Sotkuinen koti voi olla oire siitä, että tunne-elämäsi on solmussa - tai että sinulla vain sattuu olemaan parempaa tekemistä. Olipa syy sotkuun mikä tahansa, näillä ohjeilla pääset eroon siivouskammosta.

Ensirakkauteni päättyi mehutahraan lattiassa. Saattoi se olla ketsuppiakin. Joka tapauksessa jotain tahmeaa, johon poikaystäväni sukka juuttui kiinni.

"Et sitten pyyhkinyt tätä. Ei kauheen naisellista", poika tokaisi.

Naisellista? Olin 17-vuotias ja muuttanut juuri omaan vuokrayksiöön. En ollut häävi kodinhengetär, mutta mielestäni silti aika kova mimmi, koska pystyin ostamaan omilla rahoillani omat ketsuppini.

Poikaystäväni suositteli tolua. Sitä hänen äitinsä kuulemma käytti. Suhde kariutui.

Psykologi Mikael Saarinen, miten naisellisuuteni liittyy toluun?

"Entisaikojen mies toi leivän ja nainen hoiteli kodin. Siksi siisteysvaatimukset ovat yhä tiukemmat naista kuin miestä kohtaan. Remonttimiestä pidetään miehekkäänä, kun hän jättää roskat mihin huvittaa ja näyttää samalta kuin tekemänsä remontti. Mutta jos nainen on vähänkään rähjäinen, tulkitaan heti, että hän on menettänyt elämänhallintansa."

Joskus hän onkin. Vakavimmillaan sotku on oire siitä, että ihmisen toimintakyky on laskenut, olipa kyseessä mies tai nainen. Jos siivous ei suju, elämänhallinta lipsuu usein muillakin osa-alueilla: laskut jäävät maksamatta ja ihmissuhteet ovat rempallaan.

Siksi lääkärien lempikysymys uuvahtaneille onkin: Jaksatko siivota? Sitä on tapana tivata heti sen jälkeen, kun on kysytty, nukutko yösi.

Tyhjä pöytä, tyhjä pää?

Sottapyttyily voi olla yritys viestiä muille, että olen tässä romahtamassa. Katsokaa mikä kaaos! Miten törkeät tiskit! Auttakaa!

Se voi olla myös keino eristäytyä. Kun ulkomaailma pelottaa, on helpointa käpertyä ajatukseen: ”Olisi kiva pyytää vieraita, mutta en voi, koska eteiseni tukkii romuvuori.”

Niin yksinkertainen otus ihminen ei kuitenkaan ole, että hänen sieluntilansa näkisi suoraan siivoustyylistä. Se ei estä siivousintoilijoita julistamasta: Sotkuinen pöytä, sotkuinen pää. Eikä sottailijoita puolustautumasta: Tyhjä pöytä, tyhjä pää.

"Sotkuisuutta ylitulkitaan helposti. Se ei viittaa aina psyykkisiin ongelmiin. Kyse voi olla myös ohimenevästä elämänvaiheesta, jolloin siisteys ei yksinkertaisesti kiinnosta", Saarinen muistuttaa.

Jämptisti hujan hajan

Siivottomuus vaatii synnynnäisiä lahjoja. Luontaisesti huoleton, innostuva ja kärsimätön ihminen syttyy harvoin imurointiin. Hän on taitava lykkäämään siivousta ja malttaa pyyhkäistä hanan, mutta tiskialtaan kohdalla kyllästyy ja innostuu jo jostain muusta.

Myös jännittyneisyys ja huolestuneisuus ovat persoonallisuudenpiirteitä, jotka yhdistävät sotkijoita.

Kun päässä on sekasorto, järjestystä voidaan hakea myös toisesta ääripäästä: hillittömästä puunaamisesta. Pahimmillaan siivousvimma kehittyy pakko-oireeksi, josta irtautuminen vaatii ammattiapua.

