Vastuullinen vai villikko? Silmätikku vai siinä sivussa kasvanut? Kysyimme lukijoiltamme, kuinka asema sisarussarjassa on heihin vaikuttanut. Lue esikoisten, keskellä kasvaneiden ja kuopusten tarinat. Tunnistatko niistä oman perheesi? Sisaruksilla on sanottavaa!

Esikoiset:

"Murrosikäni meni ohi, kun vain hoidin pikkusiskojani. Vanhimpana sisaruksena niin kuului tehdä, sitä odotettiin. Vastuunkantajan rooli on jatkunut läpi elämän, vaikka olen yrittänyt pyristellä siitä eroon."

"Asemani sisarussarjassa on ollut melko erikoinen. En ole koskaan ollut määräilevä esikoinen vaan ennemminkin sivuroolissa. On pidetty itsestäänselvänä, että minä olen koulussa hyvä, minun on odotettu pärjäävän omillani. Nuorempi siskoni on varastanut kaiken huomion villillä käytöksellään. Valitettavasti perhe on käyttänyt minua eräänlaisena likasankona. Päälleni on kaadettu paljon vastuuta perheen sisäisestä dynamiikasta."

"Isosiskona minun on aina pitänyt näyttää muille mallia ja olla esimerkkinä."

"Itseäni 10 vuotta nuorempi sisar sai minut ymmärtämään nuorempiani. Nyt aikuisena parhaat kaverini ovat minua 10 vuotta nuorempia. Myös sisareni on kaverini."

"Hoidan asiani tunnollisemmin kuin pikkuveljeni. Pidän myös vanhempiini enemmän yhteyttä. Se johtuu ehkä enemmän naiseudesta kuin esikoisasemasta."

"Isosiskona minun oli vaikeampi saada samoja asioita, joita pikkuveljet saivat noin vain. Jouduin tekemään enemmän kotitöitä ja minulta odotettiin jo nuorena enemmän vastuunkantoa perheen yhteisistä asioista. Rahallisesti minua tuettiin vähemmän."

"Minulla oli perheen tiukin kuri. Minun odotettiin suoriutuvan kaikesta hyvin. Kun sitten suoriuduin, sanottiin, että kuinka hyvin mahtaakaan mennä seuraavan kanssa! Huolehdin pikkusisaruksistani, nykyisin miehestäni ja lapsistani. Minulta odotettiin lapsena niin paljon, että pienestäkin sääntöjen rikkomisesta on huono omatunto."

"Murrosikäni meni ohi, kun vain hoidin pikkusiskojani. Vanhimpana sisaruksena niin kuului tehdä, sitä odotettiin. Vastuunkantajan rooli on jatkunut läpi elämän, vaikka olen yrittänyt pyristellä siitä eroon."

"Olen tallannut polun helpoksi nuoremmille. Minulla oli lapsena tiukempi kuri. Toisaalta olen saanut olla lapsi pidempään."

"Olen vieläkin se huolehtivat isosisko kaikkialla: parisuhteessa, äitinä, harrastuksissa, työssä. Yritän olla huolehtimatta muidenkin töistä ja tekemisistä, mutta yhä uudelleen huomaan, että seuraan taas, miten muut selviävät. Ärsyttävä puoli on, että en osaa antaa muiden tehdä asioita omalla tavallaan."

Keskellä kasvaneet:

"Keskimmäisenä lapsena minun on sovellettu kaiken se kestää -tyyppistä ajattelua."

"Ehkä en ole saanut yhtä paljon huomiota kuin esikoinen tai kuopus. Minusta tuli hyvin itsenäinen ja yksinäinen."

"Se, että sain kokea olevani vain yksi sarjassa, on määrännyt koko elämääni. Olin ensimmäinen ylimääräinen lapsi, mutta en kuitenkaan iltatähti."

Keskimmäisenä on ollut hyvä kasvaa. En ole pitänyt itsestäni meteliä ja olen oppinut kompromissien tekijäksi."

"Nuorempana koin, että minua verrattiin kilttiin ja menestyvään isosiskoon. Koin myös jääväni hiukan pikkuveljeni varjoon, koska hän on nuorin ja ainoa poika."

"Jäin lapsena huomiota vaille. Vanhin sisareni sai etuoikeuksia, koska oli vanhin, ja nuorin, koska oli nuorin. Minä keskellä olin huomionkipeä ja syliä vailla."

"Keskimmäisenä lapsena jäin vähälle huomiolle ja olin sekä iso- että pikkusisaruksen roolissa. Ehkä sen vuoksi osaan aikuisenakin ottaa toiset huomioon."

