Viisi kysymystä ja vastausta hyvästä sisaruudesta.

Voivatko lapsuuden huonot sisaruussuhteet vaikuttaa aikuisuuteen ja rasittaa koko elämää?

Jos on paha olla, usein ei tiedetä syytä. Vasta kun asiaa avataan ja työstetään, syy voi nousta mieleen. Voi esimerkiksi alkaa nähdä kaavoja ja malleja, joita toistaa ihmissuhteissa. On ihmisiä, jotka hakevat apua vaikeisiin ihmissuhteisiin. Sisaruus voi olla yksi tällainen syy.

Miten kateus näkyy sisaruussuhteissa?

Se voi näkyä ja ilmetä miten tahansa. Sisaruussuhdekuvio voi toistua parisuhteessa ja näkyä vaikka puolisoiden välsenä kilpailuna. Toinen voi olla alakynnessa tai jäädä ulkopuoliseksi. Toinen voi alkaa kadehtia toista mistä hyvänsä. Hänen asemansa nähdään etuoikeutettuna. Ei huomata, mitä on itse saanut, vaan sitä väheksytään. Kadehtiminen köyhdyttää ja näivettää.

Voiko liian tiivis yhteydenpito sisariin haitata parisuhdetta?

Parisuhteeseen kuuluukin tietty erillisyys, kaikkea ei tarse jakaa. Mutta pahimmillaan puoliso voi kokea jäävänsä ulkopuolelle. Se on yleistä kolmiosuhteissa.

Jos sisko tai veli on jäänyt etäiseksi, miten tilannetta voi parantaa?

Aina voi ottaa yhteyttä, jos itseltä tuntuu siltä. Lähtökohtaisesti siinä ei menetä mitään. Voi olla, että toinenkin on ajatellut samoin, mutta ei ole uskaltanut ottaa yhteyttä. Sisaruussuhdetta rakennetaan kutn muitakin ihmissuhteita. Ei se synny itsestään kuten ei mikään muukaan suhde. Myöhemmällä iällä sisaruussuhde voi hyvinkin parantua, kun työltä ja omalta perheeltä jää aikaa. Puhu suoraan. Jos tilanne on ylitsepääsemättömän paha, kannattaa hakea ulkopuolista keskusteluapua.

Miten vanhemmat voivat auttaa sisaruksia tulemaan toimeen?

Vanhemmilla on suuri merkitys sisaruussuhteen muotoutumisessa. He voivat tukea sitä alusta alkaen. Kun lapsi syntyy, sisaruus kerrotaan hyvänä asiana. Sisaruksia kasvatetaan oikeudenmukaisesti kunkin ikä huomioon ottaen. Kaikkea ei tarvitse tasata millimetrimitalla.

Asiantuntijana psykoanalyytikko, psykologian tohtori Mirja Malmberg

Jaettu innostus saa kumppanin tuntumaan kiehtovammalta ja tuo suhteeseen sisältöä.

Parisuhde vaatii työtä. Se on totuus, jota ammattiauttajat hokevat. Rakkaudesta puhutaan kuin rakennustyömaasta. Pitkä suhde on puurtamista, hikistä ja totista touhua, ja helpommasta haaveilu on hömpötystä.

Kuka enää tohtii vaatia, että parisuhteessa pitäisi olla myös kivaa? Toisinaan jopa helppoa ja hauskaa? Suhde vaatii työtä, mutta vähintään yhtä paljon se vaatii yhdessä nauramista, kepeyttä, kahdestaan intoilua ja yhteisiä unelmia.

"Toisin sanoen yhteistä flow-tilaa", sanoo Väestöliiton pariterapeutti, psykologi Keijo Markova.

Tylsistyminen voi johtaa jopa eroon

Flow on tila, jossa ihminen uppoutuu johonkin asiaan.

"Jos pari on innostunut yhdessä jostakin, liitto vahvistuu. Tutkimusten mukaan tylsistyminen ja yhteisen flown puuttuminen voivat johtaa jopa eroon", Keijo Markova sanoo.

