Tunneihminen ei peittele iloa eikä kiukkua. Enimmäkseen sitä arvostetaan. Ei aina.

Kodin Kuvalehden tunnekyselyyn osallistuneista valtaosa tunnustautuu tunneihmisiksi. Useimmat heistä myös antavat reilusti näkyä ja kuulua, miltä tuntuu. Nauru, kiukku ja kyyneleet tulevat yhtä luontevasti ja ilman pidäkkeitä.

”Kiihdytän nollasta sataan sekunnissa, niin hyvässä kuin pahassa! Kaikki näkevät ja kuulevat, mikä on fiilis”, kertoo yksi vastaajista.

”Itken ja nauran helposti, joskus aivan kummallisissakin tilanteissa. Suutun nopeasti, mutta en ole pitkävihainen. Rakastan elämää kaikkine vaikeuksineen!” komppaa toinen.

Ilot ja surut tulevat tunneihmisillä esiin muutenkin kuin äänekkäinä ryöpsähdyksinä:

”Liikutun helposti, petyn helposti – ja olen tunnesyöjä. Silloin herkut maistuvat.”

Moni myös tunnustaa tekevänsä päätöksetkin puhtaasti tunteen pohjalta.

”Järjellä ei ole siinä mitään osaa. Jokin asia vain tuntuu oikeammalta kuin toinen.”

Ympäristö tykkää...

Useimmilla vastaajista on ympärillään läheisiä, jotka ovat tottuneet heidän nopeasti vaihtuviin mielialoihinsa. Tunneihmisten rehellisyyttä arvostetaan.

”Ympäristö pitää minua tietojeni mukaan hyvin rehellisenä, avoimena ja aitona persoonana. Kun suutahdan tai muuta, minun annetaan tavallisesti hetki rauhoittua, ja sitten asiasta keskustellaan uudelleen rauhallisemmin.”

”Ystävät ja perhe tietävät, että olen tulinen ja temperamenttinen luonne, joka näyttää niin ilonsa kuin surunsakin. He osaavat suhtautua tunnekuohuihin hyvin. Kun olen kiukkuni purkanut, en mieti enkä märehdi asiaa sen enempää vaan menen eteenpäin. Olen ihmeissäni, miksi joku murjottaa päivätolkulla saamatta sanaakaan suustaan.”

... tai sitten ei

Ongelmia tulee, jos läheisellä on aivan toisenlainen tapa ilmaista tunteitaan.

”Kotiväki ei tykkää yhtään. Varsinkin aviomies inhoaa itkua ja iloa.”

Ilon ilmaukset voidaan vielä kestää, mutta surua ja suuttumusta on vaikeampi ottaa vastaan.

”Kun tunnepuoli minussa pääsee valloilleen, saatan esimerkiksi itkeä julkisesti. Tämä luonnollisesti aiheuttaa kanssaihmisissä hämmennystä. Samoin ärsyyntyessäni voin sanoa tai jopa huutaa pahasti.”

”Minusta näkee kilometrin päähän, jos olen pahalla tuulella. Se voi olla ihmisistä pelottavaa, vaikka pahantuulisuuteni harvoin kohdistuu kehenkään ihmiseen vaan asioihin. En ole niin pelottava miltä vaikutan.”

Onko sinun mielestäsi OK, että tunneihminen tuo vapautuneesti julki kaikenlaiset tunteensa? Jatka keskustelua!

Lue lisää:

Pelkäätkö näyttää tunteitasi?

Onko järki-ihminen tylsä?

Jaettu innostus saa kumppanin tuntumaan kiehtovammalta ja tuo suhteeseen sisältöä.

Parisuhde vaatii työtä. Se on totuus, jota ammattiauttajat hokevat. Rakkaudesta puhutaan kuin rakennustyömaasta. Pitkä suhde on puurtamista, hikistä ja totista touhua, ja helpommasta haaveilu on hömpötystä.

Kuka enää tohtii vaatia, että parisuhteessa pitäisi olla myös kivaa? Toisinaan jopa helppoa ja hauskaa? Suhde vaatii työtä, mutta vähintään yhtä paljon se vaatii yhdessä nauramista, kepeyttä, kahdestaan intoilua ja yhteisiä unelmia.

"Toisin sanoen yhteistä flow-tilaa", sanoo Väestöliiton pariterapeutti, psykologi Keijo Markova.

Tylsistyminen voi johtaa jopa eroon

Flow on tila, jossa ihminen uppoutuu johonkin asiaan.

