vähempään. Älä kiirehdi.

Maailma avartuu, kun sitä katsoo ennakkoluulottomasti.

4. Yleistäminen on hölmöä

Minä en koskaan... Miehet ovat aina… Tyyliini kuuluu…

Keski-iässä luulee tuntevansa itsensä. Älä luule liikaa! Keski-ikäinen on viisaampi kuin nuorempi versio itsestään. Hän tuntee itsensä ja tietää usein, mitä haluaa. Siksi hän osaa tavoitella unelmiaan. Kaikkea hän ei silti tiedä.

Omia arvotuksiaan ja mielipiteitään kannattaa pohtia. Miksi ajattelen näin? Mitkä kokemukset ovat vaikuttaneet ajatteluuni? Voisinko ajatella toisinkin ja päästää vanhasta, opitusta irti? Uskaltaisinko ajatella, että jokaisella menneisyyden kokemuksella on ollut tarkoitus?

Kypsyys on keski-ikäisen valttikortti. Kypsä ihminen osaa kyseenalaistaa ajatuksensa. Maailma avartuu, kun sitä katsoo ennakkoluulottomasti.

Aina ei ole pakko rakastua syvästi.

5. Ihastuminenkin riittää

Sydän pamppailee, maailma näyttäytyy erilaisena, melkein kaikki on mahdollista… Aina ei ole pakko rakastua syvästi. Ihastuminenkin on ihanaa. Ihastuminen saa jokaisen kasvamaan ja kukoistamaan.

Myös rakkauden voi kokea monin tavoin. Jollekin riittää se, että hän rakastaa lapsiaan, toiselle riittää elämänsisällöksi rakkaus työhön.

Jokainen on oman elämänsä asiantuntija. Jos joku utelee kumppanin hankkimisesta ja rakkausrintaman kuulumisista, voi hyvällä omallatunnolla vastata: se on oma asiani.

Lifecoach Mervi Makkonen toimii rakkausvalmentajana KK:n uudessa juttusarjassa, jossa kolme keski-ikäistä naista etsii rakkautta. Jutun ensimmäinen osa julkaistaan KK:n numerossa 12/2016, joka ilmestyy 16. kesäkuuta.

Tykkäsitkö jutusta? 

Tilaa KK:n uutiskirje ja pysyt kärryillä siitä, mitä saitilla tapahtuu.

Mikä näistä on sinusta parisuhteessa kaikkein tärkeintä?

luottamus
luottamus
45.0%
kunnioitus
kunnioitus
30.6%
hellyys
hellyys
6.9%
intohimo
intohimo
5.7%
avoimuus
avoimuus
5.2%
samankaltaisuus
samankaltaisuus
2.8%
huumori
huumori
2.8%
ystävällisyys
ystävällisyys
0.5%
avuliaisuus
avuliaisuus
0%
Ääniä yhteensä: 173
Mari - KK
Seuraa 
Liittynyt1.10.2013

Rakkausvalmentaja Mervi Makkonen: Kypsyys on valtti parisuhteessa

Hei Vierailija, kiitos palautteesta! Tässä jutussa ei kyllä puhuta heterosuhteista vaan parisuhteista yleensä. Makkonen ei kertaakaan sano nainen tai mies... Mutta siinä olet oikeassa, että usein parisuhteista puhutaan miehen ja naisen välisenä. KK yrittää olla tarkka siinä, ettemme tee tuollaisia oletuksia.
Lue kommentti
Vierailija

Rakkausvalmentaja Mervi Makkonen: Kypsyys on valtti parisuhteessa

Tämä on sellainen perinteinen parisuhdeasia. Kaikki palstat ovat täynnä miesten ja naisten rakkauksia. Miten voi löytää vanhana enää nainen naisen tsi no mies miehen? Aina on oletus se eri sukupuolta olevien rakkaus. Muut ovst lohduttomsn yksin koska eivät kehtaa alkaa kaikille puhumaan tällaisesta. Aivannkumma tämä hetero-oletus.
Lue kommentti

Jaettu innostus saa kumppanin tuntumaan kiehtovammalta ja tuo suhteeseen sisältöä.

Parisuhde vaatii työtä. Se on totuus, jota ammattiauttajat hokevat. Rakkaudesta puhutaan kuin rakennustyömaasta. Pitkä suhde on puurtamista, hikistä ja totista touhua, ja helpommasta haaveilu on hömpötystä.

Kuka enää tohtii vaatia, että parisuhteessa pitäisi olla myös kivaa? Toisinaan jopa helppoa ja hauskaa? Suhde vaatii työtä, mutta vähintään yhtä paljon se vaatii yhdessä nauramista, kepeyttä, kahdestaan intoilua ja yhteisiä unelmia.