Yhteinen flow ei tarkoita sitä, että parin pitäisi maalata rinnakkain tauluja. Intohimo voi kohdistua mihin vain, arkiseenkin: puutarhaan, remontointiin, lastenhoitoon tai telkkarin katsomiseen. Jaettu innostus saa kumppanin tuntumaan kiehtovammalta ja tuo suhteeseen sisältöä.  

Jos olette toistenne vastakohdat eikä yhteistä intoilun kohdetta löydy, turha huolestua. Tärkeintä on, että olet itse innostunut jostakin. Ihminen, joka tuntee intohimoa asioihin, on usein myös itsevarma, myönteinen ja puoleensavetävä – eli hauskempi elämänkumppani.

Tuore kotimainen tutkimus selvitti, miksi nuori usein vaikenee ja sinnittelee mieluummin kuin hakee apua masennukseensa.

1 Hän kokee, ettei ansaitse ammattiapua

Nuori ei hae ammattiapua, koska hän tietää, että mielenterveyspalvelut ovat jo valmiiksi ylikuormitettuja. Hän tuntee, ettei hän ansaitse apua.

2 Hän ei halua huolestuttaa

Nuori voi salata masennuksen läheisiltään, koska ei halua huolestuttaa heitä. Hän voi myös pelätä, että läheinen hylkää hänet, jos hän kertoo pahasta olostaan.

3 Hän pelkää tuomitsemista

Huomattavan usein nuori vaikenee masennuksestaan, koska ei halua kuulla tuomitsemista. Hän pelkää, että hänen väitetään vain hakevan huomiota tai olevan laiska ja häntä kehotetaan ottamaan itseään niskasta kiinni.

Lähde: Yhteiskuntatieteiden maisteri Mervi Issakaisen sosiaalipsykologian alan väitöskirja ”Youth depression: Young people’s distress in relation to the cultural conceptions of depression” 
 

Olisiko jo aika päästää irti menneestä rakkaudesta tai jatkuvasta murehtimisesta? Tässä viisi käytännön keinoa.

1 Puhalla

Kuvittele kämmenellesi asia tai ihminen, josta haluat irti. Sano: saat mennä. Puhalla.

2 Rajaa aika

Päätä, että saat vatvoa asiaa tietyn ajan, ja sitten se on käsitelty.

3 Etsi tukea

Älä jää pohtimaan asioita yksin vaan hakeudu saman kokeneiden seuraan.

4 Järjestä rituaali

Osta itsellesi sormus tai heitä kukkakimppu mereen uuden elämän merkiksi.

5 Anna anteeksi

Jos et anna anteeksi, voit jäädä vihaan kiinni. Anteeksi voi antaa, vaikka sitä ei pyydetä.

Oijoi niitä vanhoja hyviä aikoja! Työelämään hokema ei päde. Työ on ehkä epävarmempaa kuin ennen, mutta ainakin nämä kolme asiaa ovat parantuneet selvästi.

1. On tärkeää, että viihdyt

Hyvinvoiva työntekijä tekee tutkitusti parempaa tulosta kuin ärtynyt tai ahdistunut puurtaja. Fiksut työnantajat tietävät tämän, ja siksi ihmisten viihtymistä tuetaan. Työhyvinvointikyselyt, virkistyspäivät ja kehityskeskustelut ovat käytännön esimerkkejä työntekijöiden viihtymisen seuraamisesta ja ylläpitämisestä.

2. Olet samanarvoinen kuin kollegasi

Ennen vanhaan työpaikoilla sukupuolista ahdistelua tai seksuaalivähemmistöjen syrjintää saatettiin pitää normimeininkinä. Enää ei.  Useimmilla työnantajilla on nollatoleranssi kiusaamiseen. Luottamusmiehet ja työsuojeluvaltuutetut auttavat ongelmatapauksissa.

3. Hommat ovat hauskempia kuin ennen

Automatisaatio on vienyt työelämästä koko joukon kuivia rutiinihommia. Jäljellä olevat työt ovat hauskempia ja mielekkäämpiä kuin ennen. Tiimityötä tehdään enemmän, tieto kulkee moderneilla viestintävälineillä paremmin. Joustot ja etätyömahdollisuudet ovat monella alalla totta.

Asiantuntijana yhteiskuntapolitiikan professori Eeva Jokinen, Itä-Suomen yliopisto.