Itsekuri ei tarkoita sitä, että itselleen pitäisi olla ankara. Päinvastoin se auttaa luovimaan vaatimusten viidakossa. Välillä ote lipsuu, mutta jämäkkyyttä voi oppia.

Ensin on pakko purnata vähän. Onko itsekurikin yksi velvoite lisää, jotta olisimme entistä tehokkaampia? Tarvitseeko aina suorittaa niin paljon kuin mahdollista?

Ei, itsekuri ei tarkoita sitä. Päinvastoin itsekuri voi olla jämäkkyyttä, jolla ihminen suhtautuu häneen kohdistuviin odotuksiin ja vaatimuksiin. Ajankäytön hallitseminen auttaa tasapainoilemaan työn, perheen ja harrastusten välillä, ja juuri siihen tarvitaan itsekuria.

Työterveyden ammattilaisten mielestä ”kahdeksan tuntia työtä, vapaa-aikaa ja unta” -mallista olisi hyvä pitää kiinni. Silloin ihmisillä jää aikaa asioille, joita he pitävät tärkeinä. Silloin aikaa jää myös asioille, joita pitäisi pitää tärkeämpinä, kuten itselle.

Kun hoitaa asian kerrallaan, sählääminen vähentyy. Sitä paitsi käsittelemättömät, mielessä vellovat tunteet syövät paljon energiaa. Silloin toimimme vajaalla kapasiteetilla, ja meillä on epämääräisen jännittynyt ja huono olo. Elämästämme tulee jatkuvaa varmistamista, varuillaan oloa ja puolustautumista. Hyvät mahdollisuudet menevät ohitsemme. Työtehtävistä tulee henkilökohtaisia uhkia sen sijaan, että ne olisivat vain työtehtäviä.

Sanotaan, että jopa 80 prosenttia päivittäisistä huolenaiheistamme ovat merkityksettömiä. Ne ovat tarpeetonta tietoa, jotka vievät aivoiltamme turhaa tilaa. Elämämme rauhoittuisi, jos onnistuisimme vähentämään ahdistavien asioiden kelausta. Ehkä meistä tulisi myös vähän leppoisampia ihmisiä.

Mitä tekisin tunteille?

Sinun ei tarvitse ”ostaa” kaikkia tunteita, jotka kulloinkin sattuvat putkahtamaan tajuntaasi. Tunteen torjuminen tai järkeily ei yleensä auta, vaan pikemminkin vahvistaa tunnetta.

Hyväksy kokemuksesi. Tunnustele tunnetta, kieriskele siinä. Älä syyttele tai voivottele, vaan anna tunteen voiman kiertää kehossasi ainakin 30–60 sekuntia.

Tunteen voima vähenee, kun olet hyväksynyt sen. Sitten voit tietoisemmin suhtautua tunteeseen ja päättää, mitä aiot tehdä asioille.

Kokeile myös epämukavan tunteen lisäämistä. Yllytä itseesi enemmän pelkoa, huolestumista tai arkuutta. Hetken kuluttua ehkä huomaat, miten kohtuuttomia tunteesi ovat.

Tunne sinänsä ei tapa. Siitä tehdyt  tulkinnat ovat usein pahempia kuin itse tunne.

Muista: olet parempi ja voimakkaampi ihminen kuin tunteesi yrittävät sinulle uskotella.

AIKA HALTUUN

1 Hoida tärkeät ja kiireelliset asiat ensin. Tee epäolennaiset asiat, jos niihin jää aikaa.

2 Jätä aikatauluihisi aina kaksikymmentä prosenttia pelivaraa.

3 Hoida yksi asia kerrallaan.

4 Tee päivä-, viikko- ja pidemmän tähtäimen suunnitelmia. Palkitse itsesi, kun olet saanut asiat ajallaan valmiiksi.

5 Ole jämäkkä. Jos aina tarjoudut tekemään palveluksia muille, omat työsi jäävät tekemättä.

6 Älä jaarittele puhelimessa.

7 Aina ei tarvitse olla tavoitettavissa.

8 Lopeta jatkuva sähköpostin vilkuilu. Lue sähköpostisi pari kertaa päivässä. Vastapuoli ymmärtää kyllä soittaa, jos asia on kiireellinen.