"Vaikka hinkkaisit listat hammasharjalla, se ei tyydytä mitään keskeisiä elämäntarpeitasi. Onnellisuuden kannalta siivoaminen ei ole kovinkaan merkittävä asia", Mikael Saarinen sanoo.

7 tapaa päästä eroon siivouskammosta

  1. Mieti, onko sotkuisuudesta sinulle hyötyä. Parantaako se ihmissuhteitasi? Rentouttaako se? Teetkö jotain hauskaa ja merkityksellistä ajalla, jonka nipistät siivoamisesta?
  2. Päätä siivota vain 15 minuuttia. Kun putsaat tiskialtaat ja peilit, järjestät eteisen kengät ja viet roskat, olet jo voiton puolella.
  3. Muista, että ”inhoan siivoamista” on pelkkä ajatus. Ajatukset ovat vain sanoja, ne eivät estä sinua tarttumasta rättiin. Listaa ylös, mitä muuta mukavaa siivouksesta seuraa kuin puhdas koti. Saattaisit viimein kehdata pyytää kaverisi kylään. Löytäisit aarteita, joita et edes tiennyt omistavasi. Kotisi tuoksuisi raikkaammalta.
  4. Voit ihan hyvin siivota, vaikka se tuntuisi vastenmieliseltä. Älä odota, että alat yhtäkkiä nauttia siivoamisesta, vaan kokeile siivoamista hampaat irvessä. Palkitse itsesi ihanuuksilla.
  5. Pyydä apua. Vaikka kotisi olisi sotku, sinä et ole sotku. Pyydä raivausavuksi luottoystäväsi, laita musiikki soimaan ja tarjoa herkkuja.
  6. Älä tee siisteydestä elämää suurempaa asiaa. Siivoaminen on melko turhanpäiväistä touhua, mutta arvokasta elämääsi se helpottaa.
  7. Saatat tarvita hiukan sotkua. Muisti on yksilöllinen. Jotkut meistä tarvitsevat enemmän visuaalisia ärsykkeitä ja löytävät tavaransa vain, jos ne ovat sikin sokin. Ihmisillä on omat luettelointijärjestelmänsä, jotka saattavat näyttää muiden silmissä sekasotkulta. Saatat kuulua heihin!

Lue myös:
Eikö siivous hotsita? Tässä 5 tapaa, joilla koti on äkkiä siisti

Jaettu innostus saa kumppanin tuntumaan kiehtovammalta ja tuo suhteeseen sisältöä.

Parisuhde vaatii työtä. Se on totuus, jota ammattiauttajat hokevat. Rakkaudesta puhutaan kuin rakennustyömaasta. Pitkä suhde on puurtamista, hikistä ja totista touhua, ja helpommasta haaveilu on hömpötystä.

Kuka enää tohtii vaatia, että parisuhteessa pitäisi olla myös kivaa? Toisinaan jopa helppoa ja hauskaa? Suhde vaatii työtä, mutta vähintään yhtä paljon se vaatii yhdessä nauramista, kepeyttä, kahdestaan intoilua ja yhteisiä unelmia.

"Toisin sanoen yhteistä flow-tilaa", sanoo Väestöliiton pariterapeutti, psykologi Keijo Markova.

Tylsistyminen voi johtaa jopa eroon

Flow on tila, jossa ihminen uppoutuu johonkin asiaan.

"Jos pari on innostunut yhdessä jostakin, liitto vahvistuu. Tutkimusten mukaan tylsistyminen ja yhteisen flown puuttuminen voivat johtaa jopa eroon", Keijo Markova sanoo.

Yhteinen flow ei tarkoita sitä, että parin pitäisi maalata rinnakkain tauluja. Intohimo voi kohdistua mihin vain, arkiseenkin: puutarhaan, remontointiin, lastenhoitoon tai telkkarin katsomiseen. Jaettu innostus saa kumppanin tuntumaan kiehtovammalta ja tuo suhteeseen sisältöä.  

