Lasten kanssa kannattaa reissata. Matkojen myötä heistä kasvaa avarakatseisempia ja rohkeampia ihmisiä.

1. Matkat opettavat sopeutumista

Lapsiperheen kotielämä on usein turvallista ja ennustettavaa. Suunnilleen samat asiat tapahtuvat samalla lailla joka päivä.

Matkoilla astutaan kuitenkin toiseen todellisuuteen. Rutiinit rikkoutuvat. Vastaan saattaa tulla haasteita - lennot viivästyvät, eksytään hetkeksi vieraassa kaupungissa, kielimuuri yllättää, ruoka lautasella on outoa. Ehkä rankkaa, mutta lapsen kehitykselle hienoa! Epämukavuuden ja arvaamattomien tilanteiden kohtaaminen opettaa lapselle joustavuutta ja kykyä kompromisseihin.

2. Reissatessa oppii lukemaan ihmisiä

Useimpiin asioihin maailmassa tarvitaan yhteispeliä, ja se syntyy vain luottamuksen kautta. Arjessa lapsille opetetaan, että vieraisiin kannattaa suhtautua varovaisesti. Matkoilla täytyy kysyä neuvoa, uskaltautua taksien ja bussien kyytiin ja turvautua joskus vieraan apuun yllättävässä tilanteessa.

Tämä opettaa lapselle, ettei ihmisiä kannata pelätä. Suurin osa on hyviä tyyppejä, ja ihmisiä on tärkeä oppia arvioimaan.

3. Matkustaessa näkee avarammin

Arjessa lapset ovat tarkkoja asioista, jotka poikkeavat totutusta. Pinkki paita pojalla saattaa kohahduttaa koko päiväkotiryhmää.

Reissussa lapsi oppii katsomaan asioita avarammin. Hän huomaa nopeasti, mitkä asiat ovat samoin vieraassa maassa ja kotosalla. Toisaallakin lapset tykkäävät samoista leluista, viihtyvät uima-altaalla ja rakastavat jätskiä.

Kyky nähdä yhtäläisyyksiä lisää suvaitsevaisuutta ja ymmärrystä erilaisia ihmisiä kohtaan.

4. Matkoilla oppii kuuntelemaan

Kotona lapset ovat usein aikuisten huomion keskipisteenä. Matkoilla he oppivat tarkkailemaan ympäristöä ja kuuntelemaan muita. Vieraassa tilanteessa ihminen on luonnostaan valpas.

Kuuntelemisen taidolla on elämässä paljon käyttöä. Useimmat hyvät ideatkin syntyvät keskustelemalla ja ajatuksia pallottelemalla.

5. Reissussa oppii, että erilaisuus on normaalia

Kun näkee uusia paikkoja ja kohtaa erilaisia kulttuureja, oppii samalla syvällisempää elämän ymmärrystä. Matkustaessaan lapsi oppii hyväksymään maailman ja ihmisten moninaisuuden. Näkökulmat muuttuvat, perspektiivi avartuu, lapsi oppii näkemään mahdollisuuksia. Kaikki ne ovat asioita, joiden merkitystä ei voi vähätellä.

Lähde: lifehack.org

 

 

Jaettu innostus saa kumppanin tuntumaan kiehtovammalta ja tuo suhteeseen sisältöä.

Parisuhde vaatii työtä. Se on totuus, jota ammattiauttajat hokevat. Rakkaudesta puhutaan kuin rakennustyömaasta. Pitkä suhde on puurtamista, hikistä ja totista touhua, ja helpommasta haaveilu on hömpötystä.

Kuka enää tohtii vaatia, että parisuhteessa pitäisi olla myös kivaa? Toisinaan jopa helppoa ja hauskaa? Suhde vaatii työtä, mutta vähintään yhtä paljon se vaatii yhdessä nauramista, kepeyttä, kahdestaan intoilua ja yhteisiä unelmia.

"Toisin sanoen yhteistä flow-tilaa", sanoo Väestöliiton pariterapeutti, psykologi Keijo Markova.

Tylsistyminen voi johtaa jopa eroon

Flow on tila, jossa ihminen uppoutuu johonkin asiaan.

"Jos pari on innostunut yhdessä jostakin, liitto vahvistuu. Tutkimusten mukaan tylsistyminen ja yhteisen flown puuttuminen voivat johtaa jopa eroon", Keijo Markova sanoo.