9 Ota puheeksi asiat, jotka sotkevat ajankäyttöäsi työpaikalla.

10 Älä ole liian kriittinen aikaansaannostesi suhteen. Joskus riittää vähemmänkin viimeistelty jälki.

+ tärkein: Jätä riittävästi aikaa kaikille tärkeille asioille elämässäsi. Älä rakenna minäkuvaasi pelkästään työsuoritustesi varaan.

Lue myös:

5 keinoa, joilla lopetat jatkuvan suorittamisen

Testaa, miten sinä hallitset ajankäyttöäsi

Näin vähennät kiireen tuntua

Saako tunteet näyttää aivan miten tahansa?

Julkisilla matkustaminen on useimmiten mukavaa. Joskus lähelle osuu kuitenkin haastava kanssamatkustaja. Näin tunnistat tyypin ja pärjäät.

1. Levittäytyjä vie naapurinkin penkin

Levittäytyjiä esiintyy yleisesti lähes kaikissa julkisissa kulkuvälineissä, erityisesti busseissa ja metrossa. Eniten haittaa heistä on ruuhka-aikoina.

Levittäytyjä rönsyää ympärilleen laukkuja, takkeja ja kasseja, joiden kuljettamiseen hän tarvitsee omansa lisäksi myös viereisen istuimen. Valloituksestaan täysiverinen levittäytyjä pitää sitkeästi kiinni, vaikka muut ihmiset seisoisivat käytävällä. 

Keino: Mene reippaasti suoraan asiaan."Tässä on varmaan vapaata!" Yleensä tavara katoaa penkiltä happaman mulkaisun säestyksellä. 

2. Hölpöttäjä tahtoo seuraa

Hölpöttäjiä voi helposti bongata suurten kaupunkien keskusta-alueiden julkisista. Yleensä he ovat hyväntahtoisia, mutta väsyttäviä.

Hölpöttäjä kaipaa huomiota. Siksi hän tahtoo turista lähes kenen tahansa kanssa. Jos kuljettajalta irtoaa vain väsynyt mulkaisu, hölpöttäjä valitsee kohteekseen naapuripenkissä istujan. Hän jatkaa juttua sitkeästi, vaikka toinen olisi puolinukuksissa yövuorosta palaava zombi.

Keino: Koeta ynähdellä jotakin ystävällistä. Hölpöttäjä on useimmiten hyväntahtoinen, ja ilahtuu pienestäkin. Jos et kestä, vaihda penkkiä.

3. Puuhastelija ei pysähdy

Puuhastelija on ahkera kaveri. Mitä pidempi matka, sen todennäköisemmin joku kanssamatkustajista paljastuu puuhastelijaksi.

Hän on juuri se tyyppi, joka rapistaa karkkipussia vieressäsi, selaa kiihkeästi ilmaisjakelulehteä, hölöttää kännykkään korvasi juuressa tai kallistelee limutölkkiä vastapäisellä penkillä istuessaan. Mikäs siinä, jos ketään ei haittaa. Usein puuhastelija kuitenkin jättää jälkeensä vanan ryppyisiä karkkipapereita, kaatuneen limutölkin ja rynttääntyneen lehdykän.

Keino: Katso toisaalle. Koeta ajatella, ettei matka ole ikuinen.

4. Hosuja on pulassa

Hosujalla on hieman liikaa lautasellaan. Ehkä kiukutteleva lapsi, kaatuileva jättimatkalaukku, uhkaavasti kallisteleva polkupyörä tai lemmikin kantokoppa, joka on kaikkien tiellä. Hosujia sattuu erityisesti metroon tai raitiovaunuun aika usein. Pahimmillaan hosellus on ruuhka-aikaan.

Tunnistat hosujan anteeksipyytävistä katseista, joita hän luo ympärilleen, sekä väräjävästä äänestä, jolla hän pahoittelee aiheuttamaansa häiriötä.

Keino: Hymyile ja tarjoa apua. Pelastat luultavasti lähimmäisesi päivän.

5. Äimistelijä on ihan kujalla

Klassisia äimistelijöitä julkisissa ovat turistit ja vieraspaikkakuntalaiset. Siis juuri ne tyypit, jotka levittelevät karttoja, tiiraavat aikatauluja ja jumittavat lippuautomaattien edessä hämmentyneinä. He kurottavat kaulojaan joka pysäkillä ja näyttävät hetki hetkeltä vauhkommilta. Erityisen yleinen lajityyppi on nähtävyyksien läheisyydessä ja lentokenttien liepeillä.