Jos olette toistenne vastakohdat eikä yhteistä intoilun kohdetta löydy, turha huolestua. Tärkeintä on, että olet itse innostunut jostakin. Ihminen, joka tuntee intohimoa asioihin, on usein myös itsevarma, myönteinen ja puoleensavetävä – eli hauskempi elämänkumppani.

Tuore kotimainen tutkimus selvitti, miksi nuori usein vaikenee ja sinnittelee mieluummin kuin hakee apua masennukseensa.

1 Hän kokee, ettei ansaitse ammattiapua

Nuori ei hae ammattiapua, koska hän tietää, että mielenterveyspalvelut ovat jo valmiiksi ylikuormitettuja. Hän tuntee, ettei hän ansaitse apua.

2 Hän ei halua huolestuttaa

Nuori voi salata masennuksen läheisiltään, koska ei halua huolestuttaa heitä. Hän voi myös pelätä, että läheinen hylkää hänet, jos hän kertoo pahasta olostaan.

3 Hän pelkää tuomitsemista

Huomattavan usein nuori vaikenee masennuksestaan, koska ei halua kuulla tuomitsemista. Hän pelkää, että hänen väitetään vain hakevan huomiota tai olevan laiska ja häntä kehotetaan ottamaan itseään niskasta kiinni.

Lähde: Yhteiskuntatieteiden maisteri Mervi Issakaisen sosiaalipsykologian alan väitöskirja ”Youth depression: Young people’s distress in relation to the cultural conceptions of depression” 
 

Olisiko jo aika päästää irti menneestä rakkaudesta tai jatkuvasta murehtimisesta? Tässä viisi käytännön keinoa.

1 Puhalla

Kuvittele kämmenellesi asia tai ihminen, josta haluat irti. Sano: saat mennä. Puhalla.

2 Rajaa aika

Päätä, että saat vatvoa asiaa tietyn ajan, ja sitten se on käsitelty.

3 Etsi tukea

Älä jää pohtimaan asioita yksin vaan hakeudu saman kokeneiden seuraan.

4 Järjestä rituaali

Osta itsellesi sormus tai heitä kukkakimppu mereen uuden elämän merkiksi.

5 Anna anteeksi

Jos et anna anteeksi, voit jäädä vihaan kiinni. Anteeksi voi antaa, vaikka sitä ei pyydetä.

Oijoi niitä vanhoja hyviä aikoja! Työelämään hokema ei päde. Työ on ehkä epävarmempaa kuin ennen, mutta ainakin nämä kolme asiaa ovat parantuneet selvästi.

1. On tärkeää, että viihdyt

Hyvinvoiva työntekijä tekee tutkitusti parempaa tulosta kuin ärtynyt tai ahdistunut puurtaja. Fiksut työnantajat tietävät tämän, ja siksi ihmisten viihtymistä tuetaan. Työhyvinvointikyselyt, virkistyspäivät ja kehityskeskustelut ovat käytännön esimerkkejä työntekijöiden viihtymisen seuraamisesta ja ylläpitämisestä.

2. Olet samanarvoinen kuin kollegasi

Ennen vanhaan työpaikoilla sukupuolista ahdistelua tai seksuaalivähemmistöjen syrjintää saatettiin pitää normimeininkinä. Enää ei.  Useimmilla työnantajilla on nollatoleranssi kiusaamiseen. Luottamusmiehet ja työsuojeluvaltuutetut auttavat ongelmatapauksissa.

3. Hommat ovat hauskempia kuin ennen

Automatisaatio on vienyt työelämästä koko joukon kuivia rutiinihommia. Jäljellä olevat työt ovat hauskempia ja mielekkäämpiä kuin ennen. Tiimityötä tehdään enemmän, tieto kulkee moderneilla viestintävälineillä paremmin. Joustot ja etätyömahdollisuudet ovat monella alalla totta.

Asiantuntijana yhteiskuntapolitiikan professori Eeva Jokinen, Itä-Suomen yliopisto.