"Vanhempani ovat myöntäneet rakastaneensa esikoista eniten. Minun, keskimmäisen, kanssa he olivat valmiiksi väsyneitä. Myöhemmin syntynyt kuopus antoi heille mahdollisuuden antaa kaikkensa, koska ruuhkavuodet olivat jo ohi."

"Keskimmäisenä olen saanut vapauksia enemmän kuin muut. Esikoisen kanssa oltiin tarkkoja ja niin taas kuopuksen kanssa, minä sain kasvaa ja hurvitella siinä välissä."

Kuopukset:

"Meidän perheessä ei ole pitänyt paikkansa se, että kuopuksella olisi löyhemmät säännöt. Päinvastoin aina odotettiin, että osaisin asiat yhtä hyvin kuin vanhemmat sisarukseni. Kuusivuotiaana oli hankala pinnistellä 8- ja 10-vuotiaiden osaamistasolle, mutta muuten sain kuulla, että etkö sinä osaa, vaikka sisko ja veli osaavat. Kaikkein eniten vapauksia ja etuoikeuksia oli esikoispojalla."

"Neljäntenä syntyminen ei ole vaikuttanut minuun vaan ihan muut asiat lapsuudenkodissa. Osallistuin kotitöihin pienestä pitäen. Olin 15-vuotias, kun äiti sairastui vakavasti. Koska olin tyttö, oli itsestään selvää, että minä hoidin kodin."

"Kuuden vuoden ikäero teki minun jatkuvan kiusaamiseni isosiskolle helpoksi. Aikuisena viimein uskalsin katkaista välit häneen."

"Kuopukseen ladattiin lapsuudenperheessäni eniten toiveita. Kun lellityllä isoveljellä meni koulu täysin penkin alle ja isosisko ei saanut korkeakoulupaikkaa, kaikki katseet kääntyivät minuun, kuopukseen. Hampaat irvessä ponnistin yliopistoon ja paloin siellä nopeasti loppuun. Vieläkin tuntuu, että minun pitää aina ylittää itseni ja muut kaikessa, että olisin tarpeeksi hyvä."

"Annan isosiskoni edelleen määräillä itseäni liikaa."

"Kuopuksena en ollut lellipentu vaan lapsista ahkerin. Olen perheen ainoa akateeminen, ja minun on aina odotettu käyttäytyvän fiksusti."

"Aikuisena olen ymmärtänyt, että kuopuksena elin eri elintasossa kuin isosiskoni ja -veljeni. Vanhemmillani oli parempi taloudellinen tilanne kuin kuusi tai kahdeksan vuotta aiemmin. Pääsin enemmän matkoille, sain harrastaa kalliisti. Se ei johtunut epäreiluudesta vaan taloudellisesta tilanteesta."

"Ikinä en ole ollut kateellinen isoveljilleni. Olen saanut sädehtiä nuorimpana ja pikkusiskona. Etenkin naisista erottaa aikuisenakin esikoiset ja kuopukset. Joku esikoinen on aina se, joka tarkistaa, että kaikilla on tavarat mukana ja kahvit kaadettuna."

"Kuopuksena olen päässyt joissakin asioissa helpommalla. Isosiskot ovat käyneet taistelut, mitä saa tehdä ja mitä ei. Toisaalta muistan, että koulussa opettajien on vaikea nähdä minua minuna. He ajattelivat minun olevan kolmas tästä perheestä ja siis samanlainen kuin siskoni."

"Olen ollut iltatähti, saanut huomiota ja kaiken periksi. Valitettavasti olen aikuisena liian huomiohakuinen ja vältän vastuuta."

"Olen edelleen perheen lellitty, mutta myös aina se pienin, jota ei oteta kovin vakavasti."

"Olen saanut vapaamman kasvatuksen kuin isosiskoni. Siskot ja vanhemmat ovat hemmotelleet minua, kuopusta. Olen saanut enemmän vaatteita ja materiaa kuin siskoni."

"Oli aina kolme huolenpitäjää: äiti, isä ja isosisko. Oli turvallinen olo. Olen kasvanut luottavaiseksi elämän suhteen, kun aina on tuettu monelta suunnalta."

"Elin vähän pellossa, rajoja ei asetettu kuten isosiskolle. Toisaalta en saanut myöskään huomiota. Opin asettamaan itse itselleni rajat."