Keino: Jos äimistelijä näyttää pärjäävän, anna olla. Jos ei, hymyile ja kysy kaikilla osaamillasi kielillä, voitko auttaa. Seuraavalla reissullasi voit joutua samaan asemaan itse.

Jaettu innostus saa kumppanin tuntumaan kiehtovammalta ja tuo suhteeseen sisältöä.

Parisuhde vaatii työtä. Se on totuus, jota ammattiauttajat hokevat. Rakkaudesta puhutaan kuin rakennustyömaasta. Pitkä suhde on puurtamista, hikistä ja totista touhua, ja helpommasta haaveilu on hömpötystä.

Kuka enää tohtii vaatia, että parisuhteessa pitäisi olla myös kivaa? Toisinaan jopa helppoa ja hauskaa? Suhde vaatii työtä, mutta vähintään yhtä paljon se vaatii yhdessä nauramista, kepeyttä, kahdestaan intoilua ja yhteisiä unelmia.

"Toisin sanoen yhteistä flow-tilaa", sanoo Väestöliiton pariterapeutti, psykologi Keijo Markova.

Tylsistyminen voi johtaa jopa eroon

Flow on tila, jossa ihminen uppoutuu johonkin asiaan.

"Jos pari on innostunut yhdessä jostakin, liitto vahvistuu. Tutkimusten mukaan tylsistyminen ja yhteisen flown puuttuminen voivat johtaa jopa eroon", Keijo Markova sanoo.

Yhteinen flow ei tarkoita sitä, että parin pitäisi maalata rinnakkain tauluja. Intohimo voi kohdistua mihin vain, arkiseenkin: puutarhaan, remontointiin, lastenhoitoon tai telkkarin katsomiseen. Jaettu innostus saa kumppanin tuntumaan kiehtovammalta ja tuo suhteeseen sisältöä.  

Jos olette toistenne vastakohdat eikä yhteistä intoilun kohdetta löydy, turha huolestua. Tärkeintä on, että olet itse innostunut jostakin. Ihminen, joka tuntee intohimoa asioihin, on usein myös itsevarma, myönteinen ja puoleensavetävä – eli hauskempi elämänkumppani.

Tuore kotimainen tutkimus selvitti, miksi nuori usein vaikenee ja sinnittelee mieluummin kuin hakee apua masennukseensa.

1 Hän kokee, ettei ansaitse ammattiapua

Nuori ei hae ammattiapua, koska hän tietää, että mielenterveyspalvelut ovat jo valmiiksi ylikuormitettuja. Hän tuntee, ettei hän ansaitse apua.

2 Hän ei halua huolestuttaa

Nuori voi salata masennuksen läheisiltään, koska ei halua huolestuttaa heitä. Hän voi myös pelätä, että läheinen hylkää hänet, jos hän kertoo pahasta olostaan.

3 Hän pelkää tuomitsemista

Huomattavan usein nuori vaikenee masennuksestaan, koska ei halua kuulla tuomitsemista. Hän pelkää, että hänen väitetään vain hakevan huomiota tai olevan laiska ja häntä kehotetaan ottamaan itseään niskasta kiinni.

Lähde: Yhteiskuntatieteiden maisteri Mervi Issakaisen sosiaalipsykologian alan väitöskirja ”Youth depression: Young people’s distress in relation to the cultural conceptions of depression” 
 

Olisiko jo aika päästää irti menneestä rakkaudesta tai jatkuvasta murehtimisesta? Tässä viisi käytännön keinoa.

1 Puhalla

Kuvittele kämmenellesi asia tai ihminen, josta haluat irti. Sano: saat mennä. Puhalla.

2 Rajaa aika

Päätä, että saat vatvoa asiaa tietyn ajan, ja sitten se on käsitelty.

3 Etsi tukea

Älä jää pohtimaan asioita yksin vaan hakeudu saman kokeneiden seuraan.

4 Järjestä rituaali

Osta itsellesi sormus tai heitä kukkakimppu mereen uuden elämän merkiksi.

5 Anna anteeksi

Jos et anna anteeksi, voit jäädä vihaan kiinni. Anteeksi voi antaa, vaikka sitä ei pyydetä.