"Jos pari on innostunut yhdessä jostakin, liitto vahvistuu. Tutkimusten mukaan tylsistyminen ja yhteisen flown puuttuminen voivat johtaa jopa eroon", Keijo Markova sanoo.

Yhteinen flow ei tarkoita sitä, että parin pitäisi maalata rinnakkain tauluja. Intohimo voi kohdistua mihin vain, arkiseenkin: puutarhaan, remontointiin, lastenhoitoon tai telkkarin katsomiseen. Jaettu innostus saa kumppanin tuntumaan kiehtovammalta ja tuo suhteeseen sisältöä.  

Jos olette toistenne vastakohdat eikä yhteistä intoilun kohdetta löydy, turha huolestua. Tärkeintä on, että olet itse innostunut jostakin. Ihminen, joka tuntee intohimoa asioihin, on usein myös itsevarma, myönteinen ja puoleensavetävä – eli hauskempi elämänkumppani.

Tuore kotimainen tutkimus selvitti, miksi nuori usein vaikenee ja sinnittelee mieluummin kuin hakee apua masennukseensa.

1 Hän kokee, ettei ansaitse ammattiapua

Nuori ei hae ammattiapua, koska hän tietää, että mielenterveyspalvelut ovat jo valmiiksi ylikuormitettuja. Hän tuntee, ettei hän ansaitse apua.

2 Hän ei halua huolestuttaa

Nuori voi salata masennuksen läheisiltään, koska ei halua huolestuttaa heitä. Hän voi myös pelätä, että läheinen hylkää hänet, jos hän kertoo pahasta olostaan.

3 Hän pelkää tuomitsemista

Huomattavan usein nuori vaikenee masennuksestaan, koska ei halua kuulla tuomitsemista. Hän pelkää, että hänen väitetään vain hakevan huomiota tai olevan laiska ja häntä kehotetaan ottamaan itseään niskasta kiinni.

Lähde: Yhteiskuntatieteiden maisteri Mervi Issakaisen sosiaalipsykologian alan väitöskirja ”Youth depression: Young people’s distress in relation to the cultural conceptions of depression” 
 

Olisiko jo aika päästää irti menneestä rakkaudesta tai jatkuvasta murehtimisesta? Tässä viisi käytännön keinoa.

1 Puhalla

Kuvittele kämmenellesi asia tai ihminen, josta haluat irti. Sano: saat mennä. Puhalla.

2 Rajaa aika

Päätä, että saat vatvoa asiaa tietyn ajan, ja sitten se on käsitelty.

3 Etsi tukea

Älä jää pohtimaan asioita yksin vaan hakeudu saman kokeneiden seuraan.

4 Järjestä rituaali

Osta itsellesi sormus tai heitä kukkakimppu mereen uuden elämän merkiksi.

5 Anna anteeksi

Jos et anna anteeksi, voit jäädä vihaan kiinni. Anteeksi voi antaa, vaikka sitä ei pyydetä.

Oijoi niitä vanhoja hyviä aikoja! Työelämään hokema ei päde. Työ on ehkä epävarmempaa kuin ennen, mutta ainakin nämä kolme asiaa ovat parantuneet selvästi.

1. On tärkeää, että viihdyt

Hyvinvoiva työntekijä tekee tutkitusti parempaa tulosta kuin ärtynyt tai ahdistunut puurtaja. Fiksut työnantajat tietävät tämän, ja siksi ihmisten viihtymistä tuetaan. Työhyvinvointikyselyt, virkistyspäivät ja kehityskeskustelut ovat käytännön esimerkkejä työntekijöiden viihtymisen seuraamisesta ja ylläpitämisestä.

2. Olet samanarvoinen kuin kollegasi

Ennen vanhaan työpaikoilla sukupuolista ahdistelua tai seksuaalivähemmistöjen syrjintää saatettiin pitää normimeininkinä. Enää ei.  Useimmilla työnantajilla on nollatoleranssi kiusaamiseen. Luottamusmiehet ja työsuojeluvaltuutetut auttavat ongelmatapauksissa.

3. Hommat ovat hauskempia kuin ennen

Automatisaatio on vienyt työelämästä koko joukon kuivia rutiinihommia. Jäljellä olevat työt ovat hauskempia ja mielekkäämpiä kuin ennen. Tiimityötä tehdään enemmän, tieto kulkee moderneilla viestintävälineillä paremmin. Joustot ja etätyömahdollisuudet ovat monella alalla totta.

Asiantuntijana yhteiskuntapolitiikan professori Eeva Jokinen, Itä-Suomen yliopisto.