Puhdistaako somepaasto? Noora Jussila piti viikon taukoa sosiaalisen median käytöstä ja selvitti, miltä se tuntuu. Paastosta jäi uusia, pysyviä tapoja.

En ole kovin aktiivinen Facebookin tai Instagramin päivittäjä, mutta vietän niissä tuhottoman paljon aikaa.

Selaan Facebookia aamiaispöydässä, vessassa, ratikkamatkan aikana ja ensimmäiseksi töissä. Kun ajatus jumiutuu, skrollaan läpi tuttujen kuulumiset. Facbook on minun kissavideoni.

Nyt olen suostunut viikon mittaiseen somepaastoon. Viikon poissaolo Facebookista jännittää hiukan, mutta kokeilemallahan addiktion vahvuus selviää.

Päivä 1: Paksu romaani saa tilaisuuden

Aamulla pidän kännykän etäällä, jotten vahingossakaan avaa Facebookia. Toimin samoin kuin tupakointia lopettaessani: tunnistan vaaranpaikat ja tsemppaan niistä yli.

Töistä lähden samalla raitiovaunulla työkaverin kanssa. Seurassa ei viitsi räplätä puhelinta.

Illalla varaan kesken jääneen 600-sivuisen romaanin sänkyni viereen. Ehkä vihdoin.

Ihminen on loistava keksimään tekosyitä ilman älypuhelimiakin.

Mietin, syökö some ajan juuri kaikkein kehittävimmiltä toimilta. Ilman somea lukisin venäläisen laaturomaanin viikossa, opettelisin uuden kielen ja treenaisin puolimaratonille.

Tosiasiassa ihminen on loistava keksimään tekosyitä ilman älypuhelimiakin. Nukahdan ennen kuin ehdin avata kirjaa.

Päivä 2: Fomo iskee iltapäivällä

Luen aamiaispöydässä päivän lehden miltei kokonaan. Olen töissä puoli tuntia tavallista myöhemmin.

Kaikki sujuu, mutta päivän mittaan minua kalvaa tunne, että jään paitsi kiinnostavista keskusteluista, joita Facebook-kaverini käyvät.

Yhdysvalloissa ilmiötä kutsutaan lyhenteellä fomo, joka tulee sanoista fear of missing out, paitsijäämisen pelko. 

Viisi kertaa päivässä riittäisi hyvin.

Soitan sosiaalista mediaa tutkineelle sosiaalipsykologi Suvi Uskille. Hän lohduttaa, että Facebookin uutisvirta on joka tapauksessa rakennettu näyttämään vain väläyksen kavereideni päivityksistä.

"Facebookissa voisi päivän aikana käydä vain viisi kertaa, ja silti pysyisi selvillä siitä, mitä tapahtuu."

Normaalisti taidan käydä Facebookissa lähemmäs 15 kertaa päivässä.

Suurin uhka somessa roikkumisesta koituu parisuhteelle.

Päivä 3: Drinkki jää kuvaamatta

Töissä on niin kiire, että tuskin ehdin edes ajatella somea. Harvoinpa sinne määrätietoisesti mennäänkään. Suvi Uski puhuu someen soljumisesta: äkkiä havahtuu siihen, ettei tiedä kuinka kauan on hengannut Facebookissa.

Riippuvuudesta voidaan puhua, kun somettaminen ei tuota enää iloa vaan jopa häiritsee muuta elämää ja ihmissuhteet kärsivät.

"Suurin uhka somessa roikkumisesta koituu parisuhteelle. Jos lähipiiristä sanotaan, että voisitko laittaa kännykän pois, sinua kaivataan muualla."

Illalla nautin puolison kanssa baarissa täydellisen drinkin. Yleensä hän pudistelee päätään, kun kuvaan ruokaani Instagramiin. Nyt kuva jää ottamatta ja päivitys tekemättä.

Drinkki maistuu silti hyvältä.

Havahdun tunnin päästä nettikirjastossa.

Päivät 4 ja 5: Ystäviä, urheilua ja videonauhaa

Lauantaina luen Hesarin Kuukausiliitteen kannesta kanteen ilman, että edes vilkaisen puhelinta.

Näen tavallista enemmän ystäviäni, urheilen ja häviän vanhemmilleni korttipelissä.

Sunnuntai-iltana olen yksin kotona. Katson elokuvan, enkä surffaa netissä. Tunnen oloni kevyeksi ja huolettomaksi.

Päivä 6: Eksyn nettikirjastoon

Somepaasto sujuu jo, mutta huomaan puhelimen olevan liikaa esillä. Asetan itseni tiukempaan kieltoon: ei sähköposteja, ei blogeja.

Luen sohvalla kirjaa, kunnes haluan tarkistaa yhden termin netistä. Havahdun tunnin päästä selailemasta nettikirjaston lehtivalikoimaa.

En edes muista, mitä sivuja pitkin olen sinne päätynyt. Auts.

Rauhoitan aamiaisen ja työmatkan somelta.

Päivä 7: Vain seitsemän tykkäystä

Tapaan töiden jälkeen kaksi entistä työkaveriani. En ymmärrä onnitella toista, sillä en ole nähnyt postausta hänen kirjansa kustannussopimuksesta. Hän ei pahastu. Nostamme maljat jälleennäkemiselle.

Viimeisenä paastoiltana otan kuvan drinkistäni ja postaan sen Instaan. Vain seitsemän tykkäystä.

Iloisemmaksi tulin ystävieni näkemisestä.

Paaston jälkeen otan käyttöön Suvi Uskin neuvon ja rauhoitan aamiaisen ja työmatkat somelta. Uski on oikeassa: kun katselen ratikan ikkunasta maisemaa uutisvirran sijaan, stressaannun vähemmän.
 

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 6/2016.

Ärsyttävää!