"Toisin sanoen yhteistä flow-tilaa", sanoo Väestöliiton pariterapeutti, psykologi Keijo Markova.

Tylsistyminen voi johtaa jopa eroon

Flow on tila, jossa ihminen uppoutuu johonkin asiaan.

"Jos pari on innostunut yhdessä jostakin, liitto vahvistuu. Tutkimusten mukaan tylsistyminen ja yhteisen flown puuttuminen voivat johtaa jopa eroon", Keijo Markova sanoo.

Yhteinen flow ei tarkoita sitä, että parin pitäisi maalata rinnakkain tauluja. Intohimo voi kohdistua mihin vain, arkiseenkin: puutarhaan, remontointiin, lastenhoitoon tai telkkarin katsomiseen. Jaettu innostus saa kumppanin tuntumaan kiehtovammalta ja tuo suhteeseen sisältöä.  

Jos olette toistenne vastakohdat eikä yhteistä intoilun kohdetta löydy, turha huolestua. Tärkeintä on, että olet itse innostunut jostakin. Ihminen, joka tuntee intohimoa asioihin, on usein myös itsevarma, myönteinen ja puoleensavetävä – eli hauskempi elämänkumppani.

Tuore kotimainen tutkimus selvitti, miksi nuori usein vaikenee ja sinnittelee mieluummin kuin hakee apua masennukseensa.

1 Hän kokee, ettei ansaitse ammattiapua

Nuori ei hae ammattiapua, koska hän tietää, että mielenterveyspalvelut ovat jo valmiiksi ylikuormitettuja. Hän tuntee, ettei hän ansaitse apua.

2 Hän ei halua huolestuttaa

Nuori voi salata masennuksen läheisiltään, koska ei halua huolestuttaa heitä. Hän voi myös pelätä, että läheinen hylkää hänet, jos hän kertoo pahasta olostaan.

3 Hän pelkää tuomitsemista

Huomattavan usein nuori vaikenee masennuksestaan, koska ei halua kuulla tuomitsemista. Hän pelkää, että hänen väitetään vain hakevan huomiota tai olevan laiska ja häntä kehotetaan ottamaan itseään niskasta kiinni.

Lähde: Yhteiskuntatieteiden maisteri Mervi Issakaisen sosiaalipsykologian alan väitöskirja ”Youth depression: Young people’s distress in relation to the cultural conceptions of depression” 
 

Olisiko jo aika päästää irti menneestä rakkaudesta tai jatkuvasta murehtimisesta? Tässä viisi käytännön keinoa.

1 Puhalla

Kuvittele kämmenellesi asia tai ihminen, josta haluat irti. Sano: saat mennä. Puhalla.

2 Rajaa aika

Päätä, että saat vatvoa asiaa tietyn ajan, ja sitten se on käsitelty.

3 Etsi tukea

Älä jää pohtimaan asioita yksin vaan hakeudu saman kokeneiden seuraan.

4 Järjestä rituaali

Osta itsellesi sormus tai heitä kukkakimppu mereen uuden elämän merkiksi.

5 Anna anteeksi

Jos et anna anteeksi, voit jäädä vihaan kiinni. Anteeksi voi antaa, vaikka sitä ei pyydetä.

Oijoi niitä vanhoja hyviä aikoja! Työelämään hokema ei päde. Työ on ehkä epävarmempaa kuin ennen, mutta ainakin nämä kolme asiaa ovat parantuneet selvästi.

1. On tärkeää, että viihdyt

Hyvinvoiva työntekijä tekee tutkitusti parempaa tulosta kuin ärtynyt tai ahdistunut puurtaja. Fiksut työnantajat tietävät tämän, ja siksi ihmisten viihtymistä tuetaan. Työhyvinvointikyselyt, virkistyspäivät ja kehityskeskustelut ovat käytännön esimerkkejä työntekijöiden viihtymisen seuraamisesta ja ylläpitämisestä.

2. Olet samanarvoinen kuin kollegasi

Ennen vanhaan työpaikoilla sukupuolista ahdistelua tai seksuaalivähemmistöjen syrjintää saatettiin pitää normimeininkinä. Enää ei.  Useimmilla työnantajilla on nollatoleranssi kiusaamiseen. Luottamusmiehet ja työsuojeluvaltuutetut auttavat ongelmatapauksissa.

3. Hommat ovat hauskempia kuin ennen

Automatisaatio on vienyt työelämästä koko joukon kuivia rutiinihommia. Jäljellä olevat työt ovat hauskempia ja mielekkäämpiä kuin ennen. Tiimityötä tehdään enemmän, tieto kulkee moderneilla viestintävälineillä paremmin. Joustot ja etätyömahdollisuudet ovat monella alalla totta.

Asiantuntijana yhteiskuntapolitiikan professori Eeva Jokinen, Itä-Suomen yliopisto.