Ota 8 vinkkiä käyttöön riitapukarisi kanssa ja hämmästy: nämä tehoavat ihan oikeasti.

1. Kerro, miltä sinusta tuntuu. Kehotus tunteista puhumiseen voi tuntua kornilta tai vitsiltä. Kukaan ei kuitenkaan ihan oikeasti voi tietää, mitä ajattelet, jos et kerro.

2. Jos tunteiden nimeäminen on vaikeaa, listaa paljon tunteita paperille. Tunnelistoja löytyy netistä googlaamalla. Nimeä joka ilta kolme tunnetta, joita päivän aikana koit. Kerro toiselle, missä yhteyksissä ja miksi tunsit näin. Jos hoet vain, että olitpa taas ärsyttävä, riita on valmis.

3. Analysoikaa rauhallisella hetkellä, mikä toisen riitelytavassa ärsyttää tai loukkaa. Jos toinen alkaa aina riitelyn lomassa siivota paiskimalla ja toinen lässyttää tai pakenee paikalta, tapoja kannattaa yrittää muuttaa.

4. Sopikaa selvästi asioista, jotka aiheuttavat usein riitaa. Kuka siivoaa keittiön illalla, jos molemmat ovat kotona? Vai siivotaanko se vuorotellen? Uusikaa sääntöjä tarpeen vaatiessa.

5. Päättäkää, että kaikkia asioita ei välttämättä tarvitse ratkaista heti. Jos joku asia aiheuttaa ison riidan, se voidaan laittaa ehkä odottamaan. Kypsyttelyn jälkeen voi löytyä uusi perspektiivi. Sopikaa mahdollisimman konkreettisesti, koska asia otetaan uudelleen käsittelyyn.

6. Tehkää konkreettisia riitelysääntöjä. Jos esimerkiksi raha-asioiden käsittely päättyy usein riitaan, sopikaa, ettei niistä puhuta enää iltayhdeksän jälkeen. Riita saa usein lisäpontta esimerkiksi väsymyksestä ja nälästä.

7. Kun toinen puhuu, älä käytä aikaasi siihen, että mietit, kuinka pistävän vastauksen saat aikaiseksi. Kuuntele ja kysy. Joskus parasta, mitä voit tehdä, on sanoa kiukkuiselle: kerro lisää, haluan tietää, mitä ajattelet.

8. Keskity itseesi. Mieti, mitä sinä teit ja miksi, olisitko voinut tehdä jotain toisin. Mieti vasta sitten, mitä toinen teki. Hyväksy, että toinen on erilainen kuin sinä. Ei parempi, ei huonompi.

Asiantuntijoina parisuhdekouluttajat Saara ja Panu Rissanen

Lue myös:

Halaus on parasta!

Kiittäminen vähentää stressiä

Välillä vika on sinussa

Tuore kotimainen tutkimus selvitti, miksi nuori usein vaikenee ja sinnittelee mieluummin kuin hakee apua masennukseensa.

1 Hän kokee, ettei ansaitse ammattiapua

Nuori ei hae ammattiapua, koska hän tietää, että mielenterveyspalvelut ovat jo valmiiksi ylikuormitettuja. Hän tuntee, ettei hän ansaitse apua.

2 Hän ei halua huolestuttaa

Nuori voi salata masennuksen läheisiltään, koska ei halua huolestuttaa heitä. Hän voi myös pelätä, että läheinen hylkää hänet, jos hän kertoo pahasta olostaan.

3 Hän pelkää tuomitsemista

Huomattavan usein nuori vaikenee masennuksestaan, koska ei halua kuulla tuomitsemista. Hän pelkää, että hänen väitetään vain hakevan huomiota tai olevan laiska ja häntä kehotetaan ottamaan itseään niskasta kiinni.

Lähde: Yhteiskuntatieteiden maisteri Mervi Issakaisen sosiaalipsykologian alan väitöskirja ”Youth depression: Young people’s distress in relation to the cultural conceptions of depression” 
 

Olisiko jo aika päästää irti menneestä rakkaudesta tai jatkuvasta murehtimisesta? Tässä viisi käytännön keinoa.

1 Puhalla

Kuvittele kämmenellesi asia tai ihminen, josta haluat irti. Sano: saat mennä. Puhalla.

2 Rajaa aika

Päätä, että saat vatvoa asiaa tietyn ajan, ja sitten se on käsitelty.

3 Etsi tukea

Älä jää pohtimaan asioita yksin vaan hakeudu saman kokeneiden seuraan.

4 Järjestä rituaali

Osta itsellesi sormus tai heitä kukkakimppu mereen uuden elämän merkiksi.

5 Anna anteeksi

Jos et anna anteeksi, voit jäädä vihaan kiinni. Anteeksi voi antaa, vaikka sitä ei pyydetä.

Oijoi niitä vanhoja hyviä aikoja! Työelämään hokema ei päde. Työ on ehkä epävarmempaa kuin ennen, mutta ainakin nämä kolme asiaa ovat parantuneet selvästi.

1. On tärkeää, että viihdyt

Hyvinvoiva työntekijä tekee tutkitusti parempaa tulosta kuin ärtynyt tai ahdistunut puurtaja. Fiksut työnantajat tietävät tämän, ja siksi ihmisten viihtymistä tuetaan. Työhyvinvointikyselyt, virkistyspäivät ja kehityskeskustelut ovat käytännön esimerkkejä työntekijöiden viihtymisen seuraamisesta ja ylläpitämisestä.

2. Olet samanarvoinen kuin kollegasi

Ennen vanhaan työpaikoilla sukupuolista ahdistelua tai seksuaalivähemmistöjen syrjintää saatettiin pitää normimeininkinä. Enää ei.  Useimmilla työnantajilla on nollatoleranssi kiusaamiseen. Luottamusmiehet ja työsuojeluvaltuutetut auttavat ongelmatapauksissa.

3. Hommat ovat hauskempia kuin ennen

Automatisaatio on vienyt työelämästä koko joukon kuivia rutiinihommia. Jäljellä olevat työt ovat hauskempia ja mielekkäämpiä kuin ennen. Tiimityötä tehdään enemmän, tieto kulkee moderneilla viestintävälineillä paremmin. Joustot ja etätyömahdollisuudet ovat monella alalla totta.

Asiantuntijana yhteiskuntapolitiikan professori Eeva Jokinen, Itä-Suomen yliopisto.

 

Pätevätkö seuraavat väitteet parisuhteeseesi? Jos pätevät, onnittelut!

1 Ilahdun, kun tiedän tapaavani kumppanini.

2 Kerron kumppanilleni usein siitä, millainen päivä minulla on ollut.

3 Halaan tai annan suukon, kun saatan hänet junaan.

4 Nauramme usein yhdessä.

5 Saan hänen huomionsa helposti kiinnitettyä itseeni.

6 Hänen seurassaan minun ei tarvitse pelätä.

7 Kumppanini hoitaa raha-asiansa hyvin.

8 Alkoholia hän käyttää sopivasti.

9 Olen tyytyväinen seksielämäämme.

10 Uskallan sanoa ääneen, jos olen hänen kanssaan eri mieltä.

Lähde: Väestöliitto