Tutkimusten mukaan Facebookia liikaa käyttävät ovat muita narsistisempia. Milloin omasta somekäyttäytymisestä kannattaa huolestua?

Nykyihminen on tottunut siihen, että pieniinkin kysymyksiin ja tarpeisiin löytyy heti vastaus internetistä tai sosiaalisesta mediasta. Se tekee meistä vaativia – ja ehkä myös narsistisempia.

Voimme valita, mistä haluamme lukea uutiset, mutta myös räätälöidä sen, mitä uutisia haluamme nähdä. Voimme katsoa juuri niitä videoita jotka meitä kiinnostavat, kuunnella vain lempimusiikkiamme ja katsoa kokonaisia elokuvia ja televisiosarjoja parilla klikkauksella.

Tällaisessa räätälöinnissä on paljon hyvää, mutta se on myös haitaksi. Internetiä ja sosiaalista mediaa käyttävä kohtaa yhä useammin vain sellaisia ideoita, viihdettä ja jopa ihmisiä joiden tietää jo valmiiksi miellyttävän itseään.

Internetin tarkoitus oli ennen laajentaa maailmankuvaamme, mutta nykyään sillä voi olla jopa päinvastainen vaikutus.

Somea paljon käyttävät ovat muita narsistisempia

Tutkimuksissa on todettu, että Facebookia käyttävillä on muita useammin narsistisia luonteenpiirteitä. He ovat tavallisesti myös muita epävarmempia.

Erään tutkimuksen mukaan liian paljon aikaa Facebookissa viettävät teinit ovat todennäköisemmin narsistisuuteen taipuvia ja heillä on muita enemmän käytöshäiriötä. Tutkija Larry Rosenin mukaan somessa roikkuminen voi tehdä teineistä itserakkaita, aggressiivisia ja epäsosiaalisia. 

Vaikka lähes kaikki nuoret käyttävät nykyään Facebookia, ei se vielä tee heistä kaikista narsisteja, sanoo narsismia ja Facebookia tutkinut Georgian yliopiston tutkija W. Keith Cambell

”Narsistit käyttävät Facebookia kuten muitakin ihmissuhteitaan: oman itsensä pönkittämiseen. Heille ystävien määrä on tärkeämpää kuin laatu.”

Sosiaalipsykologi: "Vahdi somekäyttäytymistäsi”

Narsismista kaksi kirjaa kirjoittanut sosiaalipsykologi Janne Viljamaa myötäilee osin tutkimusten tuloksia.

”Some on suunnattu juuri sinun tarpeisiisi. Siellä saat luotua itsestäsi hyvän kuvan ja loistaa keskipisteenä. Narsismiin liittyy usein henkinen laiskuus: kaikki minulle helposti ja heti.”

Viljamaa muistuttaa, että vaikka monessa ihmisessä on narsistisia piirteitä, narsistinen persoonallisuushäiriö on eri asia. On normaalia seurata oman kuvan keräämiä tykkäyksiä ja seuraajien määrää.

”On vaikea sanoa, missä menee raja tavallisen ja narsistisen somekäyttäytymisen välillä. Jos huomaa tulleensa yliherkäksi muiden hyväksynnälle ja huomaa itsetuntonsa laskevan, jos omista päivityksistä ei tykätä, kannattaa ehkä pohtia omaa käyttäytymistään”, Viljamaa pohtii.

Moni huomaa joskus viipyvänsä somessa kauemmin kuin oli tarkoitus. Jos arki häiriintyy Facebookin selaamisen vuoksi, itselleen kannattaa asettaa tiukat aikarajat. Myös ystävältä tai kumppanilta voi pyytää apua: he huomaavat ehkä paremmin, miten usein kännykkää tulee tuijotettua.

Viljamaa kertoo Facebook-tutkimuksesta, jossa huomattiin kaksi ryhmää, joilla oli someen liittyvä narsistinen ongelma. Toinen ryhmä etsi hyväksyntää ja tykkäyksiä muilta, mutta ei antanut niitä itse muille. Toinen porukka haastoi riitaa, uhosi ja käytti vihapuhetta.