Millainen on ollut sinun asemasi sisarussarjassa? Kerro alla kommenttikentässä, kiitos! Lisää aiheesta 11.12.2014 ilmestyvässä Kodin Kuvalehdessä.

Lue myös:

Viisi vastausta hyvästä sisaruudesta

Terapeutti ja tähtisisko

Miten selviäisi järjissään yt-ajasta ja irtisanomisesta? Miten säilyttäisi uskon ammattitaitoonsa ja itseensä, kun
työttömyys venyy? Asiantuntija neuvoo.

Kun työpaikalla käynnistyvät yt-neuvottelut, alkaa tapahtua paljon muutakin. Ihmiset alkavat keskustella kuiskaten. Päälliköiden ilmeet ja lauseen puolikkaat synnyttävät arvailuja. Flunssaiset miettivät, kannattaako jäädä kotiin sairastamaan. Työteho laskee.

Järki sanoo, että irtisanomisten perimmäiset syyt ovat laajoja ja globaaleja: palvelut ja tavarat eivät käy kaupaksi, eikä varmoja eläkevirkoja ole olemassa.

"Silti irtisanominen tuntuu epäoikeudenmukaiselta, kun tietää tehneensä työn hyvin. Irtisanottu ihmettelee aiheesta, miksi juuri hän joutui lähtemään", sanoo organisaatiopsykologi Tiina Saarelma-Thiel, joka on tutkinut työelämän kriisejä.

On kohtuutonta vaatia, että ihminen pystyisi hallitsemaan itsensä täysin niin isossa tilantessa kuin irtisanomisen uhatessa. Silti siihen on mahdollista varautua.

1 Yt-neuvottelujen aikana:

• TYÖ AUTTAA. Yt-neuvottelujen aikana pahinta on epävarmuus. Mitä teen, jos minut irtisanotaan? Miten pärjään, jos saan jäädä mutta työ muuttuu ja lisääntyy? Kun keskityt tehtäviisi, et koko ajan mieti raskaita asioita.

• TUO ESIIN omia ratkaisujasi niin kauan, kun neuvotteluvaraa on. Jos olet halukas tekemään jotain muutakin kuin nykyistä työtäsi, kerro se työnantajalle.

• ÄLÄ MUSTAMAALAA ketään äläkä vihjaile sivulauseissa, miten kollega ei sitäkään työtään hoitanut. Luottamuksellisesti puhuttu voi mennä vääriin korviin tai huomaat tekeväsi töitä saman kaverin kanssa myös jatkossa.

• MUISTA, ETTÄ olet osa yhteisöä. Sinäkin vastaat ilmapiiristä.

2 Irtisanomisen hetkellä:

• SINULLA ON oikeus pyytää luottamusmies tueksesi irtisanomistilanteeseen.

• OTA MUKAAN muistilista asioista, joita aiot kysyä. Kirjoita vastaukset ylös, niin muistat ne jälkeenpäin.
näin pidät pään kylmänä

• KYSY, MIKSI juuri sinut irtisanotaan. On tärkeää, että saat selityksen, jonka kanssa pystyt elämään. Joudut selittämään sen jatkossa monta kertaa läheisillesi, rekrytoijalle tulevissa työhaastatteluissa – ja itsellesi.

• PYYDÄ TYÖNANTAJAA lähettämään sinulle työtodistus, jossa kerrotaan yksityiskohtaisesti, mitä olet tehnyt ja mihin koulutuksiin osallistunut. Voit auttaa sen laatimisessa.

• VARMISTA PÄÄLLIKÖLTÄSI, voitko tarjota häntä suosittelijaksi, kun pääset työpaikkahaastatteluun.

• SOVI, MITEN irtisanomisestasi kerrotaan muille.

• ÄLÄ VAADI itseltäsi liikaa. On normaalia lamaantua, purskahtaa itkuun tai raivostua. Viisas työnantaja antaa mahdollisuuden puhua asioista uudestaan myöhemmin, kun ensisokki on hälvennyt.

3 Irtisanomisen jälkeen:

• IRTISANOMINEN TUNTUU hylkäämiseltä, vaikka ymmärtäisit syyn. Tuskin muistat paljoakaan siitä, mitä irtisanomisen hetkellä sanotaan. Sen muistat aina, miten sinua silloin kohdeltiin.

• ALUKSI AIVOT aktivoituvat ja alkavat pyörittää kysymyksiä. Mitä tapahtui? Miksi juuri minulle? Sitten alkaa suru ja luopuminen.