Yhteinen flow ei tarkoita sitä, että parin pitäisi maalata rinnakkain tauluja. Intohimo voi kohdistua mihin vain, arkiseenkin: puutarhaan, remontointiin, lastenhoitoon tai telkkarin katsomiseen. Jaettu innostus saa kumppanin tuntumaan kiehtovammalta ja tuo suhteeseen sisältöä.  

Jos olette toistenne vastakohdat eikä yhteistä intoilun kohdetta löydy, turha huolestua. Tärkeintä on, että olet itse innostunut jostakin. Ihminen, joka tuntee intohimoa asioihin, on usein myös itsevarma, myönteinen ja puoleensavetävä – eli hauskempi elämänkumppani.

Tuore kotimainen tutkimus selvitti, miksi nuori usein vaikenee ja sinnittelee mieluummin kuin hakee apua masennukseensa.

1 Hän kokee, ettei ansaitse ammattiapua

Nuori ei hae ammattiapua, koska hän tietää, että mielenterveyspalvelut ovat jo valmiiksi ylikuormitettuja. Hän tuntee, ettei hän ansaitse apua.

2 Hän ei halua huolestuttaa

Nuori voi salata masennuksen läheisiltään, koska ei halua huolestuttaa heitä. Hän voi myös pelätä, että läheinen hylkää hänet, jos hän kertoo pahasta olostaan.

3 Hän pelkää tuomitsemista

Huomattavan usein nuori vaikenee masennuksestaan, koska ei halua kuulla tuomitsemista. Hän pelkää, että hänen väitetään vain hakevan huomiota tai olevan laiska ja häntä kehotetaan ottamaan itseään niskasta kiinni.

Lähde: Yhteiskuntatieteiden maisteri Mervi Issakaisen sosiaalipsykologian alan väitöskirja ”Youth depression: Young people’s distress in relation to the cultural conceptions of depression” 
 

Olisiko jo aika päästää irti menneestä rakkaudesta tai jatkuvasta murehtimisesta? Tässä viisi käytännön keinoa.

1 Puhalla

Kuvittele kämmenellesi asia tai ihminen, josta haluat irti. Sano: saat mennä. Puhalla.

2 Rajaa aika

Päätä, että saat vatvoa asiaa tietyn ajan, ja sitten se on käsitelty.

3 Etsi tukea

Älä jää pohtimaan asioita yksin vaan hakeudu saman kokeneiden seuraan.

4 Järjestä rituaali

Osta itsellesi sormus tai heitä kukkakimppu mereen uuden elämän merkiksi.

5 Anna anteeksi

Jos et anna anteeksi, voit jäädä vihaan kiinni. Anteeksi voi antaa, vaikka sitä ei pyydetä.

Oijoi niitä vanhoja hyviä aikoja! Työelämään hokema ei päde. Työ on ehkä epävarmempaa kuin ennen, mutta ainakin nämä kolme asiaa ovat parantuneet selvästi.

1. On tärkeää, että viihdyt

Hyvinvoiva työntekijä tekee tutkitusti parempaa tulosta kuin ärtynyt tai ahdistunut puurtaja. Fiksut työnantajat tietävät tämän, ja siksi ihmisten viihtymistä tuetaan. Työhyvinvointikyselyt, virkistyspäivät ja kehityskeskustelut ovat käytännön esimerkkejä työntekijöiden viihtymisen seuraamisesta ja ylläpitämisestä.

2. Olet samanarvoinen kuin kollegasi

Ennen vanhaan työpaikoilla sukupuolista ahdistelua tai seksuaalivähemmistöjen syrjintää saatettiin pitää normimeininkinä. Enää ei.  Useimmilla työnantajilla on nollatoleranssi kiusaamiseen. Luottamusmiehet ja työsuojeluvaltuutetut auttavat ongelmatapauksissa.

3. Hommat ovat hauskempia kuin ennen

Automatisaatio on vienyt työelämästä koko joukon kuivia rutiinihommia. Jäljellä olevat työt ovat hauskempia ja mielekkäämpiä kuin ennen. Tiimityötä tehdään enemmän, tieto kulkee moderneilla viestintävälineillä paremmin. Joustot ja etätyömahdollisuudet ovat monella alalla totta.

Asiantuntijana yhteiskuntapolitiikan professori Eeva Jokinen, Itä-Suomen yliopisto.