”Kun oman hyväksynnän tarpeensa tiedostaa, sitä ei tarvitse etsiä keinolla millä hyvänsä. Itsestään on pystyttävä pitämään ilman somen kautta saatua hyväksyntääkin.”

 

Vinkit antoi sosiaalipsykologi Janne Viljamaa, jonka 11. Kirja Narsistivanhemman lapsena ilmestyy syyskuussa 2015. 
Lähteenä käytetty myös: Psychologytoday.com

 

Julkisilla matkustaminen on useimmiten mukavaa. Joskus lähelle osuu kuitenkin haastava kanssamatkustaja. Näin tunnistat tyypin ja pärjäät.

1. Levittäytyjä vie naapurinkin penkin

Levittäytyjiä esiintyy yleisesti lähes kaikissa julkisissa kulkuvälineissä, erityisesti busseissa ja metrossa. Eniten haittaa heistä on ruuhka-aikoina.

Levittäytyjä rönsyää ympärilleen laukkuja, takkeja ja kasseja, joiden kuljettamiseen hän tarvitsee omansa lisäksi myös viereisen istuimen. Valloituksestaan täysiverinen levittäytyjä pitää sitkeästi kiinni, vaikka muut ihmiset seisoisivat käytävällä. 

Keino: Mene reippaasti suoraan asiaan."Tässä on varmaan vapaata!" Yleensä tavara katoaa penkiltä happaman mulkaisun säestyksellä. 

2. Hölpöttäjä tahtoo seuraa

Hölpöttäjiä voi helposti bongata suurten kaupunkien keskusta-alueiden julkisista. Yleensä he ovat hyväntahtoisia, mutta väsyttäviä.

Hölpöttäjä kaipaa huomiota. Siksi hän tahtoo turista lähes kenen tahansa kanssa. Jos kuljettajalta irtoaa vain väsynyt mulkaisu, hölpöttäjä valitsee kohteekseen naapuripenkissä istujan. Hän jatkaa juttua sitkeästi, vaikka toinen olisi puolinukuksissa yövuorosta palaava zombi.

Keino: Koeta ynähdellä jotakin ystävällistä. Hölpöttäjä on useimmiten hyväntahtoinen, ja ilahtuu pienestäkin. Jos et kestä, vaihda penkkiä.

3. Puuhastelija ei pysähdy

Puuhastelija on ahkera kaveri. Mitä pidempi matka, sen todennäköisemmin joku kanssamatkustajista paljastuu puuhastelijaksi.

Hän on juuri se tyyppi, joka rapistaa karkkipussia vieressäsi, selaa kiihkeästi ilmaisjakelulehteä, hölöttää kännykkään korvasi juuressa tai kallistelee limutölkkiä vastapäisellä penkillä istuessaan. Mikäs siinä, jos ketään ei haittaa. Usein puuhastelija kuitenkin jättää jälkeensä vanan ryppyisiä karkkipapereita, kaatuneen limutölkin ja rynttääntyneen lehdykän.

Keino: Katso toisaalle. Koeta ajatella, ettei matka ole ikuinen.

4. Hosuja on pulassa

Hosujalla on hieman liikaa lautasellaan. Ehkä kiukutteleva lapsi, kaatuileva jättimatkalaukku, uhkaavasti kallisteleva polkupyörä tai lemmikin kantokoppa, joka on kaikkien tiellä. Hosujia sattuu erityisesti metroon tai raitiovaunuun aika usein. Pahimmillaan hosellus on ruuhka-aikaan.

Tunnistat hosujan anteeksipyytävistä katseista, joita hän luo ympärilleen, sekä väräjävästä äänestä, jolla hän pahoittelee aiheuttamaansa häiriötä.

Keino: Hymyile ja tarjoa apua. Pelastat luultavasti lähimmäisesi päivän.

5. Äimistelijä on ihan kujalla

Klassisia äimistelijöitä julkisissa ovat turistit ja vieraspaikkakuntalaiset. Siis juuri ne tyypit, jotka levittelevät karttoja, tiiraavat aikatauluja ja jumittavat lippuautomaattien edessä hämmentyneinä. He kurottavat kaulojaan joka pysäkillä ja näyttävät hetki hetkeltä vauhkommilta. Erityisen yleinen lajityyppi on nähtävyyksien läheisyydessä ja lentokenttien liepeillä.