70%

lukijakyselyyn vastanneista on joskus ärsyyntynyt läheisen somettamisesta.

28%

vastaajista on joskus kokeillut somepaastoa.

Lähde: Kodin Kuvalehden nettikysely

Jaettu innostus saa kumppanin tuntumaan kiehtovammalta ja tuo suhteeseen sisältöä.

Parisuhde vaatii työtä. Se on totuus, jota ammattiauttajat hokevat. Rakkaudesta puhutaan kuin rakennustyömaasta. Pitkä suhde on puurtamista, hikistä ja totista touhua, ja helpommasta haaveilu on hömpötystä.

Kuka enää tohtii vaatia, että parisuhteessa pitäisi olla myös kivaa? Toisinaan jopa helppoa ja hauskaa? Suhde vaatii työtä, mutta vähintään yhtä paljon se vaatii yhdessä nauramista, kepeyttä, kahdestaan intoilua ja yhteisiä unelmia.

"Toisin sanoen yhteistä flow-tilaa", sanoo Väestöliiton pariterapeutti, psykologi Keijo Markova.

Tylsistyminen voi johtaa jopa eroon

Flow on tila, jossa ihminen uppoutuu johonkin asiaan.

"Jos pari on innostunut yhdessä jostakin, liitto vahvistuu. Tutkimusten mukaan tylsistyminen ja yhteisen flown puuttuminen voivat johtaa jopa eroon", Keijo Markova sanoo.

Yhteinen flow ei tarkoita sitä, että parin pitäisi maalata rinnakkain tauluja. Intohimo voi kohdistua mihin vain, arkiseenkin: puutarhaan, remontointiin, lastenhoitoon tai telkkarin katsomiseen. Jaettu innostus saa kumppanin tuntumaan kiehtovammalta ja tuo suhteeseen sisältöä.  

Jos olette toistenne vastakohdat eikä yhteistä intoilun kohdetta löydy, turha huolestua. Tärkeintä on, että olet itse innostunut jostakin. Ihminen, joka tuntee intohimoa asioihin, on usein myös itsevarma, myönteinen ja puoleensavetävä – eli hauskempi elämänkumppani.

Tuore kotimainen tutkimus selvitti, miksi nuori usein vaikenee ja sinnittelee mieluummin kuin hakee apua masennukseensa.

1 Hän kokee, ettei ansaitse ammattiapua

Nuori ei hae ammattiapua, koska hän tietää, että mielenterveyspalvelut ovat jo valmiiksi ylikuormitettuja. Hän tuntee, ettei hän ansaitse apua.

2 Hän ei halua huolestuttaa

Nuori voi salata masennuksen läheisiltään, koska ei halua huolestuttaa heitä. Hän voi myös pelätä, että läheinen hylkää hänet, jos hän kertoo pahasta olostaan.

3 Hän pelkää tuomitsemista

Huomattavan usein nuori vaikenee masennuksestaan, koska ei halua kuulla tuomitsemista. Hän pelkää, että hänen väitetään vain hakevan huomiota tai olevan laiska ja häntä kehotetaan ottamaan itseään niskasta kiinni.

Lähde: Yhteiskuntatieteiden maisteri Mervi Issakaisen sosiaalipsykologian alan väitöskirja ”Youth depression: Young people’s distress in relation to the cultural conceptions of depression” 
 

Olisiko jo aika päästää irti menneestä rakkaudesta tai jatkuvasta murehtimisesta? Tässä viisi käytännön keinoa.

1 Puhalla

Kuvittele kämmenellesi asia tai ihminen, josta haluat irti. Sano: saat mennä. Puhalla.

2 Rajaa aika

Päätä, että saat vatvoa asiaa tietyn ajan, ja sitten se on käsitelty.

3 Etsi tukea

Älä jää pohtimaan asioita yksin vaan hakeudu saman kokeneiden seuraan.

4 Järjestä rituaali

Osta itsellesi sormus tai heitä kukkakimppu mereen uuden elämän merkiksi.

5 Anna anteeksi

Jos et anna anteeksi, voit jäädä vihaan kiinni. Anteeksi voi antaa, vaikka sitä ei pyydetä.

Oijoi niitä vanhoja hyviä aikoja! Työelämään hokema ei päde. Työ on ehkä epävarmempaa kuin ennen, mutta ainakin nämä kolme asiaa ovat parantuneet selvästi.

1. On tärkeää, että viihdyt

Hyvinvoiva työntekijä tekee tutkitusti parempaa tulosta kuin ärtynyt tai ahdistunut puurtaja. Fiksut työnantajat tietävät tämän, ja siksi ihmisten viihtymistä tuetaan. Työhyvinvointikyselyt, virkistyspäivät ja kehityskeskustelut ovat käytännön esimerkkejä työntekijöiden viihtymisen seuraamisesta ja ylläpitämisestä.

2. Olet samanarvoinen kuin kollegasi

Ennen vanhaan työpaikoilla sukupuolista ahdistelua tai seksuaalivähemmistöjen syrjintää saatettiin pitää normimeininkinä. Enää ei.  Useimmilla työnantajilla on nollatoleranssi kiusaamiseen. Luottamusmiehet ja työsuojeluvaltuutetut auttavat ongelmatapauksissa.

3. Hommat ovat hauskempia kuin ennen

Automatisaatio on vienyt työelämästä koko joukon kuivia rutiinihommia. Jäljellä olevat työt ovat hauskempia ja mielekkäämpiä kuin ennen. Tiimityötä tehdään enemmän, tieto kulkee moderneilla viestintävälineillä paremmin. Joustot ja etätyömahdollisuudet ovat monella alalla totta.

Asiantuntijana yhteiskuntapolitiikan professori Eeva Jokinen, Itä-Suomen yliopisto.