Tavarat, joista et malta luopua, kertovat sinusta enemmän kuin uskotkaan.

 

Japanilaisen siivousgurun Marie Kondon Kon-Mari – siivouksen elämänmullistava taika -kirjan valtava suosio kertoo siitä, että tavarapaljouden keskellä elävät ihmiset kaipaavat ympärilleen tilaa. Kondon ajattelun ydin on pähkinänkuoressa tämä: säilytä vain esineet, jotka tuottavat sinulle iloa.

Konmaritus on vaikeampaa kuin luulisi. Mieti vaikka ala-asteen hiihtokisoissa saamaasi palkintopyttyä tai valokuvaa, jossa näkyy yksi epämiellyttävä sukulainen ja kolme kivaa. Entisessä työpaikassa oli ehkä kamalaa, mutta läksiäislahjaksi saamasi aaltovaasi on arvokas. Lapsen päiväkodissa väsäämä koiraveistos vie tilaa ja on aika ruma, mutta raaskitko silti luopua siitä?

Päätökset ovat vaikeita, koska ihmisellä on taipumus mitata arvoaan ihmisenä omistamiensa esineiden perusteella. Niin väittää Journal of Consumer Psychology -lehdessä muutama vuosi sitten julkaistu tutkimus.

Tutkimuksen mukaan ihmisen on vaikeinta luopua esineistä, jotka liittyvät vahvasti hänen minäkuvaansa. Yksi arvottaa elämässään uramenestystä, toinen ystävyyssuhteitaan, kolmas sukutaustaansa.

Ihminen, jolle ulkoinen menestys on tärkeää, ei hevin luovu kalliista merkkikellosta, vaikka se ei enää toimisi. Ihmissuhteitaan vaaliva ei tahdo panna kiertoon ystävältä saatua lahjakirjaa, vaikka olisi jo lukenut sen kolme kertaa. Suvustaan ylpeä ei nakkaa kirpputorille mummin neulomaa villapaitaa, vaikka se olisi hirveä.

Jos sinun on vaikea luopua tavarasta, joka ei ole tarpeellinen tai joka ei tuota sinulle iloa, kyse on tästä: alitajunnassasi vaanii pelko, että tavarasta luopuminen vähentää ominaisuutta, jota vaalit itsessäsi.

Tutkimuksen mukaan tällaisista tavaroista luopuminen voi aiheuttaa aitoa surua ja jopa masennusta.

Kun tavaraläjäsi seuraavan kerran alkavat ahdistaa, mieti siis, miten vahvasti kyseiset esineet kuvastavat minääsi. Kumpi vaivaisi sinua enemmän: luopumisen suru vai  turhautuminen siihen, ettet taaskaan saanut luovutuksi mistään?

Lähde: psychologytoday.com

 

 

 

Jaettu innostus saa kumppanin tuntumaan kiehtovammalta ja tuo suhteeseen sisältöä.

Parisuhde vaatii työtä. Se on totuus, jota ammattiauttajat hokevat. Rakkaudesta puhutaan kuin rakennustyömaasta. Pitkä suhde on puurtamista, hikistä ja totista touhua, ja helpommasta haaveilu on hömpötystä.

Kuka enää tohtii vaatia, että parisuhteessa pitäisi olla myös kivaa? Toisinaan jopa helppoa ja hauskaa? Suhde vaatii työtä, mutta vähintään yhtä paljon se vaatii yhdessä nauramista, kepeyttä, kahdestaan intoilua ja yhteisiä unelmia.

"Toisin sanoen yhteistä flow-tilaa", sanoo Väestöliiton pariterapeutti, psykologi Keijo Markova.

Tylsistyminen voi johtaa jopa eroon

Flow on tila, jossa ihminen uppoutuu johonkin asiaan.

"Jos pari on innostunut yhdessä jostakin, liitto vahvistuu. Tutkimusten mukaan tylsistyminen ja yhteisen flown puuttuminen voivat johtaa jopa eroon", Keijo Markova sanoo.