• TOIPUMINEN VIE vähintään viikkoja. Sen aikana tarvitset ihmisiä, joiden kanssa puhua. Jos suru ei millään hellitä, hae ammattiapua. Työterveyshuolto on käytettävissäsi irtisanomisajan loppuun. Myös julkinen terveydenhuolto tarjoaa työttömien terveystarkastuksia. TE-keskus voi lähettää julkiseen terveydenhuoltoon, joka arvioi työkykysi.

• JOS TYÖVELVOITE jatkuu irtisanomisen jälkeen, koeta hoitaa projektit kunnialla loppuun. Hyvinvointiasi edistää parhaiten, kun et polta siltoja takanasi. Hyvä työnantaja antaa sinun käyttää aikaa myös uuden työn hakemiseen.

4 Uutta kohti mennessä:

• TYÖNHAKU KANNATTAA käynnistää nopeasti. Yli 50-vuotias työllistyy hitaammin kuin nuoremmat, mutta tilastot ovat puolellasi: vuonna 2003 oli 55–64-vuotiaista töissä alle puolet, 2014 jo 60,6 prosenttia.

• SURUN HELPOTTAESSA alat nähdä vaihtoehtoja. Elämään jäi paljon arvokasta kuten läheiset ja harrastukset. Mennyt työpaikka oli lopulta vain yksi työpaikka.

• MIETI, MITÄ oikeasti haluat työltä. Nyt on tilaisuutesi etsiä jotain uutta. Millainen työ innostaa? Missä haluaisit olla töissä? Voitko muuttaa harrastuksen bisnekseksi? Avaisiko vapaaehtoistyö uusia väyliä?

• TEE AIKAMATKA. Kuvittele, miltä elämäsi näyttää kahden vuoden kuluttua. Mieti paras ja pahin vaihtoehto ja se, mitä matkan aikana on tapahtunut. Mitä olet tehnyt tai jättänyt tekemättä? Kuka sinua on auttanut, kuka lannistanut? Lähde pyrkimään parasta kohti.

• TÄRKEINTÄ ON, ettet jää vain kotiin lähettämään hakemuksia ja odottamaan, että sinut kutsutaan haastatteluun. Hoida kuntoasi ja tapaa ihmisiä.

Juttu on julkaistu Kodin Kuvalehdessä 18/2015.

Lapset oppivat kotitöihin, jos heidät ottaa mukaan niihin pienestä pitäen. Tytöt osallistuvat kodinhoitoon yhä useammin kuin pojat.

Vaikka vanhemmat tekevät kotitöitä entistä tasaisemmin, jostain syystä perinteinen sukupuoli jako näkyy lasten osallistumisessa. Tytöt osallistuvat kodinhoitoon enemmän kuin pojat.

”Ehkä enemmän kotitöitä tekevän äidin on helpompi vetää samaa sukupuolta oleva lapsi avukseen”, tutkija Anneli Miettinen Väestöliitosta pohtii.

Tällainen on hänestä harmillista. Kotien pitäisi tukea tasapuoliseen tekemiseen, mutta vanhat roolit toistuvat. Kodin Kuvalehden lukijakyselyyn vastannut äiti muistelee, että velipojan ei tarvinnut tehdä mitään, kun oli kerran tyttöjä talossa.

Lapset otetaan mukaan kotitöihin entistä harvemmin.

Anneli Miettinen kertoo, että vanhemmat ottavat lapset mukaan kotitöihin nykyään harvemmin kuin ennen. Aikuisten naistenkin kotitöiden tekeminen on vähentynyt, mutta ei yhtä reilusti kuin lasten. Lapset välttyvät kotitöiltä myös siksi, että esimerkiksi siivous teetetään yhä useammin siivoojalla.

Mitä isot edellä

Kotitöiden pitäisi kuulua koko perheelle, mutta tasajako ei tunnu onnistuvan vielä vanhempienkaan vä- lillä. Omassa perheessämme, tasa-arvoisessa parisuhteessa, osa kotitöistä on minun harteillani, osa puolisoni. Olemme jakaneet perhevapaat, mutta kotityöt hoitaa se, joka on ottanut vastuun itselleen.

Minä varmistan, että lapset pääsevät kavereiden synttäreille ja heillä on sopiva lahja ja mukanaan. Olen myös selvillä, onko lapsilla oikeankokoisia ja säähän sopivia vaatteita.

Kotitöistä riidellään edelleen paljon.

Puolisoni vaihtaa polkupyöriin talvirenkaat ja korjaa rikkimenneet tavarat. Tällainen jako on tyypillinen.