Keino: Jos äimistelijä näyttää pärjäävän, anna olla. Jos ei, hymyile ja kysy kaikilla osaamillasi kielillä, voitko auttaa. Seuraavalla reissullasi voit joutua samaan asemaan itse.

Jaettu innostus saa kumppanin tuntumaan kiehtovammalta ja tuo suhteeseen sisältöä.

Parisuhde vaatii työtä. Se on totuus, jota ammattiauttajat hokevat. Rakkaudesta puhutaan kuin rakennustyömaasta. Pitkä suhde on puurtamista, hikistä ja totista touhua, ja helpommasta haaveilu on hömpötystä.

Kuka enää tohtii vaatia, että parisuhteessa pitäisi olla myös kivaa? Toisinaan jopa helppoa ja hauskaa? Suhde vaatii työtä, mutta vähintään yhtä paljon se vaatii yhdessä nauramista, kepeyttä, kahdestaan intoilua ja yhteisiä unelmia.

"Toisin sanoen yhteistä flow-tilaa", sanoo Väestöliiton pariterapeutti, psykologi Keijo Markova.

Tylsistyminen voi johtaa jopa eroon

Flow on tila, jossa ihminen uppoutuu johonkin asiaan.

"Jos pari on innostunut yhdessä jostakin, liitto vahvistuu. Tutkimusten mukaan tylsistyminen ja yhteisen flown puuttuminen voivat johtaa jopa eroon", Keijo Markova sanoo.

Yhteinen flow ei tarkoita sitä, että parin pitäisi maalata rinnakkain tauluja. Intohimo voi kohdistua mihin vain, arkiseenkin: puutarhaan, remontointiin, lastenhoitoon tai telkkarin katsomiseen. Jaettu innostus saa kumppanin tuntumaan kiehtovammalta ja tuo suhteeseen sisältöä.  

Jos olette toistenne vastakohdat eikä yhteistä intoilun kohdetta löydy, turha huolestua. Tärkeintä on, että olet itse innostunut jostakin. Ihminen, joka tuntee intohimoa asioihin, on usein myös itsevarma, myönteinen ja puoleensavetävä – eli hauskempi elämänkumppani.

Tuore kotimainen tutkimus selvitti, miksi nuori usein vaikenee ja sinnittelee mieluummin kuin hakee apua masennukseensa.

1 Hän kokee, ettei ansaitse ammattiapua

Nuori ei hae ammattiapua, koska hän tietää, että mielenterveyspalvelut ovat jo valmiiksi ylikuormitettuja. Hän tuntee, ettei hän ansaitse apua.

2 Hän ei halua huolestuttaa

Nuori voi salata masennuksen läheisiltään, koska ei halua huolestuttaa heitä. Hän voi myös pelätä, että läheinen hylkää hänet, jos hän kertoo pahasta olostaan.

3 Hän pelkää tuomitsemista

Huomattavan usein nuori vaikenee masennuksestaan, koska ei halua kuulla tuomitsemista. Hän pelkää, että hänen väitetään vain hakevan huomiota tai olevan laiska ja häntä kehotetaan ottamaan itseään niskasta kiinni.

Lähde: Yhteiskuntatieteiden maisteri Mervi Issakaisen sosiaalipsykologian alan väitöskirja ”Youth depression: Young people’s distress in relation to the cultural conceptions of depression” 
 

Olisiko jo aika päästää irti menneestä rakkaudesta tai jatkuvasta murehtimisesta? Tässä viisi käytännön keinoa.

1 Puhalla

Kuvittele kämmenellesi asia tai ihminen, josta haluat irti. Sano: saat mennä. Puhalla.

2 Rajaa aika

Päätä, että saat vatvoa asiaa tietyn ajan, ja sitten se on käsitelty.

3 Etsi tukea

Älä jää pohtimaan asioita yksin vaan hakeudu saman kokeneiden seuraan.

4 Järjestä rituaali

Osta itsellesi sormus tai heitä kukkakimppu mereen uuden elämän merkiksi.

5 Anna anteeksi

Jos et anna anteeksi, voit jäädä vihaan kiinni. Anteeksi voi antaa, vaikka sitä ei pyydetä.