Yhteinen flow ei tarkoita sitä, että parin pitäisi maalata rinnakkain tauluja. Intohimo voi kohdistua mihin vain, arkiseenkin: puutarhaan, remontointiin, lastenhoitoon tai telkkarin katsomiseen. Jaettu innostus saa kumppanin tuntumaan kiehtovammalta ja tuo suhteeseen sisältöä.  

Jos olette toistenne vastakohdat eikä yhteistä intoilun kohdetta löydy, turha huolestua. Tärkeintä on, että olet itse innostunut jostakin. Ihminen, joka tuntee intohimoa asioihin, on usein myös itsevarma, myönteinen ja puoleensavetävä – eli hauskempi elämänkumppani.

Tuore kotimainen tutkimus selvitti, miksi nuori usein vaikenee ja sinnittelee mieluummin kuin hakee apua masennukseensa.

1 Hän kokee, ettei ansaitse ammattiapua

Nuori ei hae ammattiapua, koska hän tietää, että mielenterveyspalvelut ovat jo valmiiksi ylikuormitettuja. Hän tuntee, ettei hän ansaitse apua.

2 Hän ei halua huolestuttaa

Nuori voi salata masennuksen läheisiltään, koska ei halua huolestuttaa heitä. Hän voi myös pelätä, että läheinen hylkää hänet, jos hän kertoo pahasta olostaan.

3 Hän pelkää tuomitsemista

Huomattavan usein nuori vaikenee masennuksestaan, koska ei halua kuulla tuomitsemista. Hän pelkää, että hänen väitetään vain hakevan huomiota tai olevan laiska ja häntä kehotetaan ottamaan itseään niskasta kiinni.

Lähde: Yhteiskuntatieteiden maisteri Mervi Issakaisen sosiaalipsykologian alan väitöskirja ”Youth depression: Young people’s distress in relation to the cultural conceptions of depression” 
 

Olisiko jo aika päästää irti menneestä rakkaudesta tai jatkuvasta murehtimisesta? Tässä viisi käytännön keinoa.

1 Puhalla

Kuvittele kämmenellesi asia tai ihminen, josta haluat irti. Sano: saat mennä. Puhalla.

2 Rajaa aika

Päätä, että saat vatvoa asiaa tietyn ajan, ja sitten se on käsitelty.

3 Etsi tukea

Älä jää pohtimaan asioita yksin vaan hakeudu saman kokeneiden seuraan.

4 Järjestä rituaali

Osta itsellesi sormus tai heitä kukkakimppu mereen uuden elämän merkiksi.

5 Anna anteeksi

Jos et anna anteeksi, voit jäädä vihaan kiinni. Anteeksi voi antaa, vaikka sitä ei pyydetä.

Oijoi niitä vanhoja hyviä aikoja! Työelämään hokema ei päde. Työ on ehkä epävarmempaa kuin ennen, mutta ainakin nämä kolme asiaa ovat parantuneet selvästi.

1. On tärkeää, että viihdyt

Hyvinvoiva työntekijä tekee tutkitusti parempaa tulosta kuin ärtynyt tai ahdistunut puurtaja. Fiksut työnantajat tietävät tämän, ja siksi ihmisten viihtymistä tuetaan. Työhyvinvointikyselyt, virkistyspäivät ja kehityskeskustelut ovat käytännön esimerkkejä työntekijöiden viihtymisen seuraamisesta ja ylläpitämisestä.

2. Olet samanarvoinen kuin kollegasi

Ennen vanhaan työpaikoilla sukupuolista ahdistelua tai seksuaalivähemmistöjen syrjintää saatettiin pitää normimeininkinä. Enää ei.  Useimmilla työnantajilla on nollatoleranssi kiusaamiseen. Luottamusmiehet ja työsuojeluvaltuutetut auttavat ongelmatapauksissa.

3. Hommat ovat hauskempia kuin ennen

Automatisaatio on vienyt työelämästä koko joukon kuivia rutiinihommia. Jäljellä olevat työt ovat hauskempia ja mielekkäämpiä kuin ennen. Tiimityötä tehdään enemmän, tieto kulkee moderneilla viestintävälineillä paremmin. Joustot ja etätyömahdollisuudet ovat monella alalla totta.

Asiantuntijana yhteiskuntapolitiikan professori Eeva Jokinen, Itä-Suomen yliopisto.