Anneli Miettinen sanoo, että kotitöiden tasa-arvo on parantunut paljon sitten 1950-luvun, mutta edelleen kotityöt ovat yksi suurimmista perheriitojen aiheista. Naiset tekevät kotitöistä melkein 60 prosenttia.

”Ostosten hoitaminen ja muu ei-sukupuolittunut tekeminen on tasaantunut”, Miettinen kertoo.

Pyykki ja vaatehuolto sen sijaan ovat usein naisten töitä, erilaiset pienet korjaukset miesten. Koska korjaustyöt vaativat usein vähemmän aikaa ja niitä tehdään harvemmin, miehet voivat päästä kodin pyörittämisestä helpommalla.

Puolisot voivat puolustella työnjakoaan esimerkiksi niin, että se tekee, jolta homma hoituu parhaiten. Anneli Miettinen kehottaa miettimään tätä perustelua, koska tekeminen vahvistaa osaamista. Kotityöt ovat yleensä helposti opittavissa.

 ”Jos olet laittanut ruokaa 50 vuotta, tietysti osaat laittaa ruokaa hyvin. Harjoittelemalla muutkin oppivat.”

Tehkää lasten kanssa yhdessä

Kodin Kuvalehden kyselyyn vastanneiden lukijoiden mukaan lapset voivat osallistua suureen osaan kodin jokapäiväisistä askareista. Alakouluikäisistä lähtien lapset voivat viedä roskat ulos, tyhjentää ja täyttää tiskikonetta ja siivota oman huoneensa.

Lapsille sopivia tehtäviä ovat myös koiran ulkoilutus, imurointi ja pöydän kattaminen. Ruuanlaittoon, leipomiseen ja pyykkien ripustamiseen lapset osallistuvat nuoresta pitäen, kun heille antaa tilaisuuden.

Lapset oppivat parhaiten, kun saavat tehdä vanhempien kanssa yhdessä.

Kiistaa syntyy usein lelujen ja tavaroiden keräämisestä sekä vaatteiden pyörimisestä lattioilla. Osa lapsista saa kotitöistä palkkion, mutta monet vanhemmat korostavat, että koti on yhteinen ja yhteisesti sitä hoidetaan.

Vastuullisen tehtävän suorittaminen ja siisti koti ilahduttavat lastakin. Parhaiten lapset oppivat, kun saavat tehdä vanhempien kanssa yhdessä.

Miettinen kannustaa vanhempia ottamaan lapset mukaan kodinhoitoon, vaikka puuhaaminen pikku apurin kanssa on usein työläämpää kuin yksin tehdessä.

”Pieni lapsi ei vielä osaa, mutta näin kotitöistä tulee hänelle tapa.” Myöhemmällä iällä lapsi saattaa olla jo tehokas apulainen, mutta 16-vuotiasta voi olla mahdoton houkutella mukaan, jos hän ei ole tottunut tekemään.

Artikkeli on julkaistu Kodin Kuvalehden numerossa 3/2016.

Julkisilla matkustaminen on useimmiten mukavaa. Joskus lähelle osuu kuitenkin haastava kanssamatkustaja. Näin tunnistat tyypin ja pärjäät.

1. Levittäytyjä vie naapurinkin penkin

Levittäytyjiä esiintyy yleisesti lähes kaikissa julkisissa kulkuvälineissä, erityisesti busseissa ja metrossa. Eniten haittaa heistä on ruuhka-aikoina.

Levittäytyjä rönsyää ympärilleen laukkuja, takkeja ja kasseja, joiden kuljettamiseen hän tarvitsee omansa lisäksi myös viereisen istuimen. Valloituksestaan täysiverinen levittäytyjä pitää sitkeästi kiinni, vaikka muut ihmiset seisoisivat käytävällä. 

Keino: Mene reippaasti suoraan asiaan."Tässä on varmaan vapaata!" Yleensä tavara katoaa penkiltä happaman mulkaisun säestyksellä. 

2. Hölpöttäjä tahtoo seuraa

Hölpöttäjiä voi helposti bongata suurten kaupunkien keskusta-alueiden julkisista. Yleensä he ovat hyväntahtoisia, mutta väsyttäviä.

Hölpöttäjä kaipaa huomiota. Siksi hän tahtoo turista lähes kenen tahansa kanssa. Jos kuljettajalta irtoaa vain väsynyt mulkaisu, hölpöttäjä valitsee kohteekseen naapuripenkissä istujan. Hän jatkaa juttua sitkeästi, vaikka toinen olisi puolinukuksissa yövuorosta palaava zombi.

Keino: Koeta ynähdellä jotakin ystävällistä. Hölpöttäjä on useimmiten hyväntahtoinen, ja ilahtuu pienestäkin. Jos et kestä, vaihda penkkiä.

3. Puuhastelija ei pysähdy

Puuhastelija on ahkera kaveri. Mitä pidempi matka, sen todennäköisemmin joku kanssamatkustajista paljastuu puuhastelijaksi.

Hän on juuri se tyyppi, joka rapistaa karkkipussia vieressäsi, selaa kiihkeästi ilmaisjakelulehteä, hölöttää kännykkään korvasi juuressa tai kallistelee limutölkkiä vastapäisellä penkillä istuessaan. Mikäs siinä, jos ketään ei haittaa. Usein puuhastelija kuitenkin jättää jälkeensä vanan ryppyisiä karkkipapereita, kaatuneen limutölkin ja rynttääntyneen lehdykän.

Keino: Katso toisaalle. Koeta ajatella, ettei matka ole ikuinen.

4. Hosuja on pulassa

Hosujalla on hieman liikaa lautasellaan. Ehkä kiukutteleva lapsi, kaatuileva jättimatkalaukku, uhkaavasti kallisteleva polkupyörä tai lemmikin kantokoppa, joka on kaikkien tiellä. Hosujia sattuu erityisesti metroon tai raitiovaunuun aika usein. Pahimmillaan hosellus on ruuhka-aikaan.

Tunnistat hosujan anteeksipyytävistä katseista, joita hän luo ympärilleen, sekä väräjävästä äänestä, jolla hän pahoittelee aiheuttamaansa häiriötä.

Keino: Hymyile ja tarjoa apua. Pelastat luultavasti lähimmäisesi päivän.

5. Äimistelijä on ihan kujalla

Klassisia äimistelijöitä julkisissa ovat turistit ja vieraspaikkakuntalaiset. Siis juuri ne tyypit, jotka levittelevät karttoja, tiiraavat aikatauluja ja jumittavat lippuautomaattien edessä hämmentyneinä. He kurottavat kaulojaan joka pysäkillä ja näyttävät hetki hetkeltä vauhkommilta. Erityisen yleinen lajityyppi on nähtävyyksien läheisyydessä ja lentokenttien liepeillä.

Keino: Jos äimistelijä näyttää pärjäävän, anna olla. Jos ei, hymyile ja kysy kaikilla osaamillasi kielillä, voitko auttaa. Seuraavalla reissullasi voit joutua samaan asemaan itse.

Jaettu innostus saa kumppanin tuntumaan kiehtovammalta ja tuo suhteeseen sisältöä.

Parisuhde vaatii työtä. Se on totuus, jota ammattiauttajat hokevat. Rakkaudesta puhutaan kuin rakennustyömaasta. Pitkä suhde on puurtamista, hikistä ja totista touhua, ja helpommasta haaveilu on hömpötystä.

Kuka enää tohtii vaatia, että parisuhteessa pitäisi olla myös kivaa? Toisinaan jopa helppoa ja hauskaa? Suhde vaatii työtä, mutta vähintään yhtä paljon se vaatii yhdessä nauramista, kepeyttä, kahdestaan intoilua ja yhteisiä unelmia.

"Toisin sanoen yhteistä flow-tilaa", sanoo Väestöliiton pariterapeutti, psykologi Keijo Markova.

Tylsistyminen voi johtaa jopa eroon

Flow on tila, jossa ihminen uppoutuu johonkin asiaan.

"Jos pari on innostunut yhdessä jostakin, liitto vahvistuu. Tutkimusten mukaan tylsistyminen ja yhteisen flown puuttuminen voivat johtaa jopa eroon", Keijo Markova sanoo.

Yhteinen flow ei tarkoita sitä, että parin pitäisi maalata rinnakkain tauluja. Intohimo voi kohdistua mihin vain, arkiseenkin: puutarhaan, remontointiin, lastenhoitoon tai telkkarin katsomiseen. Jaettu innostus saa kumppanin tuntumaan kiehtovammalta ja tuo suhteeseen sisältöä.  

Jos olette toistenne vastakohdat eikä yhteistä intoilun kohdetta löydy, turha huolestua. Tärkeintä on, että olet itse innostunut jostakin. Ihminen, joka tuntee intohimoa asioihin, on usein myös itsevarma, myönteinen ja puoleensavetävä – eli hauskempi elämänkumppani.